Probeer Pro gratis
Kies aan taal

Openstreetmap

Digitale kaarten zijn de fundamentele basis van online routeplanning. Om je te voorzien van materiaal dat de hele wereld bestrijkt, werken wij met informatie van OpenStreetMap (OSM), een internationaal gemeenschapsproject dat geodata verzameld en samenvoegd tot een vrij bruikbare wereldkaart.

Waar komen de gegevens vandaan?

De gegevens worden geregistreerd door leden van de gemeenschap (OSM mappers) en in drie stappen ingevoerd in de OSM-database.

  1. Ruwe gegevens worden geregistreerd en opgeslagen door apparaten met GPS-ondersteuning.
  2. Deze ruwe gegevens worden in de database bewerkt met de OSM-editor en daar opgeslagen als "Wegen" of "Knooppunt".
  3. Elementen worden vervolgens geclassificeerd door ze te taggen. Zo kan een lijn veranderen in een straat, een rivier of een grens.

Iedereen kan aan het OSM-project deelnemen, ook als hij zelf geen geodata vastlegt. Reeds vastgelegde gegevens kunnen gemakkelijk worden uitgebreid en gecorrigeerd. Lokale kennis kan worden gebruikt om kleine aanpassingen te helpen maken, wat vooral nuttig is in gebieden waar het wegennet doorsneden wordt door natuurgebieden.


Kennispagina
De kaart legenda

Outdooractive Editors

Wie kunnen de gegevens gebruiken?

Alle OpenStreetMap gegevens vallen onder een "Open Database Licentie (ODbL)" en mogen alleen worden doorgegeven onder deze licentie (ShareAlike licentie). Dit garandeert dat iedereen de data zonder beperkingen kan gebruiken om vrije en commerciële producten te maken.

Aangeraden om te lezen