Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Roche à Frêne

Klimmen · Marche-en-Famenne · 197 m · Vandaag open
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Roland Bekendam klimt Du Côté de Chez Narcisse, 6b.
  Roland Bekendam klimt Du Côté de Chez Narcisse, 6b.
  Foto: Harald Swen, NKBV

- - - - - - - - - - BELANGRIJK - - - - - - - - -

De rotsklimgebieden rond Bomal die door UBS worden beheerd zijn sinds medio juli 2022 gesloten door het Département de la Nature et des Forêts. Dit geldt in ieder geval voor de Rocher du Calvaire en de Rocher de Bretaye en mogelijk ook voor de Roche aux Corneilles en de Roche à Frêne. De reden hiervoor is het ontbreken van de mileuvergunning die benodigd is voor het beklimmen van rotsen in Natura 2000 gebieden. Het vervolgtraject is momenteel onduidelijk. Wanneer er meer bekend is over het al dan niet opheffen van dit verbod, en of het ook geldt voor de Roche aux Corneilles en de Roche à Frêne dan zal dat hier gemeld worden. 

- - - - - - - - - - BELANGRIJK - - - - - - - - -

De Roche à Frêne is een in een rustige vallei gelegen rots van conglomeraat een paar kilometer ten oosten van Bomal.

 • Aantal routes/maximale lengte: 40/25m.
 • Klimstijl/steilte: 70/100°.
 • Niveau routes: 3+ tot 7c.
 • Gesteente: conglomeraat.
 • Expositie: west, zuid, oost.
 • Beste jaargetijde: het gehele jaar. De kopse kant van de rots met de daar gelegen routes droogt relatief snel door de open ligging. De hogerop de hellingen gelegen delen en de routes met vrij veel mos drogen aanzienlijk langzamer.
 • OV: het station van Bomal ligt op 7 km van het klimgebied.
 • Voor Nederlanders vanaf 1 januari 2020 toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart. 

Dit klimgebied wordt beheert door de Union Belge de Spéléologie. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Beschrijving

De Roche à Frêne is een rustig gelegen rotsformatie die haaks op het riviertje de Aisne gelegen is. Er kan op de west-, zuid, -en oostzijde van de rotsen geklommen worden. De ‘Rocher Principal’ die 20 à 25 meter hoog boven het rivierdal uit rijst is de voornaamste attractie met de mooiste en langste routes van het gebied. De behaking van de routes is niet uniform; sommige routes zijn geheel voorzien van ingelijmde haken, andere route verlangen dat je eigen mobiele zekeringen plaatst, of zijn alleen geschikt om in toprope te klimmen.

Op een aantal rotsblokken die rond de rotsformatie verspreid liggen kan ook geboulderd worden. Aan de oostkant van het massief vind je een soort rotsgraat, die met behulp van eigen zekeringen en een verdwaalde boorhaak geklommen kan worden.

  

Parkeren en aanloop

Ga vanuit Van Bomal via de N806 richting Manhay. Na 6,5 km slaat links een weg af, de 'Au Roches/Rue du Coreux'. Na 200 meter maakt de weg een scherpe bocht naar links. In de bocht leidt een halfverharde weg naar het oosten (rechts). Parkeer in de buitenbocht en hinder daarbij het verkeer niet, en pas op dat je de toegang tot de halfverharde weg niet blokkeert. Ga via het pad op de splitsing naar de rotsen, of volg de halfverharde weg tot je links naar de kopse kant van de rots kunt lopen.

Coördinaten parking: 50°21'04.8"N 5°35'02.5"E

 

Specifieke aandachtspunten

 • Niet alle routes zijn volledig behaakt. Neem voor deze routes eigen mobiele zekeringen mee. Of kijk of het mogelijk is om via de staalkabel die bovenlangs het massief loopt de routes in te hangen met een toprope.
 • Sommige routes zijn na het winterseizoen mossig en stoffig. Het loont een borsteltje mee te nemen om de routes weer in een aangenaam beklimbare toestand te brengen.
 • Sommige routes hebben vrij forse haakafstanden en/of een hoge eerste haak. Een clipstick kan handig zijn.
 • In het zomerseizoen kan de start van de routes door braamstruiken overgroeid zijn. 

   

Topo

Met de schets in de foto-caroussel en de onderstaande routebeschrijvingen kun je je weg in het gebied vinden. Verloop, ligging en de juistheid van de route-omschrijvingen zijn niet recent gecontroleerd en kunnen afwijken van de werkelijkheid. Op 27crags.com is een foto-topo beschikbaar in het gratis gedeelte van de site. 

Bovenlangs het hoofdmassief loopt een soort van klettersteig die je kan gebruiken om een aantal routes uit te hangen. Gewoon het wandelpad naar boven volgen en dan kan je er zo instappen. 

 

LE PETIT BAYARD

Een karakteristieke rotstoren aan de noordkant van het gebied met de volgende routes:

1) L’Appeau d’Écouille, 4c. Ingericht met ingelijmde boorhaken aan de linkerkant van de zuidoostwand.

2) Voie Normale, 4c. Te klimmen met eigen zekeringen. Aan de rechterkant van de zuidoostwand.

3) La Fissure du Goupil, 5c. De duidelijke spleet aan de noordwestzijde. Eén haak onderin, daarna te klimmen met eigen zekeringen. 

4) Graia, 6a. Toprope-route op de zuidzijde. Start in de schuin van links naar rechts lopende spleet. Daarna rechtdoor. 

4A) Variant, 5. Klim in het rechter deel van de wand omhoog.

5) L'Attaque Tique, 6a. Toprope-route op het noordoosten. Ga rechts van de spleet omhoog zonder deze te gebruiken.

6) Des Puces c'est l'Age, 6a+. Toprope-route op het noordoosten. Klim rechts van route 5 zonder de rechter begrenzingskant van de wand te gebruiken.

 

ROCHER PRINCIPAL

Het grote massief waarvan de kopse kant de dalzijde domineert. Er wordt op drie zijden van het massief geklommen. 

De noordwestzijde (let op, vrnl):

1) Les Pectoraux, 5a. Klim de rechter wand van de schoorsteen en ga rechts van een dakje langs. Of klim door de wand rechts van de schoorsteen tot je bij het dakje in de route komt. Amper behaakt.

2) Pudding, 4+. Goed behaakt, maar hoge eerste haak.

3) Les Galets ont pris l’Air/Les Galets de Pont-Aven, 4. Hoge eerste haak. Beter via links klimmen, en dan een leuke route.

4) Le Trident, 4 .

5) Fougère, 3.

6) Mousse, 3.

7) Premiers Pas, 3.

8) L'Obélisque, 5a.

 

Op de kopse zuidkant en de zuidoostwand (vlnr): 

1) Passage Avide, 6a+. Beetje alpien en niet de mooiste route op de wand. 

2) Problématique Poudingue, 6b+/c. Klim midden door de overhangende kopse kant. Mooie en redelijk continue route. 

3) Du Côté de Chez Narcisse, 6b. Ga rechts van route 2 ongeveer over de kant van de pijler omhoog. Eindigt in route 2 of het relais van Tarte à la Crème Story.

4) Tarte à la Crème Story, 6b+/c. Een moeilijk stukje onderin en daarna is het gelopen met de problemen. Leuke route. Alternatieve start rechts over de kant is moeilijker dan start via links. 

5) Last News From Cosmos Land, 7c. Mooie route met twee lastige passages op kleine grepen.  

6) La Fissure Véritable, 5c+. Karakteristieke brede spleet die lastiger is dan ie er uit ziet. In 1934 voor het eerst geklommen. Ietwat mossig in de spleet en bovenin een echt stukje schoorsteen-klimmen.

7) Pâte Feuilletée, 6b. Start via de dièdre rechts van route 6, daarna recht door de wand met een paar verre passen.

8) Traversée Virale, 5a. Start via de dièdre rechts van route 6, traverseer naar rechts en klim uit via een brede spleet.

9) La Grande Cheminée, 3+. De brede spleet/schoorsteen.

10) Galérons, 5b.

11) Galetpiat, 5b.

12) La Fissure Centrale, 5a.

13) L’Envolée, 5c+. Mooie en luchtige passen op de ronde pijler bovenin. 

14) Pierre qui Roule, 5b.  

15) La Brèche, 4c.

16) Doux Dingue, 5a. Af en toe wat losse rots.

17) Caillasse, 4c. Losse rots.

18) La Petite Cheminée, 4.

 

TRANCHE AMONT

Li Cresse di Viyé, 4+.

De overschreiding van de graat . Start bij een gele driehoek die op de rots geschilderd staat. Klim de eerste steile passage ofwel via een spleet links (4+) ofwel via een spleet rechts (5a). Na de karakteristieke toren (La Sentinelle) kun je verder over de korte stukjes rots/graat of makkelijker door de couloirs tussen en naast de rotsen.

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken), vandalisme, etc. contact op met de beheerder, de Union Belge de Spéléologie (UBS), via maison@speleo.be.

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.

 

Openingstijden

Vandaag open
zondag00:00–24:00
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00
Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 21.07.2022

Routebeschrijving

Parkeren en aanloop

Ga vanuit Van Bomal via de N806 richting Manhay. Na 6,5 km slaat links een weg af, de 'Au Roches/Rue du Coreux'. Na 200 meter maakt de weg een scherpe bocht naar links. In de bocht leidt een halfverharde weg naar het oosten (rechts). Parkeer in de buitenbocht en hinder daarbij het verkeer niet, en pas op dat je de toegang tot de halfverharde weg niet blokkeert. Ga via het pad op de splitsing naar de rotsen, of volg de halfverharde weg tot je links naar de kopse kant van de rots kunt lopen.

Coördinaten parking: 50°21'04.8"N 5°35'02.5"E

Coördinaten

DD
50.350857, 5.584950
DMS
50°21'03.1"N 5°35'05.8"E
UTM
31U 683892 5580836
w3w 
///kruik.typefout.deftigs
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Stadsrondrit · België
Rondwandeling Heyd
Niveau Licht
Afstand 2,5 km
Duur 0:45 u
Stijgen 63 m
Afdalen 63 m

Rustige rondwandeling ter verkenning van het oord Heyd. Vertrek is vanaf de vakantiewoning waar wij verbleven. Heyd heeft echter een ruime, ...

van Alex Wyckmans,   Community
Niveau
Afstand 10,9 km
Duur 2:40 u
Stijgen 304 m
Afdalen 303 m

Ein 11km Rundweg um das belgische Ardennen-Örtchen "Villers-Sainte-Gertrude".  Knapp 300 HM in 2:40 gemütlicher Gehzeit. Pafde entlang von ...

van Mc Wandersack,   Community
Dagwandeling · België
Randonnée Heyd - Wéris (Durbuy)
Niveau Licht
Afstand 10,8 km
Duur 2:21 u
Stijgen 172 m
Afdalen 172 m

Belle randonnée principalement en forêt et dans les champs entourés de haies. Visite de menhirs et dolmens en option (Wéris)

van Michel Capobianco,   Community
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 8,2 km
Duur 2:20 u
Stijgen 245 m
Afdalen 244 m

Balade 1 du guide « Ardenne du Centre - 20 balades à pied ou à vélo, de Lierneux à La Roche », éditions de rouck. L’Ardenne n’est pas toujours ...

van Jean-Michel Rigo,   Community
Dagwandeling · België
JUZAINE BOMAL LA ROTE
Kaart / JUZAINE BOMAL LA ROTE
Niveau Matig
Afstand 11,5 km
Duur 3:15 u
Stijgen 273 m
Afdalen 273 m

Réserve naturelle du Mont des Pins et vallée de l'Aisne

5
van Lydia Syringa,   Community
Lange-afstands wandeling · Région Wallonne
GR 57: Barveaux - Fisenne (day 28)
Niveau Licht
Afstand 21,4 km
Duur 5:37 u
Stijgen 350 m
Afdalen 254 m

Stage 5 of the GR 57 Vallée de l'Ourthe et Sentier du Nord

van EVA dinarica,   EVAdinarica Project
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 12,6 km
Duur 3:26 u
Stijgen 206 m
Afdalen 206 m

Rundwanderung durch ein Beau Village, zu Legendensteinen und zu den Dolmen und Menhiren der Megalith-Kultur

1
van Jürgen Kaluzny,   Community
Dagwandeling · België
Wéris - Boswandeling
Kaart / Wéris - Boswandeling
Niveau Matig
Afstand 6,2 km
Duur 1:44 u
Stijgen 107 m
Afdalen 107 m

Mooie boswandeling over brede boswegen maar ook langs soms onduidelijke paadjes. In het eerste deel zit een erg modderig stuk. Ongeveer 700 m ...

2
van Ruben De Bruycker,   Community

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving