Probeer Pro gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Fontainebleau

· 1 review · Klimmen · Seine-et-Marne · 94 m
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
  • Foto: Harald Swen, NKBV

Boulderen is synoniem met Fontainebleau. Het mooiste en grootste bouldergebied ter wereld ligt op nog geen 5 uur rijden van Nederland in de bossen rond de plaats Fontainebleau, circa 70 km ten zuidoosten van Parijs.

  • Aantal boulderroutes/maximale lengte: 30.000/10
  • Klimstijl/steilte: alle
  • Niveau routes: 1-9A
  • Expositie: alle exposities. 
  • Beste jaargetijde: het gehele jaar. De beste condities zijn er met koel en droog weer. Een lage luchtvochtigheid is essentieel.
  • Vrij toegankelijk. Hou echter rekening met tijdelijke sluitingen agv jacht. Sommige sectoren zijn permanent gesloten omdat ze gelegen zijn op prive-terrein of in zones die zijn aangemerkt als Réserve biologique intégrale.

Fontainebleau

Bleau – zoals het gebied in de volksmond wordt genoemd – is misschien wel het oudste, grootste, mooiste en best ontwikkelde bouldergebied ter wereld. Je klimt hier op blokken zandsteen die over het algemeen een ideale hoogte hebben (niet laag én niet te hoog) en die op een vlakke bosbodem liggen. Wat je klimniveau ook is, hier kun je je lol op want het aanbod is enorm. Nergens ter wereld vind je zo veel routes (30.000+!) en gebieden (250+!), met veel keus voor ieder niveau en smaak. 

De routes zijn verdeeld over tientallen deelgebieden, sectoren genoemd, met bijna altijd een hoge concentratie aan blokken. Je hoeft geen halve dag lopen voor een tiental boulders. Het gebied is ook perfect in kaart gebracht en er zijn veel topo’s verkrijgbaar. Zodoende vind je relatief makkelijk je weg.

Een bijzonderheid van Fontainebleau is dat er gemarkeerde 'circuits' zijn in alle moeilijkheidsgraden. Een circuit is een uitgezet parcours van boulderroutes van ongeveer vergelijkbare moeilijksheidsgraad. Vaak lopen meerdere circuits door elkaar waardoor klimmers van verschillend niveau prima samen kunnen boulderen. Er zijn zelfs circuits voor kinderen.

Er zijn voldoende betaalbare campings, huisjes en hotels te vinden in nabijheid van de boulders. Je kan er praktisch het hele jaar boulderen, zolang het maar droog weer is. De boulders op de open vlakten drogen snel na regen, meestal al binnen een paar uur. Het is een prachtig beschermd natuurgebied, met een uniek eigen karakter.

Klinkt niet slecht, toch? Bleau is dan ook met afstand de populairste boulderbestemming ter wereld. Je kunt je misschie nvoorstellen dat dat wel een behoorlijke belasting voor het gebied met zich mee brengt. Wees je hiervan bewust en wees lief voor de natuur en de omwonenden.

 

Crashpad

Een crashpad is een compacte valmat, die je onder je boulder legt. Een pad draagt bij aan een minder harde landing en beschermt je voor scherpe of puntige obstakels. Ze zijn er in vele soorten en maten. Een grotere en dikkere mat zorgt voor een zachtere val, maar is minder makkelijk mee te nemen en kost wat meer. Sowieso zijn crashpads niet goedkoop. Denk wel; veiligheid mag best wat kosten. 

Lees meer over crashpads  in het artikel 'Van Binnen naar Buiten' in het Kenniscentrum van de NKBV. Je vindt er ook meer info over hoe je moet spotten.

 

Aanreis en parkeren

Vanuit Utrecht rij je er in circa 5,5 uur naartoe, mits het verkeer rond Parijs niet tegen zit. Met de gidsjes, website bleau.info en de app van blau.info kun je vervolgens bepalen naar welke sector je gaat.

Parkeer zonder aanwonenden te hinderen of blokker de toegang tot bospaden NOOIT!

Let op dat je niks in het zicht en niks van waarde in je auto laat liggen. Het gebied is berucht voor auto-inbraken. 

  

Speciale aandachtspunten

Het boulderen in Fontainebleau is inmiddels extreem populair. We moeten er met z'n allen voor zorgen dat we geen overlast en hinder veroorzaken en het gebied niet vervuilen of verpesten. Behandel de rots en het gebied alsof het je achtertuin is en hou je aan de volgende gedragsregels:

  • Wildkamperen is niet toegestaan. Bivakkeer ook niet in je auto of camper in het bos. Jij ervaart dit misschien niet als overlast, maar omwonenden of de boswachter wel. Hun woord is wet.
  • Klim bij voorkeur niet in grote groepen.
  • Probeer drukke weken/weekenden zoveel mogelijk te vermijden (Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, herfstvakantie).
  • In de herfst wordt in bepaalde deelgebieden gejaagd. Info hierover lees je op bleau.info.
  • Bepaalde sectoren zijn gekenmerkt als Réserve biologique intégrale. De toegang tot deze sectoren is niet toegestaan. Info hierover lees je op bleau.info.
  • Kies niet automatisch voor de geijkte gebieden (Apremont, Cuvier, Elephant, Isatis, Cul de Chien), zeker op zaterdag en zondag. Er is hebt keuze uit meer dan tweehonderd deelgebieden.
  • Behandel de rots alsof het je geliefde is, of beter nog, een pasgeborene. Klim als een danser, niet als een bruut en ‘aai’ de grepen en plaats je voeten zorgvuldig. De grepen en structuren van de rots zijn zo bros zal ze zullen afbreken wanneer je er als een lompe boer aan trekt of tegenaan schopt.  Er is geen ‘reset’ elke 6 weken. Eens kapot is nooit meer te vervangen.
  • Natte rots? Niet klimmen. Waarom niet? Het zandsteen breekt dan erg makkelijk af. Je kan de rots ook vergelijken met een ongekookt ei. Het lijkt heel wat qua stevigheid, maar onder de uiterst dunne harde korst is het gesteente amper verkit. Los zand dus. Als de korst eenmaal op één plek beschadigd is is het hek van de dam en blijft de erosie voortduren. 
  • Veeg je voeten COMPLEET schoon voor je een voet op de rots zet. Zand en vuil verminderen niet alleen de wrijving die je hebt, maar zorgen er ook voor dat de rots eerder polijst, oftewel glad wordt. 
  • Wees zuinig met magnesium en gebruik geen pof (colophonium). Soms gaat nog steeds het verhaal dat pof beter voor de rots is dan magnesium. De strijd hierover is begin jaren '90 gestreden in het voordeel van magnesium. Poets wel telkens na het klimmen alle grepen schoon met een zachte borstel (met natuurlijke haren) en verwijder alle tickmarks. Poets niet te hard en grondig, want ook hier geldt, het zandsteen is zeer kwetsbaar!
  • Laat geen waardevolle spullen achter in je auto. Er wordt veel ingebroken op de parkeerplaatsen. Laat je tas ook niet onbeheerd achter tijdens het boulderen.
  • Pas op voor teken, met name in het late voorjaar als de varens volgroeid zijn. Neem een tekentang mee.
  • Poep en pies niet vlak bij de blokken. Begraaf je behoefte voldoende diep. Neem toiletpapier mee naar de afvalbak in huis of de camping in een ziplock-zakje. 
  • Blokkeer geen toegangswegen met je auto. De brandweer of nooddiensten moeten ongehinderd toegang hebben tot bospaden.
  • Lees meer over boulder-ethics op bleau.info.

 

Topo's 

De meest omvangrijke bron van informatie over het boulderen in Fontainebleau is de Nederlandse website bleau.info. Er is ook een app van bleau.info.

In het bos ben je echter nergens zonder papieren kaart en topo. Er zijn minstens een dozijn verschillende topo's van Fontainebleau te koop. In een bouldertopo vind je alle belangrijke info over het bouldergebied: waar de sectoren te vinden zijn, hoe je er moet parkeren en naar toe moet lopen, waar je kunt overnachten, wat wel en niet mag en natuurlijk hoe moeilijk de boulders zijn en waar je ze kunt vinden. Zie het als de Lonely Planet voor de klimmer. Met een topo op zak ben je op de helft. Je kan in de webshop van de NKBV de 5+6 en 7+8 topo's van Bart van Raaij met info over de boulderroutes in de moeilijkheidsgraden 5, 6, 7 en 8 kopen. De topo van Panico is ook een aanrader.

 

Heel blijven

Enkelbreuken en verstuikingen zijn veelvoorkomende blessures onder boulderaars. Dat is niet voor niets. Als je uit een boulder valt, is het behoorlijk lastig om netjes met je beide benen opde grond te landen. Vaak val je onverwachts en in een rare houding. Buiten is de ondergrond is zelden 100% vlak en zacht. Boomwortels, rotsblokken, bladeren of modder zijn andere koek dan de dikke mat in je boulderhal. Toch wil je als klimmer met een gevoelvan vertrouwen lekker kunnen boulderen, zonder continu meteen eventuele val bezig te zijn. Zorg daarom voor een goede crashpad, één of meerdere spotters en zorg dat je geoefend bent in het vallen.

Met dat laatste gaat het vaak mis. En zeg nou zelf: als je in het dagelijkse leven niet regelmatig tot 4 of 5 meter hoogte klimt boven een matje, boomwortels en dennenappels hoe doe je dan ervaring op met vallen? Als iemand uit een route valt en enkel, pols of erger verzwikt of breekt dan is er vaak ergens schuld: de mat, de wortel, de spotter die z'n werk niet goed deed... Maar zelden hoor je waar het echt aan lag: en dat is meestal het onvermogen de eigen val goed te kunnen controleren. Wie niet oefent mag geen wonderen verwachten! 

 

Geologie/geografie

Hoe zijn de blokken in het bos gekomen? Met het landijs? Nee, want dat kwam niet verder zuidelijk dan de HUN-lijn (Haarlen, Utrecht, Nijmegen). In dit Franstalige filmpje wordt je weliswaar niet uitgelegd hoe het kan dat een zandpakket verkit is tot rots, maar wel hoe het komt dat er her en der blokken in het bos liggen: https://www.youtube.com/watch?v=ILdTVZ63oC8

Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 07.10.2020

Coördinaten

DD
48.447031, 2.638961
DMS
48°26'49.3"N 2°38'20.3"E
UTM
31U 473301 5366050
w3w 
///geleefd.hengels.ontbreken
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Dagwandeling · Fontainebleau
USV Rando Barbizon, Gorges d'Apremont
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 10,4 km
Duur 2:44 u
Stijgen 118 m
Afdalen 118 m

La randonnée des Gorges d’Apremont se situe à côté de Barbizon, un village de peintres impressionnistes. Le parcours suit principalement le sentier ...

7
van Christophe Madiot,   Community
Mountainbiken · Frankrijk
VTT Barbizon (77) 21 km 662 m D+
Niveau Matig
Afstand 20,3 km
Duur 1:51 u
Stijgen 205 m
Afdalen 205 m

Bon parcours VTT avec de super paysages.

4
van Philippe Mendes,   Community
Aanbevolen route Niveau Licht
Afstand 6,7 km
Duur 1:50 u
Stijgen 91 m
Afdalen 91 m

Une belle boucle de randonnée balisée et familiale permettant de découvrir les Gorges d'Apremont et la Caverne des Brigands.

1
Outdooractive Editors
Mountainbiken · Seine-et-Marne
Circuit VTT - Barbizon
Kaart / Circuit VTT - Barbizon
Niveau zwaar
Afstand 39,6 km
Duur 3:40 u
Stijgen 285 m
Afdalen 290 m

De Barbizon, on roule ici sur les chemins VTT de la partie Nord de la forêt de Fontainebleau entre les multiples réserves biologiques (Mont Ussy, ...

van Juliette Blavoux,   Outdooractive Editors
Mountainbiken · Seine-et-Marne
Circuit VTT - La Chaillotine
Kaart / Circuit VTT - La Chaillotine
Niveau Matig
Afstand 35,2 km
Duur 3:12 u
Stijgen 253 m
Afdalen 255 m

À partir de Chailly-en-Bière, ce parcours VTT emprunte les sentiers forestiers au nord du domaine de Fontainebleau. De manière générale, le circuit ...

1
van Juliette Blavoux,   Outdooractive Editors
Aanbevolen route Niveau zwaar
Afstand 34,3 km
Duur 9:17 u
Stijgen 442 m
Afdalen 472 m

Parcours des gorges de Franchard puis des gorges d'Apremont, le long de la cavalière des Brigands, puis rochers Cuvier et Saint Germain.

van Sébastien FUSINELLI,   Community
Kaart / USV Rando  Gorges de Franchard & Mont Aigu
Niveau Matig
Afstand 13,4 km
Duur 3:33 u
Stijgen 103 m
Afdalen 103 m

Une des plus belle rando en Foret de Fontainebleau, pleine de petites surprises

1
van Christophe Madiot,   Community
Kaart / USV Rando Gorges de Franchard & Mont Aigu
Niveau Matig
Afstand 13,8 km
Duur 3:40 u
Stijgen 154 m
Afdalen 177 m

belle rando dans les rochers avec passages sous les roches

1
van Christophe Madiot,   Community

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

5,0
(1)

Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
  • Mijn kaart
  • Inhoud
  • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
  • 8 Routes in de omgeving