Abonnementen
Kies aan taal
plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Fontainebleau

· 1 review · Klimmen · Seine-et-Marne
Verantwoordelijk voor deze inhoud
De Tochtenwiki van de NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • /
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV
 • /
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV
 • /
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV
 • /
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV
 • /
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV
 • /
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV
 • /
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV

Boulderen is synoniem met Fontainebleau. Het mooiste en grootste bouldergebied ter wereld ligt op nog geen 5 uur rijden van Nederland in de bossen rond de plaats Fontainebleau, circa 70 km ten zuidoosten van Parijs.

 • Aantal boulderroutes/maximale lengte: 30.000/10
 • Klimstijl/steilte: alle
 • Niveau routes: 1-9A
 • Expositie: alle exposities. 
 • Beste jaargetijde: het gehele jaar. De beste condities zijn er met koel en droog weer. Een lage luchtvochtigheid is essentieel.
 • Vrij toegankelijk. Hou echter rekening met tijdelijke sluitingen agv jacht. Sommige sectoren zijn permanent gesloten omdat ze gelegen zijn op prive-terrein of in zones die zijn aangemerkt als Réserve biologique intégrale.

Fontainebleau

Bleau – zoals het gebied in de volksmond wordt genoemd – is misschien wel het oudste, grootste, mooiste en best ontwikkelde bouldergebied ter wereld. Je klimt hier op blokken zandsteen die over het algemeen een ideale hoogte hebben (niet laag én niet te hoog) en die op een vlakke bosbodem liggen. Wat je klimniveau ook is, hier kun je je lol op want het aanbod is enorm. Nergens ter wereld vind je zo veel routes (30.000+!) en gebieden (250+!), met veel keus voor ieder niveau en smaak. 

De routes zijn verdeeld over tientallen deelgebieden, sectoren genoemd, met bijna altijd een hoge concentratie aan blokken. Je hoeft geen halve dag lopen voor een tiental boulders. Het gebied is ook perfect in kaart gebracht en er zijn veel topo’s verkrijgbaar. Zodoende vind je relatief makkelijk je weg.

Een bijzonderheid van Fontainebleau is dat er gemarkeerde 'circuits' zijn in alle moeilijkheidsgraden. Een circuit is een uitgezet parcours van boulderroutes van ongeveer vergelijkbare moeilijksheidsgraad. Vaak lopen meerdere circuits door elkaar waardoor klimmers van verschillend niveau prima samen kunnen boulderen. Er zijn zelfs circuits voor kinderen.

Er zijn voldoende betaalbare campings, huisjes en hotels te vinden in nabijheid van de boulders. Je kan er praktisch het hele jaar boulderen, zolang het maar droog weer is. De boulders op de open vlakten drogen snel na regen, meestal al binnen een paar uur. Het is een prachtig beschermd natuurgebied, met een uniek eigen karakter.

Klinkt niet slecht, toch? Bleau is dan ook met afstand de populairste boulderbestemming ter wereld. Je kunt je misschie nvoorstellen dat dat wel een behoorlijke belasting voor het gebied met zich mee brengt. Wees je hiervan bewust en wees lief voor de natuur en de omwonenden.

 

Crashpad

Een crashpad is een compacte valmat, die je onder je boulder legt. Een pad draagt bij aan een minder harde landing en beschermt je voor scherpe of puntige obstakels. Ze zijn er in vele soorten en maten. Een grotere en dikkere mat zorgt voor een zachtere val, maar is minder makkelijk mee te nemen en kost wat meer. Sowieso zijn crashpads niet goedkoop. Denk wel; veiligheid mag best wat kosten. 

Lees meer over crashpads  in het artikel 'Van Binnen naar Buiten' in het Kenniscentrum van de NKBV. Je vindt er ook meer info over hoe je moet spotten.

 

Aanreis en parkeren

Vanuit Utrecht rij je er in circa 5,5 uur naartoe, mits het verkeer rond Parijs niet tegen zit. Met de gidsjes, website bleau.info en de app van blau.info kun je vervolgens bepalen naar welke sector je gaat.

Parkeer zonder aanwonenden te hinderen of blokker de toegang tot bospaden NOOIT!

Let op dat je niks in het zicht en niks van waarde in je auto laat liggen. Het gebied is berucht voor auto-inbraken. 

  

Speciale aandachtspunten

Het boulderen in Fontainebleau is inmiddels extreem populair. We moeten er met z'n allen voor zorgen dat we geen overlast en hinder veroorzaken en het gebied niet vervuilen of verpesten. Behandel de rots en het gebied alsof het je achtertuin is en hou je aan de volgende gedragsregels:

 • Wildkamperen is niet toegestaan. Bivakkeer ook niet in je auto of camper in het bos. Jij ervaart dit misschien niet als overlast, maar omwonenden of de boswachter wel. Hun woord is wet.
 • Klim bij voorkeur niet in grote groepen.
 • Probeer drukke weken/weekenden zoveel mogelijk te vermijden (Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, herfstvakantie).
 • In de herfst wordt in bepaalde deelgebieden gejaagd. Info hierover lees je op bleau.info.
 • Bepaalde sectoren zijn gekenmerkt als Réserve biologique intégrale. De toegang tot deze sectoren is niet toegestaan. Info hierover lees je op bleau.info.
 • Kies niet automatisch voor de geijkte gebieden (Apremont, Cuvier, Elephant, Isatis, Cul de Chien), zeker op zaterdag en zondag. Er is hebt keuze uit meer dan tweehonderd deelgebieden.
 • Behandel de rots alsof het je geliefde is, of beter nog, een pasgeborene. Klim als een danser, niet als een bruut en ‘aai’ de grepen en plaats je voeten zorgvuldig. De grepen en structuren van de rots zijn zo bros zal ze zullen afbreken wanneer je er als een lompe boer aan trekt of tegenaan schopt.  Er is geen ‘reset’ elke 6 weken. Eens kapot is nooit meer te vervangen.
 • Natte rots? Niet klimmen. Waarom niet? Het zandsteen breekt dan erg makkelijk af. Je kan de rots ook vergelijken met een ongekookt ei. Het lijkt heel wat qua stevigheid, maar onder de uiterst dunne harde korst is het gesteente amper verkit. Los zand dus. Als de korst eenmaal op één plek beschadigd is is het hek van de dam en blijft de erosie voortduren. 
 • Veeg je voeten COMPLEET schoon voor je een voet op de rots zet. Zand en vuil verminderen niet alleen de wrijving die je hebt, maar zorgen er ook voor dat de rots eerder polijst, oftewel glad wordt. 
 • Wees zuinig met magnesium en gebruik geen pof (colophonium). Soms gaat nog steeds het verhaal dat pof beter voor de rots is dan magnesium. De strijd hierover is begin jaren '90 gestreden in het voordeel van magnesium. Poets wel telkens na het klimmen alle grepen schoon met een zachte borstel (met natuurlijke haren) en verwijder alle tickmarks. Poets niet te hard en grondig, want ook hier geldt, het zandsteen is zeer kwetsbaar!
 • Laat geen waardevolle spullen achter in je auto. Er wordt veel ingebroken op de parkeerplaatsen. Laat je tas ook niet onbeheerd achter tijdens het boulderen.
 • Pas op voor teken, met name in het late voorjaar als de varens volgroeid zijn. Neem een tekentang mee.
 • Poep en pies niet vlak bij de blokken. Begraaf je behoefte voldoende diep. Neem toiletpapier mee naar de afvalbak in huis of de camping in een ziplock-zakje. 
 • Blokkeer geen toegangswegen met je auto. De brandweer of nooddiensten moeten ongehinderd toegang hebben tot bospaden.
 • Lees meer over boulder-ethics op bleau.info.

 

Topo's 

De meest omvangrijke bron van informatie over het boulderen in Fontainebleau is de Nederlandse website bleau.info. Er is ook een app van bleau.info.

In het bos ben je echter nergens zonder papieren kaart en topo. Er zijn minstens een dozijn verschillende topo's van Fontainebleau te koop. In een bouldertopo vind je alle belangrijke info over het bouldergebied: waar de sectoren te vinden zijn, hoe je er moet parkeren en naar toe moet lopen, waar je kunt overnachten, wat wel en niet mag en natuurlijk hoe moeilijk de boulders zijn en waar je ze kunt vinden. Zie het als de Lonely Planet voor de klimmer. Met een topo op zak ben je op de helft. Je kan in de webshop van de NKBV de 5+6 en 7+8 topo's van Bart van Raaij met info over de boulderroutes in de moeilijkheidsgraden 5, 6, 7 en 8 kopen. De topo van Panico is ook een aanrader.

 

Heel blijven

Enkelbreuken en verstuikingen zijn veelvoorkomende blessures onder boulderaars. Dat is niet voor niets. Als je uit een boulder valt, is het behoorlijk lastig om netjes met je beide benen opde grond te landen. Vaak val je onverwachts en in een rare houding. Buiten is de ondergrond is zelden 100% vlak en zacht. Boomwortels, rotsblokken, bladeren of modder zijn andere koek dan de dikke mat in je boulderhal. Toch wil je als klimmer met een gevoelvan vertrouwen lekker kunnen boulderen, zonder continu meteen eventuele val bezig te zijn. Zorg daarom voor een goede crashpad, één of meerdere spotters en zorg dat je geoefend bent in het vallen.

Met dat laatste gaat het vaak mis. En zeg nou zelf: als je in het dagelijkse leven niet regelmatig tot 4 of 5 meter hoogte klimt boven een matje, boomwortels en dennenappels hoe doe je dan ervaring op met vallen? Als iemand uit een route valt en enkel, pols of erger verzwikt of breekt dan is er vaak ergens schuld: de mat, de wortel, de spotter die z'n werk niet goed deed... Maar zelden hoor je waar het echt aan lag: en dat is meestal het onvermogen de eigen val goed te kunnen controleren. Wie niet oefent mag geen wonderen verwachten! 

 

Geologie/geografie

Hoe zijn de blokken in het bos gekomen? Met het landijs? Nee, want dat kwam niet verder zuidelijk dan de HUN-lijn (Haarlen, Utrecht, Nijmegen). In dit Franstalige filmpje wordt je weliswaar niet uitgelegd hoe het kan dat een zandpakket verkit is tot rots, maar wel hoe het komt dat er her en der blokken in het bos liggen: https://www.youtube.com/watch?v=ILdTVZ63oC8

Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 07.10.2020

Coördinaten

DD
48.447031, 2.638961
DMS
48°26'49.3"N 2°38'20.3"E
UTM
31U 473301 5366050
w3w 
///geleefd.hengels.ontbreken
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Interessante plaatsen in de buurt

 Deze suggesties zijn automatisch gemaakt.

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Heb je een vraag over deze inhoud? Stel hier je vraag.


Reviews

5,0
(1)

Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • 2D 3D
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen