Delen
Favorieten
Mijn kaart
plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Ettringen

Klimmen · Eifel · geopend
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner   Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Klimmen in de sector Kühlschrank, Ettringen
  / Klimmen in de sector Kühlschrank, Ettringen
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • / Klimmen in de sector Kühlschrank, Ettringen
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • / Klimmen in de sector Kühlschrank, Ettringen
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • / Klimmen in de sector Kühlschrank, Ettringen
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • / Klimmen in de sector Kühlschrank, Ettringen
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • / Klimmen in de sector Kühlschrank, Ettringen
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • / Artificieel klimmen.
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • / Sector Finsterlay
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • / Een Totem cam werkt ook in een flaring spleet
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • / Patina op de rots (sector Schwarzer Zirkel). Gevaarlijk!
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • / Patina op de rots (sector Schwarzer Zirkel). Gevaarlijk!
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • /
  Foto: Bas van der Smeede, NKBV
 • / Marit S in Ettringen
  Foto: Karel Snoek, NKBV
 • /
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • / Van Lennart Streafer is slechts een Halber Mann te zien...
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • / Stalen vingers zijn in Ettringen van voordeel...
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • / De Arena links in de Grosse Wand. Klimmers in Mayflower 8-/8 en Mut der Verzweiflung 8+.
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • / Ondanks de sneeuw buiten het beeld zijn de condities op de Arena links in de Grosse Wand prima.
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • / Prominente basaltzuilen bovenin het centrale deel van de Grosse Wand.
  Foto: Harald Swen, NKBV

In de voormalige steengroeven rondom Ettringen zijn maar liefst 1600 routes en boulders te vinden. Het is daarmee het grootste klimgebied in de nabijheid van Nederland. De aard van de rots en de vereiste klimstijl maken Ettringen tot een voor noordwest Europa uniek klimgebied. 

Aantal routes/maximale lengte: 1700/32m.

Klimstijl/steilte: wand/spleet/kant/versnijding (75-90°).

Niveau routes: 4-8c+ (zwaartepunkt tussen 5+ en 7b).

Gesteente: Basalt.

Expositie: alle windrichtingen.

Beste jaargetijde: het gehele jaar.

Vrij toegankelijk.

Het klimmen in de steengroeves ten noorden en zuiden van het dorpje Ettringen is compleet anders dan in alle overige klimgebieden in de regio. De rots waarop je hier klimt is niet door de natuur blootgelegd, maar door de mens. Ondanks deze niet-natuurlijke oorsprong voelt het klimmen wél natuurlijk aan, met name omdat de rots die bestaat uit basalt, is opgebouwd uit zuilen. Bij het ontginnen van de groeves is de rots zuil voor zuil afgebouwd. Je klimt hierdoor voornamelijk op de van nature in de rots aanwezige structuren. Slechts af en toe kom je een boorgat of een explosie'krater' tegen. 

Makkelijk is het klimmen in Ettringen echter niet. De schijnbaar greeploze pijlers, spleten en wanden drijven menig halklimmer tot wanhoop. Hier wordt menigeen met de neus op de feiten gedrukt: je klimtechniek is verre van compleet. Werk aan de winkel dus! Met ruim 1600 routes zijn er genoeg mogelijkheden om je technische trukendoos uit te bouwen.

Een tweede  bijzonderheid van Ettringen is dat de rots zich prima leent voor met mobiele zekeringen. Grofweg is een derde van de routes geheel behaakt, een derde geheel ongehaakt en een derde een mix van haken en zelf af te zekeren passages. Je kunt dus prima terecht met alleen sportklimervaring, maar haalt pas het meeste uit het gebied als je ook bedreven bent in het klimmen op eigen zekeringen.

In het deelgebied Kottenheim kan redelijk goed geboulderd worden. De routes eindigen meestal bij een prominente greep en hebben slechts soms een top-out.

 

Parkeren

Het is van groot belang dat er alleen op onderstaande locatie's geparkeerd wordt. Foutparkeerders zetten de toegang tot het klimgebied op scherp. 

 • Parkeer voor het deelgebied Kottenheim op één van de beide parkeerplaatsen die in het klimgidsje worden aangegeven. Coördinaten: 50.354960, 7.239599 of 50.355882, 7.237231
 • Parkeer voor de deelgebieden Ettringen en Mayen (de beide sectoren Finsterlay en Dornental) op de Parkplatz bij de Grosse Wand. Coördinaten 50.347194, 7.222930
 • Parkeer NIET op de in de topo aangegeven parkeerplaatsen langs de L82 en de Nordumgehung. Dit in verband met het gevaar door langsrazende auto's op de L82 en in verband met fout-parkeerders langs de Nordumgehung die de toegang tot de akkers hinderen. 

 

Specifieke aandachtspunten

Het klimmen in Ettringen wordt gedoogd door de locale overheden en private eigenaren van de grond. Het is daarom belangrijk dat klimmers zich aan een aantal simpele (fatsoens)regels houden, omdat het gebied anders met sluiting wordt bedreigd. Met name jagers, boeren en aanwonenden ergeren zich aan onaangepast gedrag van asociale klimmers. De maat is dermate vol, dat één misdraging de druppel kan zijn die de emmer doet overlopen. Aarzel niet anderen op hun gedrag aan te spreken en ze te weerhouden van gedrag wat niet getolereerd kan worden.

Bivakkeren in het gebied is verboden. Op de parkeerplaats bij de Grosse Wand in Ettringen mag NIET met tentjes overnacht worden, en ook NIET in de schuilhut naast de parking. Op geen van de parkings mag in campers of busjes overnacht worden. Misschien vind je zelf dat je niks verkeerd doet, de perceptie van de mensen die in het dorp wonen is een andere! En zij hebben het voor het zeggen in het dorp!

Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van Ettringen:

 • Camping Laacher See, Telefon: +49(0)2636-2485; 11,1 km tot parking Grosse Wand.
 • Jugendherberge Mayen, Telefon: +49(0)2651-2355; 3,2 km tot parking Grosse Wand.
 • Campingplatz Falkleymühle, Langscheid bei Mayen, Telefon: +49(0)2655-1852 of +49(0)2642-980796; 10,5 km tot parking Grosse Wand.
 • Camping Siesta, Laacher See Str. 6, Mendig, Telefon: +49(0)2652-1432; 10,5 km tot parking Grosse Wand.
 • Tal van pensions (zimmer mit Fruhstuck), hotels of vakantiewoningen.

Je kan met de camper staan op de officiele camperplaatsen in Mayen (Viehmarktplatz), Mendig (Vulkanmuseum) en Monreal (Am Bahnhof). 

 

Toilet

Op de parkeerplaats van de Grosse Wand staat in het klimseizoen een toilet/Dixi. Maak hier gebruik van. Lukt dat niet, begraaf dan alles en laat vooral geen toiletpapier ronddwarrelen. Dit is aanwonenden die de hond uitlaten een doorn in het oog en kan tot sluiting van het gehele gebied leiden.

 

Gladde rots, steenslag en topropes

De groeves in Ettringen zijn zo recent dat de rots nog niet overal stabiel is. Er kunnen erg grote blokken los zitten. Het is primair jouw taak om te beoordelen of een route voor jou voldoende veilig is om in te stappen en of de stabiliteit van het gesteente voldoende is. Lees ook altijd de topo zorgvuldig, wellicht staan er bijzondere aanwijzingen in, en check actuele info op www.klettern-ettringen.de. Verblijf niet onnodig onderaan de rots als er boven je geklommen wordt. Let met name na de winter extra op voor los gesteente.

Sommige delen van het klimgebied (waaronder Bierkeller en Kasparek Theater) kennen een zeer sterk corroderend rotsmilieu (vochtig en zout). Dat betekend voor de haken weinig goeds. Oudere haken moeten daarom gewantrouwd worden.

Probeer NOOIT van bovenaf routes in te hangen. De bovenzijde van de rots is dermate los en instabiel dat er al diverse ongelukken zijn gebeurd toen mensen toprope van boven in probeerden te hangen - ook twee ongevallen met dodelijke afloop!

Sommige sectoren in Ettringen zijn gevaarlijk glad. Op de rots zit een patina die dermate weinig wrijving heeft dat cams zonder al te veel moeite uit de spleet worden getrokken. Er zijn gevallen bekend van mensen die tot 3 perfect geplaatste cams uit de rots hebben getrokken. Voorzichtigheid is vooral geboden in de sectoren Dornental en Finsterlay. 

Zoals in alle klimgebieden klim je ook hier op eigen risico.

 

Schwarzer Zirkel, Finsterlay, Dornental en Lonnenloch gesloten

 • Het deelgebied Schwarzer Zirkel is sinds zomer 2016 verboden terrein. De eigenaren van deze gebieden willen niet langer dat er klimmers op hun terrein komen. Neem deze klimverboden heel serieus. Het negeren ervan kan kan gevolgen hebben voor de toegang tot de andere deelgebieden.
 • De sector Lonnenloch is sinds de zomer van 2019 door de eigenaar gesloten.
 • De Sectoren Finsterlay en Dornental zijn sinds medio mei 2020 gesloten. Reden hiervoor is wederom dat er geklommen wordt op grond van eigenaren die geen toestemming voor het klimmen hebben gegeven. Ook de boeren over wier land gelopen moet worden hebben daar geen toestemming voor gegeven.  Het wild kamperen tijdens de COVID-19 beperkingen was de druppel die de emmer deed overlopen.
 • Meer sluitingen kunnen volgen!

 

Topo

De in het voorjaar van 2013 verschenen topo 'Schwarze Säulen' is te koop in de webshop van de NKBV.

Op de site www.klettern-ettringen.de vind je een actuele database met daarin info over alle klimroutes EN boulders. Wie is aangemeld krijgt nog meer info te zien, waaronder info over de zekeringsmogelijkheden. 

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken), vandalisme, etcetera contact op met de beheerder, de sektion Koblenz van de DAV.

 

 

 

Openingstijden

vandaag open
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00
zondag00:00–24:00
outdooractive.com User
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 29.05.2020

Parkeren

Het is van groot belang dat er alleen op onderstaande locatie's geparkeerd wordt. Foutparkeerders zetten de toegang tot het klimgebied op scherp. 

 

Parkeer voor het deelgebied Kottenheim op één van de beide parkeerplaatsen die in het klimgidsje worden aangegeven. Coördinaten: 50.354960, 7.239599 of 50.355882, 7.237231

Parkeer voor de deelgebieden Ettringen en Mayen (de beide sectoren Finsterlay en Dornental) op de Parkplatz bij de Grosse Wand. Coördinaten 50.347194, 7.222930

Parkeer niet op de in de topo aangegeven parkeerplaatsen langs de L82 en de Nordumgehung. Dit in verband met het gevaar door langsrazende auto's op de L82 en in verband met fout-parkeerders langs de Nordumgehung die de toegang tot de akkers hinderen.  

Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Heb je een vraag over deze inhoud? Stel hier je vraag.


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • 2D 3D
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Nieuwe POI
 • Show images Hide images