Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Carrière des Awirs

Klimmen · Liège · 91 m · Vandaag open
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Klimmen in de buurt van Nederland: Carrière des Awirs
  Klimmen in de buurt van Nederland: Carrière des Awirs
  Video: NKBV

Het klimgebied van Les Awirs is gelegen in een voormalige steengroeve. Het klimgebied wordt gekenmerkt door plaatklimmen aan de zuidzijde en fors overhangende routes op de schaduwrijke noordwand. Deze laatste blijft aangenaam koel in het warme jaargetijde.

 • Aantal routes/maximale lengte: 100/70m.
 • Klimstijl/steilte: 60-120°.
 • Niveau routes: 4 tot 8a, voornamelijk 4e, 5e en 6e graads routes op het zuiden en 6e en 7e graads routes op het noorden.
 • Gesteente: kalksteen.
 • Expositie: voornamelijk zuidoost en noordwest.
 • Beste jaargetijde: Het gehele jaar. De noordwand is perfect voor in de zomer of herfst na langdurige droogte. De platen op het zuidoosten zijn uitermate geschikt voor de herfst, winter en het voorjaar dankzij de sneldrogende rots en zonnige ligging.
 • OV: het station van Engis ligt op 1,7 km van het klimgebied.
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart

Dit klimgebied wordt beheert door de Club Alpin Belge. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

 

 

Beschrijving

De Carrière des Awirs is een klimgebied gelegen in een forse voormalige steengroeve. Het gebied heeft twee gezichten. Aan de zuidzijde vind je voornamelijk plaatroutes op de compacte sectoren die her en der tussen de verbroken wanddelen te vinden zijn.  Aan de noordzijde is een forse overhang te vinden die schaduw biedt en die bij regen redelijk goed beklimbaar blijft. De routes aan de zuidzijde zijn tot 70 meter hoog en 3 lengtes lang. De noordzijde is maximaal 18 meter hoog.

De routes zijn vrijwel allemaal goed behaakt met vrijwel uitsluitend ingecementeerde haken en moderne relais'. Sommige klassieke routes zijn bewust in de oorspronkelijke staat gelaten en hebben vrij forse haakafstanden en/of een hoge eerste haak. 

De rots van grote delen van het klimgebied is gevaarlijk los. Dat is iets wat je als rotsklimmer op het eerste gezicht ook zelf zou moeten opvallen. Ernstig verbroken rots in een steengroeve is nu eenmaal niet stabiel. Mijdt dergelijke rots, tenzij je natuurlijk bewust de beslissing neemt er te gaan klimmen. Momenteel (voorjaar 2022) worden delen van het massief op rigoreuze wijze opgeschoond. Je kunt de sporen van dit werk in en onder de wand zien. Mijdt deze delen tot het werk gedaan is. Ga je er klimmen, hou dan rekening er mee dat de routes vuil en de haken beschadigd kunnen zijn. Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt.

De met voorzichtigheid te benaderen sectoren zijn: de gehele sector Le Grand Chaos (klimmen verboden), delen van de sector Les Dièdres, de gehele sector Le Petit Chaos, en de beveiligde toegang (de via ferrata) tot sector La Dalle Supérieure.  Op La Tour zijn haken onderinde routes No-Hands-Land en La Belle Dame sans Merci beschadigd. Of dit door steenslag of moedwillig (te dicht bij de grond in de optiek van sommigen) is gebeurd is onduidelijk.

Een vervelend kenmerk van het gebied is dat de bovenkant van de sectoren aan de zuidzijde snel overgroeid raakt met vegetatie en mos. Medio 2019 was circa de helft van de routes hierdoor nagenoeg onbeklimbaar. In voorjaar 2022 is de situatie al beter, maar veel routes kunnen een goede poetsbeurt gebruiken. Neem daarom een snoeischaar, (messing)borstel en werkhandschoenen mee als je het maximale uit het gebied wilt halen. Met een heggenschaar hou je de vegatatie bij de wandvoet in toom. 

De routes aan de noordzijde zijn weliswaar niet overgroeid, maar in plaats daarvan vaak stoffig. Ze zijn ook na het winterseizoen en overvloedige neerslag lang nat, maar blijven bij kortdurende neerslag droog. Op de rots ontwikkelt onder vochtige condities snel een laag van zand/stof/algen/korstmos. Deze maakt het klimmen op de van nature relatief gladde en zachte rots lastig. Na de winter hebben de routes daarom een forse poetsbeurt nodig. Neem naast het borsteltje dat je standaard aan de gordel hebt hangen om de magnesium van de grepen te poetsen een wat forser exemplaar mee. Het kost even wat werk, maar daarna kun je echt genieten van één van de meest bijzondere overhangen van België. Ook op de noordwand geldt dat er rots los kan zitten. Je kunt dit aan de blokkendoos-achtige structuur van de rots al herkennen. De imposante overhang boven het linker deel van de noordwand, waar niet (meer) geklommen mag worden, is in 1993 zelfs geheel ingestort. Je kunt de blokken nog zien liggen. Wees dus gewaarschuwd!

Met een standaard sportklimuitrusting (enkeltouw en setjes) kun je vrijwel alle routes klimmen. Slechts in enkele routes moeten mobiele zekeringen geplaatst worden. Voor sommige routes is het aan te raden een dubbel/twin touw te gebruiken. Wie het maximale uit de plaatroutes wil halen en over stalen kuiten beschikt doet er verstandig aan een voldoende lang (tot 100 à 120m) enkeltouw. mee te nemen om de langste routes over de plaat in één keer tot het einde van de moeilijkheden te klimmen en weer af te kunnen dalen. 

 

Parkeren en aanloop

Het is af te raden de auto op de parking bij de zuidoostelijke ingang van het klimgebied neer te zetten. Er zijn hier in het verleden (jaren 00) vele gevallen bekend van beschadigde auto’s (bekrast, alle banden lek gestoken). Je kunt de auto daarom beter ergens parkeren waar de sociale controle groter is. Let op dat je daarbij zo parkeert dat aanwonenden niet gehinderd worden. Zet de auto daarom niet voor de deur van woonhuizen, winkels of bedrijven. De parking van 'Club de Bowling' ten zuiden van de rotsen is privé-eigendom; gebruik deze daarom niet.

De beste opties om te parkeren zijn:

 • In het dorp Les Awirs op de parkeerplaats op de kruising van de Rue des Awirs/Rue Abbé Bolland te parkeren. Coördinaten 50°35'45.7"N 5°24'38.8"E.
 • De beste plek is op het plateau aan de Rue des Fagnes op de parking van/bij de sportvelden. Zet de auto niet op de parkeerplaatsen naast de huizen neer. Dit bespaart je weliswaar 100 meter lopen, maar levert geirriteerde aanwonenden op wat de acceptatie voor het klimmen op het spel zet. Coördinaten 50°35'28.2"N 5°24'14.1"E. Loop vanaf de parking via de Rue Tewée naar de noordwand en daar vandaan naar de zuidwand. Dit pad is vrij steil en glibberig, met name na regen. 

Let op dat er een aantal jaren terug langs de weg een hek geplaatst is langs de gehele westelijke begrenzing van de groeve. Hierdoor is het niet meer mogelijk om vanaf de parking bij de voetbalvelden naar bovenaan de Dalles Superposées (en het afdaalpad) te lopen. Zie ook de foto's en het filmpje in de foto-caroussel. 

 

Specifieke aandachtspunten

 • Les Awirs is een oude steengroeve waar het gesteente soms uiterst instabiel is. Pas in steengroeves nog meer dan bij natuurlijk gevormde rots op voor steenslag. Dit geldt voor alle sectoren, maar voor de sectoren Le Grand Chaos (klimmen verboden), Les Dièdres, Le Petit Chaos en de beveiligde toegang (de via ferrata) tot sector La Dalle Supérieure in het bijzonder.
 • Situatie voorjaar 2022: veel routes in de sectoren Les Dalles Superposées, La Dalle supérieure, La Dalle du Pied, La Tour en Les Dièdres zijn momenteel vies/gevaarlijk als gevolg van de onderhoudswerkzaamheden, of (in het late voorjaar en de zomer) met planten en mos dermate overgroeid dat ze amper  beklimbaar zijn.  
 • De abseilpiste bij 'Les Dalles Superposées' s.v.p. niet gebruiken als er op één van de naastgelegen routes geklommen wordt ivm het risico op steenslag. Het is dan beter en minstens net zo snel om te voet af te dalen.
 • Een deel van de noordwand is uit natuurhistorisch oogpunt beschermd. De routes die vroeger links van Blocage d'Orage liepen zijn daarom verboden om te beklimmen. 
 • Het is niet toegestaan te kamperen of te bivakkeren op de weide onder de zuidwand van het massief.

   

Topo

De topo Carrière des Awirs & Carrière de l'Abbaye de Flône (2004) is uitverkocht. Je kan hier een ingescande versie downloaden

27 Crags biedt gebruikers in het Premium-gedeelte een topo van het gebied: 

Op de Dalle du Pied is een route ingericht na het verschijnen van de topo uit 2004:  Le Main d'Or; 25, 30, 20 meter, 6c+, 7b (of moeilijker), 6a.

Op de noordwand vindt je momenteel een dertigtal routes. De routes die begin jaren 00 links in de noordwand zijn ingericht zijn sinds circa 2010 verboden om te klimmen.Dit ivm het archeologisch erfgoed in de boven de wand gelegen grot.  Maar niet getreurd! Er zijn in het centrale wanddeel en in het rechter, hoger gelegen wanddeel routes bij gekomen die niet in de topo uit 2004 vermeld staan.  Deze routes zijn mooier en grootser dan de voormalige routes in het limker wanddeel. In veel routes kan het voordelig zijn om te klimmen met jamhandschoentjes en kneepads.

Als de noordwand na een winterslaap en een seizoen van kou, regen en vocht door ijverige poetsers weer van de jaarlijkse laag stof, aarde e algen is bevrijdt dan kun je in edze forse overhang erg mooi klimmen. Blijft het een relatief droog jaar dan kunnen de droge en schone condities tot aan het begin van de winter aanhouden. Gedurende het seizoen (de eerste droge weken van het voorjaar) kunnen de routes ook na een langere vochtige periode weer vies worden. Opnieuw poetsen is het devies. Wees verstandig en neem een borstel mee. De routes 1-6  en 14-18 zijn langer/vaker nat na neerslag dan de overige routes. 

 • De routes op de centrale noordwand (de linker, onderste wand) van links naar rechts:
  1. Dreaming of Rochefort 10°, 6c+. De route met de zwarte haken die door de uitholling in de rots schuin omhoog naar rechts traverseert. De crux zit in de start. De route bevat aardig wat vieze en losse rots - het is geen aanrader. 
  2. Blocage d'Orage, 6b+. Kruist route 1.
  3. Ca colle Trane, 6c+/7a. Eerste drie haken gemeenschappelijk met route 4, daarna naar links en omhoog. Kruist route 1 vlak voor het einde.
  4. 8-ball, 7a. 
  5. Pink Sissy Bolt, 7a. Herkenbaar aan de rode/roze haak.
  6. Roze Twingo. Start met de eerste twee haken van PSB. Ga dan naar rechts, clip de zwarte haak (pas op - val tot bijna op grond mogelijk), kruis KK en DK en klim uit in LvRdA. Deze route heeft een minder boulderachtige start dan KK, DK, LVRdA en Supercar en is daardoor beter geschikt als trainingsroute voor je uithoudingsvermogen. 
  7. King Kong, 7b/+ is een directe start van Donkey Kong (ingericht in 2021). Eigenlijk is dit de logischer lijn dan Donkey Kong, De route volgt na de vierde haak Donkey Kong. Preclip de eerste twee haken. Betere grepen dan Donkey Kong dus een lagere waardering lijkt op z'n plek.  Misschien maar 7a+ voor mensen die kunnen jammen?
  8. Donkey Kong, 7b/+. Start via de gezamenlijke beide haken met La veille Renault d'Armand. Bij de tweede haak ga je iets links en krijg je gelijk de crux op platte zijgrepen voor je kiezen. Goede condities maken hier een groot verschil. Voelt moeilijker aan dan King Kong (7b/+). Pas op voor de losse blokken tussen haak 3 en haak 4.  
  9. La vieille Renault d'Armand, 7b+. Start in de  groot hol in de rots. De route deelt de eerste 2 haken met Donkey Kong. Daarna volgt de interessante crux tussen de 2e en 3e haak. Vervolg de route op grote grepen naar rechts en daarna recht omhoog op grote grepen en handjams. Voor lange mensen en bij gebruik van kneepads/spleetklim-handschoentjes makkelijker dan Donkey Kong (7b?).
  10. Supercar, 7b+. De directe start van La vieille Renault d'Armand. 
  11. Billy's lactic traverse, 7b+. Start als La vieille Renault d'Armand, en ga bij de 5e haak naar rechts. Klim door tot het relais van Trou Noir. Minimaal net zo moeilijk als de oude Renault, want je klimt de gehele crux van die route. 
  12. Echelle de Pierre, 7a+/b. Misschien wel de mooiste route van de wand? Start in Daisycutter, en ga linksaf na de eerste haak en krijg snel daarna een complexe crux voor de kiezen. De graad telt alleen als je in de lijn van de haken blijft, en niet als je via de horizontale band vanuit Daisycutter naar links traverseert.
  13. Daisycutter, 7a. De klassieker van de wand. Via een tricky plaat (lengtepas?) naar een complete rust en een tweede tricky passage in de steile overhang. Een variant, 'The real Daisycutter' (7a/+), start in Trou Noir en klimt vanaf de band uit via Daisycutter.
  14. Trou Noir, 7a+. Start op een pijler met een paar fysieke passen. Na de complete rust op de band op bakken door het steilste deel. Daarna iets rechts aanhouden waarna een venijnige crux op platte grepen volgt. Klim je bij de crux iets links dan kan je de platte grepen omzeilen en jezelf van bak naar bak hijsen. Legitiem of niet? 
  15. Tromphe d'Eustache, 6c+. De gladde geul onderin die lang nat blijft heeft een erg tricky passage.
  16. The Fin, 6c. Via de pijler omhoog, daarna linksaf (pas op voor de losse blokken) en weer omhoog. 
  17. Le Talon du petit Prince, 7b. Vies, nat en relais in een los blok? 
  18. Des Bombes sur Bagdad, 6b. Geen aanrader.
 • De routes op de rechter, hoger gelegen wand (van links naar rechts):
  1. Poudre de Sable, 3. Route die start naast het relais van 'The Fin'. Via een met enkele boorhaken gezekerde horizontale lengte te bereiken vanaf de start van Babysitting neurotic girls. 
  2. More Babyshitting, 5b. Start bij een relaishaak op een blok. Volg de linker rij haken. Naklimmen om setjes te verwijderen.
  3. Grumfy Kneebar, 6b. Start met dezelfde eerste haak als de linkerroute maar volg daarna de zwarte haken door de overhang. Eliminant - zonder het lage blok. Naklimmen om setjes te verwijderen.
  4. Babysitting neurotic girls, 5b. Start bij het relais met de twee ringhaken links van Toothless. Klim via twee haken met de nodige kracht door de overhang en ga linksaf over de schuine band naar boven tot aan het relais. Naklimmen om setjes te verwijderen.
  5. Toothless, 7b. Krachtige boulderachtige route met een mooie, maar complexe sequentie op platte en gladde grepen boven het dakje. Lijkt onmogelijk zwaar tot je de juiste oplossing vindt. 
  6. The Iron Curtain, 8a. Route met een harde boulderpassage op aflopende grepen en een scherpe mono. 
  7. Goldflash, 6c+. De hakenrij door de groene rots links van de spleet van Le Sablier. Blijft lang nat. De graad varieert van 6b+ tot 7b al naar gelang hoe ver je links (zelfstandige lijn) of rechts (grotendeels via Le Sablier) klimt. 
  8. Le Sablier, 6b. Door de gladde rots en de forse overhang is de route moeilijker dan je wellicht verwacht. Het einde houdt nog een verrassing in petto. 
  9. Singlevision 6c+ / Doublevision 7a+. Een route in twee delen (tot de maillon en tot het relais) die er makkelijker uit ziet dan ie is. 6c+ en 7a+ volgens de topo uit 2004, maar volgens menigeen komt 7a en 7b eerder in de buurt van de werkelijkheid. De eindpas van de verlenging is een mooie dyno/deadpoint naar een platte greep.
  10. Skip or Clip, 7a. NIeuwe route (2022). Interessante technische passen met een crux bij de 3e haak, waar ook de routenaam duidelijk wordt. Start met de eerste twee haken van Rien ne va Plus, dan een zarte (uitwerk)haak, dan de haak met maillon van Single/Double Vision, een zwarte haak, en eindig bij het relais van Le Sablier.
  11. Rien ne va plus, 7c. Een keiharde boulderroute op randjes met een spectaculaire dyno op het eind.
  12. Seagull, 6b. Start in een grotje/overhang en volgt de versnijding. Glad en lastig bij het steilste deel.
  13. Faucon Mauvais, 5c+. Start identiek met de vorige route, maar ga rechts over de pijler. 
  14. Singe Guirlande, 6a. De onbehaakte campusstart van Faucon mauvais. 
  15. Wienerschnitzel, 5a. De route met de zwarte haken aan de rechterzijde van de pijler. 
  16. Serpent Aveugle, 4+. Recht omhoog op grote grepen. Lang nat.
  17. Ragnar the Brave, 5a. Met een boog rechts langs naar hetzelfde relais als de beide routes links. Lang nat en vaak vies.

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties, vandalisme et cetera contact op met de beheerder, de Club Alpin Belge, via rochers@clubalpin.be.

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.

Openingstijden

Vandaag open
zondag00:00–24:00
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00
Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 17.06.2022

Parkeren

Het is af te raden de auto op de parking bij de ingang van het klimgebied neer te zetten. Er worden hier regelmatig auto’s beschadigd (bekrast, banden lek gestoken). Je kunt de auto beter ergens parkeren waar de sociale controle groter is. Let op dat je daarbij zo parkeert dat aanwonenden niet gehinderd worden. Bezet daarom ook geen parkeerplaatsen voor de deur van winkels of bedrijven. De parking van 'Club de Bowling' is privé-eigendom; gebruik deze niet. De beste opties om te parkeren zijn:

 • In het dorp Les Awirs op de parkeerplaats op de kruising van de Rue des Awirs/Rue Abbé Bolland te parkeren. Coördinaten 50°35'45.7"N 5°24'38.8"E.
 • Op het plateau aan de Rue des Fagnes t.h.v. de sportvelden. Coördinaten 50°35'28.2"N 5°24'14.1"E.

Coördinaten

DD
50.590566, 5.409507
DMS
50°35'26.0"N 5°24'34.2"E
UTM
31U 670548 5607067
w3w 
///gelachen.acrobaat.zonnehoed
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 19,5 km
Duur 5:45 u
Stijgen 403 m
Afdalen 402 m

Pittige tocht, vanaf het begin omhoog en omlaag op vooral smalle, soms steile paadjes. Dan door bos, dan door weiland, dan langs akkers.

van Bie Kennis,   Community
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 22,2 km
Duur 6:34 u
Stijgen 592 m
Afdalen 592 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Dagwandeling · België
Jehay-Bodegnée
Niveau Licht
Afstand 8,1 km
Duur 2:04 u
Stijgen 74 m
Afdalen 74 m

Divers superbes sites, dont le célèbre château.Passage à côté de la grand route malheureusement très bruyante.

1
van jean daune,   Community
Niveau Matig
Afstand 16,7 km
Duur 4:11 u
Stijgen 88 m
Afdalen 245 m

Pelgrimsroute voor wandelaars: De Weg van de Franken I. Meer informatie op www.dewegvandefranken.nl.

van Ben Teunissen,   Community
Dagwandeling · België
Ombret - Fond d'Oxhe [25km]
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 24,8 km
Duur 6:59 u
Stijgen 569 m
Afdalen 569 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Niveau Matig
Afstand 14,6 km
Duur 4:07 u
Stijgen 321 m
Afdalen 322 m

Balade le long du ruisseau du fond d'Oxhe

1
van Max G,   Community
Niveau Licht
Afstand 9 km
Duur 2:09 u
Stijgen 43 m
Afdalen 43 m

Cette promenade à travers les campagnes de Fexhe-le-haut-Clocher, Streel et Freloux offre par la même occasion aux marcheurs une approche du ...

van Jean-Michel Rigo,   Community
Aanbevolen route Niveau Licht
Afstand 24,4 km
Duur 6:55 u
Stijgen 483 m
Afdalen 483 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving