Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Rocher de Flône

Klimmen · Huy · 129 m
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Klimmen in de buurt van Nederland: Rocher de Flône
  Klimmen in de buurt van Nederland: Rocher de Flône
  Video: NKBV

De Rocher de Flône is een aantrekkelijk en relatief nieuw klimgebied tussen Luik en Huy in. Het gebied in een voormalige steengroeve kent een vijftigtal tot maar liefst 42 meter lange routes. De klimstijl van de routes wisselt tussen platen, hoeken en spleten. 

 • Aantal routes/maximale lengte: 55/42m
 • Klimstijl/steilte: plaat/wand 70-90°
 • Niveau routes: 5a-8a+, met het zwaartepunt tussen 5c en 7c. 
 • Gesteente: kalksteen.
 • Expositie: voornamelijk oost, en de beide platen op het zuiden. 
 • Beste jaargetijde: voorjaar tot herfst. Blijft relatief lang nat na neerslag en 's winters amper zon.
 • OV: het station van Haute-Flône ligt op 1,0 km van het klimgebied.
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart.

Dit klimgebied wordt beheert door de Klim- en Bergsportfederatie Vlaanderen. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Beschrijving

De grote verrassing van 2019 in België was de opening van het klimgebied van de Carrière de la Chaussée Romaine bij Flône. Wie had gedacht dat de overgroeide groeve zulke mooie routes kon opleveren! Het gebied ligt in een rustig zijdal van de Maas halverwege Luik en Huy. De groeve is tussen 2014 en 2019 door de KBF met veel geduld en hard werk ingericht als klimgebied. In het schoonmaken en inrichten zijn ruim 3000 mensuren werk gaan zitten! 

Flône is vanaf de opening meteen populair, en terecht! De in totaal 55 routes en varianten hebben bijna zonder uitzondering een bijzonder karakter. Ze volgen spleten, hoekversnijdingen of lopen over één van beide steile platen. Met ingecementeerde haken en moderne standplaatsen kun je hier zorgeloos klimmen. Zorg wel voor een lang genoeg touw, sommige routes zijn iets meer dan 40 meter lang (opletten dus!).

Het merendeel van de routes is vijfde- en zesde-graads, maar er zijn ook enkele mooie zevende-graads en twee achtste-graads routes te vinden. Aan de rechterzijde van het gebied zijn enkele routes ingericht voor kinderen. Op het grote blok midden in de groeve zijn enkele boulderroutes bedacht, maar die halen het niet bij de kwaliteit van de lange klimroutes. Met een 80 meter lang touw en 22 setjes kun je in principe alle routes klimmen. Bij routes zoals Elena en Mussel Beach  (langste routes van het gebied) moet je wel goed op lengte van je touw passen (altijd een knoop in het uiteinde!). Met de touwrek kom je net weer terug op de grond.   

De weersomstandigheden hebben grote invloed op hoe de routes aanvoelen. Bij droge en koele omstandigheden voelen de routes makkelijk aan voor de graad, maar bij vochtige condities is daar beslist geen sprake meer van. Omdat de groeve op het oosten is gelegen in een relatief smalle vallei duurt het na regen enige tijd voor de rots droog is. Zomers schijnt de zon tot circa 12:00 uur (winter 11:00 uur) in de steile meer oostelijk gelegen wanddelen met spleten en tot circa 15:00 (winter 14:00 uur) uur op de beide grote platen. Daarna klim je in de schaduw. In de winter is de zon vaak niet krachtig genoeg om de rots te drogen wanneer deze na neerslag of door condensatie nat is geworden. 

Sector Cracklines biedt het betere spleet- en Dülfer-klimmen. Duck à l’Orange 6a+, Elena 7a en Instant Classic 6a+ zijn hier, je raadt het al, de instant classics. Aanraders voor wie stalen kuiten en ditto vingers heeft zijn de plaatroutes Mussel Beach 6c+ (7a/7a+?), Kobi one Kenobi 6c+ en Shabby Shelly 7a. To Cam or not to Cam 6a, Keere Ki Weere 6b en Go Mo Ekki 6a+ zijn niet te missen prachtige versnijdingen. En wie de routes One more Weizen 7c en One more Helles 8a+ op sector Cracklines klimt mag er beslist eentje op nemen. Chapeau voor wie de bijzondere bewegingen van deze routes weet te ontsleutelen!

 

Parkeren

De GEHELE Kiss and Ride parking ('rotonde' + parkeervakken) bij de ingang van het gebied is gereserveerd voor het naastgelegen Institut de l'Instruction Chrétienne de l'Abbaye de Flône. Deze school is eigenaar van de rotsen. Om de toegang tot het klimgebied te waarborgen is het noodzakelijk geen geluidsoverlast te veroorzaken en op de juiste plek te parkeren.

Helaas parkeren lokale klimmers hun auto ondanks het verbod toch op de Kiss and Ride parking. Volg hun voorbeeld niet, maar zet de auto neer op de in de topo aangeduide parkeerplaats 300 m ten noorden (het dal omhoog) van het klimgebied. Je vindt deze grote, met gravel verharde parking, ter hoogte van waar de Rue Kérité van de Chaussée Romaine afsplitst. Zie ook de afbeelding in de foto-carroussel en het info-paneel ter plekke. Loop vervolgens langs de weg terug naar de rotsen. 

Coördinaten parking: 50°33'41"N 5°20'02"E

 

Specifieke aandachtspunten

 • Er mogen volgens de milieuvergunning maximaal 10 klimmers tegelijkertijd in het gebied klimmen. Het gebied is niet geschikt voor groepen.

 • Houd rekening met losse rots en aarde in de routes na regenval en in het voorjaar. Dit is nieuwe klimgebieden en voormalige steengroeves eigen. 
 • Pas op voor steenslag als gevolg van klimmers boven je. Het dragen van een helm onderaan de rots wanneer er boven je wordt geklommen is verstandig. Laat kinderen niet onderaan de wand spelen wanneer er geklommen wordt. 
 • Het klimgebied ligt vlak naast enkele woningen. Hou het geluidsniveau zo laag mogelijk en ga niet onnodig hard touwcommando's naar elkaar schreeuwen. Die kunnen ook visueel gegeven worden.
 • Enkele routes zijn 40 meter lang en mogelijk zelfs iets langer. Let op de lengte van je touw en leg ALTIJD een knoop in het uiteinde!

   

Topo/aanvullingen

De topo van Flône (editie 2019) is verkrijgbaar in de NKBV-webshop. De topo is gedrukt toen nog niet alle routes vrijgeklommen waren. De moeilijkheidswaardering in de topo wijkt daarom soms iets af van de werkelijkheid.

Aangepaste waarderingen:

 • De moeilijkheidswaardering van de route 'One More Helles' is 8a+.
 • De moeilijkheidswaardering van de route 'Diazepam' is 8a+
 • De moeilijkheidswaardering van de route 'Infinity Crack' is 7a+, de verlenging 'Infinity Cracker' maakt 7b van de route.
 • Beerpong is inmiddels vrijgeklommen en circa 7a+/b. Het is een erg mooie route die mentaal iets zwaarder is dan de route links er naast en de routes op de hoge plaat.
 • Dalle de Jupiller lijkt moeilijker te zijn dan de in de topo aangegeven moeilijkheidsgraad. De plaatsing van de haken in deze route is suboptimaal.

Nieuwe routes: 

 • La Coquille de Eliza 6c+ is inmiddels ingericht. Echter iets verder naar links dan in de topo staat aangegeven. De route volgt de dunne scheur in de plaat. De plaat rechts van de scheur is bewust niet voorzien van haken omdat dit stuk wand geen solide basis biedt om op te klimmen. 
 • The Sandbagger 7a/7a+ is de variant van Coquille d' Eliza met zwarte haken die op 20 meter hoogte linksaf gaat.  
 • Shell Shocked 7a+/b gaat na het relais van The Sandbagger rechtdoor. Blijf op de plaat en gebruik de grepen van de spleten links en rechts van de plaat niet. Hogeschool plaatklimmen. 
 • Slippery slope 7a/7a+ verloopt links van Beerpong. Ook hier kun je als plaatklimmer je hart ophalen.  

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken), vandalisme, etc. contact op met de beheerder, de KBF, via info@kbfvzw.be.

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.

Openingstijden

Flône kan in winter en voorjaar gesloten zijn omdat er dan een paartje oehoes nestelt. 🦉 Het gehele gebied is dan VOLLEDIG GESLOTEN.  Een nest uitbroeden vraagt zijn tijd. We vragen alle klimmers om de familie uil hun verdiende rust te geven en uit te wijken naar een ander klimmassief.

Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 02.07.2022

Parkeren

Parkeer niet op de Kiss and Ride parking! De parking is gereserveerd voor het naastgelegen Institut de l'Instruction Chrétienne de l'Abbaye de Flône. Deze school is eigenaar van de rotsen. Om de toegang tot het klimgebied te waarborgen is het noodzakelijk dat we ons aan de afgesproken regels houden. Het belangrijkste is dat we geen geluidsoverlast veroorzaken en we op de juiste plek parkeren. Helaas parkeren veel lokale klimmers hun auto toch op de Kiss and Ride parking.

Geef het goede voorbeeld en zet je auto neer op de in de topo aangeduide parkeerplaats 300 m ten noorden (stroomopwaarts) van het klimgebied. Je vindt de grote met gravel verharde parking ter hoogte van waar de Rue Kérité van de Chaussée Romaine afsplitst. Zie ook de afbeelding in de foto-caroussel en het info-paneel ter plekke. Loop vervolgens langs de weg terug naar de rotsen. 

Coördinaten parking: 50°33'41"N 5°20'02"E

Coördinaten

DD
50.558914, 5.331815
DMS
50°33'32.1"N 5°19'54.5"E
UTM
31U 665160 5603372
w3w 
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Dagwandeling · België
Ombret - Fond d'Oxhe [25km]
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 24,8 km
Duur 6:59 u
Stijgen 569 m
Afdalen 569 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Niveau Matig
Afstand 14,6 km
Duur 4:07 u
Stijgen 321 m
Afdalen 322 m

Balade le long du ruisseau du fond d'Oxhe

1
van Max G,   Community
Dagwandeling · België
Jehay-Bodegnée
Niveau Licht
Afstand 8,1 km
Duur 2:04 u
Stijgen 74 m
Afdalen 74 m

Divers superbes sites, dont le célèbre château.Passage à côté de la grand route malheureusement très bruyante.

1
van jean daune,   Community
Niveau Licht
Afstand 11 km
Duur 2:51 u
Stijgen 136 m
Afdalen 136 m

Bois de la Neuville-Sous-Huy

1
van Max G,   Community
Niveau Matig
Afstand 11,7 km
Duur 3:08 u
Stijgen 145 m
Afdalen 145 m

Een afwisselende wandeling in de Luikse Condroz: bossen, velden, oude hoeves en watermolens, een ruïne van de Tempeliers, en onstuimige riviertjes...

van Ann Van Roy,   Community
Niveau D/E zwaar
Afstand 0 km
Duur 0:01 u
Stijgen 2 m
Afdalen 0 m

Een rotsmassief met bijna alleen hellende wrijvingsroutes in de lagere moeilijkheidsgraden die nog niet afgeklommen zijn.

van NKBV 50 Plus,   Community
Niveau Matig
Afstand 16,7 km
Duur 4:11 u
Stijgen 88 m
Afdalen 245 m

Pelgrimsroute voor wandelaars: De Weg van de Franken I. Meer informatie op www.dewegvandefranken.nl.

van Ben Teunissen,   Community
Aanbevolen route Niveau Licht
Afstand 82,4 km
Duur 20:20 u
Stijgen 466 m
Afdalen 426 m

En 2018, voyage à vélo de 5 jours avec mon fils. Le but initial était de parcourir la Vennbahn (l'une des plus longues routes cyclables d'Europe ...

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving