Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Carrière Jaminon (Pepinster)

· 1 review · Klimmen · Verviers · 154 m · Vandaag open
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Porche en Grande Dalle
  Porche en Grande Dalle
  Foto: Harald Swen, NKBV

De Carrière Jaminon aan de rand van Pepinster is een voormalige steengroeve waar twee totaal verschillende klimstijlen domineren. De extreem steile routes in de grot zijn helaas niet meer toegankelijk in verband met instortingsgevaar. De routes op de plaat en verticale achter echter nog wel.  

 • Aantal routes/maximale lengte: 45/32m.
 • Klimstijl/steilte: wand 50-80°.
 • Niveau routes: 4-6c. In de grot kon vroeger geklommen worden in routes van 6b+ tot 8c/8c+.
 • Gesteente: kalksteen.
 • Expositie: voornamelijk zuid en zuidoost.
 • Beste jaargetijde: het gehele jaar. Droogt zeer snel door de open ligging op het zuidoosten.
 • OV: het station van Pépinster ligt op 650m van het klimgebied.
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart.

Dit klimgebied wordt beheert door de Club Alpin Belge. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

 

Beschrijving

In en om de grot van de Carrière Jaminon aan de rand van Pepinster wordt al lange tijd geklommen. Het gebied wordt gekenmerkt door twee compleet verschillende klimstijlen; plaat en zware overhang. In de jaren 70 werden het plafond en de wanden van de grot zelfs met een hoogwerker behaakt voor het oefenen van het artificieel klimmen. Vanaf de jaren ‘80 is het de grot het toneel van de vrijklimmers geweest en begin jaren ‘90 opende Caude Lorenzi op de zijkant van de grot met La Traction Universelle de eerste 8c van België die pas 26 jaar naderhand door zijn zoon Simon werd herhaald. De extreem steile routes in de grot zijn helaas niet meer toegankelijk in verband met een heel reëel instortingsgevaar van de buitenste boog van de grot. De routes op de buiten de grot en de verticale wand daarnaast kunnen echter nog steeds beklommen worden.   

Vrijwel alle routes in dit klimgebied zijn goed behaakt met solide haken en relais'. Enkele klassieke routes hebben nog steeds wat forse haakafstanden en/of een hoge eerste haak van weleer. Wil je niet voorklimmen? Dan zijn de routes op de Paroi du Fond via de ladder van bovenaf met de nodige voorzichtigheid te benaderen en in te hangen. Het uitzicht vanaf de wand op het industrieel erfgoed van de weefindustrie met art-deco facade langs de Vesdre (een beschermd industrieel monument) is bijzonder.

 

Parkeren en aanloop

De beste opties om te parkeren is aan weerszijde van de weg net ten oosten van het klimgebied. Parkeer zo dat je NIET bij aanwonenden voor de deur geparkeerd staat. Dat is bij dit klimgebied zoals je waarschijnlijk terplekke zult kunnen begrijpen een issue. Plaats jezelf in de schoenen van de direct aanwonenden en stel je de vraag of jij het fijn zou vinden als er elke weekenddag geen plek voor de eigen auto voor de deur is. Oftewel: zet je auto zonodig wat verder weg en loop een stukje.

Coördinaten parking: 50°34'12.8"N 5°48'01.5"E.

 

Specifieke aandachtspunten

 • Het klimmen in de grot en op de zijwanden van de ingang van de grot is sinds circa 2005 niet toegestaan in verband met instortingsgevaar. Het gaat om het volgende: de rots van de buitenste rotsboog die zich boven de ingang van de grot bevindt beweegt zich langzaam naar voren en zal uiteindelijk instorten. De rots bovenin de routes op de linker pijler aan de buitenzijde van de grot is (stand herfst 2019) ten opzichte van 15 jaar geleden een flink stuk losser. Instorten is hier een reeël gevaar. Dit is geen loze dreiging. In 2019 hebben CAB, NKBV en een klimmend geoloog de situatie ter plekke beoordeeld. De conclusie was dat het instortingsgevaar van forse stukken rots, of zelfs de gehele buitenzijde van de boog, reëel is. 
 • Het is niet toegestaan op de bovenste etage (Dalle Supérieure) en op de meest oostelijke wand (Crête de Droite) van de groeve te klimmen. Dit in verband met mogelijk instortingsgevaar. 
 • Enkele routes rond Le P'tit Balcon zijn niet herbehaakt ivm het vermoeden dat een gedeelte van de rots hier waarschijnlijk instabiel is.

    

Topo

   

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken), vandalisme, etc. contact op met de beheerder, de Club Alpin Belge (CAB) via rochers@clubalpin.be.

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.

Openingstijden

Vandaag open
zondag00:00–24:00
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00
Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 31.01.2023

Parkeren

De beste opties om te parkeren is aan weerszijde van de weg net ten oosten van het klimgebied. Probeer zo te parkeren dat je NIET bij aanwonenden voor de deur geparkeerd staat. Zou je het zelf leuk vinden als het elk weekend met mooi weer vol staat voor je huis? Coördinaten:

50°34'12.8"N 5°48'01.5"E

Coördinaten

DD
50.570673, 5.800466
DMS
50°34'14.4"N 5°48'01.7"E
UTM
31U 698300 5605828
w3w 
///dooft.ophopen.snaar
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Dagwandeling · België
Pepinster Franchimont Pepinster
Niveau Matig
Afstand 15,1 km
Duur 4:20 u
Stijgen 355 m
Afdalen 355 m

Cette promenade démarre à Pepinster place Piqueray. Elle se dirige vers Sohan, Oneux, Sassor, Franchimont, Theux puis Juslenville. Elle revient ...

van J Faf,   Community
Niveau Matig
Afstand 5,3 km
Duur 1:34 u
Stijgen 117 m
Afdalen 117 m

cet itinéraire boisé permet de découvrir la rive droite de la Hoëgne

1
van J Faf,   Community
Kaart / Pepinster bordure ouest de la fenêtre de Theux
Niveau Matig
Afstand 8 km
Duur 2:26 u
Stijgen 181 m
Afdalen 181 m

Cette promenade débute à Pepinster (espace pepin). Elle emprunte l'aval de la vallée de la Hoëgne, monte vers Sohan et revient à Pepinster

3
van J Faf,   Community
Kaart / Balade moyenne (10 km) ADEPS OLD BOYS 15-09-2019.
Niveau Matig
Afstand 9,8 km
Duur 2:58 u
Stijgen 255 m
Afdalen 256 m

Boucle de 9.96 km partant de l'Espace Nô (CCJ de Pepinster) et passant par Tancrémont.

1
van Jean-Paul CHANTEUX,   Community
Dagwandeling · België
Wegnez - Soiron - Goffontaine
Niveau Matig
Afstand 18,2 km
Duur 4:45 u
Stijgen 469 m
Afdalen 469 m

Parcours valloné avec des sentiers à fleur de colline et des vues sur les vallées.

1
van Pierre Angenot,   Community
Dagwandeling · België
Tour de Pepinster boucle sud
Kaart / Tour de Pepinster boucle sud
Niveau Matig
Afstand 17,2 km
Duur 6:21 u
Stijgen 609 m
Afdalen 609 m

Cette promenade en boucle démarre à Tancrémont. Il est également possible de démarrer de la gare de Pepinster ou de l'arrêt de Pepinster-cité

1
van J Faf,   Community
Dagwandeling · België
Tancrémont Les Villers Mazures
Kaart / Tancrémont Les Villers Mazures
Niveau Matig
Afstand 8,5 km
Duur 2:37 u
Stijgen 292 m
Afdalen 292 m

promenade dans les premiers contreforts des Ardennes

1
van J Faf,   Community
Niveau Matig
Afstand 21,5 km
Duur 5:46 u
Stijgen 334 m
Afdalen 334 m

Cette promenade permet de relier deux plus beaux villages de Wallonie et deux autres sites remarquables.

2
van J Faf,   Community

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

5,0
(1)
Roy Klijnsma
07.06.2022 · Community
Zeer leuke klimervaringen, doordat er meerdere niveaus aanwezig zijn. Zeker een aanrader om met diverse klimstijlen kennis te maken. Ligt gelegen bij een zeer mooie hyper moderne fabriek!
Toon meer
Pepin⭐️
Foto: Roy Klijnsma, Community

Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving