Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Klettersteig 'La Sanctuaire' Landelies

Klimmen · Charleroi · 123 m
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • De klettersteig op sector Sanctuaire.
  De klettersteig op sector Sanctuaire.
  Foto: Paul Lahaye Photography, NKBV

Ten westen van de Maas, in de rivierdalen van de Sambre en de Viroin, kan geklommen én geklettersteigd worden. In Landelies, het grootste en belangrijkste klimgebied van de streek, vind je een avontuurlijke, afwisselende én relatief fysieke klettersteig. 

 • Moeilijkheidsgraad: D-.
 • Lengte: 250m.
 • Expositie: voornamelijk zuidoost.
 • Beste jaargetijde: zomer en najaar. 
 • OV: het station van Landelies ligt op 2,0 kilometer van het klimgebied. 
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart. 

Dit klimgebied wordt beheert door de Club Alpin Belge. Het is uitsluitend toegestaan gebruik te maken van de klettersteig als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Beschrijving

Het klimgebied van Landelies ligt in een voormalige kalksteengroeve die grenst aan de rivier de Sambre, een paar kilometer ten zuiden van Charleroi. Het gebied bestaat uit twee contrasterende sectoren. Zodra je de groeve binnenkomt sta je voor de indrukwekkende tot 35 meter hoge sector La Dalle du Fou. Op deze 70 graden steile plaat, en op de verderop gelegen lagere wanden zijn een vijftigtal klimroutes ingericht. Tweehonderd meter verderop ligt de kleinere, maar steilere sector Sanctuaire in het bos verscholen. Naast een dozijn routes telt deze sector ook een verrassend afwisselende klettersteig. Deze klettersteig is relatief steil en fysiek en enige klimervaring is daarom aan te raden.

De route start links op de achterwand van de sector bij het infopaneel. Vanaf hier zigzagt de route door (letterlijk!) de sector heen en komt via een korte maar luchtige ladder bovenaan de rots in het bos uit. De passage door de rots heen, de traverse hogerop naar rechts en de ladder vragen de nodige kracht en lef.

Het tweede deel van de route start 50 meter verderop in het bos met een korte tyrolienne langs de helling. Hiervoor is een dubbele katrol vereist zoals bijvoorbeeld een Petzl Tandem (of gelijkwaardig). De tyroliënne kan echter eenvoudig via het wandelpad worden omgaan. De klettersteig leidt na de tyroliënne met een traverse door het bos naar een abseil van circa 20 meter. Heb je geen touw mee, dan neem je op het einde de alternatieve route die naar links voert naar de top. Je kan vanaf daar bovenlangs terug naar de tyroliënne en daar het pad over de helling naar beneden nemen. De abseil verlangt uiteraard dat je een voldoende lang touw meeneemt (minimaal 40 meter).

Op diverse punten is de inrichting van de klettersteig sub-optimaal. De kabel zit vrij laag ten opzichte van de voetsteunen, handgrepen zitten ver uit elkaar en voetsteunen idem dito. Wederom een reden waarom de klettersteig alleen aan te raden is voor mensen die ervaring hebben met klimmen. Het pad naar beneden is niet gemarkeerd, is steil en kan erg glibberig zijn als de bosgrond nat is. 

De klettersteig op de Sanctuaire is in het voorjaar van 2014 voorzien van een nieuwe beveiligingskabel met ‘varkensstaartjes’ waar een touw als extra zekering ingehangen kan worden. Dit is beslist aan te raden voor minder ervaren/sterke klimmers.

De sector Sanctuaire is gelegen in een schaduwrijke en beschutte kom. Na regen blijft het hier lang nat, maar in de zomer biedt de sector aangename koelte.

 

Parkeren en toegang

De weg naar de groeve toe is een zogenaamde RAVel, een fietsstraat. Rij daarom met aangepaste snelheid. Parkeer de auto in één van beide parkeerhavens links langs de rand van de RAVel of parkeer bij de ingang van het klimgebied (beperkt plek). Parkeer NIET voor het blauwe hek dat de toegang tot de groeve afsluit.

Openbaar vervoer: Gare de Landelies op 2km. Of bushalte TEC 173 “LANDELIES Rue Delhaye”  op 1,5km.

Vanaf de ingang van de groeve/het klimgebied volg je het brede bospad dat eerst iets omhoog gaat en daarna min of meer parallel aan de rivier tot in de sector Sanctuaire loopt (circa 150m). 

 

Materiaal

Per persoon: klimgordel, klettersteigset, helm, handschoenen. Eventueel bandlus met schroefkarabiner of setje om jezelf kort in te kunnen hangen als rust.

Per groep: dubbele katrol voor de tyroliënne (geschikt voor staalkabel*), eventueel een dun en voldoende lang hulptouwtje om de katrol weer terug te halen voor de volgende persoon, 40 meter touw voor de abseil, abseilapparaat met schroefkarabiner.

*De gouden/gele Petzl Tandem katrol (max. 10m/s) wordt niet meer geproduceerd. De grijze Petzl Tandem was tot het in werking treden van de NEN-EN 17109:2020 geschikt voor staalkabels met een diameter van 9 tot 13 mm. Petzl maakt momenteel de rode Tandem (max. 10m/s) en de grijze Tandem Speed (max. 20m/s). Beide zijn volgens de gebruiksaanwijzing van Petzl (sinds NEN-EN 17109:2020) NIET meer geschikt voor staalkabel. Dit is het gevolg van de nieuwe regelgeving die inmiddels van kracht is. 

 

Specifieke aandachtspunten

 • Naast het klimgebied ligt een actieve steengroeve waar doordeweeks met explosieven wordt gewerkt. De groeve kan voorafgaand aan een explosies tijdelijk ontruimt worden. Werk in dat geval netjes mee, want we zijn hier te gast. De voormalige groeve waar we nu kunnen klettersteigen is namelijk eigendom van het bedrijf dat de achterliggende groeve exploiteert. 
 • Kamperen in de groeve of langs het jaagpad in de camper overnachten is uitdrukkelijk niet toegestaan. Parkeer de auto niet voor het blauwe hek dat toegang tot de actieve steengroeve verschaft.
 • Er wordt vrijwel dagelijk gecontroleerd of de klimmers in dit gebied lid zijn van een klim- of bergsportvereniging. De controles worden uitgevoerd door Mélanie. Wederom geldt dat we van je vragen om vriendelijk mee te werken, we bevinden ons hier immers op priveterrein.
 • Maak alleen gebruik van de klettersteig als je weet op welke wijze je dit veilig en verantwoord kunt doen. Maak geen gebruik van de Tyroliënne als je niet weet welk type katrol je moet gebruiken en hoe je eventueel moet remmen. 

 • Het is verboden om te parkeren voor het blauwe hek dat toegang biedt tot de groeve.
 • Kamperen, in de camper overnachten of vuur stoken is uitdrukkelijk niet toegestaan.  

 

Topo

Het handboek 'Start to via ferrata' van onze Vlaamse collega's van de KBF bevat een overzicht van de met de NKBV Klimjaarkaart toegankelijke klettersteigs in België. Je vindt het boek in de NKBV-webshop.

Koop Start to via ferrata in de NKBV webshop.

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen klettersteig waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden/klettersteige, geheel op eigen risico klimt. Klettersteigen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en verankeringen kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klettersteigen.

 

 

Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 31.10.2022

Coördinaten

DD
50.391879, 4.358735
DMS
50°23'30.8"N 4°21'31.4"E
UTM
31U 596581 5583085
w3w 
///voornaam.nuchter.sleept
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Dagwandeling · België
landelies thuin
Niveau Matig
Afstand 21,6 km
Duur 5:49 u
Stijgen 380 m
Afdalen 386 m

principalement chemins forestier et le long de la sambre

van Gérard courcelles,   Community
Niveau Matig
Afstand 7 km
Duur 1:52 u
Stijgen 84 m
Afdalen 84 m

Voici une petite randonnée aisée dans les bois de Leernes et le long de la Sambre. Stationner sur le long parking herbeux, en bordure de la route ...

9
van Bertrand Schelfhaut,   Community
Niveau Licht
Afstand 8,8 km
Duur 2:19 u
Stijgen 61 m
Afdalen 61 m

Petit parcours improvisé dans la belle région de l'Abbaye D'aulnes au cœur de Landelies et le long de la sambre.

4
van Nicolas G,   Community
Dagwandeling · België
Aulne circuit moyen
Kaart / Aulne circuit moyen
Niveau Matig
Afstand 5,2 km
Duur 1:27 u
Stijgen 87 m
Afdalen 85 m

Promenade nature pour marcheurs en bonne forme physique

1
van Marie paule Plaisant,   Community
Dagwandeling · België
Hourpes: Le Charbonnier
Niveau Licht
Afstand 6,9 km
Duur 1:46 u
Stijgen 44 m
Afdalen 44 m

"Hourpes,entouré de bois et installé dans une vallée qui s'étend entre la Sambre et le versant du bois Lecreps est à découvrir ça et là subsistent ...

van Sophie Vandenberghe,   Community
Niveau Licht
Afstand 20,8 km
Duur 1:25 u
Stijgen 47 m
Afdalen 19 m

van EuroVelo Belgium,   EuroVelo Belgium
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 23,5 km
Duur 6:14 u
Stijgen 185 m
Afdalen 185 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Niveau Licht
Afstand 9 km
Duur 2:20 u
Stijgen 102 m
Afdalen 102 m

Parcours avec une bonne partie dans les bois, vivez la nature en parcourant celle-ci.

1
van Nicolas G,   Community

Toon alles op de kaart

Interessante plaatsen in de buurt

 Deze suggesties zijn automatisch gemaakt.

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving