Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Carrière Prospèr

Klimmen · Philippeville · 209 m · Vandaag open
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Foto: Dominique Van Eyken, NKBV

De Carrière Prospèr is een voormalige steengroeve in de streek van Couvin, ver uit de richting van de meer bekende klimgebieden aan de Maas, Lesse en Ourthe. Toch loont het om hier eens te gaan klimmen, ook omdat je dit gebied ideaal kan combineren met de slechts 500 meter verderop gelegen Rocher de la Maiselle. In de groeve zijn recentelijk een twintigtal routes ingericht en enkele daarvan behoren tot de mooiste spleetroutes van het land.   

 • Aantal routes/maximale lengte: circa 20/15m.
 • Klimstijl/steilte: wand 80°/90°.
 • Niveau routes: 5c-7a.
 • Gesteente: kalksteen.
 • Expositie: zuidoost, noordoost.
 • Jaargetijde: zomer, herfst. 
 • OV: station van Couvin op 10 kilometer.
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart. 

Dit klimgebied wordt beheert door de Klim- en Bergsportfederatie Vlaanderen. Het is uitsluitend toegestaan om hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Beschrijving

Als je de auto net ten westen van Olloy-sur-Viroin langs de bosrand parkeert krijg je het gevoel op de verkeerde plek te zijn beland. In de verste verte zijn geen rotsen te bekennen en het pad wat je volgens de beschrijving zou moeten volgen leidt de heuvel op. Waar is het rivierdal - dit kan niet juist zijn! 

Wie echter de moeite neemt om het pad de helling omhoog te lopen, wacht een verrassing op de top van de heuvel. Daar ligt diep in de grond, verscholen door het omringende bos, de Carrière Prospèr, aan drie zijden geflankeerd door steile rotswanden. De blikvanger van het gebied is de als met een mes afgesneden zuidoostwand. Midden in deze wand is een rechthoekige nis uitgehouwen met aan weerszijden enkele van de meest karakteristieke spleetroutes die in België te vinden zijn. Het is misschien wel de beste plek van België om je spleetklimkunsten in de praktijk te brengen. 

De Klim en Bergsportfederatie Vlaanderen is enkele jaren geleden begonnen de groeve om te toveren tot klimgebied. Inmiddels zijn er een 25-tal routes ingericht op de op het noordoosten en het zuidoosten gerichte wanddelen. Alle routes in de groeve zijn zonder uitzondering zo goed als verticaal en hebben een moeilijkheid die varieert tussen minimaal 5c en maximaal 7a. In lijn met de andere recent door KBF ingerichte klimgebieden zijn de routes hier erg goed ingericht met solide boorhaken en relais.

Omdat de groeve in een vrij smalle en rechthoekige uitgraving in het bos is zal de rots relatief langzaam drogen na neerslag, met name de noordoostwand. De zuidoostwand en de nis met de karakteristieke spleten zijn gelukkig een stuk sneller in conditie. Het ideale seizoen om hier te klimmen is van het late voorjaar tot in de herfst. 

Hou er rekening mee dat er hier nog relatief weinig geklommen is en dat de grepen daarom vies kunnen zijn na neerslag en dat kleine grepen en treden af kunnen breken. Je doet er daarom verstandig aan om een stevige borstel mee te nemen om de grepen te poetsen (geen staalborstel).  

 

Parkeren en locatie

Rij vanuit Olloy-sur-Viroin de 'Rue autre côté de l'eau' in. Waar deze met een haarspeldbocht rechtsaf buigt richting Dourbes (en vanaf dat punt de Rue de la Goulette heet) ga je rechtdoor de onverharde weg in. Parkeer je auto op één van beide parkeerplaatsen aan de rechterzijde van de weg (zie afbeelding in de foto-carroussel). Is het hier vol? Parkeer dan eerder langs de weg (zie ook de afbeelding in de foto-carroussel).

Coördinaten parkeerplaats: 50.076231, 4.597225.

Loop 20 m naar het westen lang de weg en ga het eerste pad rechts terug (noordelijk) de helling op. Wanneer het pad na circa 200 meter op een haarspeldbocht in een ander pad uitkomt volg je het nieuwe pad links de helling op. Na 50 meter zie je een informatiepaneel van de KBF staan met daar achter de toegang tot de groeve. 

Coördinaten groeve: 50.077976, 4.596042.

Vanaf het klimgebied is het slechts 500 meter lopen naar het naastelegen klimgebied Rocher de la Maiselle (zie de afbeelding in de foto-carroussel).

 

Specifieke aandachtspunten

 • Het maximum aantal klimmers dat volgens de milieuvergunning gelijktijdig mag klimmen is 10.
 • Het zuidelijke plateau boven de rotswanden is niet toegankelijk ivm beschermde vegetatie.

 • Op bepaalde dagen (of delen van de dag) in de herfst kan het gebied of de toegang tot het gebied te maken hebben met beperkingen als gevolg van de jacht. 
 • De routes eindigen vaak 1,5 à 2 meter onder de top van de wand. Dit is gedaan ter bescherming van de klimmer en de zekeraar omdat de bovenzijde van de wanden instabiel is. Probeer NIET boven de relais uit te klimmen.

   

Topo

Het klimgidsje (Topo Olloy, uitgave 2022) is te koop in de webshop van de NKBV.

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken), vandalisme, etc. contact op met de beheerder, de KBF, via info@kbfvzw.be.

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina. 

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.

 

 

 

Openingstijden

Vandaag open
zondag00:00–24:00
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00
Gesloten om Dec 15, 2022.
Gesloten om Dec 21, 2022.

In de omgeving van de Carrière Prospèr wordt in 2022 op de volgende dagen gejaagd:

 • 19-10-2022
 • 11-11-2022
 • 23-11-2022
 • 15-12-2022
 • 21-12-2022

Omhoog lopen langs de standaard aanlooproute is toegestaan, tenzij plaatselijk anders aangegeven. Opgelet voor de waarschuwingsborden! Volg de aanwijzingen voor je eigen veiligheid. 

 

Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 18.10.2022

Coördinaten

DD
50.078013, 4.596242
DMS
50°04'40.8"N 4°35'46.5"E
UTM
31U 614210 5548524
w3w 
///boerenkool.drinkbak.schoenen
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Dagwandeling · België
Olloy-sur-Viroin - Treignes
Aanbevolen route Niveau Licht
Afstand 12,7 km
Duur 3:30 u
Stijgen 299 m
Afdalen 310 m

Tocht door de vallei van de Viroin, langs overwoekerde paadjes, met prachtig panorama, everzwijnen en een rit terug met de (stoom)trein.

van Marc Van den broeck,   alpenvereinaktiv.com
Dagwandeling · België
Balade en Calestienne
Kaart / Balade en Calestienne
Niveau Matig
Afstand 24,3 km
Duur 6:42 u
Stijgen 358 m
Afdalen 358 m

Valloné avec quelques solides montées. Randonnée sur tous types de chemins et de sentiers, comportant plusieurs passages accidentés.

1
van Gilles Gisseleire,   Community
Dagwandeling · Frankrijk
I-A12. Olloy-sur-Viroin - Rocroi
Niveau Matig
Afstand 24,8 km
Duur 6:25 u
Stijgen 397 m
Afdalen 150 m

Pelgrimsroute voor wandelaars: De Weg van de Franken I. Meer informatie op www.dewegvandefranken.nl.

van Ben Teunissen,   Community
Niveau Matig
Afstand 18 km
Duur 4:55 u
Stijgen 335 m
Afdalen 335 m

Le premier km, sur le Ravel, est un peu rasoir. Mais ensuite, régalant. Il y a un bout de Compostelle. Chaussures de marche préférables.

4
van JB Burrion,   Community
Kaart / Etappe 4 - Roche aux Faucons/Mariembourg
Niveau
Afstand 10,6 km
Duur 3:05 u
Stijgen 250 m
Afdalen 234 m

Van private bivakzone Roche aux Faucons, langs de Viroin en de uitzichtpunten van Haute Roche, Roche à Lomme en Tienne aux Paquis naar het ...

van Tom Frans,   Community
Kaart / Etappe 2 - Roche aux Faucons/Roche Troué
Niveau
Afstand 8 km
Duur 2:15 u
Stijgen 258 m
Afdalen 114 m

Van de private bivakzone Roche Aux Faucons langs Croix Sauvage tot in Olloy-sur-Viroin. Langs de GR tot aan de publieke bivakzone Roche Troué.

van Tom Frans,   Community
Dagwandeling · België
Hike in Dourbes & Roche de Lomme
Niveau Licht
Afstand 13,7 km
Duur 3:55 u
Stijgen 309 m
Afdalen 309 m

some beautifull viewpoints

van Mie Katoen,   Community
Dagwandeling · België
Les anciennes carrières
Niveau Licht
Afstand 9,5 km
Duur 2:36 u
Stijgen 205 m
Afdalen 211 m

Walk of about 10km, smooth path, nice views. Called "Les anciennes carrières" (the old slate mines). You pass one in the official version, two with ...

van Jan Steyaert,   Community

Toon alles op de kaart

Interessante plaatsen in de buurt

 Deze suggesties zijn automatisch gemaakt.

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving