Abonnementen
Kies aan taal
plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Glees

Klimmen · Ahrtal · geopend
Verantwoordelijk voor deze inhoud
De Tochtenwiki van de NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • /
  Foto: Erwin de Boer, De Tochtenwiki van de NKBV
 • /
  Foto: Erwin de Boer, De Tochtenwiki van de NKBV
 • /
  Foto: Erwin de Boer, De Tochtenwiki van de NKBV
 • /
  Foto: Erwin de Boer, De Tochtenwiki van de NKBV
 • /
  Foto: Erwin de Boer, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / De aanloop vanaf beide parkings in Wassenach via de Kapelle auf der Lay naar de bosrand.
  Foto: Gleesbouldering.com, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / De parkeersituatie op het terrein van de firma Gasber.
  Foto: Gleesbouldering.com, De Tochtenwiki van de NKBV

In het bos tussen Glees en Burgbrohl ligt het bouldergebied van Glees/Burgbrohl verscholen. 'Glees' zoals het bekend staat, is het grootste en beste bouldergebied in de vulkaanstreek rond de Laacher See.

Let op 1: in verband met de grote drukte in september 2020 verzoeken we jullie het gebied tot eind dit jaar niet te bezoeken.

Let op 2: sinds mei 2020 parkeer je in Wassenach. Ook de aanloop naar en tussen de sectoren is gewijzigd.

 • Aantal routes: circa 300.
 • Niveau routes: 2 tot 8b, voornamelijk 5e en 6e graads boulderroutes.
 • Gesteente: Basaniet.
 • Expositie: noordwest.
 • Beste jaargetijde: voorjaar en najaar. 
 • Vrij toegankelijk. Hou je goed aan de afspraken m.b.t. parkeren en toegang. Bij misachting volgt sluiting! 

- - - - - - - - - - - tijdelijke situatie sinds 20-09-2020 - - - - - - - - - - -

De locals van het boulderen in Glees vragen vriendelijk om dit jaar NIET meer naar Glees te gaan. Het is momenteel simpelweg veel te druk in het gebied.

Corona heeft ervoor gezorgd dat boulderaars momenteel niet meer naar Bleau kunnen gaan. Maar met het prachtige herfstweer wil je toch naar buiten! Wat nu? Glees en Avalonia zijn voor velen de alternatieven geworden. De toegang tot Avalonia is gelukkig goed geregeld. Het ligt op een plek die quasi 'niemandsland' is en wordt ook nog eens beheerd door een club. Glees is echter een ander verhaal. Het bosgebied met de blokken ligt tussen 3 kleine dorpen, dorpen waar tot voor kort weinig volk 'van buiten' op bezoek kwam.

Het boulderen in Glees is niet officieel vastgelegd in een gebruikersovereenkomst. Pas sinds kort is er door het harde werk van enkele enthousiaste boulderaars overleg met grondeigenaren, welwillende lokale ondernemers, jagers en particuliere aanwonenden. Zij staan vrijwel unaniem positief tegenover het boulderen. Dat is fantastisch. Alles leek tot begin dit jaar pais en vree. De huidige grote aanloop is echter te veel van het goede.

Momenteel zijn er tot 200 boulderaars tegelijkertijd in het bos en de parkings (vaak op prive-terrein) zijn overvol. Vrijwel iedereen gedraagt zich voorbeeldig, maar de grote aantallen vormen een probleem. We moeten de aanwonenden rond het gebied de tijd geven om te wennen aan boulderen als vaste waarde. De wijze waarop dat nu gebeurt is niet de goede. Te snel, te veel.

Vandaar dat de locals jullie vragen om minimaal tot einde van dit jaar van het boulderen in Glees af te zien. Niet omdat jullie niet welkom zijn, maar om de toegankelijk van het gebied duurzaam te waarborgen. Nogmaals: de aanwonenden staan het boulderen positief tegenover. De reden voor deze oproep is om te zorgen dat het zo blijft. Dank jullie wel! 

Deel dit bericht SVP met je boulderende kennissen. Alvast bedankt!

Alle noodzakelijke info over het gebied lees je op www.gleesbouldering.com

- - - - - - - - - - - tijdelijke situatie sinds 20-09-2020 - - - - - - - - - - - 

 

Omschrijving

Het bouldergebied Glees strekt zich uit over een anderhalve kilometer lange beboste helling tussen de dorpjes Glees in het zuidwesten en Burgbrohl in het noordoosten. Aan de bovenzijde van de helling, vlak bij de rand van het beukenbos, vind je een tot circa 6 meter hoge band van rots. Het gesteente waarop geklommen wordt is een basalt-achtig uitvloeiingsgesteente (basaniet) ontstaan na het afkoelen van een lavastroom afkomstig van een vulkaanuitbarsting in de nabijheid. De lava is bij het afkoelen door het krimpen van de afkoelende massa in zuil-achtige vormen gestold. Hierdoor tref je in het gebied veel pijlers, losse blokken en spleten tussen zuilen aan. De ruwe en harde rots werd in de Romeinse tijd als delfstof gewonnen, onder meer om als molensteen/maalsteen te gebruiken. Je kunt nog her en der de sporen van de Romeinse activiteiten terugvinden.

Het gesteente in Glees is over het algemeen iets ruwer en scherper van structuur dan het basalt in het klim- en bouldergebied Ettringen in de buurt van Glees. De lavastroom die tot basalt is gestold bevatte veel gas(bellen) die bij het stollen van de lava voor de kenmerkende gaatjes in de rots zorgden. Een nadeel van het gesteente is dat het klimmen er op behoorlijk conditieafhankelijk is, dat wil zeggen gevoelig voor temperatuur en vochtigheid. In combinatie met de expositie op het noordwesten, waardoor het gebied weinig zon krijgt, is het lastig om in Glees optimale condities te treffen. Daarop maak je het meeste kans op zonnige herfst-, winter- en voorjaarsdagen als het blad van de beukebomen is en na een langere droge periode.

De afgelopen jaren hebben lokale boulderaars het gebied een grote opknapbeurt gegeven. De rots is schoongepoetst, er zijn verbeterde landingsterrassen gebouwd en flink wat nieuwe routes geopend. Het is echter nog lang geen Fontainebleau - verre van dat zelfs. Glees is ondanks de recentelijke upgrade nog altijd kleiner en minder interessant dan een flink deelgebied in Fontainebleau. 

Door de typische structuur van het gesteente, én de old-skool waardering zal het over het algemeen niet eenvoudig zijn om in Glees hoge moeilijkheidsgraden te scoren. Een 6B hier is niet te vergelijken met een 6B in de boulderhal. Het gebied loont eigenlijk pas als je solide 5 of 5+ buiten kunt boulderen. Vergeet ook niet dat het hier anders is dan in de boulderhal. De grond in niet vlak, het basalt greeploos, de topout tricky, de route hoog. Buiten is nu eenmaal geen binnen.Er gebeuren in Glees de laatste tijd relatief veel ongelukken met beginnende buiten-boulderaars die de situatie niet in de klauwen hebben. Bezint eer ge begint... 

De ligging op het noordwesten houdt in dat het gebied na neerslag langzaam droogt. De beste condities tref je na een langere periode van droog weer met lage luchtvochtigheid. Je kunt in de zomer en winter goede condities treffen, maar de kans is groot dat het bos de gehele winter lang druipt van het vocht. Zomers kan het juist drukkend warm zijn onder het bladerdek van de beuken. 

 

Parkeren en toegang

Check iedere keer voor je naar Glees gaat gaat parkeren eerst de actuele info op https://gleesbouldering.com/uberblick/

Stand juni 2020: parkeer op één van beide speciaal voor boulderaars bedoelde parkeerplaatsen in Wassenach. Deze zijn sinds juni 2020 nieuw. Het gaat om een parkeerplaats aan de noordzijde en één aan de zuidzijde van Wassenach. Ben je met een grote bus/camper? Zet deze dan op de zuidelijke parking bij de sportvelden neer en niet bij Gasber. 

Noordelijke Parking Wassenach: Het terrein van keukenbedrijf Gasber GmbH, An der Raste, 2, Wassenach. Coördinaten: 50.440390, 7.279872. Let op dat je ALLEEN op de juiste plekken parkeert. Zie de afbeelding in de foto-caroussel: 

 • Zaterdags kun je gebruik maken van de 'groene' parkeerplaatsen en na sluiting van het bedrijf voor klanten ook op de 'oranje' plekken. Niet op 'rood' parkeren!
 • Zondags (en op feestdagen) kun je gebruik maken van de 'groene' en de 'oranje' parkeerplaatsen. Niet op 'rood' parkeren!
 • Tijdens werkdagen kun je binnen vragen of het goed is als je ergens op het terrein parkeert.  Je krijgt dan te horen waar je terecht kan. 

De eigenaar van dit bedrijf stelt op eigen initiatief parkeerplaatsen op eigen terrein beschikbaar voor boulderaars. Dit is een vriendelijke geste van zijn kant waar we dankbaar voor mogen zijn.  Gedraag je daarom naar verhouding! 

Zuidelijke Parking Wassenach: Laacher Str. 34, Wassenach bij de sportvelden. Je kan hier vrij parkeren, ook met campers. De aanloop naar het boudlergebied is 10 minuten langer. 

Parking Burgbrohl: Je kan eventueel in de Erlenstraße in Burgbrohl parkeren. Ga vanaf deze plek NOOIT direct het onofficiele pad recht de helling op, maar volg de halfverharde weg rechtdoor en vanaf hier de paden naar de sectoren. Zie de kaart op de website van Gleesbouldering.com.

 

Vanaf de beide parkings in Wassenach loop je tot aan de Kapelle auf der Lay op een kruispunt midden in de velden (zie de afbeelding in de foto-caroussel). Vervolg de weg naar de bosrand (50.440374, 7.262563). Hier zijn nu drie opties:

 1. Loop rechtdoor en ga vrijwel direct via het pad het bos in om bij de Sector Romani Ite Domum te komen.
 2. Of ga rechtdoor langs de bosrand tot de sectoren van Glees: 

  Terra Incognita 

  Mordor 

  Süd-/Westblöcke

 3. Ga rechtsaf langs de bosrand tot de sectoren van Burgbrohl: 

  Lichtung und Kruzifix 

  Mauerlay und Bleusard 

De meest actuele info over de toegang tot de deelsectoren is te vinden op gleesbouldering.com.

 

Hou bij het parkeren in de gaten dat je nooit aanwonenden, landbouwers of jagers hindert. De lokale bewoners hebben voorrang op jou als bezoeker! Parkeer nooit voor iemands inrit en blokkeer de doorgang van bospaden of landwegen niet. Die worden gebruik door boeren, bosbouwers, jagers en hulpdiensten. Stadsbewoners willen nog wel eens vergeten hoe breed een trekker kan zijn! Wanneer er op de aangewezen parkeerplaatsen bij Wassenach geen plek is om te parkeren, zet dan je auto verderop op een volwaardige parkeerplaats neer waar je niemand kan hinderen. Parkeer NIET in Glees!

Heb je een grote camper, besef dan dat deze een grotere footprint heeft dan je misschien beseft. Niet alleen qua aantallen parkeerplekken die je bezet, maar ook visueel. Wederom gaat hier het verhaal op van de 3 kleine dorpjes die gevoelsmatig overlopen dreigen te worden. Even niet dus.

 

Specifieke aandachtspunten 

 • Check voor je naar Glees gaat altijd de actuele info op gleesbouldering.com.

 • Het gebied is toegankelijk van 09:00 tot (maximaal) 19:00 uur. Dit is in verband met de jacht en rustperiodes voor het wild (schemering). Jagers zijn zeer invloedrijk en hebben veel oudere gebruikersrechten dan boulderaars. Conflictvermijding met jagers is essentieel. Wanneer de jagers zich gestoord voelen door boulderaars is een sluiting van het gebied voorgeprogrammeerd. Mijdt daarom de schemering en doe NOOIT aan nachtsessies met kunstlicht. 
 • Neem geen honden mee als je gaat boulderen. Dit is wederom in verband met de verstandhouding met de jagers. Hou je aan deze regel, ongeacht wat je eigen houding t.o.v. de jacht is. Natuurlijk verstoort jouw hond geen wild en is hij altijd lief. Neem 'm desondanks NIET mee. 

 • Probeer het padloos struinen door het bos zo veel mogelijk te beperken. Loop over de grote bospaden, bovenlangs de sectoren, of direct langs de rots tot je bij de sector bent waar je wilt boulderen. Ga daarna via de kleinere paadjes naar de deelsector/route die je wilt doen.

 • Parkeer zonder aanwonenden te hinderen. Bij de rots en op de parkeerplaatsen is het geen camping. Overnacht niet op de parkeerplaatsen, neem geen brander mee naar de rots, speel geen muziek, hang geen hangmat op, etc. Er is een camping bij de Laacher See en je kan vakantiewoningen huren in Wassenach. Wie wil camperen vindt geschikte OFFICIELE locaties via de app Campercontact.
 • Ga niet schreeuwen of vloeken na een gelukte/mislukte beklimming.
 • Wees hoffelijk en groet aanwonenden en wandelaars netjes.
 • Neem afval mee, ook als dat niet van jou is.
 • Vroeger was er de afspraak dat er in de zomer niet geboulderd werd. Deze afspraak is komen te vervallen.

 • Je klimt hier, net zoals in alle klim- en bouldergebieden, op eigen risico. 

 

Topo

De topo van het gebied is te vinden op gleesbouldering.com

Openingstijden

vandaag open
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00
zondag00:00–24:00
Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 07.10.2020

Parkeren

Parkeer bij voorkeur op de Wandererparkplatz Wassenach. Coördinaten: 50.435155, 7.275982.

Coördinaten

DD
50.440425, 7.261019
DMS
50°26'25.5"N 7°15'39.7"E
UTM
32U 376518 5589045
w3w 
///sieren.woont.geknakt
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Heb je een vraag over deze inhoud? Stel hier je vraag.


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • 2D 3D
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen