Abonnementen
Choose a language
Delen
Favorieten
Mijn kaart
plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Landelies

Klimmen · Charleroi · geopend
Verantwoordelijk voor deze inhoud
De Tochtenwiki van de NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • La Dalle du Fou
  / La Dalle du Fou
  Foto: CAB, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / Sector Sanctuaire
  Foto: KBF, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / La Dalle du Fou
  Foto: CAB, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / La Dalle du Fou
  Foto: CAB, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / De toegang tot de hoofdsectoren La Dalle du Fou en Sanctuaire en de nieuwe sector Tout Vent
  Foto: CAB, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / Medio 2020 is de RAVeL afgesloten in verband met wegwerkzaamheden.
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV
 • / De alternatieve locaties om te parkeren en de toegang tot het massief medio 2020 tijdens de werkzaamheden aan de RAVeL.
  Foto: Harald Swen, De Tochtenwiki van de NKBV

Het klimgebied Landelies is een voormalige steengroeve met voornamelijk plaatroutes, een klettersteig en een extreem korte aanloop vanaf de parking.

Aantal routes/maximale lengte: 60/35m.

Klimstijl/steilte: plaat en wandklimmen 70/90°.

Niveau routes: 4-7b.

Expositie: zuidwest en zuidoost.

Beste jaargetijde: Het gehele jaar. De plaat op het zuidwesten is ideaal in het winterseizoen dankzij de sneldrogende rots en zonnige ligging.

Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart

Het klimgebied van Landelies is gelegen in een voormalige kalksteengroeve net ten zuiden van Charleroi. Het gebied ligt relatief ver van de overige Belgische klimgebieden langs de Maas, Lesse en Ourthe. In 2005 is het gehele gebied herbehaakt en de routes zijn hierdoor vrijwel allemaal goed behaakt met ingecementeerde haken en moderne relais'. Er wordt een normale Belgische waardering gehanteerd. Met een standaard sportklimuitrusting (enkeltouw en setjes) kun je vrijwel alle routes klimmen. 

 

Parkeren en toegang

De auto kan in de groeve geparkeerd worden. Coördinaten 50°23'30.8"N 4°21'31.3"E. In het verleden zijn hier meermaals auto's beschadigd. Wanneer er op de hoofdwand klimt geklommen wordt staat de auto in het zicht. Vanuit sector ‘Sanctuaire’ is de parking echter niet zichtbaar.

Medio 2020 is er sprake van wegwerkzaamheden aan de RAVeL, de fietsroute langs de Sambre. Er zijn twee alternatieve mogelijkheden om te parken. Die locaties vind je in de foto-caroussel of in het document van de CAB Hainaut: Tijdelijke parkeerlocaties Landelies 2020

 

Sectoren

Er kan in twee verschillende sectoren geklommen worden, La Dalle du Fou en Le Sanctuaire. La Dalle is zonder twijfel de mooiste sector. De plaat van circa 35 meter hoog is geörienteerd op het zuidwesten. Het klimmen op La Dalle du Fou is niet puur plaatklimmen. Je vindt er namelijk ook veel randjes, gaten en spleten. Daar waar deze structuren afwezig zijn gaat de moeilijkheid omhoog naar 7a/b en moet je een flinke portie wrijvingtechniek uit de kast trekken.

Tweehonderd meter links van La Dalle du Fou ligt sector Sanctuaire. De orientatie van deze sector is op het zuidoosten en de klimstijl hier is compleet anders dan op La Dalle. Op de verticale rots is ook een korte klettersteig ingericht. Wanneer het te warm is om op de plaat te klimmen dan biedt deze sector vaak de nodige koelte. 

In de actieve steengroeve ten noorden van het hoofdgebied zijn enkele jaren geleden twee (?) routes ingericht in de sector 'Tout Vent'. De routes zijn waarschijnlijk weer overgroeid. In deze groeve mag alleen in het weekend geklommen worden. Er is nog veel losse rots in de sector en het is daarom alleen aan te raden om hier te klimmen als je voldoende ervaring in dergelijk terrein hebt. De toegang tot deze sector is anders dan de toegang tot het hoofdgebied. Parkeer bij het afvalbrengstation dat op de kaart in de foto-caroussel is aangegeven. Je benadert de routes van bovenaf!

 

Specifieke aandachtspunten

 • Het klimgebied ligt naast een actieve steengroeve waar doordeweeks met explosieven gewerkt wordt. Het is sinds 2012 toegestaan doordeweeks tijdens werktijden in Landelies te klimmen. Het kan echter voorkomen dat medewerkers van de groeve voorafgaand aan explosies de groeve (tijdelijk) komen ontruimen. Werk in dat geval netjes mee, want we zijn hier te gast. De groeve waar geklommen wordt is namelijk eigendom van het bedrijf dat de achterliggende groeve exploiteert. 
 • De klettersteig op de Sanctuaire is in het voorjaar van 2014 voorzien van een nieuwe beveiligingskabel met ‘varkensstaartjes’ waar een touw als extra zekering in gehangen kan worden. De klettersteig eindigt met een abseil van 20 meter. Het is noodzakelijk een touw van minimaal 40 meter mee te nemen en een katrol voor de tyroliènne.
 • Let op dat je touw voldoende lang is bij het klimmen van de langste routes in het gebied. Die aan richting de 40 meter. 
 • Je klimt hier net als in alle rotsklimgebieden op eigen risico. 

   

Topo

Op internet zijn diverse topo’s van Landelies te vinden. De beste vind je hier:

https://www.bac-limburg.be/app/download/7316481951/Topo+Landelies.pdf?t=1565203131

Openingstijden

vandaag open
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00
zondag00:00–24:00
Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 30.07.2020

Parkeren

De auto kan in de groeve geparkeerd worden. Coördinaten 50°23'30.8"N 4°21'31.3"E. In het verleden zijn hier meermaals auto's beschadigd. Wanneer er op de hoofdwand klimt geklommen wordt staat de auto in het zicht. Vanuit sector ‘Sanctuaire’ is de parking echter niet zichtbaar.

Coördinaten

DD
50.391879, 4.358735
DMS
50°23'30.8"N 4°21'31.4"E
UTM
31U 596581 5583085
w3w 
///voornaam.nuchter.sleept
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Interessante plaatsen in de buurt

 Deze suggesties zijn automatisch gemaakt.

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Heb je een vraag over deze inhoud? Stel hier je vraag.


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.

Profile picture
Harald Swen
Dank je wel Rosalinde!
toon meer
Rosalinde Muller
20.03.2019 · Community
Topo: http://klimburger.be/downloads/topos/Landelies.pdf
toon meer

Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • 2D 3D
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Show images Hide images