Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Dalle du Four à Chaux (Esneux)

Klimmen · Liège · 125 m
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Klimmen in de buurt van Nederland: Esneux
  Klimmen in de buurt van Nederland: Esneux
  Video: NKBV

Het Dalle de Four à Chaux is één van de mooiste en minst bekende klimgebieden langs de Ourthe. Dankzij de ligging van de indrukwekkende, meer dan 50 meter hoge donkergrijze plaat vol op het zuiden is Esneux, zoals het gebied naar het naastgelegen plaatsje ook wel genoemd wordt, een ideaal wintergebied. Ongeveer de helft van de veertig routes is pas zeer recent ingericht en daardoor erg goed behaakt. 

 • Aantal routes/maximale lengte: 40/50m.
 • Klimstijl/steilte: 70-100°.
 • Niveau routes: 5b-7b.
 • Gesteente: kalksteen.
 • Expositie: voornamelijk zuid.
 • Beste jaargetijde: herfst, winter en voorjaar. 
 • OV: het station van Esneux ligt op 1,2 km van het Dalle du Four à Chaux. De Rocher de Ham ligt op 2,1 km van het station.
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart

Dit klimgebied wordt beheert door de Union Belge de Spéléologie. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

 

Beschrijving

Het Dalle du Four à Chaux is gelegen in een voormalige steengroeve. Kenmerkend voor het gebied is de enorme tot bijna 60 meter hoge plaat die op het zuid-zuidoosten is georiënteerd. Hoewel het een plaat is wordt het klimmen hier niet gekarakteriseerd door wrijvingsklimmen, maar door kleine richeltjes en randjes van sinterafzettingen. Veel routes starten onderin met een steile passage op kleine sinterzuilen. Heel bijzonder voor België! 

De donkergrijze rots warmt in de winterzon zo goed op zodat je bij zonnig weer beslist geen koude vingers zult krijgen. Je kan hier 's winters vaak prima in T-shirt klimmen. Tijdens zonnige dagen zomers is de rots daarentegen een bakplaat. 

Van 2017 tot 2019 is het klimgebied grotendeels gesaneerd en zijn er bijna 20 nieuwe routes ingericht. Vrijwel alle  routes zijn goed behaakt met moderne ingecementeerde haken en relais. Veel van de klassieke routes zijn op verzoek van de eerstbeklimmers bewust in de oorspronkelijke staat gelaten en hebben regelmatig vrij forse haakafstanden. 

Hoewel Esneux een prachtig gebied is wordt er hier maar weinig geklommen. Dat maakt zich op twee manieren merkbaar. Er groeit op de randjes snel mos, met name in de tweede lengtes van de routes. Wil je deze klimmen, neem dan een stevige borstel mee te nemen om de grepen schoon te poetsen. En de wandvoet raakt jaarlijks overwoekert door bramen en brandnetels. Met een snoeischaar, handschoenen en wat goede wil kun je de instap van de routes snel bevrijden van de oprukkende vegetatie. Andere klimmers zullen je daarvoor dankbaar zijn. Het is gelijk een goede manier om op te warmen voor het klimmen... 

Met een standaard sportklimuitrusting kun je vrijwel alle routes klimmen. Om de lange routes in één keer van onder tot boven te klimmen zijn natuurlijk flink wat extra setjes nodig. Voor het afdalen van routes die op die wijze geklommen worden is een dubbel/twin touw van 50 à 60 meter (+abseilapparaat) of een enkeltouw van ongeveer 100 meter handig. Leg altijd een knoop in het uiteinde van het touw!

Rocher du Ham 

Op een kilometer stroomafwaarts vind je als bonus de Rocher de Ham, een klimgebied met 20 routes. Je spreekt 'Ham' uit als 'Han'. Alle routes hier liggen op het noorden waardoor het een ideaal gebied voor in de zomer is. De meeste routes zijn vrij spaarzaam behaakt, overigens wel met solide haken. De topo van de Rocher de Ham (en de topo van het Dalle du Four à Chaux) kun je hieronder downloaden.

 

Parkeren en aanloop

Volg vanaf de brug over de Ourthe in Esneux de Rue de l'Athenée naar het westen. De beste optie om te parkeren is de grote parking aan je linkerzijde. Parkeer eventueel bij de waterzuiveringsinstallie. Coordinaten: 50°31'58.7"N 5°33'53.0"E. De parking naast de brug is op vrijdagmiddag en avond van circa 14-22 uur niet toegankelijk i.v.m. de markt.

Loop vanaf de parking circa 500 meter naar het westen over de Rue de l'Athenée. De groeve wordt aan je rechterzijde zichtbaar. Ga via een steil paadje ter hoogte van de waterzuiveringsinstallatie de helling omhoog tot je na 15 meter op de toegangsweg naar de groeve komt. Of loop nog iets door en ga volledig via de (veel gemoedelijker) toegangsweg. 

 

Specifieke aandachtspunten

 • Het Dalle du Four à Chaux  is een oude steengroeve waar het gesteente niet overal stabiel is. Pas hier nog meer dan bij natuurlijke rots op voor steenslag, met name in de nieuwe routes, de tweede lengtes en de routes in de sector met spleten aan de rechter zijde van het massief.
 • Vergewis je er van of de lengte van je touw voldoende lang is bij het laten zakken. Leg altijd een knoop in het uiteinde van het touw.  Met een 80 meter touw kun je waarschijnlijk alle routes tot bovenaan de plaat klimmen én afdalen mits je tweemaal ombouwt; op het toprelais en op het relais halverwege. Probeer niet naar het bos bovenaan de wand uit te klimmen, maar bouw om of seil ab. 
 • De tweede lengtes van de routes op de plaat worden beduidend minder geklommen dan de eerste lengtes. Op veel grepen groeit mos. De rotskwaliteit is vaak ook wat minder dan in de eerste lengtes.
 • De instap van veel routes wordt jaarlijks overwoekerd door vegetatie. Neem daarom een snoeischaar, of beter nog, een heggeschaar+handschoenen mee. Aangezien vrijwel niemand de moeite neemt om de handen uit de mouwen te steken kan het zijn dat de instap van de routes 13 tot en met 23 in sommige jaren onbereikbaar is.

   

Topo

De CAB heeft in 2020 een digitale topo van zowel het Dalle du Four à Chaux als de Rocher de Ham gepubliceerd. Je kan deze topo hier downloaden. Om de orientatie bij de rots te vergemakkelijken staan op het Dalle du Four à Chaux de namen van de routes op metalen plaatjes die onderaan de routes zijn bevestigd. Hieronder vind je aanvullende informatie over de aard van de routes op het Dalle du Four à Chaux. 

 

Sector Grande Dalle. De routes v.l.n.r.:

1) L’Enfer du Décor, 7a+/7b. Atletische route met naar het schijnt gehakte grepen door de overhangende wand. 

2) Petit Fantasme, 6a+. Buigt naar rechts af en gaat daarna recht omhoog. 

3) Le Decor, 6a+. Buigt naar links af en klimt naar het relais van route 1.

4) La Thérèse, 5c+. Behaking op wens van de eerstbeklimmer in oorspronkelijke staat gelaten. Start rechts van route 2 en kruist deze. De route heeft een tussenrelais.

5) Si Maman Si, 5c. Eindigt bij het tussenrelais van route 4. Goed te combineren met het einde van route 2 en in dat geval ook 6a+.

6) Totom Boboy, 5c. Buigt links onder de steile wand af en eindigt op het tussenrelais van route 4.

7) Du Biceps Plein les Manches, 6c (blokpas). Start via route 6. Klim rechtdoor de steile wand (boulderpassage) en daarna parallel aan route 2 over de plaat. De moeilijkheid is kort en de route voelt dus vrij stevig gewaardeerd aan voor 6c.

8) C'est Vrai Ça, 6b. Korte boulderachtige lengte. Buigt naar rechts af en eindigt bij het tussenrelais onder de overhang. 

9) L’Abattoir, een 5c met lange haakafstanden tot het tussenrelais onder het steile gedeelte van de wand. Daarna volgt een krachtige 7b met de moeilijkheid in het steile gedeelte. Eindigt bij de spar bovenaan de plaat. 'Une voie majeure'.     

10) Emile, 6a. Een oprichtpassage gevolgt door subtiel plaatklimmen tot aan het relais voor de steile wand/overhang.

11) Les Dessous de Dentelles, 7a+. Start met subtiel plaatklimmen (je kan stoppen bij het relais van Emile, 6a+). Daarna volgt krachtig klimmen door de overhangende wand, helaas ook met een gehakte bi-doit. Het einde is subtiel en expo plaatklimmen. Mooie route. Circa 38 m.

12) Voyage au Bout de la Nuit, 6c. Via de versnijding links op het blok klimmen. Daarna goed behaakt subtiel klimmen op randjes. De uitklim is een stuk luchtiger behaakt. Mooie route en makkelijk voor de graad. Circa 35 m. 

13) Les Copains d'Alors, 6a+. Klim links van het grote blok in het steile deel van de wand, traverseer naar rechts en eindig op het tussenrelais van route 16.

14) Sabine, 6b. Klim rechts van het grote blok in het steile deel van de wand en traverseer daarna iets richting het tussenrelais van route 16. 

15) Balade de Gauche, 5c. Mooie traverse tot aan het relais van route 1.

16) Las Moscas, 6b+. Mooie 40 meter lange route. Klim in 1 lengte en passeer daarbij 2 tussenrelais. 

17) Philippe, 6a+. Was vroeger een variant van route 16.

18) Femmes sans Tête, L1 = 6a en L2 = 6b+.

19) Paracétamoule, 6b. Route met een mooie passage door het 'gordijn van druipsteen'. Klim tot aan het tussenrelais van route 18 of houd rechts aan en eindig in route 20.

20) Prajaparamita, 6b (c?). De passage in het verticale 'druipsteengordijn'ziet er onwaarschijnlijk uit, maar is toch mogelijk (wel vrij morpho). Omdat de moeilijkheid van de route geconcentreerd is in een paar meter voelt de route vrij moeilijk aan. Beduidend lastiger dan route 19.

21) Michèle Messner, 6c. Naar verluid een mooie route en niet al te moeilijk voor 6c. 

22) Gai Savoir, 6b+.

23) Docteur Mugwege, 6a+.

24) Struggle for Seizure, 6a+. L2 = La Croupe est Pleine, 6c (6b?). Lengte 1 heeft relatief lange haakafstanden.

25) Les Deux Democrates. L1 = 5c+, L2 = 6a. Klassieker met relatief lange haakafstanden. 

26) Dessine moi un Gratton, 6c. De rechter variant van de eerste lengte van route 25 heeft één moeilijke passage.

27) Diagonale du Vieux. L1 = 5c+, L2 = 5c+. Start in route 25 en eindig met de tweede lengte van route 18. Mooie en homogene route die je in één of twee lengtes kan klimmen. Het is de makkelijkste optie om tot boven aan de wand te kunnen klimmen. 

28) Ballade de Droite, 5c. Start in route 25 en traverseer naar links tot het relais onder de start van het steile stuk in route 16.

29) Le Phenix. L1  = 6a+, L2 = 6b. Klassieker met relatief lange haakafstanden, met name bij haak 4 en haak 8. De laatste haak richting het relais was er tot voorkort nog niet...

30) Trempoline. L1 = 6a, L2 = 6c+/7a. 

31) Petite Phrase, 6a+. Links van de eerste haak is 6a+, rechts langs is 6b. Eindigt identiek met route 29. 

32) Douceur d'un Soir, 6a+. 

33) Le Traquenard, L1 = 5c,  L2 = 6b+.

34) Dansez sur Moi, 5c+. Een homogene route in de typische stijl van Esneux.

35) Fantaisie, 5c. Meer van het bovenstaande.

36) La Directe = 5b, L2 = 6b+. Klassieker met relatief lange haakafstanden. De rots in de tweede lengte is op sommige plekken niet al te stevig. Klim ook met beleid bij de flakes en ondergrepen tussen de laatste haak en het relais. Deze rots is niet heel solide.

37) Framboise Frivole, 5c+.

38) La Discrête, 5c/6a. Start op de plaat, volg de onderhandse flake naar linksboven en eindig op het eerste relais van 'Framboise Frivole'. 

39) Spigolo Allegro, 6b+. Start als route 35 maar klim rechtdoor over het overhangetje en verder via de plaat. Schijnt een aardige route te zijn, maar wees beducht op losse rots. Hoe solide is deze deels los van de achterliggende wand staande schol?

 

Sector Fissures. De rots van dit wanddeel is af en toe van twijfelachtige kwaliteit. De routes v.l.n.r..:

1) Los Borrachos, 5c+. Niet meer mogelijk ivm vegetatie.

2) Trompette de la Renommée, 6b. 

3) La Calcite, 6a. Start identiek met route 2, maar buigt rechts af. Langere haakafstanden dan de overige routes hier. 

4) Cause Toujours Sextos Tu m'Intéresses, 6a+. Ga na 2 haken rechts, kruis route 5 en klim uit in het gezamenlijke einde van routes 6 en 7.

5) Ethique Libre, 5b. De spleet/hoek die net links van de ingang van de grot start. Een paar cams/nuts meenemen kan zinvol zijn als aanvulling op de haken.

6) No Crack, No Doubt, 7a+. Zoals de naam impliceert, zonder gebruik te maken van de spleten van routes 5 en 7. De start is niet heel aantrekkelijk uit, maar na de tweede haak wordt de kwaliteit van de rots en het klimmen aanzienlijk beter. Het einde van de route klim je op druipsteen wat voor België vrij uniek is. Een aanrader!

7) La Mesaise, 6a+. Mooie route. De afstand tot de 2e haak kan ontscherpt worden met een cam. Het einde van de route is identiek met rote 4 en 6.

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken), vandalisme, etc. contact op met de beheerder, de Union Belge de Spéléologie (UBS), via maison@speleo.be. De groeve zelf is in eigendom van de gemeente.

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.

 

Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 17.06.2022

Parkeren

De beste opties om te parkeren is de grote parking aan de Rue de l'Athenée in Esneux.  Coordinaten: 50°31'58.7"N 5°33'53.0"E.

Deze parking is op vrijdagmiddag en avond van circa 14-22 uur niet toegankelijk ivm markt. Loop vanaf de parking circa 500 meter naar het westen over de Rue de l'Athenée. De groeve wordt aan je rechterzijde zichtbaar. Ga via een paadje de toegangsweg naar de groeve op.  

Coördinaten

DD
50.535898, 5.559036
DMS
50°32'09.2"N 5°33'32.5"E
UTM
31U 681340 5601344
w3w 
///propvol.beroemde.bovenin
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Niveau Matig
Afstand 11 km
Duur 3:02 u
Stijgen 225 m
Afdalen 225 m

Boucle autour de L'Ourthe...

5
van Claudio Marzucco,   Community
Kaart / Route planned on 29 Apr 2020 12:59:44
Niveau Matig
Afstand 14 km
Duur 3:57 u
Stijgen 354 m
Afdalen 362 m

Promenade de and les forêts d'Esneux

1
van Stephan De mets,   Community
Dagwandeling · België
Esneux et la Roche-aux-Faucons
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 20,9 km
Duur 5:54 u
Stijgen 516 m
Afdalen 516 m

Belle boucle au départ d'Esneux puis montée à la Roche-aux-Faucons et retour par le Parc du Mary.

3
van Pierre Angenot,   Community
Niveau Matig
Afstand 12,3 km
Duur 3:30 u
Stijgen 343 m
Afdalen 345 m

La promenade part du pont d'Esneux et fait le tour de la boucle de l'Ourthe.

4
van Kate H,   Community
Kaart / BEL LIÈGE — 50 balades en Province de Liège - 7. Le grand site (Esneux)
Niveau Licht
Afstand 6,7 km
Duur 1:52 u
Stijgen 138 m
Afdalen 139 m

Balade extraite du livre "Guide de la Province de Liège en 50 balades et 120 adresses de charme" de Guy DELVILLE  et Pierre PAUQUAY (de rouck ...

van Jean-Michel Rigo,   Community
Dagwandeling · België
la Boucle d'Ourthe
Niveau zwaar
Afstand 18,8 km
Duur 5:10 u
Stijgen 425 m
Afdalen 426 m

wandeling langs"Roche aux Faucons" en door weilanden die je moet oversteken en uitgestrekte loofbossen.Laatste gedeelde loop je langs de Ourthe. ...

1
van dolf coertjens,   Community
Dagwandeling · België
Esneux
Niveau Matig
Afstand 18,1 km
Duur 5:05 u
Stijgen 345 m
Afdalen 350 m

GPS tour

van Jan Theunis,   Community
Kaart / VTC le 4 juillet 2021 à 10:09
Niveau
Afstand 36,3 km
Duur 2:17 u
Stijgen 659 m
Afdalen 659 m

Ourthe - Hony - Méry - Quai des Pêcheurs - Limoges - Chapelle Sainte-Anne - Tilff - Église Saint Léger - Musée de l'Abeille - Sur Cortil - Chapelle ...

van Francesca Colas,   Community

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Profielfoto van: M B
Vraag van M B · 03.09.2020 · Community
Toon meer
Beantwoord door Harald Swen · 06.10.2020 · NKBV

Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving