Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Mozet

Klimmen · Namur · 149 m · Vandaag open
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • De overstap van de pijler op het Steenbokmassief. Het topblok dat hier op de foto nog te zien is zat los en is enkele jaren geleden verwijderd.
  De overstap van de pijler op het Steenbokmassief. Het topblok dat hier op de foto nog te zien is zat los en is enkele jaren geleden verwijderd.
  Foto: Harald Swen, NKBV

Mozet is een recente toevoeging aan de klimjaarkaart-regeling. En wat voor één! De Rochers des Demoiselles zoals de rotsen ook wel bekend staan zijn prachtig gelegen op een zuidhelling boven het rustige rivierdal van de Samson, een zijrivier van de Maas. 

 • Aantal routes/maximale lengte: 150/25m.
 • Klimstijl/steilte: wand 70-100°.
 • Niveau routes: 3 tot 8a+, met het zwaartepunt tussen 5 en 7a+.
 • Gesteente: kalksteen.
 • Expositie: alle windrichtingen, voornamelijk zuid.
 • Beste jaargetijde: het hele jaar.
 • OV: het station van Nameche op 3,0 km.
 • Voor Nederlanders per 1 januari 2021 toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart.

Het klimgebied wordt beheert door de Klim- en Bergsportfederatie Vlaanderen. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Beschrijving

Hoewel Mozet per 2021 nieuw is in de klimjaarkaartregeling is het beslist geen nieuw ingericht klimgebied. Er wordt hier namelijk al sinds lange tijd geklommen en dat merk je in de populaire routes helaas maar al te goed. Het klimmen van veel van de routes routes is op warme dagen vol in de zon daarom een beproeving. Idealiter klim je hier op zonnige dagen in het koude jaargetijde wanneer het gebrek aan wrijving van de rots minder voelbaar is en je echt kan genieten van het klimmen.

In 2019 en 2020 heeft Mozet een flinke facelift gekregen en zijn vrijwel alle oude haken door de KBF gesaneerd en vervangen door modern materiaal. Er zijn ook nieuwe routes bijgekomen en er is een gloednieuwe topo verschenen (die te koop is in de NKBV webshop). 

Het Steenbokmassief, het eerste rotsmassief dat je 300 m na de parking tegenkomt, valt op vanwege de boog waarop je aan weerszijden kan klimmen en de pijler die voor het massief staat. Vanaf de top van de pijler kun/kon je een spectaculaire overstap maken - durf jij het ook? Aanraders op het Steenbokmassief zijn Soldanella 4, Condor 5a en Luis 5c. Op het Gemsmassief tref je vooral korte en krachtige routes. De aanraders hier zijn Unabomber 7c, Alien 7a, Monkey see, Monkey do 7a en Babylon by Bus 7b/7b+. Op het Arendsmassief zijn de langste routes van Mozet te vinden. Probeer hier beslist Adrenaline 6a+ met zijn karakteristieke geul en de tricky technische routes Sphinxs 6c, Gonzo the Great 6c, Lucky Luke 7a, Lollipop 7a en Pigs in Space, 7a.

Zoals al vermeld is de rots in Mozet van nature glad en in de populaire routes is die gladheid tot op de grens van het ondragelijke gepolijst. Klim voor je eigen welbevinden daarom alleen op koele dagen met lage luchtvochtigheid en time goed of je route in de zon of schaduw ligt. Dat kan hier gelukkig heel goed omdat de routes op alle windstreken liggen. Een deel van de routes ligt bovendien onder grote beukenbomen en de zone vlak voor de rots is gekapt om droogteminnende vegetatie een kans te geven. Dit zorgt zomers voor voldoende schaduw en 's winters voor voldoende zon.  Mozet is hierdoor één van de weinige gebieden in België waar je ook zomers goed terecht kan zonder het te warm te krijgen. Doordat de helling waarop de rotsen liggen op het zuidzuidoosten georienteerd is warmt het gebied in de winter bovendien snel op. Met name het Steenbokmassief is dan een aanrader. Zomers daarentegen brandt je op dit massief al snel van de rots. Daar staat tegenover dat er laat op de dag vaak goede condities op het Arendsmassief te vinden zijn.

Mozet heeft helaas een parkeerprobleem omdat er maar weinig ruimte beschikbaar is voor auto's. Parkeer je auto svp zorgvuldig om de toegang tot dit mooie klimgebied niet in gevaar te brengen.  

 

Parkeren en aanloop

Neem nadat je op de E411 de Maas over bent gestoken de eerste afslag (#15). Volg de N90 op de rechteroever van de Maas naar het oosten en ga na 6 km rechtsaf de Samsonvallei in. Volg de N942 gedurende 2,7 kilometer tot je aan de rechterzijde, vlak na het oversteken van de rivier, bij een oude watermolen komt (voormalig restaurant 'Au Moulin', Chaussée de Gramptinne 10, 5340 Mozet). De ingang tot dit terrein is deels afgezet met obstakels en voorzien van borden die aangeven dat het prive-terrein betreft. Je mag hier als klimmer echter WEL degelijk parkeren. Overnachten met de camper, of het aangrenzende terrein als picknickveld of speelveld gebruiken is niet de bedoeling. 

 1. Rij met de auto het ommuurde terrein op en parkeer UITSLUITEND links van de ingang op de wijze zoals op het infopaneel van de KBF vermeldt staat. Dat wil zeggen: tegen de stenen muur aan en niet rechts van de 'rijstrook'. Er is hier plek voor 10 auto's. De coördinaten van de parking zijn: 50.450504, 5.011017. Let op dat je op het juiste terrein parkeert (alleen links van de inrit) en NIET bij de buren. Parkeer met beleid en wel zo dat er een zo groot mogelijk aantal auto's op de parking past. Zie ook de afbeeldingen in de foto-carrousel bij dit artikel.
 2. Is de bovenstaande parking vol? Parkeer dan bij het pad wat naar het klimgebied leidt. Hier is plek voor circa 6 auto's. Is het hier ook vol? 
 3. Parkeer dan in de berm (niet op de weg) aan de oostzijde van de weg. 
 4. Parkeer niet langs de westzijde van de weg en al helemaal niet op de inrit van de overburen van het wandelpad naar de rots! Fout geparkeerde auto's zullen weggesleept worden.
 5. Er is in Goyet, 600 meter naar het zuiden, aan de overzijde van het bruggetje over de rivier nog plek voor enkele auto's. Parkeer hier niet  op de parking van het naastgelegen restaurant. Is hier ook alles vol?
 6. Dan is er in zuidelijke richting op 1,2 kilometer afstand van het klimgebied aan de Rue de Strouvia bij een picknicktafel en een infopaneel nog plek. Dit is direct NAAST de privé-parking van de grotten van Goyet.

 

Specifieke aandachtspunten

 • Mozet is verworven smaak. De rots is glad, de routes zijn vaak boulderachtig, de passen niet evident en de haakafstanden soms aan de forse kant. Mozet is alles wat je in de klimhal juist niet wilt. Stel je hier op in.
 • Op bepaalde dagen (of delen van de dag) in de herfst kan het gebied of de toegang tot het gebied te maken hebben met beperkingen als gevolg van de jacht.
 • In een van beide panden achter de parking bevindt zich de Samson-hut. Je kan hier op afspraak overnachten (info via Wouter Debusschere, 0032(0)474227836). Er is slaapplaats voor 24 personen, 2 grote stapelbedden van 12 personen. Matrassen zijn er, die hoef je dus niet mee te brengen, een slaapzak wel. Degenen die liever in een tent overnachten of geen plek meer kunnen bemachtigen in de hut kunnen kamperen in een aangrenzend weiland.

   

Topo

De topo van Mozet (uitgave 2021) is in de webshop van de NKBV te koop.

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken)  en vandalisme contact op met de beheerder, de Klim- en Bergsportfederatie KBF, via info@kbfvzw.be.

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.

Openingstijden

Vandaag open
zondag00:00–24:00
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00

In de omgeving van Mozet wordt in de winter van 2022/2023 op de volgende dagen gejaagd:

 

 • 30-10-2022
 • 20-11-2022
 • 18-12-2022
 • 22-01-2023

Het gebied is op deze dagen VOLLEDIG GESLOTEN.

Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 10.03.2023

Coördinaten

DD
50.453815, 5.009145
DMS
50°27'13.7"N 5°00'32.9"E
UTM
31U 642624 5591018
w3w 
///damessok.mits.zingt
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 29,5 km
Duur 8:10 u
Stijgen 593 m
Afdalen 593 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

1
van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Niveau Licht
Afstand 6,8 km
Duur 1:41 u
Stijgen 168 m
Afdalen 166 m

Mozet - Château de Goyet - Le Samson - Goyet

van Vincent Bartholome,   Community
Dagwandeling · België
GR575 / GR575V / Mozet
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 11,6 km
Duur 2:46 u
Stijgen 339 m
Afdalen 334 m

Moderate walk around Mozet (near Namur) combining GR routes.

1
van Dirk Cosijn,   Community
Niveau Matig
Afstand 11,9 km
Duur 3:13 u
Stijgen 205 m
Afdalen 205 m

Een wandeling rondom één van de 'Plus beaux Villages de la Wallonie', dat deze titel ook écht verdiend. Maar behalve het prachtige dorpje mogen ...

van Ann Van Roy,   Community
Dagwandeling · België
ronde Condroz
Niveau Matig
Afstand 13,6 km
Duur 3:41 u
Stijgen 212 m
Afdalen 212 m

wandeling langs velden, bossen en dorpen in grijze kalksteen.

2
van dolf coertjens,   Community
Dagwandeling · België
Naar de Rotsen van Samson
Niveau Matig
Afstand 15,7 km
Duur 4:26 u
Stijgen 351 m
Afdalen 351 m

Een pittige wandeling met veel hoogtemeters. Over het algemeen goed gebaande wegen, maar op de rotsen zijn er toch gedeelten die technisch net wat ...

van Ann Van Roy,   Community
Aanbevolen route Niveau zwaar
Afstand 17 km
Duur 5:27 u
Stijgen 484 m
Afdalen 484 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Aanbevolen route Niveau zwaar
Afstand 20,4 km
Duur 6:37 u
Stijgen 587 m
Afdalen 587 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving