Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Rocher de la Maiselle (Hauteroche)

Klimmen · Philippeville · 162 m · Vandaag open
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Het achterste massief.
  Het achterste massief.
  Foto: Harald Swen, NKBV

De Rocher de la Maiselle ligt in een landschappelijk mooi en erg rustig zijdal van de rivier de Viroin ten zuiden van het dorpje Dourbes. De langgerekte rotswand is opgedeeld in een viertal deelmassieven met voornamelijk derde, vierde- en vijfdegraads routes die goed behaakt zijn.

 • Aantal routes/maximale lengte: 41/15m.
 • Klimstijl/steilte: wand 70-95°.
 • Niveau routes: 3-6c.
 • Gesteente: kalksteen.
 • Expositie: zuid.
 • Beste jaargetijde: voorjaar, zomer en herfst. 
 • Vrij toegankelijk, eigendom van de gemeente. 

De Rocher de la Maiselle, die ook wel bekendstaat als de Hauteroche, is een bijna 300 meter lange rotswand van kalksteen die pal op het zuiden gelegen is. De ligging van de rots in een beukenbos en de opdeling in deelmassieven doet enigszins denken aan Mozet. De Rocher de la Maiselle is echter beduidend kleiner en de maximale hoogte van de routes overschrijdt de vijftien meter niet.

Vanuit het centrum van Dourbes volg je de borden 'escalade' en parkeer je de auto op de parkeerplaats voor kajakkers. De weg loopt weliswaar verder door, maar verderop zijn geen parkeermogelijkheiden. Volg de weg te voet langs de ruïnes van het Château Hauteroche en een picknickplek langs de rivier tot je na circa 500 m bij een splitsing komt. Links in het bos ligt het eerste massief, La Tour, waarop slechts enkele routes zijn ingericht. Direct naast La Tour ligt sector La Paroi met 15 routes, waaronder de moeilijkste van het gebied. De volgende sector, Eperon Central telt slechts 3 routes, maar de laatste sector, La Grande Barre telt maar liefst 20 routes, waaronder enkele toprope routes voor kinderen of beginnende klimmers. 

De meeste routes zijn in 2015 herbehaakt met ingecementeerde haken en solide relais. Toch zul je af en toe nog oude haken aantreffen, die over het algemeen zijn aangevuld met modern materiaal. Slechts heel sporadisch tref je een routes aan die niet is (her)behaakt en die dan bedoeld is om op toprope te klimmen.  

De weide ten zuiden van de Rocher de la Maiselle wordt in de zomer gebruikt als bivakveld voor scouting- en jeugdgroepen. In de zomervakantie kan het daarom flink druk zijn op en onder de rots.  

Het klimmen in dit gebied kan goed gecombineerd worden met de slechts 500 meter verderop gelegen Carrière Prospèr. Dit gebied is lopend te bereiken vanaf de Rocher de la Maiselle.  

 

Specifieke aandachtspunten

 • De rots is vrij toegankelijk behalve tijdens dagen waarop gejaagd wordt. Zie infopanelen/website van de gemeente Viroinval.
 • Het gebied is niet vrij toegankelijk voor groepen groter dan 4 personen. Ben je met een grote groep en wil je hier klimmen? Vraag dan toestemming bij de gemeente.

   

Parkeren en toegang

Volg in het centrum van Dourbes de borden 'escalade' en parkeer de auto op de parkeerplaats voor kajaks. De weg gaat weliswaar verder door, maar er is verderop GEEN parkeerplaats. Loop over de weg stroomafwaarts langs de rivier. Passeer daarbij eerst de rotswand waarop de ruines van het Château Hauteroche staan en een picknickplek langs de rivier. Na circa 500 m kom je bij een splitsing waar een pad naar links afbuigt langs een weide. Ga hier links omhoog naar de rots.

 

Topo

Er is een online topo die hier kunt downloaden.

Aantal routes 3 en 4: 16

Aantal routes 5a, 5b en 5c: 24

Aantal routes 6a, 6b en 6c: 12

 

Beheer

De rots wordt door de gemeente Viroinval beheert. De gemeente vermeldt op haar site deze info:

 

Openluchtklimsport… Waar?

In de fusiegemeente Viroinval kan men op twee plaatsen rotsen beklimmen. OP ALLE ANDERE PLAATSEN IS ROTSEN BEKLIMMEN VERBODEN! 

 

OLLOY: In de steengroeve „Prosper”. 20 klimroutes beschikaar in moeilijkheidsgraden 4c tot 7a. Topo beschikbaar vanaf mei 2022 in de webshop van de KBF (Website)

Opgelet, een deel van de steengroeve is privaat-eigendom en een schriftelijke toelating van de eigenaar is dan ook vereist. Toegang met de wagen onmogelijk; te voet, te paard of op de fiets.  Volg de wandelweg met de gele ruit vanuit OLLOY.

 

DOURBES: Op de plaats met plaatsnaam „Maisselle”.Toegang mogelijk met de wagen tot aan de voet van het kasteel van de „Haute-Roche”.  Van daaruit 600 m te voet langs de Viroin.Toegangsvoorwaarden: het ganse jaar, behalve de dagen dat er gejaagd wordt (info bij de Dienst voor Toerisme van VIROINVAL in NISMES of de infoborden bij de kerk van DOURBES en NISMES voor de jachtsituatie).

Opgelet: bij ongeval wijst de gemeente elke verantwoordelijkheid af!

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina. 

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.

 

Openingstijden

Vandaag open
zondag00:00–24:00
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00
Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 17.06.2022

Coördinaten

DD
50.083075, 4.597786
DMS
50°04'59.1"N 4°35'52.0"E
UTM
31U 614308 5549090
w3w 
///koppelt.pollepel.veerpont
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Dagwandeling · België
Hike in Dourbes & Roche de Lomme
Niveau Licht
Afstand 13,7 km
Duur 3:55 u
Stijgen 309 m
Afdalen 309 m

some beautifull viewpoints

van Mie Katoen,   Community
Dagwandeling · België
Balade en Calestienne
Kaart / Balade en Calestienne
Niveau Matig
Afstand 24,3 km
Duur 6:42 u
Stijgen 358 m
Afdalen 358 m

Valloné avec quelques solides montées. Randonnée sur tous types de chemins et de sentiers, comportant plusieurs passages accidentés.

1
van Gilles Gisseleire,   Community
Dagwandeling · België
Olloy-sur-Viroin - Treignes
Aanbevolen route Niveau Licht
Afstand 12,7 km
Duur 3:30 u
Stijgen 299 m
Afdalen 310 m

Tocht door de vallei van de Viroin, langs overwoekerde paadjes, met prachtig panorama, everzwijnen en een rit terug met de (stoom)trein.

van Marc Van den broeck,   alpenvereinaktiv.com
Dagwandeling · Frankrijk
I-A12. Olloy-sur-Viroin - Rocroi
Niveau Matig
Afstand 24,8 km
Duur 6:25 u
Stijgen 397 m
Afdalen 150 m

Pelgrimsroute voor wandelaars: De Weg van de Franken I. Meer informatie op www.dewegvandefranken.nl.

van Ben Teunissen,   Community
Kaart / Etappe 4 - Roche aux Faucons/Mariembourg
Niveau
Afstand 10,6 km
Duur 3:05 u
Stijgen 250 m
Afdalen 234 m

Van private bivakzone Roche aux Faucons, langs de Viroin en de uitzichtpunten van Haute Roche, Roche à Lomme en Tienne aux Paquis naar het ...

van Tom Frans,   Community
Kaart / Etappe 2 - Roche aux Faucons/Roche Troué
Niveau
Afstand 8 km
Duur 2:15 u
Stijgen 258 m
Afdalen 114 m

Van de private bivakzone Roche Aux Faucons langs Croix Sauvage tot in Olloy-sur-Viroin. Langs de GR tot aan de publieke bivakzone Roche Troué.

van Tom Frans,   Community
Niveau Matig
Afstand 18 km
Duur 4:55 u
Stijgen 335 m
Afdalen 335 m

Le premier km, sur le Ravel, est un peu rasoir. Mais ensuite, régalant. Il y a un bout de Compostelle. Chaussures de marche préférables.

4
van JB Burrion,   Community
Dagwandeling · België
Les anciennes carrières
Niveau Licht
Afstand 9,5 km
Duur 2:36 u
Stijgen 205 m
Afdalen 211 m

Walk of about 10km, smooth path, nice views. Called "Les anciennes carrières" (the old slate mines). You pass one in the official version, two with ...

van Jan Steyaert,   Community

Toon alles op de kaart

Interessante plaatsen in de buurt

 Deze suggesties zijn automatisch gemaakt.

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving