Abonnementen
Kies aan taal
Delen
Favorieten
Mijn kaart
plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Dalle du Four à Chaux (Esneux)

Klimmen · Liège
Verantwoordelijk voor deze inhoud
De Tochtenwiki van de NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Hans van Zwol in de instap van "Femmes sans Tetes", 6a (L2, 6b+, was niet te doen vanwege te veel mos).
  / Hans van Zwol in de instap van "Femmes sans Tetes", 6a (L2, 6b+, was niet te doen vanwege te veel mos).
  Foto: Britta Johansson, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / Het overzicht van alle (oude en nieuwe) routes op het Dalle du Four à Chaux.
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / Het linkerdeel van de grote naamgevende plaat van de Dalle du Four à Chaux.
  Foto: Britta Johansson, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / Het rechterdeel van het Dalle du Four à Chaux, en de aansluitende verticale wand.
  Foto: Britta Johansson, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / Het typische versinterde oppervlak van de plaat, in de steilste zone zelfs met zuiltjes/colonettes!
  Foto: Britta Johansson, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / Britta Johansson klimt 'Si Maman, Si', 5c.
  Foto: Hans van Zwol, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / Hans van Zwol in 'Philippe', 6a+.
  Foto: Britta Johansson, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / Hans in 'Philippe', 6a+.
  Foto: Britta Johansson, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / De typische sinterzuiltjes in het steile deel van de plaat.
  Foto: Britta Johansson, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / Hans van Zwol op het relais van "Philippe".
  Foto: Britta Johansson, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / Hans van Zwol op het relais van "Philippe".
  Foto: Britta Johansson, De Tochtenwiki van de NKBV
 • /
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / De onderste helft van de Rocher du Four a Chaux is verscholen achter de bomen.
  Foto: Tim van der Linden, De Tochtenwiki van de NKBV

Het Dalle de Four à Chaux is één van de mooiste, best behaakte en minst bekende klimgebieden aan de Ourthe. Het gebied telt ruim veertig ruwe en technisch interessante routes van niet onaanzienlijke lengte. Een groot deel van de routes is pas onlangs ingericht en is erg goed behaakt. De indrukwekkende donkergrijze plaat is vol op het zuiden gericht. Een ideaal wintergebied dus. 

 • Aantal routes/maximale lengte: 40/50m.
 • Klimstijl/steilte: 70-100°.
 • Niveau routes: 5b-7b.
 • Expositie: voornamelijk zuid.
 • Beste jaargetijde: herfst, winter en voorjaar. 
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart

Omschrijving

Het Dalle du Four à Chaux is een klimgebied gelegen in een voormalige steengroeve. Kenmerkend voor het gebied is de enorme tot bijna 60 meter hoge plaat die op het zuid-zuidoosten is georiënteerd. In tegenstelling tot veel andere platen wordt het klimmen hier niet gekarakteriseerd door wrijvingsklimmen, maar door kleine richeltjes en randjes van sinterafzettingen. Veel routes starten onderin met een steile passage op kleine sinterzuilen. Heel bijzonder voor België! 

Tip: de donkergrijze rots van de plaat warmt in de winterzon zo goed op zodat je bij zonnig weer beslist geen koude vingers zult hebben. Bij zonnige dagen zomers is het daarentegen een bakplaat. 

 

In 2017 tot 2019 is het klimgebied grotendeels gesaneerd en zijn er bijna 20 nieuwe routes ingericht. De grote hoeveelheid werk  die hier in is gaan zitten is met name verricht door Pierric Bottin. De routes zijn inmiddels vrijwel allemaal goed behaakt met moderne ingecementeerde haken en relais'. Sommige klassieke routes zijn op verzoek van de eerstbeklimmer bewust in de oorspronkelijke staat gelaten en hebben vrij forse haakafstanden en/of een hoge eerste haak. Er wordt in het gebied een normale (en dus vrij stevige) Belgische waardering gehanteerd. 

Hoewel het een prachtig gebied is wordt er hier maar weinig geklommen. Wellicht beleeft het gebied vanaf 2020 een nieuwe jeugd... Een kenmerk de Dalle du Four à Chaux is dat op de randjes, met name bovenin de routes, snel mos gaat groeien. Het is aan te raden een stevige borstel (liefst met natuurlijke haren) mee te nemen om de grepen schoon te poetsen.  Eénmaal poetsen per seizoen moet volstaan om de routes weer beklimbaar te maken. Met een grotere bekendheid van dit gebied, en een hogere frequentie van beklimmingen zal dit probleem hopelijk minder worden. De routes op de naar het westen gerichte wand aan de rechterzijde van het klimgebied kunnen erg stoffig zijn na regen. Neem dus ook hier een borstel mee. 

De vegetatie overwoekert jaarlijks aan de wandvoet de instap van de routes. Met een snoeischaar/heggeschaar, handschoenen en wat goede wil kun je de instap van de routes snel bevrijden van de vegetatie en de opschietende jonge bomen. Andere klimmers zullen je daarvoor dankbaar zijn. Het is ook een goede manier om op te warmen voor het klimmen... 

Met een standaard klimuitrusting (70 of 80m touw en voldoende setjes) kun je vrijwel alle routes klimmen. Om de lange routes in één keer van onder tot boven te klimmen zijn relatief veel setjes nodig. Voor het afdalen van routes die op die wijze geklommen worden is een dubbel/twin touw van 50 à 60 meter (+abseilapparaat) of een enkeltouw van >100 meter handig. Leg altijd een knoop in het uiteinde van het touw!

 

De Rocher de Ham, een klimgebied met 20 routes, is ruim een halve kilometer stroomafwaarts van de Dalle du Four à Chaux gelegen. De routes liggen hier op het noorden. Het is daardoor een ideaal gebied voor in de zomer. De topo van de Rocher de Ham is gebundeld met de topo van het Dalle du Four à Chaux. 

  

Parkeren en aanloop

Volg vanaf de brug over de Ourthe in Esneux de Rue de l'Athenée naar het westen. De beste optie om te parkeren is de grote parking aan je linkerzijde. Parkeer eventueel bij de waterzuiveringsinstallie. Coordinaten: 50°31'58.7"N 5°33'53.0"E. De parking naast de brug is op vrijdagmiddag en avond van circa 14-22 uur niet toegankelijk i.v.m. de markt.

Loop vanaf de parking circa 500 meter naar het westen over de Rue de l'Athenée. De groeve wordt aan je rechterzijde zichtbaar. Ga via een steil paadje ter hoogte van de waterzuiveringsinstallatie de helling omhoog tot je na 15 meter op de toegangsweg naar de groeve komt. Of loop nog iets door en ga volledig via de (veel gemoedelijker) toegangsweg. 

 

Specifieke aandachtspunten

 • Het Dalle du Four à Chaux  is een oude steengroeve waar het gesteente niet overal stabiel is. Pas daarom nog meer dan bij natuurlijke rots op voor steenslag, met name in de nieuwe routes en de routes is de sector met spleten aan de rechter zijde van het massief.
 • Vergis je er van dat de lengte van het touw voldoende is wanneer om beide lengtes van een route in één keer af te dalen/tot het intermediair relais af te dalen. Leg altijd een knoop in het uiteinde van het touw.  
 • Neem een borstel mee om de randjes/greepjes in de tweede lengtes van de routes op de plaat schoon te poetsen.
 • De instap van de routes raakt 's zomers snel overwoekerd door vegetatie. Een snoeischaar+handschoenen meenemen kan handig zijn.
 • Je klimt hier net als in alle rotsklimgebieden op eigen risico. 

Topo

De CAB heeft in 2020 de topo gemaakt door Pierric Bottin gepubliceerd. Je kan de topo hier downloaden. Om de orientatie bij de rots te vergemakkelijken staan de namen van de routes op metalen plaatjes die onderaan de routes zijn bevestigd. 

 

Hieronder vind je de aanvullende informatie over de routes op de plaat en de westwand. 

 

Sector Grande Dalle. De routes v.l.n.r.:

1) L’Enfer du Décor, 7a+/7b. Atletische route met naar het schijnt gehakte grepen door de overhangende wand. 

2) Petit Fantasme, 6a+. Buigt naar rechts af en gaat daarna recht omhoog. 

3) Le Decor, 6a+. Buigt naar links af en klimt naar het relais van route 1.

4) La Thérèse, 5c+. Behaking op wens van de eerstbeklimmer in oorspronkelijke staat gelaten. Start rechts van route 2 en kruist deze. De route heeft een tussenrelais.

5) Si Maman Si, 5c. Eindigt bij het tussenrelais van route 4. Goed te combineren met het einde van route 2 en in dat geval ook 6a+.

6) Totom Boboy, 5c. Buigt links onder de steile wand af en eindigt op het tussenrelais van route 4.

7) Du Biceps Plein les Manches, 6c (7a?). Start via route 6. Klim rechtdoor de steile wand (boulderpassage) en daarna parallel aan route 2 over de plaat.

8) C'est Vrai Ça, 6b. Korte boulderachtige lengte. Buigt naar rechts af en eindigt bij het tussenrelais onder de overhang. 

9) L’Abattoir, 5c tot het tussenrelais, 7b tot bovenaan. Eindigt bij de spar bovenaan de plaat. 'Une voie majeure'.     

10) Emile, 6a. Tot aan het relais voor de steile wand/overhang.

11) Les Dessous de Dentelles, 6a+ tot het tussenrelais, 7a+ tot bovenaan (eindig via route 12 of route 16). Mooie route. 

12) Voyage au Bout de la Nuit, 6c. Lange en prachtige route. 

13) Les Copains d'Alors, 6a+. Klim links van het grote blok in het steile deel van de wand, traverseer naar rechts en eindig op het tussenrelais van route 16.

14) Sabine, 6b. Klim rechts van het grote blok in het steile deel van de wand en traverseer daarna iets richting het tussenrelais van route 16. 

15) Balade de Gauche, 5c. Mooie traverse tot aan het relais van route 1.

16) Las Moscas, 6b+. Mooie 40 meter lange route. Klim in 1 lengte en passeer daarbij 2 tussenrelais. 

17) Philippe, 6a+. Was vroeger een variant van route 16, maar start nu gemeenzaam met de route 'Femmes sans Tête'.

18) Femmes sans Tête, L1 = 6a en L2 = 6b+.

19) Paracétamoule, 6b. Klim tot aan het tussenrelais van route 18.

20) Prajaparamita, 6b. 

21) Michèle Messner, 6c. 

22) Gai Savoir, 6b+.

23) Docteur Mugwege, 6a+.

24) Struggle for Seizure, 6a+. L2 = La Croupe est Pleine, 6c (6b?). Lengte 1 heeft relatief lange haakafstanden.

25) Les Deux Democrates. L1 = 5c+, L2 = 6a. Klassieker. 

26) Dessine moi un Gratton, 6c. Rechter variant van de eerste lengte van route 25.

27) Diagonale du Vieux. L1 = 5c+, L2 = 5c+. Start in route 25 en eindig met de tweede lengte van route 18. Mooie route met twee homogene lengtes waarvan de tweede lengte de makkelijkste 2e lengte is van deze wand. 

28) Ballade de Droite, 5c. Start in route 25 en traverseer naar links tot het relais onder de start van het steile stuk in route 16.

29) Le Phenix. L1  = 6a+, L2 = 6b

30) Trempoline. L1 = 6a, L2 = 6c+/7a. 

31) Petite Phrase, 6a+. Links van de eerste haak is 6a+, rechts langs is 6b. Eindigt identiek met route 29. 

32) Douceur d'un Soir, 6a+. 

33) Le Traquenard, L1 = 5c,  L2 = 6b+.

34) Dansez sur Moi, 5c+.

35) Fantaisie, 5c.

36) La Directe = 5b, L2 = 6b+. 

37) Framboise Frivole, 5c+.

38) La Discrête, 5c/6a. Start op de plaat, volg de onderhandse flake naar linksboven en eindig op het eerste relais van 'Framboise Frivole'. 

39) Spigolo Allegro, 6b+. Start als route 35 maar klim rechtdoor over het overhangetje en verder via de plaat. 

 

Sector Fissures. De rots van dit wanddeel is af en toe van twijfelachtige kwaliteit. De routes v.l.n.r..:

1) Los Borrachos, 5c+. Niet meer mogelijk ivm vegetatie.

2) Trompette de la Renommée, 6b. 

3) La Calcite, 6a. Start identiek met route 2, maar buigt rechts af. Langere haakafstanden dan de overige routes hier. 

4) Cause Toujours Sextos Tu m'Intéresses, 6a+. Ga na 2 haken rechts, kruis route 5 en klim uit in het gezamenlijke einde van routes 6 en 7.

5) Ethique Libre, 5b. De spleet/hoek die net links van de ingang van de grot start. Potentieel gevaarlijke val mogelijk voor de 3e haak?

6) No Crack, No Doubt, 7a+. Zoals de naam impliceert, zonder gebruik te maken van de spleten van routes 5 en 7.

7) La Mesaise, 6a+. Mooie route. De afstand tot de 2e haak kan ontscherpt worden met een cam (#3 of #4). Het einde van de route is identiek met rote 4 en 6.

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken), vandalisme, etc. contact op met de beheerder, de Union Belge de Spéléologie (UBS). De groeve zelf is in eigendom van de gemeente.

Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 07.10.2020

Parkeren

De beste opties om te parkeren is de grote parking aan de Rue de l'Athenée in Esneux.  Coordinaten: 50°31'58.7"N 5°33'53.0"E.

Deze parking is op vrijdagmiddag en avond van circa 14-22 uur niet toegankelijk ivm markt. Loop vanaf de parking circa 500 meter naar het westen over de Rue de l'Athenée. De groeve wordt aan je rechterzijde zichtbaar. Ga via een paadje de toegangsweg naar de groeve op.  

Coördinaten

DD
50.535898, 5.559036
DMS
50°32'09.2"N 5°33'32.5"E
UTM
31U 681340 5601344
w3w 
///propvol.beroemde.bovenin
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Vragen & antwoorden

Vraag van M B · 03.09.2020 · Community
toon meer
Beantwoord door Harald Swen · 06.10.2020 · De Tochtenwiki van de NKBV
Bonjour M B, C'est parce que le texte a été ecrit par un Néerlandais a priori comme service pour les membres du NKBV (Fédération néerlandaise d'escalade et de sports de montagne). Toutes les zones d'escalade et de bloc principales autour du Pays-Bas sont répertoriées sur notre site Web avec un lien vers le contenu ici sur Alpenvereinaktiv.com (auquel nous participons). Cordialement, Harald Swen

Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.

Profielfoto

Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • 2D 3D
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen