Probeer Pro gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Rocher des Béguines (Burnot)

Klimmen · Namur · 112 m · Vandaag open
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Klimmen in de buurt van Nederland: Burnot
  Klimmen in de buurt van Nederland: Burnot
  Video: NKBV

De Rocher des Béguines (Burnot) is gelegen in een rustig zijdal van de Maas, op ruim 10 km ten zuiden van Namen. Er zijn een twintigtal routes van maximaal 20 meter hoog die ongeveer verticaal zijn.

 • Aantal routes/maximale lengte: 22/20m.
 • Klimstijl/steilte: 75-95°.
 • Niveau routes: 5 tot 7a+, zwaartepunt 5e- en 6e-graads.
 • Gesteente: kalksteen.
 • Expositie: west.
 • Beste jaargetijde: voorjaar, zomer en herfst. 
 • OV: station Lustin op 1,9 km.
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart. 

Dit klimgebied wordt beheert door de KBF. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Beschrijving

Als je ook van wandelen houdt ken je misschien wel de gemeente Profondeville, geliefd vanwege de talrijke uitzichtpunten over de Maasvallei, waar je ook zicht hebt op mooie rotsmassieven. Tot voor kort bleef het bij kijken, want het was niet toegestaan om op een van de massieven in deze gemeente te klimmen. Maar nu de Rocher des Béguines bij het dorpje Burnot geopend is, is daar verandering in gekomen. Wie volgt er in de toekomst meer! Er zijn namelijk onderhandelingen gaande om steengroeve een paar honderd meter naar het westen ook voor het klimmen in te richten. Het ontwikkelen van een klimgebied gaat overigens niet vanzelf. Het team van KBF dat deze rots heeft ingericht heeft er circa 1000 mensuren werk in moeten steken voordat het massief beklimbaar was! 

De Rocher des Béguines is een klein rotsmassief met 25 routes en varianten die maximaal 20 meter hoog zijn. Omdat het massief op het westen is gelegen, op een helling in het bos, blijft het er op zomerdagen in de ochtend aangenaam koel. De rots van dit massief kent weinig natuurlijke lijnen en in de meeste routes zul je flink moeten zoeken naar grepen en treden. Omdat de routes vooralsnog relatief weinig beklommen zijn zal er af en toe nog een greep of tree kunnen uitbreken. Het is daarom opletten tijdens het klimmen en zekeren. De moeilijkheidswaardering van de routes is vrij streng en het ligt zeker niet (alleen) aan je niveau van de dag als je een route niet doorkomt. Tel gerust een plusje of hele (letter)graad op bij de moeilijkheidswaardering in de topo.  

Aanraders zijn The Millennials Were Here 5c, La Danse des Canards 6c, de verrassend lastige Sans Faille 6a en Manuela 7a waar je diverse opties hebt om de grote onderhandse greep te bereiken, de één nog meer morpho dan de ander.... 

Vanwege de expositie op het westen en de ligging op een noordhelling in een bosrijk dal kan het een paar dagen duren voor de rots droog is na zware regenval. Omdat het gebied vlak bij bebouwing ligt en de toegang tot het massief langs woonhuizen loopt is het heel belangrijk dat je je als een goede gast gedraagt. De weg langs het klimgebied mag je niet met de auto inrijden. Je parkeert daarom langs de N92 en gaat vervolgens te voet de Rue des Béguines in tot je na 600 meter bij de rots komt. Hou bij de rots het geluidsniveau laag omwille van de aanwonenden en maak indien nodig gebruik van het door de KBF geinstalleerde toilet.

 

Parkeren en aanloop

Het klimgebied ligt aan een kleine weg in een rustig dal op geringe afstand van enkele woningen. Om conflicten met omwonenden te voorkomen is het niet toegestaan om de auto vlak bij de rotswand te parkeren. Parkeer de auto daarom langs de doorgaande weg, de N92 (Chassée de Dinant) zonder het verkeer in gevaar te brengen of omwonenden te hinderen. Parkeer NIET voor de huizen van aanwonenden, ook NIET aan de N92. Komende vanaf het noorden is na het voormalig tankstation op de hoek tussen N92 en Rue des Béguines vanaf het 'bord' "RIVIERE Jumelé avec LOYAT" aan beide zijden van de weg plek voor voldoende auto's, met name aan de Maaszijde.

Loop vanaf de N92 de Rue des Béguines in. Na circa 600 meter kom je bij de rotswand die direct links aan de weg is gelegen. De routes bevinden zich op de haaks op de weg gelegen westwand.

 

Specifieke aandachtspunten

 • Hou het geluidsniveau laag omwille van de aanwonenden.
 • Parkeer de auto alleen aan de N92 en NIET in de nabijheid van het klimgebied (zie afbeelding in de foto-caroussel).
 • Het massief is in het voorjaar van 2021 opgeleverd en nog relatief weinig beklommen. Als gevolg van de rotsstructuur van de wand zal er in alle routes nog de nodige rots loszitten en uitbreken. Het spreekt voor zich dat je hier tijdens het klimmen en zekeren rekening mee moet houden. 
 • De moeilijkheidswaardering die de routes in de eerste editie van de topo hebben gekregen is vrij streng. Tel daarbij het tijdelijke karakter van sommige grepen en treden op en je weet dat als je een route niet doorkomt, het dus niet noodzakelijkerwijs aan je niveau van de dag ligt... Als je bij alle routes een plusje of hele (letter)graad optelt dan klopt de waardering aanzienlijk beter.  

   

Topo

De topo is per 1 november 2021 verkrijgbaar in de NKBV-webshop

Deze topo bevat slechts enkele pagina's met info over de klimroutes. Desalniettemin kost de topo € 8,-. Hierover is soms onvrede te horen. De keuze voor deze verkoopprijs is bewust door de KBF gemaakt. De opbrengst van de verkoop van topo's draagt namelijk substantieel bij aan het inrichten van nieuwe en het onderhouden van bestaande klimgebieden door de KBF. 

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties, vandalisme et cetera contact op met de beheerder, de KBF via info@kbfvzw.be

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina. 

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.

Openingstijden

Vandaag open
zondag00:00–24:00
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00
Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 18.04.2023

Coördinaten

DD
50.360781, 4.862939
DMS
50°21'38.8"N 4°51'46.6"E
UTM
31U 632505 5580404
w3w 
///taakje.sjalotten.puntige
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Dagwandeling · België
Boucle longue distance 7 meuses
Aanbevolen route Niveau zwaar
Afstand 23,6 km
Duur 7:10 u
Stijgen 749 m
Afdalen 749 m

Toujours le même principe:Proposer une boucle à la journée de +/- 25km à faire à pied (rando, trail).

van Antoine Alexandre,   Community
Niveau zwaar
Afstand 15,1 km
Duur 4:23 u
Stijgen 414 m
Afdalen 418 m

Une randonnée sportive et pentue dans l'entité de Profondeville, Province de Namur (Belgium).

3
van Philippe Pilouarbre,   Community
Aanbevolen route Niveau zwaar
Afstand 27,2 km
Duur 7:59 u
Stijgen 781 m
Afdalen 777 m

Toujours le même principe:Proposer une boucle à la journée de +/- 25km à faire à pied (rando, trail).Important: Rando uniquement accessible en été ...

van Antoine Alexandre,   Community
Kaart / Belle balade depuis la gare de Lustin (~15km)
Niveau Matig
Afstand 14,8 km
Duur 4:17 u
Stijgen 406 m
Afdalen 406 m

Belle balade en boucle au départ de la gare de Lustin.  Ppassage par les 7 meuses (beau point de vue) et par de beaux chemin dans la campagne

van Diane Heyhey,   Community
Dagwandeling · België
I-A08. Godinne - Dinant
Niveau Matig
Afstand 15 km
Duur 3:53 u
Stijgen 158 m
Afdalen 148 m

Pelgrimsroute voor wandelaars: De Weg van de Franken I. Meer informatie op www.dewegvandefranken.nl.

van Ben Teunissen,   Community
Dagwandeling · België
Godinne - La vallée du Bocq 35km
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 34,7 km
Duur 10:25 u
Stijgen 1.033 m
Afdalen 1.033 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Dagwandeling · België
Profondeville 15,32 km
Kaart / Profondeville 15,32 km
Niveau Matig
Afstand 15,3 km
Duur 4:11 u
Stijgen 261 m
Afdalen 261 m

Afstand 15,32 km - 60% verharde weg - 40% onverharde weg - Steile hellingen - Panoramische zichten - passeert door dorp Lustin.

1
van Didier L Gaski,   Community
Dagwandeling · België
Godinne (gare) - Yvoir (gare)
Niveau Matig
Afstand 12,1 km
Duur 3:36 u
Stijgen 340 m
Afdalen 336 m

From Godinne to Yvoir via remains of Poilvache

van Peter CLAIRHOUT,   Community

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving