Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Dalle d’Engis

· 1 review · Klimmen · Huy · 141 m · Vandaag open
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Foto: Harald Swen, NKBV

Het Dalle d’Engis is een voormalige steengroeve met 25 tal routes op een sterk hellende plaat. De groeve is op het zuiden gelegen en droogt relatief snel. Je kunt een bezoek aan dit klimgebied goed combineren met het grotere klimgebied Les Awirs dat op hemelsbreed 1 km afstand ligt. Het klimgebied is het thuishonk van SERAC, een onderafdeling van de CAB. Zij hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om van het klimgebied een fijne plek te maken waar je naast het klimmen je tijd door kan brengen met picknicken, een oefen-klettersteig en een door de gemeente aangelegd fitnessparcours.

 • Aantal routes/maximale lengte: circa 25/30m.
 • Klimstijl/steilte: plaatklimmen en spleetklimmen, 60°.
 • Niveau routes: 3+ tot 6a.
 • Gesteente: kalksteen.
 • Expositie: zuidoost. 
 • Beste jaargetijde: voorjaar tot herfst. 
 • OV: het station van Engisop 1,0 km van het klimgebied.
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart.

Dit klimgebied wordt beheert door de Club Alpin Belge. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Beschrijving

Het Dalle d'Engis (ook wel bekend als Tour en Bêche) is een recent ingericht klimgebied in een oude steengroeve aan de rand van het stadje Engis. De lokale klimclub SERAC heeft veel werk gestoken om het gebied van een overgroeide wildernis naar een prachtige 'klimtuin' te transformeren. Dit werk is nog lang niet af en momenteel (voorjaar 2022) is men druk bezig het rechter deel van de wand verder schoon te maken en in te richten. 

Ondanks de nabijheid van de bebouwing is de ligging van de wand erg mooi. Onderaan de rots is een weide, met een tuintje en zitjes die uitnodigen om te picknicken. Naast de weide is op een klein stuk rots een oefen-klettersteig ingericht, die puur en alleen dient om de handelingen te oefenen. Het rotsblok is immers niet groter dan een zeecontainer.

Dankzij de ligging op het zuidoosten droogt de rots snel. Op de circa 30 meter hoge hellende kalkplaat zijn inmiddels circa 25 routes ingericht die zowel over platen als door spleten lopen. De moeilijkheid van de routes varieert van 3+ tot 6a. Het linkerdeel van de wand is als eerste ingericht en hiervan is een topo beschikbaar. Je kunt deze in de fotocarrousel bij dit artikel vinden. In de topo staan nog geen namen vermeldt. Deze staan inmiddels wel onderaan de rots. De routes in het midden van de wand zijn in 2021 ingericht. Hiervan is nog geen topo beschikbaar. 

De lokale klimclub SERAC, een afdeling van de CAB, heeft het gebied ingericht. Zij zijn nog altijd bezig om het gebied verder in te richten en van handige faciliteiten te voorzien. Bij mooi weer is de jeugdgroep van SERAC op woensdagmiddag en zaterdagochtend in het klimgebied te vinden. Leden van SERAC kunnen wellicht ook vertellen wat de naam en waardering van de nieuw ingerichte routes zijn.  Het gebied ligt op een steenworp afstand van grote buur klimgebied Les Awirs.

 

Parkeren en aanloop

Het toegangspad (auto's verboden) tot het massief bevindt zich tegenover het adres Rue Reine Astrid 115 te Engis. Parkeer in één van de wit omlijnde parkeervakken (p1 en P2 op de kaart in de foto-carrousel) langs de weg. De coördinaten van de start van de toegangsweg zijn 50°35'06.2"N 5°23'33"E. 

Is het in de Rue Reine Astrid te vol om te parkeren? Zet je auto dan op P3, P4 of P5 neer (zie foto-carrousel). P5 is dezelfde parkeerplaats bij de sportvelden waar je de auto neer kan zetten als je in Les Awirs gaat klimmen. Het is vanaf deze parking circa 900 meter lopen naar de rotsen van het Dalle de Engis. 

 

Specifieke aandachtspunten

 • Het gebied is, wanneer het voldoende mooi weer is, op woensdagmiddag (14:00-17:00) en zaterdagochtend (09:00-12:00) door CAB SERAC gereserveerd voor hun jeugdklimmers. Het gebied kan op deze dagdelen niet door anderen gebruikt worden. Op dinsdagavond en donderavond wordt er ook door SERAC geklommen. 
 • De routes zijn weliswaar goed behaakt met ingecementeerde haken en moderne relais, maar sommige routes hebben vrij forse haakafstanden en/of een hoge eerste haak. 
 • Een aantal routes beschikt halverwege over een intermediair relais. Hoewel de wand maar 30 meter hoog is, kun je hier dus ook oefenen met multipitch klimmen. 
 • Hou rekening met losse rots en aarde in de routes na regenval en in het voorjaar. Dit is gebruikelijk in nieuwe klimgebieden en voormalige steengroeves. Met name de routes die door/langs spleten lopen zullen 's winters en na neerslag langere tijd vies/vochtig zijn. 
 • Het is niet toegestaan met de camper of tent op de weide voor de wand te overnachten.

 

Topo

De foto-topo is te vinden in de foto-carrousel.

27 Crags heeft voor betalende gebruikers in het Premium-gedeelte van de site een topo van Engis: 27crags.com/engis

 

De routes van links naar rechts zijn:

1) Les Papys font de la Resistance, 6a. Plaat.

2) Mamam Gateaux, 4a. Uitklimmen via route 3.

2b) Variant rechtdoor (onbehaakt), 5a.

3) Les Princesses, 4a. Schuine spleet links van de stronk.

4) La Sorgente, 4c/5a. Spleet rechts van de stronk.

5) La Licorna, 5c/6a. Route met een expo passage op de plaat.

6) La Val Veny, 4c/5a. Spleet. Het relais wordt gedeeld met route 7.

7) Les Scoupeuses, 4b. Spleet.

8) Ouk Elebon Polin, 3c. Dubbele spleet.

9) Spleet met een klein dakje, 4c.

10) La Serac, 5c/6a. Spleet tot aan het dakje en daarna plaat.

11) Brede spleet. Het relais wordt gedeeld met route 12, 4c.

12) La FrancPaul, 5b/c. Spleet die bovenin naar het relais van route 11 loopt.

13) Onbekend.

UPDATE 2022: In het middelste deel van de wand zijn ook routes ingericht. De namen en moeilijkheidsgraad zijn vooralsnog onbekend. Er zit nog relatief veel aarde en vegetatie in deze beide wanddelen. Het rechter deel van de wand wordt momenteel schoongemaakt en ingericht. Er zitten al enkele haken/routes. 

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken) en vandalisme contact op met de beheerder van het gebied, de Club Alpin Belge, via rochers@clubalpin.be.

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina. 

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen. 

Openingstijden

Vandaag open
zondag00:00–24:00
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–12:00, 18:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–09:00, 13:00–24:00
Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 13.07.2022

Coördinaten

DD
50.586867, 5.396589
DMS
50°35'12.7"N 5°23'47.7"E
UTM
31U 669647 5606626
w3w 
///fietspaden.opwelling.bewegingen
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 19,5 km
Duur 5:45 u
Stijgen 403 m
Afdalen 402 m

Pittige tocht, vanaf het begin omhoog en omlaag op vooral smalle, soms steile paadjes. Dan door bos, dan door weiland, dan langs akkers.

van Bie Kennis,   Community
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 22,2 km
Duur 6:34 u
Stijgen 592 m
Afdalen 592 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Dagwandeling · België
Jehay-Bodegnée
Niveau Licht
Afstand 8,1 km
Duur 2:04 u
Stijgen 74 m
Afdalen 74 m

Divers superbes sites, dont le célèbre château.Passage à côté de la grand route malheureusement très bruyante.

1
van jean daune,   Community
Dagwandeling · België
Ombret - Fond d'Oxhe [25km]
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 24,8 km
Duur 6:59 u
Stijgen 569 m
Afdalen 569 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Niveau Matig
Afstand 16,7 km
Duur 4:11 u
Stijgen 88 m
Afdalen 245 m

Pelgrimsroute voor wandelaars: De Weg van de Franken I. Meer informatie op www.dewegvandefranken.nl.

van Ben Teunissen,   Community
Niveau Matig
Afstand 14,6 km
Duur 4:07 u
Stijgen 321 m
Afdalen 322 m

Balade le long du ruisseau du fond d'Oxhe

1
van Max G,   Community
Mountainbiken · België
Enregistré le 3 mai 2020 09:27:19
Niveau Matig
Afstand 39,1 km
Duur 3:27 u
Stijgen 387 m
Afdalen 467 m

Nandrin-Boncelles- Mery-Retour

van Jean-Pierre Clérinx,   Community
Niveau Licht
Afstand 9 km
Duur 2:09 u
Stijgen 43 m
Afdalen 43 m

Cette promenade à travers les campagnes de Fexhe-le-haut-Clocher, Streel et Freloux offre par la même occasion aux marcheurs une approche du ...

van Jean-Michel Rigo,   Community

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

4,0
(1)
Willem van Delft
06.06.2022 · Community
Vandaag mn eerste voorklimstappen gezet, dit massief is daar prima geschikt voor. Omdat het linker- en middendeel al beklommen worden, zetelen wij ons in het rechter deel. De eerste poging lukt. Geen moeilijke route dus. Iets meer zelfverzekerd vang ik een tweede route aan. Hier blijf ik echter op een meter of drie van het relais steken, vooral omdat ik al een paar keer iets ben weggegleden over wat aarde. Onze collega’s klimmen hier wat later, en nemen onze karabiner mee terug. Heel fijn. Mooie plek, hier komen we vast terug!
Toon meer
Vanaf het relais
Foto: Willem van Delft, Community

Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving