Abonnementen
Kies aan taal
plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Carrière des Awirs

Klimmen · Liège · geopend
Verantwoordelijk voor deze inhoud
De Tochtenwiki van de NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Klimmen in de buurt van Nederland: Carrière des Awirs
  / Klimmen in de buurt van Nederland: Carrière des Awirs
  Video: NKBV
 • / De route Single Vision in het rechterdeel van de Face Nord
  Foto: Jeroen van der Staaij, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / Plattegrond van Les Awirs. Parkeren kan het best bij de sportvelden op het plateau ten westen van de rotsen of in het dorp Les Awirs. Het pad vanaf hier naar het plateau is echter niet meer toegankelijk. Afbeelding: KBF.
  Foto: KBF, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / Een route in het linkerdeel van de Face Nord
  Foto: Jeroen van der Staaij, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / De route Single Vision/Double Vision in het rechterdeel van de Face Nord
  Foto: Jeroen van der Staaij, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / De parkeerplaats bij de sportvelden. Parkeer hier of op de parkeerplaatsen langs de weg.
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / Volg de Rue Tewée vanaf de parkeerplaats bij de voetbalvelden naar de noordwand-sector.
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / Le Sablier, 6b, op het rechterdeel van de Face Nord.
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / Le Sablier, 6b, op het rechterdeel van de Face Nord.
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / Le Sablier, 6b, op het rechterdeel van de Face Nord.
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / Le Sablier, 6b, op het rechterdeel van de Face Nord.
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / La Venus de Milo op de Dalle du Pied. Het inhangen van de (te?) hoge eerste haak is tricky.
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / In Bocca al Lupo, 6a, in sector La Tour.
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / In Bocca al Lupo, 6a, in sector La Tour.
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / Sector Dalle du Pied.
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / Sector La Tour
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV
 • /
  Foto: Joni Meert, Growlingbearmedia.com
 • /
  Foto: Joni Meert, Growlingbearmedia.com
 • /
  Foto: Erwin de Boer, De Tochtenwiki van de NKBV
 • /
  Foto: Erwin de Boer, De Tochtenwiki van de NKBV

Een voormalige steengroeve met plaatroutes aan de zuidzijde en fors overhangende routes op de schaduwrijke noordwand.  

 • Aantal routes/maximale lengte: 100/70m.
 • Klimstijl/steilte: 60-120°.
 • Niveau routes: 4 tot 8a, voornamelijk 4e, 5e en 6e graads routes op het zuiden en 6e en 7e graads routes op het noorden.
 • Expositie: voornamelijk zuidoost en noordwest.
 • Beste jaargetijde: Het gehele jaar. De noordwand is perfect voor in de zomer of herfst na langdurige droogte. De platen op het zuidoosten zijn uitermate geschikt voor de herfst, winter en het voorjaar dankzij de sneldrogende rots en zonnige ligging.
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart

 

 

Omschrijving

De Carrière des Awirs is een klimgebied gelegen in een forse voormalige steengroeve. Het gebied heeft twee gezichten. Aan de zuidzijde vind je voornamelijk plaatroutes op de compacte sectoren die her en der tussen de verbroken wanddelen te vinden zijn.  Aan de noordzijde is een forse overhang te vinden die schaduw biedt en die bij regen redelijk goed beklimbaar blijft. De routes aan de zuidzijde zijn tot 70 meter hoog en 3 lengtes lang. De noordzijde is maximaal 18 meter hoog.

De routes zijn vrijwel allemaal goed behaakt met vrijwel uitsluitend ingecementeerde haken en moderne relais'. Sommige klassieke routes zijn bewust in de oorspronkelijke staat gelaten en hebben vrij forse haakafstanden en/of een hoge eerste haak. 

Een vervelend kenmerk van het gebied is dat de bovenkant van de rotswanden aan de zuidzijde snel overgroeid raakt met vegetatie en mos. Medio 2019 was circa de helft van de routes hierdoor onbeklimbaar. Neem daarom een snoeischaar, staalborstel en werkhandschoenen mee als je het maximale uit het gebied wilt halen.

De routes aan de noordzijde zijn weliswaar niet overgroeid, maar in plaats daarvan vaak stoffig. Ze zijn ook na het winterseizoen en overvloedige neerslag lang nat, maar blijven bij kortdurende neerslag droog. Op de rots ontwikkelt onder vochtige condities snel een laag van zand/stof/algen/korstmos. Deze maakt het klimmen op de van nature relatief gladde en zachte rots lastig. Na de winter hebben de routes daarom een forse poetsbeurt nodig. Neem naast het borsteltje dat je standaard aan de gordel hebt hangen om de magnesium van de grepen te poetsen een wat forser exemplaar mee. Het kost even wat werk, maar daarna kun je echt genieten van één van de meest bijzondere overhangen van België!

Met een standaard sportklimuitrusting (enkeltouw en setjes) kun je vrijwel alle routes klimmen. Slechts in enkele routes moeten mobiele zekeringen geplaatst worden. Voor sommige lange routes is het aan te raden een dubbel/twin touw te gebruiken,  of een voldoende (tot 100m) lang enkeltouw. 

 

Parkeren en aanloop

Het is af te raden de auto op de parking bij de zuidoostelijke ingang van het klimgebied neer te zetten. Er zijn hier in het verleden vele gevallen bekend van beschadigde auto’s (bekrast, banden lek gestoken). Je kunt de auto daarom beter ergens parkeren waar de sociale controle groter is. Let op dat je daarbij zo parkeert dat aanwonenden niet gehinderd worden. Zet de auto daarom niet voor de deur van woonhuizen, winkels of bedrijven. De parking van 'Club de Bowling' ten zuiden van de rotsen is privé-eigendom; gebruik deze daarom niet.

De beste opties om te parkeren zijn:

 • In het dorp Les Awirs op de parkeerplaats op de kruising van de Rue des Awirs/Rue Abbé Bolland te parkeren. Coördinaten 50°35'45.7"N 5°24'38.8"E.
 • Op het plateau aan de Rue des Fagnes op de parking van/bij de sportvelden. Zet de auto niet op de parkeerplaatsen naast de huizen neer. Dit bespaart je weliswaar 200 meter lopen, maar levert geirriteerde aanwonenden op wat de acceptatie voor het klimmen op het spel zet. Coördinaten 50°35'28.2"N 5°24'14.1"E. Loop vanaf de parking via de Rue Tewée naar de noordwand en daar vandaan naar de zuidwand. Dit pad is vrij steil en glibberig, met name na regen. 

Let op dat er een aantal jaren terug langs de weg een hek geplaatst is langs de gehele westelijke begrenzing van de groeve. Hierdoor is het niet meer mogelijk om vanaf de parking bij de voetbalvelden naar bovenaan de Dalles Superposées (en het afdaalpad) te lopen. Zie ook de foto's en het filmpje in de foto-caroussel. 

 

Specifieke aandachtspunten

 • Les Awirs is een oude steengroeve waar het gesteente niet overal stabiel is. Pas daarom nog meer dan bij natuurlijke rots op voor steenslag. Dit geldt voor alle sectoren.
 • Situatie medio 2019: veel routes in de sectoren Les Dalles Superposées, La Dalle supérieure, La Dalle du Pied, La Tour en Les Dièdres zijn momenteel (of zijn dit in het voorjaar en de zomer) met planten en mos overgroeid dat ze niet beklimbaar zijn.  
 • De abseilpiste bij 'Les Dalles Superposées' s.v.p. niet gebruiken als er op één van de naastgelegen routes geklommen wordt ivm het risico op steenslag. Het is dan beter en minstens net zo snel om te voet af te dalen.
 • Een deel van de noordwand is uit natuurhistorisch oogpunt beschermd. De routes die vroeger links van Blocage d'Orage liepen zijn daarom verboden om te beklimmen. Laat het karakteristieke ‘gordijn’ van klimop dat van bovenaf over de route Toothless hangt svp hangen. Dat zorgt mede voor de bijzondere sfeer die hier is. 
 • Het is niet toegestaan te kamperen of te bivakkeren op de weide onder de zuidwand van het massief.
 • Je klimt hier net als in alle rotsklimgebieden op eigen risico. 

 

Topo

De topo Carrière des Awirs & Carrière de l'Abbaye de Flône (2004) is uitverkocht. Je kan hier een ingescande versie downloaden

Op 27Crags is een online topo te vinden. 

Op de Dalle du Pied is een route ingericht na het verschijnen van de topo uit 2004:  La Main d'Or, 45 meter, 7b.

Op de noordwand vindt je momenteel een dertigtal routes. De routes die begin jaren 00 links in de noordwand zijn ingericht zijn inmiddels verboden om te klimmen. Er zijn in het centrale wanddeel en in het rechter, hoger gelegen wanddeel routes bij gekomen die niet in de topo uit 2004 vermeld staan.  In veel routes is het van voordeel om te klimmen met jamhandschoentjes en kneepads. De routes 1 tot en met 5 op de centrale noordwand zijn vaak erg vies en vochtig. De rotskwaliteit hier is ook beduidend minder dan de rotskwaliteit van de routes verder naar rechts.

 • De routes op de centrale boordwand (de linker, onderste wand) van links naar rechts:
  1. Dreaming of Rochefort 10°, 6c+. De route met de zwarte haken die door de uitholling in de rots schuin omhoog naar rechts traverseert. De crux zit in de start. De route bevat aardig wat vieze en losse rots - het is geen aanrader. 
  2. Blocage d'Orage, 6b+. Kruist route 1.
  3. Ca colle Trane, 6c+/7a. Eerste beide haken gemeenschappelijk met route 3, daarna naar links en omhoog.
  4. 8-ball, 7a. 
  5. Pink Sissy Bolt, 7a. Van opzij herkenbaar aan de rode/roze haak.
  6. Donkey Kong, 7b(+). Start via de gezamenlijke beide haken met La veille Renault d'Armand. Bij de tweede haak ga je iets links en krijg je gelijk de crux op platte zijgrepen voor je kiezen. Pas op voor de losse rotsblokken tussen haak 3 en haak 4. De flake boven de 1e haak zit ook los. 
  7. La vieille Renault d'Armand, 7b+. Start in een groot hol in de rots. De route deelt de eerste 2 haken met Donkey Kong. Daarna volgt de interessante crux tussen de 2e en 3e haak. Vervolg de route op grote grepen naar rechts en daarna recht omhoog op grote grepen en handjams. Voor lange mensen en bij gebruik van kneepads/spleetklim-handschoentjes beduidend makkelijker dan Donkey Kong.
  8. Echelle de Pierre, 7a+/b. Misschien wel de mooiste route van de wand. Start in Daisycutter, en ga linksaf na de eerste haak en krijg snel daarna een complexe crux voor de kiezen. De graad telt alleen als je in de lijn van de haken blijft, en niet als je via de horizontale band vanuit Daisycutter naar links traverseert.
  9. Daisycutter, 7a. De klassieker van de wand. Via een tricky plaat (lengtepas?) naar een complete rust en een tweede tricky passage in de steile overhang. Een variant 'The real Daisycutter' (7a/+) start in Trou Noir en klimt vanaf de band uit via Daisycutter.
  10. Trou Noir, 7a+/b. Start op een pijler met moeie fysieke passen. Na de complete rust op de band op bakken door het steilste deel. Daarna iets rechts aanhouden waarna de crux op platte grepen (of een grote pas van bak naar bak) volgt. 
  11. Tromphe d'Eustache, 6c+. De gladde geul onderin die vaak nat is heeft een tricky passage.
  12. The Fin, 6c. Via de pijler omhoog, daarna linksaf (pas op voor de losse blokken) en weer omhoog. 
  13. Le Talon du petit Prince. NIET KLIMMEN! Het blok waarin het relais geplaatst is, is instabiel!
  14. Des Bombes sur Bagdad, 6b. 
 • De routes op de rechter, hoger gelegen wand (van links naar rechts):
  1. Poudre de Sable, 3. Route die start naast het relais van 'The Fin'. Alvast gezekerd aan het touw naar de start gaan. 
  2. More Babyshitting, 5b. Start bij een relaishaak op een blok. Volg de linker rij haken. Naklimmen om setjes te verwijderen.
  3. Grumfy Kneebar, 6b. Start met dezelfde eerste haak als de linkerroute maar volg daarna de zwarte haken door de overhang. Naklimmen om setjes te verwijderen.
  4. Babysitting neurotic girls, 5b. Start bij het relais met de twee ringhaken links van Toothless. Klim via twee haken met de nodige kracht door de overhang en ga linksaf over de schuine band naar boven tot aan het relais. Naklimmen om setjes te verwijderen.
  5. Toothless, 7b. Krachtige en boulderachtige route met een mooie, maar complexe sequentie op gladde grepen boven het dakje. Lijkt onmogelijk zwaar tot je de juiste oplossing vindt. 
  6. The Iron Curtain, 8a. Route met een harde boulderpassage op aflopende grepen. 
  7. Goldflash, 6c+. De hakenrij door de groene rots links van de spleet van Le Sablier. Blijft lang nat. De graad varieert tussen 6b+ en 7b al naar gelang hoe ver je links (zelfstandige lijn) of rechts (grotendeels via Le Sablier) klimt. 
  8. Le Sablier, 6b. Klim door de gladde rots met minder goede grepen dan je verwacht. Het einde houdt nog een verrassing in petto. 
  9. Singlevision 6c+ / Doublevision 7a+. Een route in twee delen (tot de maillon en tot het relais) die er makkelijker uit ziet dan ie is. 6c+ en 7a+ volgens de topo uit 2004, maar volgens menigeen komt 7a en 7b eerder in de buurt van de werkelijkheid. De eindpas van de verlenging is een mooie dyno/deadpoint naar een platte greep.
  10. Rien ne va plus, 7c. Een keiharde boulderroute met een spectaculaire dyno op het eind.
  11. Seagull, 6b. De route door de hoekversnijding. Glad en lastig bij het steilste deel.
  12. Faucon Mauvais, 5c+. Start identiek met de vorige route, maar ga rechts over de pijler met zwarte haken. 
  13. Singe Guirlande, 6a. De onbehaakte campusstart van Faucon mauvais. 
  14. Serpent Aveugle, 5a. De route met de zwarte haken aan de rechterzijde van de pijler. 
  15. Naam onbekend, 4+. Recht omhoog op grote grepen.
  16. Ragnar the Brave, 5a. Met een boog rechts langs naar hetzelfde relais als de beide routes links. Lang nat en vaak vies.

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken)  en vandalisme contact op met de beheerder, de Club Alpin Belge.

Openingstijden

vandaag open
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00
zondag00:00–24:00
Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 07.10.2020

Parkeren

Het is af te raden de auto op de parking bij de ingang van het klimgebied neer te zetten. Er worden hier regelmatig auto’s beschadigd (bekrast, banden lek gestoken). Je kunt de auto beter ergens parkeren waar de sociale controle groter is. Let op dat je daarbij zo parkeert dat aanwonenden niet gehinderd worden. Bezet daarom ook geen parkeerplaatsen voor de deur van winkels of bedrijven. De parking van 'Club de Bowling' is privé-eigendom; gebruik deze niet. De beste opties om te parkeren zijn:

 • In het dorp Les Awirs op de parkeerplaats op de kruising van de Rue des Awirs/Rue Abbé Bolland te parkeren. Coördinaten 50°35'45.7"N 5°24'38.8"E.
 • Op het plateau aan de Rue des Fagnes t.h.v. de sportvelden. Coördinaten 50°35'28.2"N 5°24'14.1"E.

Coördinaten

DD
50.590566, 5.409507
DMS
50°35'26.0"N 5°24'34.2"E
UTM
31U 670548 5607067
w3w 
///gelachen.acrobaat.zonnehoed
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Heb je een vraag over deze inhoud? Stel hier je vraag.


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • 2D 3D
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen