Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Rocher du Chateau de Moha

Klimmen · Huy · 92 m · Vandaag open
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Klimmen in de buurt van Nederland: Rocher du Chateau de Moha
  Klimmen in de buurt van Nederland: Rocher du Chateau de Moha
  Video: NKBV

Moha is een klein maar fijn klimgebied in de omgeving van Huy. Je klimt hier op een uniek plekje op een rots die gelegen is aan de voet van de ruïne van het Chateau Féodale de Moha.  

 • Aantal routes/maximale lengte: 30/18m.
 • Klimstijl/steilte: wand 70-95°.
 • Niveau routes: 4+ tot 7c, met het zwaartepunt tussen 5 en 6b.
 • Gesteente: kalksteen.
 • Expositie: noordoost.
 • Beste jaargetijde: voorjaar tot herfst. Droogt relatief snel na neerslag.
 • OV: het station van Bas-Oha ligt op 3,9 km van het klimgebied.
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart.

Dit klimgebied wordt beheert door de Club Alpin Belge. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

 

Beschrijving

Het dal van de Mehaigne, een zijrivier van de Maas ten noordwesten van Huy, was lange tijd voor rotsklimmers onbekend terrein. Pas in 2015 opende de Club Alpine Belgique (CAB) de rotsen onder de ruïnes van het Chateau de Moha en is het gedaan met de stilte in het gebied. Er zijn inmiddels al zo veel klimgebieden in de omgeving van Huy dat beslist loont er een keer te gaan kijken!

Moha biedt dertig relatief korte routes met een moeilijkheid die meestal tussen 5a en 6c ligt. De routes zijn goed behaakt met ingecementeerde haken en relais. Het klimgebied is dankzij de expositie op het noordoosten perfect geschikt voor dagen waarop het in de meeste andere Belgische klimgebieden te warm is. Zomers kun je hier bijna de gehele dag in de schaduw klimmen. 

De klimstijl in Moha is minder technisch dan in veel andere Belgische gebieden, omdat de grepen vaak relatief goed zijn. Maar juich niet te vroeg, want hoewel de rots nog niet lang beklommen wordt kan de wrijving op warme dagen flink nog tegenvallen. Het snel glad worden is helaas een negatieve eigenschap van dit type gesteente. Als je het aantal routes in Moha te weinig vindt voor een dag of een weekend dan kun je het gebied prima combineren met andere klimgebieden in de buurt zoals Corphalie, Régissa of Flône. 

Vanaf de parking loop je in maximaal 1 minuut naar elk van de vier sectoren. Op de linker sector Moulin zijn La Dernière Croisade (6b+) en de combinatie van Godefroy le Bossu met La Dernière Croisade (7b) misschien wel de mooiste routes. Sector Le Toit heeft een paar mooie routes waaronder Castagnettes en Flo majeur (6c) en de beide spleten/hoeken La Fente de sa Majesté (5c) en La Grotte de Caerbannog (5a). Op de sectoren Les Fissures/Bastion is La Botte de Zocha (5c) waarschijnlijk de mooiste route. Laat je niet verleiden om op de restanten van het kasteel zelf te klimmen. Dat is namelijk strikt verboden.  

 

Parkeren en aanloop

Parkeer langs de weg onderaan de linker sector Le Moulin. Hier is plek voor circa 8 auto's. Is deze parking vol? Parkeer dan circa 200 meter terug op de Place Jules Galloy. De parkeerplaatsen bij het infocentrum van het Chateau zijn voor bezoekers van het Chateau gereserveerd. 

 

Specifieke aandachtspunten

 • Klimmen op de zuidwestzijde van de rots is niet toegestaan.
 • Het is ook niet toegestaan op de muren van het Chateau (cultureel erfgoed) te klimmen.
 • In de start en de uitklim van de routes is de rots relatief brokkelig. Belast de potentieel losse blokken netjes naar beneden en vermijdt het om er aan te gaan sleuren. 
 • Hou rekening met de bewoners van het huis tegenover de rots. Hinder hen niet als je parkeert en houd het geluidsniveau bij het klimmen laag! 

   

Topo

Bij het klimgebied staat een paneel met daarop de naam en waardering van alle 30 routes vermeld. Je kan de topo 'Rocher du Chateau de Moha' ook downloaden van de website van de NKBV.

Aanvullingen op de topo:

 • 'Godefroy part en La Dernière Croisade, 7b' is een variant op 'Godefroy le Bossu'. Ga na de crux rechtsaf en via de flake tot het relais van 'La Dernière Croisade'.  
 • 'L'artificier de Constantinople' wordt door veel mensen als makkelijker dan 7b+ gezien. Desalniettemin is de crux een lastige pas! 
 • 'VanCrampegruge le Déviant' is moeilijker dan 6b als je recht over de haken klimt. Met een slinger naar links na de tweede haak klopt de graad wel. 

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties en vandalisme contact op met de beheerder, de Club Alpin Belge, via rochers@clubalpin.be.

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.

Openingstijden

Vandaag open
zondag00:00–24:00
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00
Het klimgebied is 21 en 22 mei 2022 gesloten ivm festiviteiten.
Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 17.06.2022

Parkeren

Parkeer langs de weg zonder omwonenden te hinderen. Coördinaten 50°33'08.7"N 5°10'53.8"E. Parkeer zo nodig eerder op de aanrijroute.

Coördinaten

DD
50.553048, 5.180875
DMS
50°33'11.0"N 5°10'51.2"E
UTM
31U 654489 5602395
w3w 
///aanraken.binnenkomst.optelt
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Niveau Matig
Afstand 11,2 km
Duur 2:58 u
Stijgen 198 m
Afdalen 184 m

Balade extraite du livre « Guide de la Province de Liège en 50 balades et 120 adresses de charme » par Guy Delville et Pierre Pauquay.

van Jean-Michel Rigo,   Community
Aanbevolen route Niveau Licht
Afstand 28,7 km
Duur 7:45 u
Stijgen 455 m
Afdalen 455 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Niveau D/E zwaar
Afstand 0 km
Duur 0:01 u
Stijgen 2 m
Afdalen 0 m

Een rotsmassief met bijna alleen hellende wrijvingsroutes in de lagere moeilijkheidsgraden die nog niet afgeklommen zijn.

van NKBV 50 Plus,   Community
Kaart / Au fil de l'eau - de Chaudfontaine à Erquelinnes – Étape 02
Niveau Licht
Afstand 37,6 km
Duur 2:43 u
Stijgen 42 m
Afdalen 35 m

Cet itinéraire vélo de 167km part de Chaudfontaine près de Liège et vous mène 'au fil de l'eau', d'Est en Ouest, à Erquilinnes. Vous suivez les ...

Outdooractive Editors
Aanbevolen route Niveau Licht
Afstand 82,4 km
Duur 20:20 u
Stijgen 466 m
Afdalen 426 m

En 2018, voyage à vélo de 5 jours avec mon fils. Le but initial était de parcourir la Vennbahn (l'une des plus longues routes cyclables d'Europe ...

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Niveau Licht
Afstand 472,5 km
Duur 120:10 u
Stijgen 2.739 m
Afdalen 2.809 m

En 2018, voyage à vélo de 5 jours avec mon fils. Le but initial était de parcourir la Vennbahn (l'une des plus longues routes cyclables d'Europe ...

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Niveau Licht
Afstand 32,2 km
Duur 2:15 u
Stijgen 67 m
Afdalen 47 m

van EuroVelo Belgium,   EuroVelo Belgium
Niveau Licht
Afstand 32,2 km
Duur 2:15 u
Stijgen 67 m
Afdalen 47 m

van EuroVelo Belgium,   EuroVelo Belgium

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving