Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Carrière de Chokier

Klimmen · Liège · 147 m · Vandaag open
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Foto: CABLiege.org, NKBV

In de Carrière de Chokier onder de rook van Luik kan sinds ruim twee jaar geklommen worden. Het is een klimgebied dat perfect geschikt is voor de klimmer die niet al te veeleisende routes in een relaxte omgeving wil klimmen. CAB Liège heeft in deze voormalige steengroeve haar thuishonk ingericht en in rap tempo wordt hier door de club een prachtig klimgebied gerealiseerd. De op het noordoosten gelegen groeve is ideaal voor een klimsessie in het warme seizoen - die je kan afsluiten met een BBQ in de groeve.

 • Aantal routes/maximale lengte: circa 30/30m.
 • Klimstijl/steilte: plaat/wand, 60° - 90°.
 • Niveau routes: 4 tot 6b.
 • Gesteente: kalksteen.
 • Expositie: noordoost en oost. 
 • Beste jaargetijde: voorjaar tot herfst. 
 • OV: het station van Flemalle ligt op 1,9 km van het klimgebied. 
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart.

Dit klimgebied is eigendom van de Club Alpin Belge. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Beschrijving

De Carrière de Chokier is in 2019 door de Club Alpin Belge aangekocht. CAB Liège heeft in deze voormalige steengroeve haar thuishonk ingericht en in rap tempo is hier door de club een prachtig klimgebied gerealiseerd. De op het noordoosten gelegen groeve is ideaal voor een klimsessie in het warme seizoen - die je vervolgens kan afsluiten met een BBQ in de groeve.

Er zijn inmiddels circa 30 routes in deze 'klimtuin' ingericht waarvan de moeilijkheid varieert van 4 tot 6b. Het werk in de groeve is echter nog niet volledig af, en CAB Liège verwacht te zijner tijd zo'n 60 routes in te kunnen richten. Er wordt momenteel gewerkt aan een uitbreiding van het routeaanbod in de overgang van de linkerwand en de op de het oosten gerichte wand achterin de groeve. 

De ligging op het noorden omsloten door hoge wanden zorgt voor een vochtig microklimaat in de groeve. Het duurt na neerslag relatief lang voor de routes geheel droog zijn. De op het oosten gelegen sector droogt het snelst. Na neerslag hebben de routes in de linker sectoren nog veel last van aarde/viezigheid die vanaf de helling boven de rots naar beneden spoelt. Ook zit er er hier nog relatief vaak rots los, soms ook grote blokken! Hopelijk stabiliseert dit na een paar jaar. Het is in verband met de vochtigheid en aarde aan te raden om na het winterseizoen een langere periode met droog weer af te wachten voor je hier gaat klimmen. Wees ook beducht op steenslag en belast de rots met beleid. 

Chokier is een ideaal familie-klimgebied. Bij de ingang van het klimgebied is door CAB Liège een clubhuis met zithoek ingericht, met achter het clubhuis een toiletgebouwtje. Op het middenterrein staat een speeltoestel voor de kleintjes. 

Er kan in de groeve na aanmelding overnacht worden, mits er minimaal 48 uur van te voren gereserveerd wordt én er plek is. Informatie hierover vind je op de website van CAB Liège: Cabliege.org/le-club/topo-escalade-chokier/bivak

 

Parkeren en aanloop

Het toegangspad (alleen toegankelijk voor auto's tijdens clubmeets van de lokale klimclub) tot het massief bevindt zich naast het oude huisje van de watervoorziening aan de Rue Houlbouse. De coördinaten van de ingang zijn: 50.59479, 5.44077.

Parkeer de auto 100 meter hogerop langs de weg naast de begraafplaats. De coördinaten van de parking zijn 50.595914, 5.441515. Wanneer het hek voor de groeve geopend én er is sprake van een club-activiteit dan kan er vaak ook in de groeve geparkeerd worden. Stem dit af met CAB Liège of één van de vrijwilligers ter plekke.  

Is het hek dicht? dat betekend niet dat het klimgebied gesloten is, maar enkel dat de toegang voor auto's niet mogelijk is.

 

Specifieke aandachtspunten

 • De Carrière de Chokier is het thuishonk van CAB Liège. Links naast de ingang van de groeve zijn een clubhuis en een toilethok ingericht. Op dagen met mooi weer  in het weekend of op woensdagmiddagen zijn er vaak vrijwilligers van de club te vinden. Is je iets onduidelijk? Stel je vraag aan een vrijwilliger van de club. Is het druk met activiteiten van de club? Hou er rekening mee dat het hun thuisgebied is en ben bereid eventueel in te schikken. 
 • Na regenval en in het voorjaar moet je rekening houden met losse rots en aarde in de routes. Dit is gebruikelijk in nieuwe klimgebieden en voormalige steengroeves. Hou hier rekening mee tijdens het klimmen én tijdens het zekeren (helm op/niet nodeloos lang onder klimmers verblijven).
 • Let in het bijzonder op in de routes waar duidelijk te zien is dat de rots waarop je klimt uit grote losse brokken bestaat. Het moge duidelijk zijn dat het klimmen op dergelijke structuren risico's met zich mee brengt.
 • Een aantal routes beschikt halverwege over een intermediair relais. Hoewel de wandhoogte nergens de 30 meter overschrijdt, kun je hier dus oefenen met multipitch klimmen. 
 • Je kan gebruik maken van de vuurplaats/barbeque. Neem wel zelf hout/houtskool mee.
 • Het onderhoud aan dit gebied wordt gedaan door vrijwilligers van CAB Liège. Het klimgebied is hun clubhonk. Gedraag je als gast en wees vriendelijk naar andere gebruikers. Laat het gebied netjes achter en neem zo nodig afval van anderen mee.  

 

Topo

De foto-topo van Chokier (versie november 2020) kan gedownload worden van de website van CAB Liège. Na significante wijzigingen zal de lokale klimclub een update van de topo op hun website plaatsen. 

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken) en vandalisme contact op met de beheerder van het gebied, de Club Alpin Belge, via rochers@clubalpin.be of waarschuw iemand van CAB Liège als die in het gebied aanwezig is.

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina. 

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen. 

Openingstijden

Vandaag open
zondag00:00–24:00
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00
Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 01.11.2022

Coördinaten

DD
50.594949, 5.440156
DMS
50°35'41.8"N 5°26'24.6"E
UTM
31U 672701 5607625
w3w 
///chocolade.dromen.afwas
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 19,5 km
Duur 5:45 u
Stijgen 403 m
Afdalen 402 m

Pittige tocht, vanaf het begin omhoog en omlaag op vooral smalle, soms steile paadjes. Dan door bos, dan door weiland, dan langs akkers.

van Bie Kennis,   Community
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 22,2 km
Duur 6:34 u
Stijgen 592 m
Afdalen 592 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Aanbevolen route Niveau Licht
Afstand 24,4 km
Duur 6:55 u
Stijgen 483 m
Afdalen 483 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Dagwandeling · België
Saint-Nicolas
Niveau Licht
Afstand 5,3 km
Duur 1:30 u
Stijgen 114 m
Afdalen 115 m

Tour des 5 terrils de Saint Nicolas (Liège / Belgique)

2
van jean daune,   Community
Niveau Matig
Afstand 16,7 km
Duur 4:11 u
Stijgen 88 m
Afdalen 245 m

Pelgrimsroute voor wandelaars: De Weg van de Franken I. Meer informatie op www.dewegvandefranken.nl.

van Ben Teunissen,   Community
Niveau Licht
Afstand 9 km
Duur 2:09 u
Stijgen 43 m
Afdalen 43 m

Cette promenade à travers les campagnes de Fexhe-le-haut-Clocher, Streel et Freloux offre par la même occasion aux marcheurs une approche du ...

van Jean-Michel Rigo,   Community
Dagwandeling · België
Jehay-Bodegnée
Niveau Licht
Afstand 8,1 km
Duur 2:04 u
Stijgen 74 m
Afdalen 74 m

Divers superbes sites, dont le célèbre château.Passage à côté de la grand route malheureusement très bruyante.

1
van jean daune,   Community
Mountainbiken · België
Enregistré le 3 mai 2020 09:27:19
Niveau Matig
Afstand 39,1 km
Duur 3:27 u
Stijgen 387 m
Afdalen 467 m

Nandrin-Boncelles- Mery-Retour

van Jean-Pierre Clérinx,   Community

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving