Probeer Pro gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Ettringen

· 1 review · Klimmen · Eifel · 362 m · Vandaag open
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Klimmen in de sector Kühlschrank, Ettringen
  Klimmen in de sector Kühlschrank, Ettringen
  Foto: Harald Swen, NKBV

Ettringen is veruit het grootste klimgebied van de Eifel én het grootste klimgebied in de nabijheid van Nederland. In de voormalige steengroeves aan de voet van een oude vulkaan zijn ruim 1500 routes en boulders te vinden. De rots waarop je klimt is basalt en dat betekent dat er veel spleten, versnijdingen, kanten en hoeken zijn en maar bepekt 'normale' grepen. Daar komt bij dat je een deel van de routes zelf zult moeten afzekeren. Het maakt Ettringen tot een voor de regio uniek klimgebied. 

 • Aantal routes/maximale lengte: 1500/32m.
 • Klimstijl/steilte: wand/spleet/kant/versnijding (75-90°).
 • Niveau routes: 4-8c+ (zwaartepunkt tussen 5+ en 7b).
 • Gesteente: basalt.
 • Expositie: alle windrichtingen.
 • Beste jaargetijde: het gehele jaar.
 • Vrij toegankelijk. Enkele in de topo genoemde sectoren zijn gesloten. Deze sectoren liggen op privé-terrein. Illegaal betreden is streng verboden en zet de situatie in het gebied verder op scherp. Check voor je gaat klimmen op www.klettern-ettringen.de of er nieuwe (tijdelijke) sluitingen zijn.

Het klimmen in de steengroeves ten noorden en zuiden van het dorpje Ettringen is compleet anders dan in alle overige klimgebieden in de regio. De rots waarop je hier klimt is niet door de natuur blootgelegd, maar door de mens. Ondanks deze niet-natuurlijke oorsprong voelt het klimmen wél natuurlijk aan, met name omdat de rots die bestaat uit basalt, is opgebouwd uit zuilen. Bij het ontginnen van de groeves is de rots zuil voor zuil afgebouwd. Je klimt hierdoor voornamelijk op de van nature in de rots aanwezige structuren. Slechts af en toe kom je een boorgat tegen en hoogst zelden een explosie'krater'. 

Makkelijk is het klimmen in Ettringen echter niet. De schijnbaar greeploze pijlers, spleten en wanden drijven menig halklimmer tot wanhoop. Hier wordt je met de neus op de feiten gedrukt als je klimtechniek verre van compleet is. In dat geval is er werk aan de winkel! Met ruim 1500 routes en boulders zijn er genoeg mogelijkheden om je technische trukendoos uit te bouwen.

Een tweede bijzonderheid van Ettringen is dat de rots zich prima leent voor het klimmen met mobiele zekeringen. Grofweg is een derde van de routes geheel behaakt, een derde geheel onbehaakt en een derde een mix van haken en zelf af te zekeren passages. Je kunt in Ettringen dus prima terecht met alleen sportklimervaring, maar haalt pas het meeste uit het gebied als je ook bedreven bent in het plaatsen van zekeringen.

In het deelgebied Kottenheim kan redelijk goed geboulderd worden. De meeste boulderroutes hier eindigen bij een prominente greep en hebben slechts af en toe een top-out. 

 

Parkeren

Het is van groot belang dat er alleen op onderstaande locatie's geparkeerd wordt. Foutparkeerders zetten de toegang tot het klimgebied op scherp. 

 • Parkeer voor het deelgebied Kottenheim op één van de beide parkeerplaatsen die in het klimgidsje worden aangegeven; de Wanderparkplatz in het bos of de parkeerplaats langs de weg. Coördinaten: 50.354960, 7.239599 of 50.355882, 7.237231
 • Parkeer voor deelgebied Ettringen op de Parkplatz bij de Grosse Wand. Coördinaten 50.347194, 7.222930
 • Het is ook weer toegestaan te parkeren op de kleine parkeerplaats tegenover Sector Bierkeller/naast Sector Hölle langs de L82. 

 

Specifieke aandachtspunten

Het klimmen in Ettringen wordt gedoogd door de lokale overheden en private eigenaren van de grond. Het is daarom belangrijk dat klimmers zich aan een aantal simpele (fatsoens)regels houden, omdat het gebied anders met sluiting wordt bedreigd. Met name jagers, boeren en aanwonenden ergeren zich aan onaangepast gedrag van asociale klimmers. De maat is dermate vol, dat één misdraging de druppel kan zijn die de emmer doet overlopen. Aarzel niet anderen op hun gedrag aan te spreken en ze te weerhouden van gedrag wat niet getolereerd kan worden. Check voor je gaat klimmen op www.klettern-ettringen.de of er recentelijke (tijdelijke) sluitingen zijn.

Bivakkeren in én om het gebied is verboden. Op de parkeerplaats bij de Grosse Wand in Ettringen mag NIET met tentjes overnacht worden, en ook NIET in de schuilhut naast de parking. Op GEEN van de parkings mag in campers of busjes overnacht worden. Ga ook niet in de direkte omgeving (minimaal een straal van 5 km) van het gebied ergens wild overnachten. Ook dat is illegaal en zal als overlast gevende klimmers opgemerkt worden. Misschien vind je zelf dat je niks verkeerd doet, in de perceptie van de locale bevolking is dat toch echt anders. En zij hebben het zowel voor het zeggen in het dorp, als de wetgeving aan hun zijde.

Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van Ettringen:

 • Campingplatz Falkley, Langscheid bei Mayen, Telefon: +49(0)2655-1852 of +49(0)2642-980796; 10,5 km tot parking Grosse Wand. De camping heeft een aantal jaren geleden een andere eigenaar gekregen en wordt gestaag gemoderniseerd. Een aanrader.
 • Camping Laacher See, Telefon: +49(0)2636-2485; 11,1 km tot parking Grosse Wand.
 • Jugendherberge Mayen, Telefon: +49(0)2651-2355; 3,2 km tot parking Grosse Wand.
 • Camping Siesta, Laacher See Str. 6, Mendig, Telefon: +49(0)2652-1432; 10,5 km tot parking Grosse Wand.
 • Tal van pensions (zimmer mit Fruhstuck), hotels of vakantiewoningen.

Je kan met de camper staan op een aantal officiële camperplaatsen in de omgeving. Helaas is er nog geen camperplek in Ettringen zelf. Genoemde prijzen worden geregeld gewijzigd (de hoogte in):

 • Mayen (Am Viehmarkt), 6 plekken, gratis.
 • Wohnmobilstellplatz Brauerstraße (Deutsches Vulkanmuseum Lava-Dome), 10 plekken, € 5,-.
 • Monreal (Am Bahnhof), 10 plekken, € 4,-.
 • Wohnmobilstellplatz am Baggerado, Nickenich. 4 plekken, € 7,-.

 

Toilet

Op de parkeerplaats van de Grosse Wand is gedurende het klimseizoen een toilet/Dixi geplaatst. Maak hier gebruik van. Lukt dat niet, begraaf dan alles en laat vooral geen toiletpapier ronddwarrelen. Dit is aanwonenden die de hond uitlaten een doorn in het oog en kan tot sluiting van het gehele gebied leiden.

 

Gladde rots, steenslag, gevaren

 • De groeves in Ettringen zijn zo recent dat de rots nog niet overal stabiel is. Er kunnen erg grote blokken los zitten. Het is primair jouw taak om te beoordelen of een route voor jou voldoende veilig is om in te stappen en of de stabiliteit van het gesteente voldoende is. Lees ook altijd de topo zorgvuldig, wellicht staan er bijzondere aanwijzingen bij de route van je keuze. Check ook actuele info over het gebied en je route op www.klettern-ettringen.de.
 • Verblijf niet onnodig onderaan de rots als er boven je geklommen wordt. Let met name na de winter extra op voor los gesteente.
 • Sommige delen van het klimgebied (waaronder Bierkeller en Kasparek Theater) kennen een zeer sterk corroderend rotsmilieu (vochtig en zout). Dat betekent voor de haken weinig goeds. Oude verroeste haken mogen daarom gewantrouwd worden.
 • Probeer NOOIT van bovenaf routes in te hangen. De bovenzijde van de rots is dermate los en instabiel dat er al diverse ongelukken zijn gebeurd toen mensen toprope van boven in probeerden te hangen - ook twee ongevallen met dodelijke afloop! Heb je moeite boven te komen? Neem dan een clipstick mee en werkt je daarmee naar boven.
 • Sommige sectoren in Ettringen zijn gevaarlijk glad. Op de rots zit een patina die dermate weinig wrijving heeft dat cams zonder al te veel moeite uit de spleet worden getrokken. Er zijn gevallen bekend van mensen die tot 3 perfect geplaatste cams uit de rots hebben getrokken. Voorzichtigheid is vooral geboden in de sectoren Dornental en Finsterlay (inmiddels is hier een klimverbod).
 • Bij de toegang tot de Mordor kuil staat een bord langs de vangrail met de tekst 'Dienstweg - Kein Durchgang'. Dit heeft betrekking op het feit dat het pad naast de vangrail langs de afgrond loopt en men argeloze voorbijgangers voor naar beneden vallen wil behoeden. 

Schwarzer Zirkel, Finsterlay, Dornental en Lonnenloch gesloten

 • Het deelgebied Schwarzer Zirkel is sinds zomer 2016 verboden terrein. De eigenaren van deze gebieden willen niet langer dat er klimmers op hun terrein komen. Neem deze klimverboden heel serieus. Het negeren ervan kan gevolgen hebben voor de toegang tot de andere deelgebieden.
 • De sector Lonnenloch is sinds de zomer van 2019 door de eigenaar gesloten.
 • De Sectoren Finsterlay en Dornental zijn sinds medio mei 2020 gesloten. Reden hiervoor is wederom dat er geklommen wordt op grond van eigenaren die geen toestemming voor het klimmen hebben gegeven. Ook de boeren over wier land gelopen moet worden hebben daar geen toestemming voor gegeven.  Het wild kamperen tijdens de COVID-19 beperkingen was de druppel die de emmer deed overlopen.
 • Al deze sectoren liggen op privéterrein. Illegaal betreden is streng verboden en zet de situatie in het gebied verder op scherp. Meer sluitingen kunnen volgen!

 

Vogelbroed 

De sector Mordor is een potentiële broedlocatie van de oehoe. Vanaf november elk jaar is deze sector daarom gesloten tot duidelijk is of er een paartje in de sector broedt. In geval van broed blijft de sector gesloten tot de jonge vogels medio zomer uitgevlogen zijn. Is er geen sprake van broed, dan gaat de sector gedurende het voorjaar weer open. 

In het gebied is duidelijk aangegeven of de sector toegankelijk is of niet. Hou je hier STRIKT aan. Overtredingen zullen onherroepelijk voor SLUITING van het klimgebied zorgen!

 

Topo

De in het voorjaar van 2022 verschenen topo 'Schwarze Säulen' is te koop in de webshop van de NKBV.

Op de site www.klettern-ettringen.de staat een database met daarin info over alle klimroutes én boulders in het gebied. Deze database is alleen volledig toegankelijk voor mensen die zijn aangemeld. De database bevat naast info over ten opzichte van de topo nieuwe routes ook vind je er info over de zekeringsmogelijkheden of correcties wat betreft de moeilijkheidsgraad van de routes. 

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken), vandalisme, et cetera contact op met de beheerder, de Sektion Koblenz van de DAV (via hendrik.kardinal@gmail.com).

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.

 

Openingstijden

Vandaag open
zondag00:00–24:00
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00

Op 5 november 2022 wordt in het Kottemheimer Winnfeld gejaagd. Het deelgebied is daarom een (deel van) die dag niet toegankelijk. 

Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 17.01.2023

Parkeren

Het is van groot belang dat er alleen op onderstaande locatie's geparkeerd wordt. Foutparkeerders zetten de toegang tot het klimgebied op scherp. 

 • Parkeer voor het deelgebied Kottenheim op één van de beide parkeerplaatsen die in het klimgidsje worden aangegeven. Coördinaten: 50.354960, 7.239599 of 50.355882, 7.237231
 • Parkeer voor de deelgebieden Ettringen en Mayen (de beide sectoren Finsterlay en Dornental) op de Parkplatz bij de Grosse Wand. Coördinaten 50.347194, 7.222930
 • Het is sinds 2020 ook weer toegestaan te parkeren op de kleine parkeerplaats tegenover Sector Bierkeller/naast Sector Hölle langs de L82. Deze was in verband met het gevaar door langsrazende auto's sinds medio 2018 gesloten.  

Coördinaten

DD
50.347254, 7.223244
DMS
50°20'50.1"N 7°13'23.7"E
UTM
32U 373588 5578750
w3w 
///meeuwen.dwarrelen.olijfboom
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Kaart / Hochsimmer, Hammes Mühle , Mayen
Niveau S2 Matig
Afstand 17,7 km
Duur 2:00 u
Stijgen 590 m
Afdalen 590 m

nett

1
van Sim Schum,   Community
Niveau Matig
Afstand 9,9 km
Duur 2:27 u
Stijgen 173 m
Afdalen 173 m

Durch die Ahl.

van Leon Mülhausen,   Community
Dagwandeling · Eifel
Traumpfad Vulkanpfad
Niveau
Afstand 6,7 km
Duur 1:59 u
Stijgen 217 m
Afdalen 217 m

.

1
van Ferienhaus Tausendblatt,   Community
Dagwandeling · Eifel
Traumpfad Vulkanpfad
Niveau zwaar
Afstand 6,7 km
Duur 1:59 u
Stijgen 0 m
Afdalen 0 m

Vulkanpfad

van Bruni Doe,   Community
Dagwandeling · Eifel
Traumpfad Vulkanpfad
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 6,7 km
Duur 2:00 u
Stijgen 234 m
Afdalen 234 m

Prachtige uitzichten over de vulkanen van de oostelijke Eifel, een unieke kijk op het ontstaan van de vuurspuwende bergen en een terugblik op de ...

74
van Nicole Pfeifer,   Traumpfade im Rhein-Mosel-Eifel-Land
Dagwandeling · Eifel
Vulkanpfad
Aanbevolen route Niveau Licht
Afstand 6,6 km
Duur 2:05 u
Stijgen 217 m
Afdalen 218 m

Grandiose Ausblicke auf die Vulkane der Osteifel, einzigartige Einblicke in die Entstehungsgeschichte der Feuer speienden Berge - eine genussvolle ...

van ReMET/Rhein-Mosel-Eifel-Touristik,   Outdooractive Editors
Dagwandeling · Eifel
Auf dem Vulkanpfad
Premium inhoud Niveau Matig
Afstand 6,4 km
Duur 2:15 u
Stijgen 207 m
Afdalen 207 m

Vom Bellberg aus blickt man über die erloschenen Eifelvulkane und in die Tiefen des Bellberger Steinbruchs.

2
ADAC Wanderführer
Dagwandeling · Eifel
Vulkanpfad
Aanbevolen route Niveau Licht
Afstand 6,8 km
Duur 1:55 u
Stijgen 261 m
Afdalen 263 m

2
van Rainer Pöstges,   Community

Toon alles op de kaart

Interessante plaatsen in de buurt

 Deze suggesties zijn automatisch gemaakt.

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

5,0
(1)

Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving