Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Rocher de Flône

Klimmen · Huy · 129 m · Vandaag open
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Klimmen in de buurt van Nederland: Rocher de Flône
  / Klimmen in de buurt van Nederland: Rocher de Flône
  Video: NKBV
 • / Truong Ngo in de route Keere ki Were, 6b.
  Foto: NKBV, NKBV
 • /
  Foto: Joni Meert, Growlingbearmedia.com
 • / Net voor de crux in Kobi One Kenobi, 6c+.
  Foto: Joni Meert, Growlingbearmedia.com
 • /
  Foto: KBF
 • /
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • / Truong Ngo in de route Keere ki Were, 6b.
  Foto: NKBV, NKBV
 • / Truong Ngo in de route Keere ki Were, 6b.
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • / Truong Ngo in de route Keere ki Were, 6b.
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • /
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • /
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • / Truong Ngo in de route Keere ki Were, 6b.
  Foto: NKBV, NKBV
 • / Net na de crux in 'One More Bolt', 6a+
  Foto: Joni Meert, Growlingbearmedia.com
 • / In de route Kobi One Kenobi, 6c+
  Foto: Joni Meert, Growlingbearmedia.com
 • /
  Foto: Joni Meert, Growlingbearmedia.com
 • / Een klimmer in de route Chinook, 6a.
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • /
  Foto: Harald Swen, NKBV

De Rocher de Flône is een aantrekkelijk en relatief nieuw klimgebied tussen Luik en Huy in. Het gebied ligt in een voormalige steengroeve en kent een vijftigtal tot maar liefst 42 meter lange routes. De klimstijl van de routes wisselt tussen platen, hoeken en spleten. 

 • Aantal routes/maximale lengte: 55/42m
 • Klimstijl/steilte: plaat/wand 70-90°
 • Niveau routes: 5a-8a+, met het zwaartepunt tussen 5c en 7b. 
 • Gesteente: kalksteen.
 • Expositie: voornamelijk oost, en de beide platen op het zuiden. 
 • Beste jaargetijde: voorjaar tot herfst. Blijft relatief lang nat na neerslag en 's winters amper zon.
 • OV: het station van Haute-Flône ligt op 1,0 km van het klimgebied.
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart.

Dit klimgebied wordt beheert door de Klim- en Bergsportfederatie Vlaanderen. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Beschrijving

De grote verrassing van 2019 in België was de opening van het klimgebied van de Carrière de la Chaussée Romaine bij Flône. Wie had gedacht dat de overgroeide groeve zulke mooie routes kon opleveren! Het gebied ligt in een rustig zijdal van de Maas halverwege Luik en Huy. De groeve is tussen 2014 en 2019 door de KBF met veel geduld en hard werk ingericht als klimgebied. In het schoonmaken en inrichten zijn ruim 3000 mensuren werk gaan zitten! 

Flône is vanaf de opening meteen populair, en terecht! De in totaal 55 routes en varianten hebben bijna zonder uitzondering een bijzonder karakter. Ze volgen spleten, hoekversnijdingen of lopen over één van beide steile platen.Met ingecementeerde haken en moderne standplaatsen kun je hier zorgeloos klimmen. Zorg wel voor een lang genoeg touw, sommige routes zijn iets meer dan 40 meter lang. Het merendeel van de routes is vijfde- en zesde-graads, maar er zijn ook enkele mooie zevende-graads en twee achtste-graads routes te vinden. Aan de rechterzijde van het gebied zijn enkele routes ingericht voor kinderen. Op het grote blok midden in de groeve zijn enkele boulderroutes bedacht, maar die halen het niet bij de kwaliteit van de lange klimroutes. Met een 80 meter lang touw en 22 setjes kun je alle routes klimmen, al zul je bij de routes zoals Elena en Mussel Beach heel goed op moeten passen met de lengte van je touw. 

De weersomstandigheden hebben grote invloed op hoe de routes aanvoelen. Bij droge en koele omstandigheden voelen de routes makkelijk aan voor de graad, maar bij slechtere condities is daar beslist geen sprake meer van. Omdat de groeve op het oosten is gelegen in een relatief smalle vallei duurt het na regen enige tijd voor de rots droog is. Zomers schijnt de zon tot circa 13:00 uur in de oostelijke wand-delen en tot circa 15:00 uur op de platen. Daarna klim je in de schaduw. In de winter is de zon meestal niet krachtig genoeg om de rots te drogen wanneer deze na neerlag of door condensatie nat is geworden. 

Sector Cracklines biedt het betere spleet- en Dulfer-klimmen. Duck à l’Orange (6a+), Elena (7a) en Instant Classic (6a+) zijn hier, je raadt het al, de instant classics. Aanraders voor wie stalen kuiten en ditto vingers heeft zijn de plaatroutes Mussel Beach (6c+), Kobi one Kenobi (6c+) en Shabby Shelly (7a). To Cam or not to Cam (6a), Keere Ki Weere (6b) en Go Mo Ekki (6a+) zijn niet te missen prachtige versnijdingen. En wie de routes One more Weizen (7c) en One more Helles (8a+) op sector Cracklines klimt mag er beslist eentje extra nemen. Chapeau voor wie de bijzondere bewegingen van deze routes weet te ontsleutelen!

De topo is overigens gedrukt toen nog niet alle alle routes vrijgeklommen waren en de moeilijkheidswaardering in de topo wijkt soms iets af van de realiteit.

 

Parkeren

De Kiss and Ride parking bij de ingang van het gebied is gereserveerd voor het naastgelegen Institut de l'Instruction Chrétienne de l'Abbaye de Flône. Deze school is eigenaar van de rotsen. Om de toegang tot het klimgebied te waarborgen is het noodzakelijk geen geluidsoverlast te veroorzaken en op de juiste plek te parkeren. Helaas parkeren lokale klimmers hun auto ondanks het verbod toch op de Kiss and Ride parking. Volg hun voorbeeld niet, maar zet de auto neer op de in de topo aangeduide parkeerplaats 300 m ten noorden (het dal omhoog) van het klimgebied. Je vindt deze grote, met gravel verharde parking, ter hoogte van waar de Rue Kérité van de Chaussée Romaine afsplitst. Zie ook de afbeelding in de foto-caroussel en het info-paneel ter plekke. Loop vervolgens langs de weg terug naar de rotsen. 

Coördinaten parking: 50°33'41"N 5°20'02"E

 

Specifieke aandachtspunten

 • Er mogen volgens de milieuvergunning maximaal 10 klimmers tegelijkertijd in het gebied klimmen. Het gebied is niet geschikt voor groepen.

 • Houd rekening met losse rots en aarde in de routes na regenval en in het voorjaar. Dit is nieuwe klimgebieden en voormalige steengroeves eigen. 
 • Pas op voor steenslag als gevolg van klimmers boven je. Het dragen van een helm onderaan de rots wanneer er boven je wordt geklommen is verstandig. Laat kinderen niet onderaan de wand spelen wanneer er geklommen wordt. 
 • Het klimgebied ligt vlak naast enkele woningen. Hou het geluidsniveau zo laag mogelijk en ga niet onnodig hard touwcommando's naar elkaar schreeuwen. Die kunnen ook visueel gegeven worden.
 • Enkele routes zijn 40 meter lang en mogelijk zelfs iets langer. Let op de lengte van je touw en leg ALTIJD een knoop in het uiteinde!
 • Klimmen op natuurlijke rots is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen zijn altijd mogelijk. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen. Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt.

   

Topo

De topo (editie 2019) is verkrijgbaar in de NKBV-webshop

 • De moeilijkheidswaardering van de route 'One More Helles' is 8a+.
 • De moeilijkheidswaardering van de route 'Diazepam' is 8a+
 • De moeilijkheidswaardering van de route 'Infinity Crack' is 7a+, de verlenging 'Infinity Cracker' maakt 7b van de route.
 • Beerpong en Dalle de Jupiller lijken een graad moeilijker te zijn dan de in de topo aangegeven moeilijkheidsgraad.

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken), vandalisme, etc. contact op met de beheerder, de KBF, via info@kbfvzw.be.

 

Openingstijden

Vandaag open
zondag00:00–24:00
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00
Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 06.12.2021

Parkeren

Parkeer niet op de Kiss and Ride parking! De parking is gereserveerd voor het naastgelegen Institut de l'Instruction Chrétienne de l'Abbaye de Flône. Deze school is eigenaar van de rotsen. Om de toegang tot het klimgebied te waarborgen is het noodzakelijk dat we ons aan de afgesproken regels houden. Het belangrijkste is dat we geen geluidsoverlast veroorzaken en we op de juiste plek parkeren. Helaas parkeren veel lokale klimmers hun auto toch op de Kiss and Ride parking.

Geef het goede voorbeeld en zet je auto neer op de in de topo aangeduide parkeerplaats 300 m ten noorden (stroomopwaarts) van het klimgebied. Je vindt de grote met gravel verharde parking ter hoogte van waar de Rue Kérité van de Chaussée Romaine afsplitst. Zie ook de afbeelding in de foto-caroussel en het info-paneel ter plekke. Loop vervolgens langs de weg terug naar de rotsen. 

Coördinaten parking: 50°33'41"N 5°20'02"E

Coördinaten

DD
50.558914, 5.331815
DMS
50°33'32.1"N 5°19'54.5"E
UTM
31U 665160 5603372
w3w 
///terwijl.snorfiets.schram
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Niveau Matig
Afstand 14,6 km
Duur 4:07 u
Stijgen 321 m
Afdalen 322 m

Balade le long du ruisseau du fond d'Oxhe

1
van Max G,   Community
Dagwandeling · België
Jehay-Bodegnée
Niveau Licht
Afstand 8,1 km
Duur 2:04 u
Stijgen 74 m
Afdalen 74 m

Divers superbes sites, dont le célèbre château.Passage à côté de la grand route malheureusement très bruyante.

1
van jean daune,   Community
Niveau Licht
Afstand 11 km
Duur 2:51 u
Stijgen 136 m
Afdalen 136 m

Bois de la Neuville-Sous-Huy

1
van Max G,   Community
Niveau D/E zwaar
Afstand 0 km
Duur 0:01 u
Stijgen 2 m
Afdalen 0 m

Een rotsmassief met bijna alleen hellende wrijvingsroutes in de lagere moeilijkheidsgraden die nog niet afgeklommen zijn.

van NKBV 50 Plus,   Community
Niveau Matig
Afstand 16,7 km
Duur 4:11 u
Stijgen 88 m
Afdalen 245 m

Pelgrimsroute voor wandelaars: De Weg van de Franken I. Meer informatie op www.dewegvandefranken.nl.

van Ben Teunissen,   Community
Dagwandeling · België
I-A05. Huy -Andenne
Niveau Matig
Afstand 16,1 km
Duur 4:13 u
Stijgen 229 m
Afdalen 227 m

Pelgrimsroute voor wandelaars: De Weg van de Franken I. Meer informatie op www.dewegvandefranken.nl.

van Ben Teunissen,   Community
Kaart / Au fil de l'eau - de Chaudfontaine à Erquelinnes – Étape 02
Niveau Licht
Afstand 37,6 km
Duur 2:43 u
Stijgen 42 m
Afdalen 14 m

Cet itinéraire vélo de 167km part de Chaudfontaine près de Liège et vous mène 'au fil de l'eau', d'Est en Ouest, à Erquilinnes. Vous suivez les ...

Outdooractive Editors
Mountainbiken · België
Enregistré le 3 mai 2020 09:27:19
Niveau Matig
Afstand 39,1 km
Duur 3:27 u
Stijgen 387 m
Afdalen 467 m

Nandrin-Boncelles- Mery-Retour

van Jean-Pierre Clérinx,   Community

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving