Rochers de Beez
Beez is een van de bekendste Belgische klimgebieden. Het maakt deel uit van een lang rotsmassief dat zich net ten oosten van Namen over vele kilometers langs de Maas uitstrekt. Kenmerkend voor Beez zijn de vrij atletische routes met grote grepen in relatief gematigde moeilijkheidsgraden. Het klimgebied kent 200 routes met het zwaartepunt tussen 4 en 6c. De expositie op het zuidoosten maakt dat de rots 's ochtends snel opwarmt.
- Aantal routes/maximale lengte: 200/60m.
- Klimstijl/steilte: min of meer verticale routes, 80-100°.
- Niveau routes: van 3-7b met het zwaartepunt tussen 4 en 6c.
- Gesteente: dolomiet.
- Expositie: voornamelijk zuidoost.
- Beste jaargetijde: het hele jaar door. Droogt relatief snel na neerslag.
- OV: het station van Nameche op 4,5 km.
- Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart.
Dit klimgebied wordt beheert door de Club Alpin Belge. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.
Beschrijving
De 330 miljoen jaar oude dolomiet-rots in Beez wordt gekenmerkt door de vele gaten. De rotswanden hier zijn meestal verticaal tot licht overhangend, en gecombineerd met de relatief grote gaten maakt het de klimstijl vrij atletisch. Dit is een welkome afwisseling met de meeste andere Belgische klimgebieden waar veelal subtiel op de voeten geklommen moet worden. Zulk 'technisch geneuzel' zul je hier weinig vinden, tot vreugde van veel moderne klimmers die in de klimhal zijn opgegroeid.
Het massief van Beez is de westelijke uitloper van een 3 kilometer breed rotsmassief dat loopt van Beez in het westen tot voorbij Marche-les-Dames in het oosten. Alleen de rotsen van Beez zijn voor Nederlanders zonder beperkingen toegankelijk. De rotsen tussen Beez en het militair kamp zijn in verband met de ligging direct boven de weg voor niemand niet toegankelijk. De rotsen aan de oostzijde van de N992 zijn niet oegankelijk omwille van de privacy van de aanwonenden. De rotsen en klettersteig in het kamp zijn normaliter niet toegankelijk voor Nederlanders behalve voor degenen die beschikken over het lidmaatschap van één van de Belgische klim- en bergsportfederaties. In uitzonderlijke gevallen wil de commandant van wacht soms een uitzondering maken.
De routes in Beez zijn vrijwel allemaal goed behaakt met ingecementeerde haken en moderne relais. Sommige klassieke routes hebben vrij forse haakafstanden en/of een hoge eerste haak. Om de lange routes in één keer van onder tot boven te klimmen (en weer af te dalen) kan een dubbel/twin touw handig zijn. Of je moet tweemaal ombouwen.
Beez bestaat uit een negental massieven. Als je vanaf de parking langs het spoor het viaduct oversteekt bereik je als eerste het massief Fanette. De route La Fanette 6a+/6b+ is misschien wel de mooiste van Beez. De brede spleet van Les Bonbons 4, L'Ivrogne 5a, Tribitotechnique 6a en Le Mouron Rouge 6a+ zijn ook prachtig. Op de Liedekerke zijn La Moule 5b, Julos 6b en de overhangende Le Marteau aanraders. Op de Centenaire vind je een van de meest toegankelijke 7b’s van België, Suprême Dimension. Zoals de naam al doet vermoeden, een erg mooie route! Wie derde, vierde en vijfdegraads routes zoekt kan zich uitleven op La Jonction en Pinks Wall. Sommige waarderingen zijn echter wel heel streng! Een meer realistischer voorstel kun je in de Tochtenwiki vinden. Op de Ecrins tot slot zijn vrijwel alle routes bijzonder, van de vierdegraads Arête de la Boisson tot aan Morabitoune 7a.
In 1934 is de Belgische koning Albert de Eerste, een hartstochtelijk klimmer, tijdens een solo-beklimming van één van de rotsen tussen Beez en het commandokamp gevallen en ter plekke overleden. Koning Albert was liever klimmer dan koning en greep elke gelegenheid aan om er tussen uit te knijpen en te genieten van het klimmen op de rotsen en vakanties in de bergen. Zo werden op het koninklijk paleis door Albert en zijn maten klimplannen (en haken) gesmeed die geleid hebben tot het ontdekken en inrichten van de eerste klimmassieven en klimroutes van België. Albert had een voor zijn tijd en leeftijd behoorlijk hoog klimniveau en klom in de Dolomieten met de besten van zijn tijd mee. Langs de weg tussen Beez en Marche-les-Dames is een gedenkteken voor Albert de Eerste opgericht.
Parkeren en aanloop
Parkeer op de grote parkeerplaats langs de N959 tegenover de haven. De kleine parking langs de weg bij de slagboom aan de noordzijde van het spoor is gereserveerd voor de controleur en voor hulpdiensten. Het te voet oversteken van het spoor ter hoogte van de parkeerplaats is streng verboden. Loop om bij de rotsen te komen vanaf de parking in oostelijke richting en steek het viaduct over. Vervolgens kun je langs het spoor lopen tot je bij het massief van je keuze komt.
Coördinaten parking: 50°28'45.5"N 4°56'21.2"E.
Specifieke aandachtspunten
- Op de top van de rotsen en op de hellingen tussen de rotsen groeit beschermde vegetatie. Vermijd het betreden en rondlopen op de top van de rotsen s.v.p. zo veel mogelijk. Daal bij voorkeur over de route af door door ab te seilen of te laten zakken. Let in beide gevallen op dat je touw voldoende lang is. Bij veel routes is namelijk minstens(!) een 70 of 80 meter lang touw nodig om in één keer beneden te komen.
- Abseilen aan de bomen op de top van de sectoren is niet toegestaan. Maak daarom altijd gebruik van de specifieke abseil-standplaatsen om beneden te komen.
- Als je te voet naar beneden gaat dan zijn er twee opties om dit te doen. Het Chemin des Larrons tussen 'La Jonction' en 'Le Centenaire' is de beste optie. Een tweede, minder goed pad loopt tussen l'Aiguille du Noble' en 'Le Caribou'. De overige hellingen tussen de massieven zijn beschermd natuurgebied en dus verboden terrein. Gebruik deze hellingen ook niet als toilet.
- Delen van de rots (vaak La Fanette) kunnen in het voorjaar gesloten zijn i.v.m. vogelbroed.
- Op bepaalde dagen (of delen van de dag) in de herfst kan het gebied of de toegang tot het gebied te maken hebben met beperkingen als gevolg van de jacht.
Topo en routes
De topo Escalade à Beez (2022) is verkrijgbaar in de NKBV-webshop.
Beheer
Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken) en vandalisme contact op met de beheerder, de Club Alpin Belge, via rochers@clubalpin.be.
Disclaimer
Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.
Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.
Openingstijden
zondag | 00:00–24:00 |
maandag | 00:00–24:00 |
dinsdag | 00:00–24:00 |
woensdag | 00:00–24:00 |
donderdag | 00:00–24:00 |
vrijdag | 00:00–24:00 |
zaterdag | 00:00–24:00 |
In Beez wordt in 2022 op de volgende dagen gejaagd. Het gebied is toegankelijk zolang je niet op het plateau uitklimt, maar afdaalt door ab te seilen/om te bouwen.
- 25-10-2022
- 23-11-2022
- 6-12-2022
- 21-12-2022
Parkeren
Coördinaten parking: 50°28'45.5"N 4°56'21.2"E. Parkeer op de grote parkeerplaats langs de N959 tegenover de haven. De kleine parking langs de weg bij de slagboom aan de noordzijde van het spoor is gereserveerd voor de controleur en voor hulpdiensten. Het te voet oversteken van het spoor ter hoogte van de parkeerplaats is streng verboden. Loop om bij de rotsen te komen vanaf de parking in oostelijke richting en steek het viaduct over. Vervolgens kun je langs het spoor lopen tot je bij het massief van je keuze komt.Coördinaten
Aanbevelingen in de buurt
Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁
Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁
Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁
Maasfietsroute / La Meuse à Vélo is a bike route along the river Maas / Meuse. This is part of the route, from Namur to Huy.
Een wandeling rondom één van de 'Plus beaux Villages de la Wallonie', dat deze titel ook écht verdiend. Maar behalve het prachtige dorpje mogen ...
Stadswandeling door Namen met bezoek aan de Citadel
Toon alles op de kaart
Eigenschappen
- 8 Routes in de omgeving
Vragen & antwoorden
Wilt u de schrijver een vraag stellen?
Reviews
Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.
Foto's van anderen