Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Landelies

Klimmen · Charleroi · 123 m · Vandaag open
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • De klettersteig op sector Sanctuaire.
  / De klettersteig op sector Sanctuaire.
  Foto: Paul Lahaye Photography, NKBV
 • / De klettersteig op sector Sanctuaire.
  Foto: Paul Lahaye Photography, NKBV
 • / De kklettersteig gaat zelfs een stukje door de rots heen!
  Foto: Paul Lahaye Photography, NKBV
 • / De klettersteig op sector Sanctuaire.
  Foto: Paul Lahaye Photography, NKBV
 • / De klettersteig op sector Sanctuaire.
  Foto: Paul Lahaye Photography, NKBV
 • / De klettersteig op sector Sanctuaire.
  Foto: Paul Lahaye Photography, NKBV
 • / De klettersteig op sector Sanctuaire.
  Foto: Paul Lahaye Photography, NKBV
 • / Het tweede deel van de klettersteig in het bos tussen Sanctuaire en Dalle du Fou.
  Foto: Paul Lahaye Photography, NKBV
 • / Truong Ngo in Isajolie, 6c.
  Foto: Paul Lahaye Photography, NKBV
 • / Truong Ngo in Isajolie, 6c.
  Foto: Paul Lahaye Photography, NKBV
 • / Harald in Gueule d'Amour 6b/c.
  Foto: Paul Lahaye Photography, NKBV
 • / Truong Ngo in Razedrake, 6a.
  Foto: Paul Lahaye Photography, NKBV
 • / Truong Ngo in Razedrake, 6a.
  Foto: Paul Lahaye Photography, NKBV
 • / Truong Ngo in Razedrake, 6a.
  Foto: Paul Lahaye Photography, NKBV
 • / Regien klimt La Président, 4.
  Foto: Paul Lahaye Photography, NKBV
 • / Regien klimt La Président, 4.
  Foto: Paul Lahaye Photography, NKBV
 • / Harald klimt No Comment, 6b. Geen pretje in de zomerzon!
  Foto: Paul Lahaye Photography, NKBV
 • / De toegang tot de hoofdsectoren La Dalle du Fou en Sanctuaire.
  Foto: CAB, NKBV
 • / La Sanctuaire
  Foto: Paul Lahaye Photography, NKBV
 • / La Dalle du Fou
  Foto: Paul Lahaye Photography, NKBV

Dat er ten westen van de Maas aan de Sambre en de Viroin geklommen kan worden is weinig bekend onder Nederlandse klimmers. Het grootste en belangrijkste klimgebied van de streek is Landelies. Een aantal jaar geleden is het gebied van nieuwe haken voorzien en zijn nieuwe routes ingericht. Sindsdien is het gebied een aanrader voor liefhebbers van plaatklimmen én klettersteigen.

 • Aantal routes/maximale lengte: 60/35m.
 • Klimstijl/steilte: plaat en wandklimmen 70/90°.
 • Niveau routes: 4-7b.
 • Gesteente: kalksteen.
 • Expositie: voornamelijk zuidwest. In sector Sanctuaire zuidoost.
 • Beste jaargetijde: het gehele jaar. 
 • OV: het station van Landelies ligt op 2,0 kilometer van het klimgebied. 
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart

Dit klimgebied wordt beheert door de Club Alpin Belge. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Beschrijving

Het klimgebied van Landelies ligt in een voormalige kalksteengroeve die grenst aan de rivier de Sambre, een paar kilometer ten zuiden van Charleroi. Het gebied bestaat uit twee contrasterende sectoren. Zodra je de groeve binnenkomt sta je voor de indrukwekkende tot 35 meter hoge sector La Dalle du Fou. Op deze 70 graden steile plaat, en op de verderop gelegen lagere wanden zijn een vijftigtal routes ingericht. Tweehonderd meter verderop ligt de kleinere, maar steilere sector Sanctuaire in het bos verscholen. Naast een dozijn routes telt deze sector ook een verrassend afwisselende klettersteig.

La Dalle is zonder twijfel de belangrijkste en mooiste sector. Van een afstand lijkt de wand greeploos en glad, maar dat is slechts schijn. Vrijwel altijd duikt er als het lastig wordt net op tijd een randje, gaatje of spleet op. Je hoeft maar zelden echt op wrijving te staan en het merendeel van de routes is dan ook niet moeilijker dan 6b. Wie de routes die over de gladste delen van de wand lopen wil klimmen moet een flinke portie wrijvingtechniek meenemen. Dat doe je het best in het koude seizoen, in herfst, winter of voorjaar. De sector is onder te verdelen in drie deelsectoren; van rechts naar links de grote plaat met een 30-tal routes, daarna de kleine plaat met een tiental routes en tot slot een deelsector met routes die meer door hoeken lopen. In deze laatste deelsector, die je via een korte klettersteig bereikt, zijn ook enkele korte en goed behaakte routes voor beginners te vinden. Het pad daar naar toe kan in het late voorjaar overgroeid raken met brandnetels en bramen. Met een heggenschaar en de nodige goede wil is er echter al snel een oplossing te bedenken. De sector Dalle du Fou komt in de zomer tegen 10:30 uur in de zon en is sneldrogend. Aanraders in de sector zijn Trident 5+, Razedraze 6a, Gueule d'Amour 6b, en No Comment 6b.

De sector Sanctuaire is gelegen in een schaduwrijke en beschutte kom. De klimstijl van de meestal verticale route is heel anders dan op La Dalle. Wanneer het te warm is om op la Dalle te klimmen dan biedt deze sector vaak de nodige koelte. 

Naast het klimgebied ligt een actieve steengroeve waar doordeweeks met explosieven wordt gewerkt. De groeve kan voorafgaand aan een explosies tijdelijk ontruimt worden. La Dalle droogt na regen snel, maar kan in de zomer ondragelijk warm zijn. Vanwege de beschutte ligging heeft de sector Sanctuaire enkele dagen nodig om te drogen. Kamperen in de groeve of langs het jaagpad in de camper overnachten is uitdrukkelijk niet toegestaan. Parkeer de auto niet voor het blauwe hek dat toegang tot de actieve steengroeve verschaft.

 

Klettersteig

In het klimgebied is een klettersteig ingericht die verrassend afwisselend klimmen biedt. De klettersteig in deze sector is relatief steil en fysiek en enige klimervaring is daarom aan te raden. De route zigzagt letterlijk door (!) de sector Sanctuaire heen en komt via een korte maar luchtige ladder bovenaan de rots in het bos uit.

Het tweede deel van de route start met een korte tyrolienne langs de helling. Hiervoor is een dubbele katrol vereist zoals bijvoorbeeld een Petzl Tandem (of gelijkwaardig). De tyroliënne kan echter eenvoudig via het wandelpad worden omgaan. De klettersteig leidt na de tyroliënne met een traverse door het bos naar een abseil van circa 20 meter. Heb je geen touw mee, dan neem je op het einde de alternatieve route die naar links voert naar de top. Je kan vanaf daar vovenlangs terug naar de tyroliënne en daar het pad over de helling naar beneden nemen. De abseil verlangt uiteraard dat je een voldoende lang touw meeneemt (minimaal 40 meter).

Op diverse punten is de inrichting van de klettersteig sub-optimaal. De kabel zit vrij laag ten opzichte van de voetsteunen, handgrepen zitten ver uit elkaar en voetsteunen idem dito. Wederom een reden waarom de klettersteig alleen aan te raden is voor mensen die ervaring hebben met klimmen. De klettersteig op de Sanctuaire is in het voorjaar van 2014 voorzien van een nieuwe beveiligingskabel met ‘varkensstaartjes’ waar een touw als extra zekering ingehangen kan worden. Dit is beslist aan te raden voor minder ervaren/sterke klimmers. Tip: de NKBV brochure 'Klettersteig - verticaal avontuur' is te koop in de webshop van de NKBV. 

 

Parkeren en toegang

De weg naar de groeve toe is een zogenaamde RAVel, een fietsstraat. Rij daarom met aangepaste snelheid. Parkeer de auto in één van beide parkeerhavens links langs de rand van de RAVel of parkeer bij de ingang van het klimgebied (beperkt plek). Parkeer NIET voor het blauwe hek dat de toegang tot de groeve afsluit.

Openbaar vervoer: Gare de Landelies op 2km. Of bushalte TEC 173 “LANDELIES Rue Delhaye”  op 1,5km.

 

Specifieke aandachtspunten

 • Het klimgebied ligt naast een actieve steengroeve waar doordeweeks met explosieven gewerkt wordt. Het is sinds 2012 toegestaan doordeweeks tijdens werktijden in Landelies te klimmen. Het kan echter voorkomen dat medewerkers van de groeve voorafgaand aan explosies de groeve (tijdelijk) komen ontruimen. Werk in dat geval netjes mee, want we zijn hier te gast. De voormalige groeve waar we nu kunnen klimmen is namelijk eigendom van het bedrijf dat de achterliggende groeve exploiteert. 
 • Er wordt vrijwel dagelijk gecontroleerd of de klimmers in dit gebied lid zijn van een klim- of bergsportvereniging. De controles worden uitgevoerd door Mélanie. Wederom geldt dat we van je vragen om vriendelijk mee te werken, we bevinden ons hier immers op priveterrein. 

 • Het is verboden om te parkeren voor het blauwe hek dat toegang biedt tot de groeve.

 • Kamperen, in de camper overnachten of vuur stoken is uitdrukkelijk niet toegestaan. 
 • Let op dat je touw voldoende lang is bij het klimmen van de langste routes in het gebied. Die gaan richting de 35 meter. 
 • Klimmen op natuurlijke rots is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen zijn altijd mogelijk. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen. Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt.

 

Topo

Op internet zijn diverse topo’s van Landelies te vinden. De beste topo vind je hier:

https://www.bac-limburg.be/app/download/7316481951/Topo+Landelies.pdf?t=1565203131. Deze topo is verschenen voordat de linker sectoren van La Dalle in waren gericht.  

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties en vandalisme contact op met de beheerder, de Club Alpin Belge, via rochers@clubalpin.be.

Openingstijden

Vandaag open
zondag00:00–24:00
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00
Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 25.12.2021

Parkeren

De auto kan in de groeve geparkeerd worden. Coördinaten 50°23'30.8"N 4°21'31.3"E. In het verleden zijn hier meermaals auto's beschadigd. Wanneer er op de hoofdwand klimt geklommen wordt staat de auto in het zicht. Vanuit sector ‘Sanctuaire’ is de parking echter niet zichtbaar.

Coördinaten

DD
50.391879, 4.358735
DMS
50°23'30.8"N 4°21'31.4"E
UTM
31U 596581 5583085
w3w 
///voornaam.nuchter.sleept
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Dagwandeling · België
landelies thuin
Niveau Matig
Afstand 21,6 km
Duur 5:49 u
Stijgen 380 m
Afdalen 386 m

principalement chemins forestier et le long de la sambre

van Gérard courcelles,   Community
Niveau Matig
Afstand 7 km
Duur 1:52 u
Stijgen 84 m
Afdalen 84 m

Voici une petite randonnée aisée dans les bois de Leernes et le long de la Sambre. Stationner sur le long parking herbeux, en bordure de la route ...

9
van Bertrand Schelfhaut,   Community
Niveau Licht
Afstand 8,8 km
Duur 2:19 u
Stijgen 61 m
Afdalen 61 m

Petit parcours improvisé dans la belle région de l'Abbaye D'aulnes au cœur de Landelies et le long de la sambre.

4
van Nicolas G,   Community
Dagwandeling · België
Aulne circuit moyen
Kaart / Aulne circuit moyen
Niveau Matig
Afstand 5,2 km
Duur 1:27 u
Stijgen 87 m
Afdalen 85 m

Promenade nature pour marcheurs en bonne forme physique

1
van Marie paule Plaisant,   Community
Dagwandeling · België
Hourpes: Le Charbonnier
Niveau Licht
Afstand 6,9 km
Duur 1:46 u
Stijgen 44 m
Afdalen 44 m

"Hourpes,entouré de bois et installé dans une vallée qui s'étend entre la Sambre et le versant du bois Lecreps est à découvrir ça et là subsistent ...

van Sophie Vandenberghe,   Community
Niveau Licht
Afstand 9 km
Duur 2:20 u
Stijgen 102 m
Afdalen 102 m

Parcours avec une bonne partie dans les bois, vivez la nature en parcourant celle-ci.

1
van Nicolas G,   Community
Mountainbiken · België
VTT des boucles de Beignée N°1
Niveau zwaar
Afstand 27,7 km
Duur 7:15 u
Stijgen 381 m
Afdalen 390 m

Belle randonnée .

van Pascal Cornez,   Community
Mountainbiken · België
VTT des boucles de Beignée N°2
Niveau zwaar
Afstand 16,1 km
Duur 4:25 u
Stijgen 332 m
Afdalen 334 m

belle randonnée VTT

van Pascal Cornez,   Community

Toon alles op de kaart

Interessante plaatsen in de buurt

 Deze suggesties zijn automatisch gemaakt.

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.

Harald Swen
27.03.2019 · NKBV
Dank je wel Rosalinde!
Toon meer
Rosalinde Leunissen
20.03.2019 · Community
Topo: http://klimburger.be/downloads/topos/Landelies.pdf
Toon meer

Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving