Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal

Hoe kan ik een route goed beoordelen?

Elk van je routes vereist een beoordeling van de moeilijkheidsgraad en het terrein. Degenen die de route kiezen, vertrouwen op jouw beoordeling, dus die moet zo objectief mogelijk zijn en gemaakt worden met de gemiddelde persoon in gedachten.

Dingen om te weten over route-evaluatie

Soms is het niet zo gemakkelijk om objectief te zijn, omdat iedereen een andere manier van beoordelen heeft - bijvoorbeeld afhankelijk van zijn eigen lichamelijke conditie. Wij hebben enkele aanbevelingen verzameld die je kunnen helpen om jouw routes juist te beoordelen.

De sterren (1 tot 6) zijn een leidraad die een goed referentiepunt biedt, maar zijn aangepast aan de regio en de sport. Zo verschillen de schalen in vlakke landschappen en kuststreken aanzienlijk van die in een Alpen landschap. Een "makkelijke" route in het Alpen gebied wordt daarom van nature geassocieerd met meer hoogtemeters dan een route met dezelfde waardering in een vlak gebied.


Moeilijkheid

De moeilijkheidsgraad van een route wordt aangegeven als gemakkelijk, gemiddeld en moeilijk en wordt berekend uit de ingevoerde waarden voor conditie en techniek.

Een en twee punten staan voor gemakkelijk, drie en vier punten voor gemiddeld, en vijf en zes punten voor moeilijk. Wanneer één van de condities of technieken een moeilijkheidsgraad heeft gekregen die moeilijker is dan de andere, kiest het systeem automatisch de moeilijkste moeilijkheidsgraad.

 

Voorwaarde

 • 1 ster: De route is gemakkelijk en voor iedereen te doen, zelfs zonder voortraining. De benodigde tijd (zonder pauzes) is minder dan een uur.
 • 2 sterren: De route is gemakkelijk en kan zonder voorbereiding worden afgelegd. De benodigde tijd (zonder pauzes) is minder dan twee uur.
 • 3 sterren: De route is enigszins veeleisend; een basisconditie is vereist; de benodigde tijd (zonder pauzes) ligt tussen de twee en vier uur.
 • 4 sterren: De route is matig zwaar; een basisconditie is vereist; de benodigde tijd (zonder pauzes) ligt tussen de vier en zes uur.
 • 5 sterren: De route is veeleisend; een goede fysieke conditie is vereist. De looptijd (zonder pauzes) ligt tussen de zes en acht uur.
 • 6 sterren: De route is zeer veeleisend, een zeer goede fysieke conditie is vereist. De benodigde tijd (zonder pauzes) is meer dan acht uur.

Techniek

 • 1 punt: Het terrein van de route is zeer gemakkelijk en kan door iedereen zonder specifieke oefening worden volbracht.
 • 2 punten: Het terrein van de route is gemakkelijk en kan zonder specifieke oefening en met weinig ervaring worden afgelegd.
 • 3 punten: Het terrein van de route is gevarieerd en zelden moeilijk. Ervaring is nuttig en waardevol.
 • 4 punten: Het terrein van de route is gevarieerd en soms moeilijk. Ervaring in het terrein is noodzakelijk.
 • 5 punten: Het terrein van de route is uitdagend en vaak moeilijk. Specifieke voorafgaande oefening en passende bewegingservaring zijn noodzakelijk.
 • 6 punten: Het terrein van de route is zeer veeleisend en moeilijk over lange afstanden. Een voorafgaande techniektraining is noodzakelijk.

Opgelet: De moeilijkheidsgraden komen altijd overeen met de route in optimale omstandigheden. Weersfactoren zoals natheid, ijs, mist en wind kunnen een route immens moeilijk maken. Voor routes die meerdere niveaus combineren, moet altijd het hoogste niveau worden aangegeven. Uitzonderingen op bovenstaande tabel zijn Alpen activiteiten en mountainbikeroutes. Voor de classificatie van deze gebruiken wij internationaal erkende classificatieschalen.

 

Inzet: 54325132, 54283285


Beoordelingen van auteurs

Ervaring

 • 1 ster: De route biedt geen interessante bezienswaardigheden of rustmogelijkheden en geen toeristisch hoogtepunt. Er is geen mogelijkheid om te stoppen voor verfrissingen.
 • 2 sterren: De route biedt enkele interessante sightseeingmogelijkheden en nauwelijks toeristische hoogtepunten. Aan het begin- en/of eindpunt zijn er mogelijkheden voor verfrissing.
 • 3 sterren: Langs de route kun je in een museum, op informatieborden of bij informatiepunten interessante wetenswaardigheden te weten komen over het landschap, de streek of de geschiedenis. Onderweg zijn er rust- en verfrissingspauzes.
 • 4 sterren: De route biedt een aantal interessante mogelijkheden voor sightseeing. Langs de route zijn er plaatsen om te stoppen voor verfrissingen en schilderachtige rustplaatsen. Er is een toeristisch hoogtepunt (bijv. klimpark, rodelbaan, kinderspeelplaats).
 • 5 sterren: De route biedt talrijke aantrekkelijke rustplaatsen en typische regionale verfrissingsstops. De bijzonderheden van het landschap, de regio en de geschiedenis worden onderweg aanschouwelijk gemaakt. Verschillende toeristische hoogtepunten zijn beschikbaar.
 • 6 sterren: De route biedt talrijke aantrekkelijke rustplaatsen en typische regionale verfrissingsstops. Onderweg worden landschappelijke, regionale en historische bijzonderheden op aanschouwelijke wijze gepresenteerd. Talrijke toeristische hoogtepunten zijn te vinden langs de route. 

Landschap

 • 1 ster: De route voert door saai landschap en bijna uitsluitend door bebouwd gebied. Er zijn geen natuurlijke hoogtepunten.
 • 2 sterren: De route voert vaak door bebouwd gebied of langs gebouwen. Het landschap is weinig afwisselend en biedt weinig bezienswaardige uitzichten of natuurlijke hoogtepunten.
 • 3 sterren: De route loopt ook door bebouwd gebied, maar biedt landschappelijke afwisseling. Op sommige plaatsen vind je prachtige vergezichten en ongerepte flora en fauna. Cultuurhistorische gebouwen (kastelen, paleizen, molens, oude landhuizen) maken deel uit van het landschap.
 • 4 sterren: Hoewel de route hier en daar door bebouwd gebied loopt, biedt hij toch opmerkelijke landschappelijke hoogtepunten en mooie vergezichten. Landschapsverstorende elementen zoals mijnbouw- en industriegebieden of een opeenhoping van recreatieve voorzieningen zoals bergskiliften, ski-resorts, recreatievoorzieningen zijn zeldzaam.
 • 5 sterren: De route voert door gevarieerde natuurgebieden (bijv. bos, weiden, bergen, dalen, kloven, heide, kust, rivieren, meren) en biedt talrijke hoogtepunten. Delen door bebouwde gebieden die het landschap verstoren, zijn tot een minimum beperkt.
 • sterren: De route loopt door gevarieerde natuurgebieden met een onderscheidende waarde. Het biedt mooie uitzichten en de flora en fauna zijn divers. Er zijn cultuurhistorische monumenten in het gebied, maar het is op geen enkele manier bebouwd op een manier die verstorend is voor het landschap.

Aangeraden om te lezen