Carrière de Durnal
De Carrière de Durnal is een voormalige steengroeve in een klein dal ten westen van Spontin. Het is een van de populairste klimgebieden van België vanwege de vele makkelijke routes die perfect geschikt zijn voor de eerste stappen in de rots.
- Aantal routes/maximale lengte: 66/30m.
- Klimstijl/steilte: wand 70-90°.
- Niveau routes: 3-6b.
- Gesteente: afwisseling van compacte/stevige weinig poreuze zandsteen (de zogenaamde 'grès dur famenniens') en dunne brokkelige en kleiige lagen.
- Expositie: zuidzuidoost.
- Beste jaargetijde: het gehele jaar.
- OV: het station van Spontin ligt op 2,4 km.
- Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart.
Dit klimgebied wordt beheert door de Klim- en Bergsportfederatie Vlaanderen. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.
Beschrijving
De Carrière de Durnal is een voormalige steengroeve in een zijdal van de Maas ten westen van Spontin. Durnal is sinds de opening van het gebied in 2005 misschien wel het beste Belgische klimgebied om je eerste stappen in de rots te zetten. Wat maakt dat Durnal hiervoor zo geschikt is? Allereerst de overzichtelijke 150 meter brede rotswand met 66 routes die netjes naast elkaar liggen en die vrijwel altijd in een rechte lijn omhoog lopen. Dankzij de trapvormige opgebouwde rots kun je vaak van de ene comfortabele band naar de volgende klimmen. Compleet verzuurde onderarmen zul je hier niet snel krijgen. De rots is niet al te steil, de behaking is goed en de moeilijkheidswaardering loopt van 3 tot 6b. De vlakke ondergrond en de comfortabele zitjes die voor de rots zijn gebouwd met behulp van grote blokken steen maken het geheel af.
Tijdens mooie weekenden in voor- en najaar is het daarom ook een drukte van belang aan de rots. Het is verstandig om dan een alternatief gebied achter de hand te hebben in het geval dat je pas laat bij de rots aankomt. Wanneer het namelijk te druk is in Durnal wordt je geconfronteerd met het grootste nadeel van dit gebied: het gesteente is op sommige plekken van matige kwaliteit en steenslag onderaan de wand is niet uit te sluiten. Wees met name beducht op losse rots aan de bovenzijde van de routes en in de routes aan weerszijden van het massief. Je doet er verstandig aan om wat afstand van de rots te nemen als er boven je geklommen wordt. Laat kinderen ook niet niet direct onderaan de rots spelen en draag tijdens het klimmen en tijdens het zekeren een helm.
De routes uiterst links op het massief zijn vaak nat en niet heel erg de moeite waard. De circa 15 routes rechts naast deze sector, van ‘Kafka of Kaka’ tot ‘Koncordia’, zijn daarentegen afwisselend en mooi. De routes starten vaak met een pittige pas door een dak of over een greeploze plaat. In de volgende sector behoren de routes van ‘Grimsel’ tot ‘Bloc Coincé’ tot de langste en meest continue van het gebied. In de sector daarnaast, de ‘Bier-sector’, hebben de routes meestal dicht bij de grond een pittige pas in een dakje of een greeploze wand. Hier vind je enkele van de moeilijkste routes van het gebied, maar omdat de mogelijkheden onderin zitten en goed behaakt zijn kun je zonder stress instappen. Hoe verder je vervolgens naar rechts op het massief gaat, hoe makkelijker de routes worden. De rots wordt gaandeweg minder steil en dankzij trapvormige structuur van de rots hebben de routes na iedere moeilijke passage telkens een goed rustpunt.
De rots waarop je klimt kent een afwisseling van compacte en stevige zandsteen (de zogenaamde 'grès dur famenniens' of 'psammiet van de Condroz') en dunne brokkelige en iets kleiige lagen. De aanwezigheid van micaschilfertjes in het gesteente zorgt voor het kenmerkende glinsteren van verse breukvlakken. Rots die langer aan het oppervlak ligt kleurt geel/bruin als gevolg van (ijzer)oxiden aan het oppervlak. Dit gesteente wordt vaak gebruikt als gevelsteen bij de bouw van huizen. Omdat het gesteente (bijna) niet poreus is droogt het vrijwel direct na neerslag, vooral als het na de neerslag een beetje waait. Je hebt hier dus te maken met een compleet ander soort zandsteen dan de poreuze en matig verkitte rots die je in Berdorf, Fontainebleau of de Pfalz aantreft.
Parkeren en aanloop
Parkeer ALLEEN op de in de topo aangegeven parkeerplaats in de bocht van de openbare weg (Rue de Chansin). De coördinaten van de parking zijn 50°19'31.4"N 4°58'33.0"E.
Parkeer NIET op de privé-weg die naar het massief leidt. Parkeer ook NIET voor het voormalig stationsgebouw.
Loop vanaf de parking via de weg naar beneden (de weg gaat over het spoor). Sla te voet linksaf de halfverharde privé-weg in, ga over de rivier, en na 100 meter ben je bij de ingang van het klimgebied. Het voormalige afsteekpaadje vlak na het viaduct over het spoor is op privéterrein gelegen. Op verzoek van de eigenaar van de grond is het afgesloten. Maak hier daarom geen gebruik meer van. Zie ook de afbeelding in de fotocaroussel.
Specifieke aandachtpunten
- De kwaliteit van het gesteente is niet overal even goed. In delen van de groeve is de rots zelfs van matige tot ronduit slechte kwaliteit! Lagen harde rots worden afgewisseld met lagen zachte en losse rots. Als gevolg hiervan wordt gesteente door het weer (vorst/dooi, nat/droog) losgewrikt. De opkomende vegetatie en bijbehorende wortelgroei geven de losse blokken een extra zetje. Dat leidt er toe dat in bepaalde wanddelen de stukken rots los of bijna los op elkaar gestapeld liggen. Wat dat voor een klimmer, zekeraar of omstander op de grond betekent moge duidelijk zijn! De wanddelen met losse rots ziijn met name te vinden bovenin de uiterst links gelegen routes, onderin de routes Koncordia en Ode, bovenin de routes Hoegie en Orval en bovenaan de rechterzijde van het massief. Dit wil overigens niet zeggen dat de rots in de overige routes onverdacht is. Wees in Durnal dus altijd beducht op het risico van losse rots/steenslag! Ben je niet overtuigd? Kijk dan ook eens in de fotocaroussel - op de laatste foto zie je het voormalig relais van route 47 dat inmiddels op de grond ligt.
- Klim met beleid en vermijdt routes die er overmatig los uit zien.
- Blijf niet onnodig onderaan de rots staan als boven je geklommen wordt.
- Laat kinderen niet onderaan de rots spelen.
- Draag tijdens het klimmen en tijdens het zekeren een helm.
-
Rechts van de wand is een toilet geplaatst – maak hier gebruik van en ga niet in de bosjes.
-
De routes kunnen niet van bovenaf ingehangen worden. Dit is in verband met steenslaggevaar en omdat het terrein boven de wand privé-eigendom is.
Topo
De topo van Durnal (2014) is verkrijgbaar in de NKBV-webshop.
Beheer
Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken), vandalisme, etc. contact op met de beheerder, de KBF, via info@kbfvzw.be
Disclaimer
Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.
Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.
Openingstijden
zondag | 00:00–24:00 |
maandag | 00:00–24:00 |
dinsdag | 00:00–24:00 |
woensdag | 00:00–24:00 |
donderdag | 00:00–24:00 |
vrijdag | 00:00–24:00 |
zaterdag | 00:00–24:00 |
Op 9 september 2023 zal Durnal gesloten zijn in verband met de 12 Uren van Durnal, een 'wedstrijd' georganiseerd door KBF, CAB en NKBV. Zo ook op 7 september 2024 6 september 2025, 12 september 2026, etc.
Parkeren
Parkeer op de aangegeven parkeerplaats en NIET op de privé-weg die naar het massief leidt. Coördinaten 50°19'31.4"N 4°58'33.0"E. Neem te voet de met groen aangegeven route om bij de rotsen te komen.Coördinaten
Aanbevelingen in de buurt
De Carrière de Durnal is een voormalige steengroeve met veel makkelijke routes die heel geschikt zijn voor de eerste stappen in de rots.
De Carrière de Durnal is een voormalige steengroeve met veel makkelijke routes die heel geschikt zijn voor de eerste stappen in de rots.
De Carrière de Durnal is een voormalige steengroeve met veel makkelijke routes die heel geschikt zijn voor de eerste stappen in de rots.
De Carrière de Durnal is een voormalige steengroeve met veel makkelijke routes die heel geschikt zijn voor de eerste stappen in de rots.
De Carrière de Durnal is een voormalige steengroeve met veel makkelijke routes die heel geschikt zijn voor de eerste stappen in de rots.
De Carrière de Durnal is een voormalige steengroeve met veel makkelijke routes die heel geschikt zijn voor de eerste stappen in de rots.
De Carrière de Durnal is een voormalige steengroeve met veel makkelijke routes die heel geschikt zijn voor de eerste stappen in de rots.
Toujours le même principe:Proposer une boucle à la journée de +/- 25km à faire à pied (rando, trail).
Toon alles op de kaart
Eigenschappen
- 8 Routes in de omgeving
Vragen & antwoorden
Wilt u de schrijver een vraag stellen?
Reviews
Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.
Foto's van anderen