Delen
Favorieten
Mijn kaart
plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Landelies

Klimmen · Région Wallonne
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner   Keuze ontdekkingsreizigers 
 • La Dalle du Fou
  / La Dalle du Fou
  Foto: CAB, NKBV
 • / Sector Sanctuaire
  Foto: KBF, NKBV
 • / La Dalle du Fou
  Foto: CAB, NKBV
 • / La Dalle du Fou
  Foto: CAB, NKBV
 • / De toegang tot de hoofdsectoren La Dalle du Fou en Sanctuaire en de nieuwe sector Tout Vent
  Foto: CAB, NKBV

Voormalige steengroeve met voornamelijk plaatroutes, een klettersteig en een extreem korte aanloop vanaf de parking.

Aantal routes/maximale lengte: 60/35m

Klimstijl/steilte: plaat en wandklimmen 70/90°

Niveau routes: 4-7b

Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart

Het klimgebied van landelies is gelegen in een inactieve kalksteengroeve net ten zuiden van Charleroi. Het gebied ligt relatief ver van de overige Belgische klimgebieden langs de Maas, Lesse en Ourthe. 

In 2005 is het gehele gebied herbehaakt. De routes zijn hierdoor vrijwel allemaal goed behaakt met ingecementeerde haken en moderne relais'. Er wordt een normale Belgische waardering gehanteerd. Met een standaard sportklimuitrusting (70 of 80m touw en 15 à 20 setjes) kun je vrijwel alle routes klimmen. 

 

Sectoren

De hoofdsector in de groeve is opgedeeld in twee sectoren, La Dalle du Fou en Le Sanctuaire. La Dalle is zonder twijfel de mooiste sector. De plaat van circa 35 meter hoog is geörienteerd op het zuidwesten. Het klimmen op La Dalle du Fou is niet puur plaatklimmen. Je vindt er namelijk vaak ook randjes, gaten en spleten waardoor de moeilijkheid van de meeste routes tussen 4 en 6c ligt. Daar waar deze structuren afwezig zijn gaat de moeilijkheid omhoog naar 7a/b en moet je een flinke portie wrijvingtechniek uit de kast trekken.

 

Tweehondert meter links van La Dalle du Fou ligt sector Sanctuaire. De orientatie van deze sector is op het zuidoosten en de klimstijl hier is compleet anders dan op La Dalle. Op de verticale rots is ook een korte klettersteig ingericht. Wanneer het te warm is om op de plaat te klimmen dan biedt deze sector voldoende koelte. 

 

In de actieve steengroeve ten noorden van het hoofdgebied zijn ook enkele routes ingericht in de sector 'Tout Vent'. Hier mag alleen in het weekend geklommen worden. Er is nog veel losse rots in de sector en het is daarom alleen aan te raden hier te klimmen als je met dergelijke (meer alpiene routes) ervaring hebt. De toegang tot deze sector is anders dan de toegang tot het hoofdgebied. Parkeer bij het afvalbrengstation dat op de kaart in de foto-caroussel is aangegeven. Benader de routes van bovenaf!

 

Specifieke aandachtspunten

 • Het klimgebied ligt naast een actieve steengroeve waar doordeweeks met explosieven gewerkt wordt. Het is sinds 2012 toegestaan tijdens werktijden in Landelies te klimmen. Het kan echter voorkomen dat medewerkers van de groeve voorafgaand aan explosies de groeve (tijdelijk) komen ontruimen. Werk in dat geval netjes mee, want we zijn hier te gast. De groeve waar geklommen wordt is eigendom van het bedrijf dat de achterliggende groeve exploiteert. 
 • De klettersteig op de Sanctuaire is in het voorjaar van 2014 voorzien van een nieuwe beveiligingskabel met ‘varkensstaartjes’ waar een touw als extra zekering in gehangen kan worden. De klettersteig eindigt met een abseil van 20 meter. het is noodzakelijk een touw van minimaal 40 meter mee te nemen en een katrol voor de tyroliènne.
 • Let op dat je touw voldoende lang is bij het klimmen van de langste routes in het gebied. Een 80 meter touw is mogelijk noodzakelijk om in één keer beneden te komen.
   

Topo

Op internet zijn diverse topo’s van Landelies te vinden waaronder:

https://www.bac-limburg.be/app/download/7316481951/Topo+Landelies.pdf?t=1565203131

outdooractive.com User
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 03.12.2019

Parkeren

De auto kan in de groeve geparkeerd worden. Coördinaten 50°23'30.8"N 4°21'31.3"E. In het verleden zijn hier meermaals auto's beschadigd. Wanneer er op de hoofdwand klimt geklommen wordt staat de auto in het zicht. Vanuit sector ‘Sanctuaire’ is de parking echter niet zichtbaar.

Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Heb je een vraag over deze inhoud? Stel hier je vraag.


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.

Harald Swen
27.03.2019 · NKBV
Dank je wel Rosalinde!
toon meer
Rosalinde Muller
20.03.2019 · Community
Topo: http://klimburger.be/downloads/topos/Landelies.pdf
toon meer

Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid