Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Aiguilles de Chaleux

Klimmen · Dinant · 129 m · Vandaag open
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Aiguilles de Chaleux
  Aiguilles de Chaleux
  Foto: By Marc Ryckaert (MJJR) (Own work) [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons, By Marc Ryckaert (MJJR) (Own work) [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

De Aiguilles de Chaleux is 'één van de indrukwekkendste rotsmassieven van België. De tot 55 meter hoge rots rijst loodrecht op uit de Lesse. De rustige ligging maakt het plaatje compleet.

 • Aantal routes: circa 25 / maximale lengte: circa 55 m.
 • Klimstijl/steilte: wand 70-90°.
 • Niveau routes: medium, hoog.
 • Gesteente: kalksteen.
 • Expositie: voornamelijk zuidoost en zuidwest.
 • Beste jaargetijde: voorjaar, zomer en herfst.
 • OV: station van Anseremme op ca. 10 km.
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart

Dit klimgebied wordt beheert door de Club Alpin Belge. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren. 

Beschrijving

Vanaf de weide langs de Lesse bezien zijn de Aiguilles de Chaleux één van de indrukwekkendste rotsen van België. De rechtopstaande lagen rijzen imposant direct uit de rivier op. Er zijn op deze wand echter maar weinig routes die makkelijk toegankelijk zijn. Om er te klimmen moet je relatief veel moeite doen en houden van een ietwat alpiene approach. Het gebied is daarmee niet voor iedereen geschikt, maar de liefhebber van avontuur en het onbekende zal het zeker waarderen. Hij of zij zal ook het starten in of traverseren boven de Lesse kunnen waarderen. 

Van groot belang is om te beseffen dat de Aiguilles de Chaleux naast een natuurreservaat zijn gelegen. Klimmen staat hier op gespannen voet met natuurbescherming. Ga hier dus uiterst zorgvuldig mee om. Niet luid schreeuwen, geen groepen, etc. 

 

Parkeren en aanloop

Optie 1, rechteroever van de Lesse. Parkeer bovenaan het massief langs de Rue des Aiguilles de Chaleux. Coördinaten 50°13'19.6"N 4°56'51.5"E. Blokkeer de toegang  tot de velden niet! Er moet een tractor kunnen passeren! Je nadert de top van het massief van boven en seilt ab naar de start van de routes. In afbeelding in de fotocaroussel geeft ‘A’ globaal de parking langs de weg weer en ‘B’ het pad naar de top van het massief waar je een abseilpunt vindt.

Optie 2, linker oever van de Lesse: Parkeer onder de spoorbrug aan de Route des Aiguilles de Chaleux. Rij niet verder maar respecteer het verbodsbod. Vervolg de weg te voet tot je bij het water uitkomt. Het massief staat met de voet in het water. Je kunt net links van waar de weg bij de rivier uit komt het water doorwaden. Een andere optie zou kunnen zijn om de spoorbrug in westelijke richting te voet over te steken en stroomopwaarts (rechtsaf) te lopen tot bij de rotsen. Het is niet duidelijk of dit toegestaan is.

 

Speciale aandachtspunten

 • De Aiguilles de Chaleux liggen in een beschermde natuurgebied naast een natuurreservaat. Klimmen in groepen is niet toegestaan.
 • De slanke rotsnaald (Chandelle) aan de oostzijde van het massief mag NIET beklommen worden.
 • De Aiguilles de Chaleux zijn bewust in een meer avontuurlijke staat dan de meeste andere klimgebieden gelaten. Er is bijvoorbeeld geen moderne en accurate topo van het massief. De behaking is in 2016/2017 door de CAB deels aangepast aan de eisen van deze tijd. Er zijn in enkele routes moderne haken en relais' geplaatst. Desalniettemin is een deel van de routes niet of slechts deels behaakt.
 • Het is aan te raden meer dan enkel een standaard sportklimuitrusting mee te nemen. Een paar nuts, cams, slinges en eventueel een dubbel of twintouw zijn hier handig of zelfs noodzakelijk. 
 • Omdat er maar weinig wordt geklommen op de Aiguilles de Chaleux kan er veel vegetatie (bramen/rozen) in de routes aanwezig zijn. Hierdoor kunnen deze routes niet te klimmen zijn zonder van te voren maatregelen te treffen (abseilen en snoeien). 

   

Topo

Er is geen topo beschikbaar. Online kun je echter wel verouderde informatie vinden. Onder meer hier:

Site JC Vittoz: https://echosrochassiers.blogspot.com/2018/08/les-aiguilles-de-chaleux.html.

27Crags: https://27crags.com/crags/chaleux/routelist.

The Crag: https://www.thecrag.com/en/climbing/belgium/area/2204661981 

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties, vandalisme, et cetera contact op met de beheerder, de CAB via rochers@clubalpin.be.

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.

Openingstijden

Vandaag open
zondag00:00–24:00
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00
Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 17.06.2022

Openbaar vervoer

nvt

Parkeren

Optie 1, coördinaten 50°13'19.6"N 4°56'51.5"E: Parkeer bovenaan het massief langs de Rue des Aiguilles de Chaleux. Blokkeer de toegang  tot de velden niet. Er moet een tractor kunnen passeren! Je nadert de top van het massief van boven en seilt ab naar de start van de routes. In onderstaande afbeelding geeft ‘A’ globaal de parking langs de weg weer en ‘B’ het pad naar de top van het massief waar je een abseilpunt vindt.

Optie 2: Parkeer in Chap.St.Nicolas aan de Route des Aiguilles de Chaleux. Hinder daarbij geen aanwonenden. Steek de spoorbrug in westelijke richting te voet over en loop stroomopwaarts (rechtsaf) tot bij de rotsen. Het massief staat met de voet in het water. Je kunt de ‘voie normal’ bereiken als je door het water waadt.

Coördinaten

DD
50.220008, 4.945575
DMS
50°13'12.0"N 4°56'44.1"E
UTM
31U 638791 5564903
w3w 
///wensput.spuitbus.tuintjes
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Dagwandeling · België
Route depuis hulsonniaux
Niveau Matig
Afstand 9,4 km
Duur 2:37 u
Stijgen 122 m
Afdalen 133 m

très belle rando le long de la lesse mais ensuite sur les hauteurs

van Gérard courcelles,   Community
Dagwandeling · België
Parc of Furfooz to Walzin and back
Niveau Licht
Afstand 9,6 km
Duur 2:50 u
Stijgen 69 m
Afdalen 65 m

Nice hike along the GR 126.  Before you start you can visit the parc itself. In there you have good views over the Lesse and some history of ...

van Mie Katoen,   Community
Dagwandeling · België
Autour des aiguilles de Chaleux
Kaart / Autour des aiguilles de Chaleux
Niveau Matig
Afstand 9,2 km
Duur 2:37 u
Stijgen 158 m
Afdalen 158 m

Superbe balade aux paysages variés. A faire hors saison pour éviter l'affluence sur la Lesse et sur les chemins. Beaucoup de curiosiés naturelles, ...

3
van Jimmy Halleux,   Community
Dagwandeling · België
Boucle moyenne distance Furfooz
Aanbevolen route Niveau zwaar
Afstand 15,1 km
Duur 4:15 u
Stijgen 324 m
Afdalen 309 m

Toujours le même principe:Proposer un parcours de +/- 15km polyvalent à faire à pied (rando ou trail), à son rythme (journée ou quelques heures) et ...

2
van Antoine Alexandre,   Community
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 6,4 km
Duur 1:55 u
Stijgen 181 m
Afdalen 181 m

Toujours le même principe une rando en boucle entre 6 et 8 KM à faire avec les enfants et qui présente un ou deux points d'intérêts.

1
van Antoine Alexandre,   Community
Niveau
Afstand 10,5 km
Duur 3:17 u
Stijgen 194 m
Afdalen 199 m

Relatief eenvoudige route rond Furfooz langs hoofdzakelijk GR paden. Je volgt geruime tijd de Lesse. Op het einde een pittige klim.

van Dirk Cosijn,   Community
Mountainbiken · Dinant
hoogte stage BP s, first draft
Kaart / hoogte stage BP s, first draft
Niveau
Afstand 29,8 km
Duur 3:07 u
Stijgen 421 m
Afdalen 430 m

Relaxing Mountaibike tour.Begins and ends at the Paradiso campsite, easy to spend the night.At the end of the tour you can have a well deserved ...

2
van Mirco Falco,   Community
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 15,2 km
Duur 4:30 u
Stijgen 248 m
Afdalen 257 m

Diese Wanderung verbindet höchst unterschiedliche Landschaftseindrücke mit einigen Highlights des wallonischen Kulturerbes.

4
van Eric Thomas,   Wandermagazin

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving