Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Rocher du Calvaire (Bomal)

Klimmen · Marche-en-Famenne · 149 m · permanent gesloten
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Isolde Lahaye op de Rocher Principal
  Isolde Lahaye op de Rocher Principal
  Foto: Paul Lahaye, Paul Lahaye Photography

- - - - - - - - - - BELANGRIJK - - - - - - - - -

De klimgebieden Rocher du Calvaire, Roc à l'Aisne en Rocher de Bretaye (door UBS beheerde rotsen rondom Bomal) zijn sinds juli 2022 gesloten door het Département de la Nature et des Forêts. De reden hiervoor is het ontbreken van de benodigde milieuvergunning. De Club Alpin Belge probeert de zaak vlot te trekken, maar kan niet sneller handelen dan de ambtelijke molens. Ga er svp niet klimmen. Als de situatie wijzigt kun je dat lezen in de NKBV Tochtenwiki.

 

- - - - - - - - - - BELANGRIJK - - - - - - - - -

De Rocher du Calvaire is een klimgebied dat verschillende reacties oproept. De sterke halklimmer zal er van houden, de liefhebber van verticale technische routes zal er juist van gruwen. Met de nodige power ben je hier echter in outdoor-paradise en vind je 35 overhangende en krachtige routes pal naast elkaar, meestal in de zevende graad. Naast de hoofdsector liggen ook twee kleinere sectoren met voornamelijk routes in de 5e en 6e graad. 

 • Aantal routes/maximale lengte: circa 50/20m.
 • Klimstijl/steilte: 90-110°.
 • Niveau routes: 5 tot 8a+.
 • Gesteente: kalksteen.
 • Expositie: zuidoost. 
 • Beste jaargetijde: het gehele jaar, en optimaal in het winterseizoen voor de moeilijke routes. De rots droogt snel in de ochtendzon door de open ligging op het zuidoosten.
 • OV: het klimgebied ligt naast het station van Bomal.
 • Voor Nederlanders toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart. 

Dit klimgebied wordt beheert door de Union Belge de Spéléologie. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Beschrijving

De Rocher du Calvaire is het meest toegankelijke gebied in België voor sterke en fitte halklimmers. Overzichtelijk naast elkaar vind je hier de nodige zware routes. Routes die echter vaak lastiger te klimmen zijn dan hun moeilijkheidsgraad doet vermoeden.

De Rocher du Calvaire is verdeeld in drie sectoren, de 'Rocher Principal’, ‘Montbell’ en ‘Rocher de la Croix’. Op de hoofdwand vind je ruim 30 routes tussen 6a en 8a+ en in de beide kleinere sectoren in totaal 25 routes die vooral 5e en 6e graads zijn.

Het gebied is sinds de kap van de bomen voor de wand in 2019 erg geschikt voor frisse zonnige dagen in het winterseizoen. Door de open ligging op het zuidoosten droogt de wand snel in de ochtendzon. In het zomerseizoen vermijd je juist de ochtend en kom je pas halverwege de middag. De kap is is vanuit ecologisch oogpunt gedaan om droogteminnende vegetatie een kans te geven. 

De meeste routes in Bomal vragen veel van je weerstand, kracht en precisie. De moeilijkheidswaardering is op de lengte en stijl aangepast; je krijgt hier niks cadeau! Wat daarbij meespeelt is dat rots al danig heeft geleden onder de vele klimmers en bepaald niet meer ruw is te noemen. Vrijwel alle routes zijn goed behaakt met moderne ingecementeerde haken en relais. Omdat de eerste haak soms erg hoog geplaatst is, is het verstandig om een clipstick mee te nemen. 

Aanraders op de Rocher Principal zijn Connexion 7c, Le Plaisir des Faibles 7a+ en Escalier C 7c. Op de Rocher de la Croix zijn Les Aventures de Porcinet 6a waarschijnlijk de mooiste route van de wand. De sector Montbell leed in het verleden nog wel eens onder gebrek aan verkeer, waardoor de routes vaak vies waren. De kap van de bomen is voor deze sector een zegen geweest. Een aanrader is Tirez à la Tirette, 5c+ een mooie en technische route.

Met een standaard sportklimuitrusting (touw en setjes) kun je alle routes klimmen.  

  

Parkeren en aanloop

De beste optie om te parkeren is de parking op het braakliggende terrein naast het spoor vlak voor de ingang van het klimgebied. Blokkeer de doorgang naar het halfverharde weggetje langs het spoor niet! Coördinaten: 50°22'49.1"N 5°31'16.8"E

Vrijwel direct na de parking (50 meter) kom je al bij de Rocher Principal, de fors overhangende hoofdwand van het gebied. Als je het wandelpad langs de rots vervolgt dan kom je na circa 100 meter bij Sector Mont Bell. De sector Rocher de la Croix is niet te missen en ligt tussen beide sectoren hoger op de helling. Je loopt er naar toe door langs de rechterzijde van de Rocher Principal padsporen de helling schuin omhoog te volgen.

 

Specifieke aandachtspunten

 • Een clipstick kan verstandig zijn omdat in sommige routes de eerste haken vrij hoog zitten en de rots aan de gladde kant is.
 • De rots is tot circa 15:00 uur in de zon. In de zomer verbeteren de condities na dit tijdstip, maar in de winter wordt het daarna snel te koud. 

   

Topo 

 • Met de routelijst hieronder en de topo in de foto-caroussel kun je alle routes vinden. Download hier de topo (PDF).

 • Het Premium deel van 27 Crags.com bevat een topo van het klimgebied.

 • In uitgave 2 van BLOK (maart 2009) staat een artikel over Bomal met bijbehorende topo. 

 

Sector Principal

De onmiskenbare overhangende wand die je als eerste bereikt vanaf de parking. Er zijn hier ongeveer 30 routes en minstens net zoveel varianten. De onderstaande lijst met varianten is verre van compleet. Wie meer wil weten pakt BLOK 2 er bij of vraagt de locals om info. 

De routes v.l.n.r.:

1) Yahoo!, 7c+. De eerste 3 meter zijn gelijk de crux (7B boulder). Zwaar voor de vingers. Kan ook als highball geklommen worden.

1A) Yahoo!, zonder rust bij het relais na de derde haak rechtsaf slaan en uitklimmen via 'Jouissance', 7c+.

1B) Yahoo!, zonder rust bij het relais na de derde haak rechtsaf slaan en uitklimmen via 'One Way Ticket', 8a.

1C) Yahoo!, zonder rust bij het relais na de derde haak rechtsaf slaan en uitklimmen via 'Infiniment Songe', 8a+.

2) Jouissance non Controlée, 7b. Start bij de 2e hakenlijn. Ga na de start rechtsaf naar de grepen bovenop de flake van 'Ceci...' en klim daarna recht omhoog. 

2A) start in 'Jouissance', klim rechtdoor naar het relais van 'Yahoo', 6c. Dit is de logische 'rechtdoor' route. 

2B) start in 'Jouissance', klim naar rechts uit via 'Infiniment', 7c+.

3) Ceci n'est pas une voie, 7b. Start bij de 3e hakenlijn. Ga aan de rechterzijde van de grote schol recht omhoog. Einde identiek met route 4.

3A) Ceci n'est pas une voie, sortie 'Jouissance non controlée', 7a/7a+. Een logische combinatie die rechtdoor omhoog gaat. Verre passen op grote grepen gevolgd door een crux op kleinere grepen boven de schol.  

4) One Way Ticket, 7b. Start bij de 4e hakenrij, en daarna iets links aanhouden. Einde identiek met route 3.

4A) One way ticket, uitklimmen via 'Jouissance', 7a/7a+.

5) Infiniment Songe, 7c. Start identiek met route 4 en daarna iets rechts aanhouden. Ziet er makkelijk uit, maar is het niet. Bouldercrux op kleine grepen. 

6) Tout est bon dans le cochon, 6b. 

7) Réquiem pour une traction, 6b+. De haafafstand naar het relais is aan de verre kant. Uitspreiden naar rechts helpt.  

8) Cabassa, 7b. Moeilijke directe start en tricky einde. De logische en makkelijkere optie bij de start (via rechts) geldt als 7a, maar neigt eerder naar 7a+/b.

8A) Cabassa -> Réquiem, 7a+. Start in Cabassa en eindig met Réquiem.

8B) Connexxion, 7c. De mooie combinatie van Cabassa met Flagrant Desir, 7c.

9) Flagrant Désir, 7c(+?). Duidelijke crux bij het dakje na haak 2. Moeilijker dan Connexxion, dus een hogere moeilijkheidsgraad lijkt aangemeten. 

10) l’Insoutenable Légèreté de l’Ètre, 7c+/8a. Harde crux in het midden.

11) Bidis, 7c+. Een erg mooie route.

12) Newton t’Encule, 7b+. Start via Bidis, traverseer een kort stukje naar rechts en daarna iets linkshoudend omhoog. 

13) Les Enfants d’Icare, 7a+/7b. Hoge eerste haak en aflopende grepen. Hou na 't midden van de route iets rechts aan.

14) Echantillon Gratuit, 7a. De instap is een keiharde boulder!

15) Manhattan Transfer, 7b+. Moeilijke boulderstart zonder de grepen van de linker route te gebruiken. Daarna is het ook nog lastig om de route links te vermijden.

16) Tanatloc, 7c. Moeilijke bouderstart waarna het nog steeds niet voorbij is. 

17) Toxic Climax, 7b+. Twee varianten. Zonder de zijkant rechts een moeilijke 7b+, met de zijkant rechts een relatief makkelijke 7b+. Erg hoge eerste haak.

18) G-force, 7a. De route splitst bovenin Nosferatus naar links af. Boulderachtige bombé. 

19) Nosferatus, 6a+. De iets schuin naar rechts lopende spleet/versnijding. 

20) Cherche mon Souffle Desesperement, 7a. Hoe kan een route met zulke grote grepen toch zo lastig zijn? 

21) J’t’Encule Newton, 7b. Glad en op weerstand.

22) Geometrie Variable, 7a+. Bepaald niet de mooiste route op de wand (als 6c in andere topo's vermeld). Start in 23/24 en eindig in 21.

23) Escalier C, 7c. Start identiek met 'lPdF'. Gaat bij de derde haak van LPdF (vrij geforceerd) linksaf (via 1 haak), dan naar het rustpunt op de band en vanaf hier met 2 haken over de pijler. Het overslaan van de laatste tussenzekering maakt het klimmen makkelijker - de eventuele grotere val is door de overhang geen probleem.

24) Le Plaisir des Faibles, 7a+. De gladde start is identiek met Escalier C. Vervolgens via de witgepofte verticale rand tot het rustpunt op de band. Traverseer iets naar rechts en klim via de open spleet/versnijding uit. 

25) Don Quichotte, 7a+/b. Instapvariant van 'lPdF' met een hoge 1e haak (clipstick). Iets moeilijker dan lPdF.

26) Etat Urgence, 6c+. Moeilijke passage rond haak 1 en 2, gevolgd door relaxter midden en einde. Forse haakafstanden. Een mooie combi ('Et le Singe Devient Con', 7a+) klimt uit via LPdF. 

27) Lothar, 7c. Een moeilijke start op randjes en gaten. Zonder het grote gat 7c+. Erg hoge eerste haak.

28) Golgotha, 6c. Forse haakafstand tussen de 2e en 3e haak. 

29) Satania, 6b+. Een goed behaakte opwarmroute die veel bewegingsgevoel vraagt. De derde haak is aan de hoge kant.

30) Variant Chicken Pidza, 6a+. Start via de spleet/versnijding. Ga na de tweede haak verder in route 30.

30) Chicken Pidza, 6a+. Tricky start en bovenin een forse haakafstand.

31) Démonstration de Varappe Libre, 6a. Een goede opwarmer met vrij grote haakafstanden bovenin.

  

Sector Rocher de la Croix.

Deze sector ligt rechtsboven de Roche Principal. De nog heerlijk ruwe routes routes hebben vaak een hoge eerste haak. De rots is wat minder stevig dan op de Rocher Principal. Klim daarom voorzichtig, met name naar de eerste haak toe. De routes zijn v.l.n.r.:

1) You are Frimeur Oriented!, 8a. Korte boulderroute door de donkergrijze bombé links. 

2A) Coline, 5b. De route deelt de (hoge) eerste haak met Les Avontures de Porcinet.

2B) Les Aventures de Porcinet, 6a. Ga na de eerste haak rechtdoor naar de vrij hoog geplaatste 2e haak. De crux bovenin is vermijdbaar. De route is daardoor vrij makkelijk voor 6a.

3) Nolma, 5b/c. Een verrassend mooie route vol goede gaten en met bovenin een coole pas met een mono.

4) Photo Godasse, 5c. Mooie passen onderin en mooie passen door het dakje. Groudergevaar tussen de eerste en tweede haak. Hier had een extra haak niet misstaan. 

5) Sans Vouloir Décourager King Kong, 6a+. Duidelijke crux met een verre pas bij het dakje.

6) Super Mazout, 5b. Een stuk eenvoudiger bij het dak dan de route links ernaast.

7) Waterminator, 4+. Drie korte routes met slechts twee tussenzekeringen.

8) Touche pas à ca P'tit Con, 5b. Drie korte routes met slechts twee tussenzekeringen.

9) Your Flowers are not Beautiful, 5a. Drie korte routes met slechts twee tussenzekeringen.

  

Sector Montbell

De sector ligt 80 meter ten noordoosten van de Rocher Principal. Enkele routes eindigen in het hellende deel van de wand waar vegetatie groeit en zand en viezigheid op de grepen ligt. De haakafstanden naar het relais toe zijn hier vaak fors. Dat klimt niet fijn en is potentieel gevaarlijk. Tip: klim één route omhoog en neem een snoeischaar mee om de planten in de naastgelegen routes te verwijderen, en veeg met een borstel het zand weg. Sector Montbell kent de volgende routes v.l.n.r.: 

1) Fissure Pure, 5b/c. 

2) Kameleon, 6b/c. Een korte route met een krachtige start op aflopende grepen. Lastiger dan het er uit ziet.

3) Tirez à la Tirette, 5c+. Mooie en technische route.

4) Demain je suis la Chemin, 6a. Vaak vies.

5) And God created People, 6a+. De steile boeg met ietwat vieze rots rond de laatste haak. Verre afstand naar het relais. 

6) Light and Fast (rechter uitklim van route 5), 5b.

7) Le Bloc du Chemin de Fer, 5c. Bovenin vaak vies.

8) And now for Something Completely Different, 6a+. Crux tussen de 1e en 2e haak.

9) Bananengelei, 4.

10) Uly, 5a.

11) Flying Climbers Circus, 6b+. Links houden bij de laatste 2 haken maakt het makkelijker.

12) Freund des Schicksals, 6c. Boven iets rechts van de haak is 6b; recht over de haak circa 7a.

13) Mono-Gaan, 6b. Blokpas bij de start. 

14) Déja-vue, 6c. Bij 2e haak precies over de haak is 6c+; hier naar rechts uitwijken is 6b+.

15) Duvel apres l'Travail, 6b. Goede grepen die ver uit elkaar zitten in de overhang. Vrij pumpy.

  

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken), vandalisme, etc. contact op met de beheerder, de Union Belge de Spéléologie (UBS), via maison@speleo.be.

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.

Openingstijden

permanent gesloten

Downloads

Topo Bomal 2022
Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 13.02.2023

Parkeren

De beste optie om te parkeren is de parking op het braakliggende terrein naast het spoor vlak voor de ingang van het klimgebied. Coördinaten: 50°22'49.1"N 5°31'16.8"E

Coördinaten

DD
50.380764, 5.521926
DMS
50°22'50.8"N 5°31'18.9"E
UTM
31U 679296 5584007
w3w 
///koptelefoon.veen.naaldhak
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Niveau
Afstand 22,2 km
Duur 5:11 u
Stijgen 614 m
Afdalen 614 m

Nice and fun adventurous walk with lots of climbs and descents.. the last part gives a magnificent view… but the descent is dangerous.

van Thijs Joos,   Community
Niveau
Afstand 22,2 km
Duur 5:11 u
Stijgen 614 m
Afdalen 614 m

Nice and fun adventurous walk with lots of climbs and descents.. the last part gives a magnificent view… but the descent is dangerous.

van Thijs Joos,   Community
Aanbevolen route Niveau
Afstand 15 km
Duur 4:25 u
Stijgen 373 m
Afdalen 373 m

Dit is een wandeling van 15 km met voldoende uitzichtpunten over de Ourthe. De wandelroute Rocher de Sy gaat vooral langs rotsige bospaden en ...

van Add-active Sietske & Thomas,   Community
Dagwandeling · België
JUZAINE BOMAL LA ROTE
Kaart / JUZAINE BOMAL LA ROTE
Niveau Matig
Afstand 11,5 km
Duur 3:15 u
Stijgen 273 m
Afdalen 273 m

Réserve naturelle du Mont des Pins et vallée de l'Aisne

5
van Lydia Syringa,   Community
Dagwandeling · België
Au bord de l’Ourthe - Vieuxville
Niveau Matig
Afstand 5,8 km
Duur 1:46 u
Stijgen 163 m
Afdalen 164 m

Entre les rochers de Sy et les crêtes du Condroz, la balade promet d’être spectaculaire.

1
van Bertrand Schelfhaut,   Community
Kaart / Die Felsen von Sy – Natur & Geschichte der Ourthe
Aanbevolen route Niveau Licht
Afstand 6,5 km
Duur 2:30 u
Stijgen 139 m
Afdalen 137 m

Natur und Geschichte entlang der mittleren Ourthe

2
van Eric Thomas,   Wandermagazin
Dagwandeling · België
Sy-Ozo-Sy NKBV 19,7 km
Niveau Matig
Afstand 18,1 km
Duur 5:19 u
Stijgen 436 m
Afdalen 435 m

Deze wandeling gaat naar het kleine Ardenner dorpje `Ozo`. Dit plaatsje ligt pal oostelijk van Bomal. Als de wandeling getypeerd moet worden ...

van Peter Gangelhof,   Community
Niveau
Afstand 9,3 km
Duur 2:40 u
Stijgen 163 m
Afdalen 163 m

Deze wandeling brengt je stroomopwaarts langs de Ourthe tot aan Bomal.

van Marketing en Communicatie,   NKBV

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving