Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Copères, Nausée, Rocher du Canal (Plain des Fosses)

Klimmen · Dinant · Vandaag open
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Op de Rocher du Canal. De donkere lijnen zijn de silica-houdende concreties die trager verweren dan het omliggende kalkgesteente.
  Op de Rocher du Canal. De donkere lijnen zijn de silica-houdende concreties die trager verweren dan het omliggende kalkgesteente.
  Foto: François Kivik, NKBV

Op een steenworp afstand van Freyr en Pont-à-Lesse ligt in het bos langs de Lesse een aantal rotsen verscholen. De Rocher des Copères, de Rocher de la Nausée, de Rocher de la Batte, Rocher du Canal, la Place Ronde en le Jardin Secret vormen samen het klimgebied 'Plain des Fosses'. 

 • Aantal routes/maximale lengte: 50/45m.
 • Klimstijl/steilte: plaat/plaat 80-90°.
 • Niveau routes: 4+ tot 8a+.
 • Gesteente: kalksteen.
 • Expositie: zuidoost en zuidwest.
 • Beste jaargetijde: voorjaar, zomer en herfst. 
 • OV: station Anseremme op 2,2 km.
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart

Dit klimgebied wordt beheert door de Club Alpin Belge. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Beschrijving

Als je vanaf Anseremme richting Pont-à-Lesse rijdt dan zie je de rotsen van de Plain des Fosses waarschijnlijk over het hoofd, zo goed liggen de massieven in het bos verscholen. Maar als je vervolgens vanaf de camping Villatoile of vanuit de rotsen van Pont-à-Lesse naar het westen kijkt dan vallen daar beslist de steile pieken op die door de bomen heen priemen. Elk van de zes massieven hier waarop geklommen mag worden heeft z'n eigen karakteristieke eigenschappen. Sommige van de routes in het gebied behoren tot de mooiste van hun soort in België.

De afgelopen paar jaar is hier het een en ander gewijzigd wat betreft de toegang tot de massieven. Ook zijn er nieuwe routes geopend. Hieronder lees je daar meer over. 

Het bekendste massief hier is de Rocher de la Nausée. Deze op het westen gelegen wand doet qua uiterlijk en klimstijl denken aan een miniatuur-versie van de Al Legne in Freyr, maar dan met slechts 18 meter hoogte en een twintigtal routes. Wie het niveau heeft moet beslist Pigale 6c, Osez Josephine 7a+, Au Café du Colibri 7a(+), Led Zeppelin 7b en Hybride 8a klimmen. Op de noordwand van de Nausée en op het kleine massief van de Jardin Sécret vind je een paar korte boulderachtige routes.

Parallel aan de Lesse loopt een kanaal met daaraan achtereenvolgens de Rochers de la Batte, du Canal, en des Copères. Vlak voor de Rocher de la Batte kom je langs een laag wandje met een traverserende route, David versus Goliath (7a, verlenging 7b). De vijf routes rond de grot van de Rocher de la Batte nodigen helaas niet gelijk tot klimmen uit. Maar het volgende massief daarentegen, de Rocher du Canal, heeft voor Belgische begrippen unieke rots. Je klimt hier op uitverweerde silica-concreties; en hoe hoger je komt, hoe beter de grepen worden, want des te meer uitverweerd zijn de knobbels. Sommige mensen vinden het prachtig, andere mensen vinden het maar niks. Op dit massief waren lange tijd maar 3 routes, waarvan Anisha 6b+ de mooiste was. Inmiddels zijn hier 11 routes tot 25 meter hoge routes ingericht die nog niet geheel schoon geklommen zijn. Tijdens het zekeren is een helm geen overbodige luxe.

De Copères tot slot is een indrukwekkende spitse toren met alpien aanvoelende routes waarvan de grepen allemaal de verkeerde kant op wijzen. Les Copères, de naamgevende route, leidt in iets meer dan 40 meter tot aan de top van het massief. Om van deze route en de andere routes op dit massief te kunnen genieten is een enigszins avontuurlijke instelling een must.

  

Parkeren en aanloop

Er is een goede parkeermogelijkheid voor ruim 10 auto's langs de weg vlak voor de brug (komende vanaf Anseremme). Zie ook de foto-caroussel. De coördinaten hiervan zijn 50°13'34.5"N 4°54'08.8"E. Nadere details over de parking en toegang tot de rotsen vind je ook in de topo.

De toegang tot de Rochers de la Nausée, la Place Ronde, le Jardin Secret is circa 150 meter ten noorden van de parking. Volg het pad dat net na de eerste grote loofboom rechts het bos in gaat. Pas op dat je niet te vroeg omhoog loopt. Voordat je bij het juiste pad bent gaan er reeds diverse paadjes de helling omhoog. Ben je eenmaal op het juiste pad, neem dan na circa 30 meter de afslag naar rechts. Je kunt de de sector La Nausée vrijwel direct zien liggen. Loop je bij de afslag rechtdoor omhoog dan kom je bij la Place Ronde en le Jardin Secret.

Om bij de Rocher de la Batte en de Rocher du Canal te komen loop je vanaf de parking richting de brug over het kanaal en de Lesse. Ga vervolgens het pad net voor het kanaal in. Al snel kom je bij de kleine rots met de naar links traverserende route David versus Goliath en gelijk daarna bij de Rocher de la Batte (de rots met de grot/boog). Hierna moet je een paar meter met behulp van een touw langs de rotswand boven het kanaal balanceren om bij de Rocher du Canal te komen.  

Om bij de Rochers des Copères te komen kon je vroeger het pad tussen het kanaaltje en de Lesse volgen. Via een sluisje kon je teruglopen tot aan de wandvoet van de Copères. Dit pad is sinds enkele jaren afgesloten. De Copères is nu te bereiken via het pad dat aan de rechter zijkant van de Rocher du Canal met beugels en touw omhoog gaat over de zijkant van de rots. Op 20 meter hoogte daal je vervolgens steil en padloos af door het bos. Hier zal waarschijnlijk nog een beter pad aangelegd worden.

 

Specifieke aandachtspunten

 • Dit klimgebied is niet geschikt voor grote groepen omdat de deelmassieven hiervoor te klein zijn.
 • Het gebied is goed te combineren met het naastgelegen Pont à Lesse/Rochers du Castel of Freyr.

 

Topo

De topo ‘Plain des Fosses / Escalade en Basse Lesse’ (2003) is verkrijgbaar in de NKBV-webshop. Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe topo, maar de verwachting is dat deze niet voor 2024 zal verschijnen. Hou er dus rekening mee dat de informatie in de huidige topo op sommige punten zal afwijken van de praktijk.

27 Crags biedt gebruikers in het Premium-gedeelte topo's van het gebied: Plain des Fosses.

 

La Nausée, actuele routelijst (vlnr):

 • Voie Normale, 4+.
 • Voie Normale (variante), 5.
 • Paratonnerre (variante de départ), 5+.
 • Paratonnerre, 6a.
 • Combinatie van Paratonnerre + Osez Josephine, 6c.
 • Osez Josephine, 7a.
 • Osez Josephine verlenging, 7c+.
 • Pigalle, 6c (brochen).
 • VEGA, project. Start in Pigalle, ga links (plaquette), daarna plaat zonder de grote greep. 
 • Kafka, 7b. Start in Pigalle, bij de bombé links en dan rechtdoor. Onduidelijk wat de relatie is met VEGA.
 • Au Café du Colibri, 6c+. Traverseert naar links en klimt uit in Pigalle.
 • Au Café du Colibri uitklim rechtdoor in MS, 7c+/8a. Ook wel Hybride genoemd. Schijnt erg mooi te zijn. 
 • Maudite Saison, 7c+. Gehakte en geplakte grepen. 
 • L'école buisson... hier, 6c+. Linker variant van Led Zeppelin met drie plaquettes. 
 • Led Zeppelin, 7b. Ondanks (dankzij?) de niet natuurlijke grepen een erg mooie route. 
 • Led Zeppelin sans prises colées, 8a. De variant van LZ die puur natuur is.
 • La Reine du Trottoir / La Nausée, 6b+/c. Erg mooie route met zware start. Preclip de eerste haak.
 • Trottoir à droit, 7b+. Variant op La Reine/La Nausée. Klim rechtdoor bij de 3e/4e haak met de kant op links ipv naar links te traverseren zoals bij La Reine/La Nausée.
 • Atchoum, 6b+ (wordt elders ook 6a genoemd). Start identiek met La Reine/La Nausée. Hou na de 4e (?) haak iets rechts aan. Kan nooit 6a zijn, aangezien de start van La Reine/La Nausée al minimaal 6b+ is.
 • Nieuwe haken die boven de brokkelige wand beginnen/onduidelijk wat dit voor route is. 
 • Le Bénefice du Doute, 8a.
 • Rastatouille, 6b.
 • Rock & Broll, 6b.

 

Op de Rocher de la Batte zijn routes ingericht die niet in de topo staan. De nieuwe routes zijn van links naar rechts:

 • Naam onbekend, 6a+. De meest linker route op de pijler links van de grot.

 • Naam onbekend, 5+/6a. De tweede route van links.

 • Naam onbekend, 6c+. De derde route van links op de rand van de grot.

 • Les Deux P, 7b/c. Start als de 3e route van links, en ga rechtsaf via de rand van de boog. Relais gelijk aan route 3.

 • Naam onbekend, 7a? De route rechts in de grot. De uitklim kan vies/begroeid zijn.

 • Naam onbekend, ? Een route rechts van de grot. De uitklim is geheel overgroeid. 

Op de Rocher du Canal zijn 8 nieuwe routes ingericht die niet in de topo staan. De routes zijn van links naar rechts:

 1. Naam onbekend (waarschijnlijk La Peteuse), 6b+.
 2. Naam onbekend, 6a+.

 3. Naam onbekend (waarschijnlijk Ca détone, ca t'étonnes?), 6c.

 4. Naam onbekend (waarschijnlijk Une prise perdue, 10 de retrouées), 6b+.

 5. Naam onbekend (waarschijnlijk Lesse Tombé), 6a.

 6. Naam onbekend, ? 
 7. Anisha, 6b+/c.

 8. Voir, 6b(+).

 9. Cachemire, 6b.
 10. Separate sociality, 6a (eindigt in Cachemire).
 11. Merde mon masque, merde mon casque, 5c (start identiek met vorige route). Bijzondere rots!

De beugels en het touw aan de rechter zijde van de rots vormen de start van het pad naar de Copères. Het is een steile route - alleen bedoeld oor klimmers die weten wat ze doen!

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken), vandalisme, etc. contact op met de beheerder, de CAB, via rochers@clubalpin.be.

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.

Openingstijden

Vandaag open
zondag00:00–24:00
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00
Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 11.10.2022

Parkeren

Er zijn parkeermogelijkheden langs de weg. Coördinaten circa 50°13'34.5"N 4°54'08.8"E. Nadere details vind je in de topo.

Coördinaten

DD
50.227606, 4.902876
DMS
50°13'39.4"N 4°54'10.4"E
UTM
31U 635724 5565670
w3w 
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Via Ferrata · België
Dinant Ascension
Niveau zwaar
Afstand 4,5 km
Duur 1:19 u
Stijgen 73 m
Afdalen 74 m

Pont à Lesse

van Ghislain janssen,   Community
Dagwandeling · België
Boucle moyenne distance Freyr
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 14,2 km
Duur 4:35 u
Stijgen 478 m
Afdalen 479 m

Toujours le même principe:Proposer un parcours de +/- 15km polyvalent à faire à pied (rando ou trail), à son rythme (journée ou quelques heures) et ...

van Antoine Alexandre,   Community
Dagwandeling · België
Freyr-Hastière sur GR
Niveau zwaar
Afstand 13,7 km
Duur 4:08 u
Stijgen 408 m
Afdalen 506 m

Magnifique promenade sur les crêtes de Waulsort. Assez sportive sur la deuxième partie avec beaucoup de montagnes russes dans les bois mais ...

van Lolotte Trekker,   Community
Dagwandeling · Dinant
Wandeltocht bij Freyr
Kaart / Wandeltocht bij Freyr
Niveau Matig
Afstand 14 km
Duur 4:12 u
Stijgen 398 m
Afdalen 398 m

Prachtige oefenwandeltocht voor meerdaagse bergtocht   What do you want to do ?

van Eric de Bruijn,   Community
Niveau Licht
Afstand 10,1 km
Duur 3:10 u
Stijgen 319 m
Afdalen 319 m

Nice hike with an outstanding view of the castle

van Mie Katoen,   Community
Dagwandeling · België
Rotsen van Freyr
Kaart / Rotsen van Freyr
Niveau Matig
Afstand 2,1 km
Duur 0:53 u
Stijgen 131 m
Afdalen 133 m

Wandeling langs de meest indrukwekkende rotsen van België.

1
van Arne Iserbyt,   Community
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 26,7 km
Duur 7:25 u
Stijgen 441 m
Afdalen 433 m

Randonnée de la gare d'Anseremme à la gare d'Houyet en remontant la Lesse.

van Pierre Angenot,   Community
Niveau Matig
Afstand 20,4 km
Duur 5:48 u
Stijgen 319 m
Afdalen 317 m

Hike from Anseremme train station.Return via Dinant- or Anseremme train station (shorter)

1
van Peter CLAIRHOUT,   Community

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving