Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Rochers de Freyr

Klimmen · Dinant · 205 m · Vandaag open
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • De Rochers de Freyr torenen boven de Maas uit.
  De Rochers de Freyr torenen boven de Maas uit.
  Foto: Joni Meert, Growlingbearmedia.com

Freyr is veruit het grootste en mooiste klimgebied van België. De imposante kalk- en dolomietrotsen torenen tot maar liefst 100 meter boven de Maas en het Chateau de Freyr uit. De vele honderden routes in het klimgebied bieden voor elk wat wils. Freyr is echter geen makkelijk klimgebied. De routes zijn stevig gewaardeerd en er moet vaak dwingend tussen de haken geklommen worden. 

 • Aantal routes/maximale lengte: 450/110m.
 • Klimstijl/steilte: wand 70-100°.
 • Niveau routes: 4-8c+.
 • Gesteente: kalksteen en dolomiet.
 • Expositie: voornamelijk zuidwest. 
 • Beste jaargetijde: het hele jaar. 
 • OV: station van Anseremme op 2,8 km.
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart

Dit klimgebied wordt beheert door de Club Alpin Belge. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Beschrijving

De populariteit en lange historie van het klimmen in Freyr hebben hun sporen achtergelaten en met name de makkelijker routes hebben hier helaas onder geleden. Desalniettemin is het klimmen in Freyr een belevenis, of je nu de Hypotenusa of Schwarzenegger klimt. De aard van het klimmen, technisch en veeleisend met moeilijk te lezen passages aan kleine grepen en treden, maakt dat het vaak wat gewenning vergt voor je echt kan genieten van wat Freyr te bieden heeft.

Goede condities (fris en droog!) in herfst en winter zullen daarbij zeker helpen. De platen op het zuiden drogen relatief snel na neerslag, al kan uit de overhangen lang water komen. De beste condities voor de moeilijke routes vind je in de herfst en winter. Bij zogenaamd 'schaatsweer', koud en zonnig winterweer met noordoostenwind, kun je zelfs in T-shirt klimmen. 's winters komt de zon vanaf circa 11:00 uur in de zuidwanden. 

Met een standaard sportklimuitrusting (enkeltouw en setjes) kun je vrijwel alle routes klimmen. Het is nog maar slechts in enkele routes noodzakelijk aanvullend eigen mobiele zekeringen te plaatsen. In sommige routes en combi's kan een extra lang touw (80 à 100m) handig zijn, of eventueel een twin- of dubbeltouw. 

 

Specifieke aandachtspunten

 • In de weekenden en/of bij drukte is het verboden om over bepaalde routes te abseilen. Dit in verband met gevaar op voor de andere klimmers (steenslag). Sommige relais’, met name op de Merinos, zijn om die reden niet voorzien van maillon rapides – uitklimmen is dus vereist. In de actuele topo staat vermeld om welke routes/massieven het gaat.
 • Als het druk is moet je geen routes tot bovenaan het massief van de Pape klimmen (Les Tourtereaux, Le Pape, Ho Polo, Te Quiero, etc.). Ga ook niet in Sector Jurassic Park klimmen als er mensen onder je zijn. 
 • Op de infopanelen in het gebied vind je actuele informatie. Heb je vragen? Aarzel niet ze aan de beheerder van Freyr te stellen.

   

Natuurbescherming

Bepaalde delen van Freyr zijn aangemerkt als beschermde zones en mogen niet betreden worden:

 • De top van de Cinq Anes, uitgezonderd het met gele stippen aangegeven pad. Alle routes rechts van de route ‘Taches Rouges’ daal je af door om te bouwen/ab te seilen. Let op; er is minimaal een 80 meter touw nodig voor sommige routes;
 • De 'Vire de la Casserole' op de Merinos is beschermd en het betreden van de vegetatie moet vermeden worden. Probeer de padsporen te volgen;
 • Het 'Ravin du Colébi' ten zuiden van het klimgebied is natuurreservaat. Blijf op het pad onderin het dal;
 • Respecteer de tijdelijke sluitingen i.v.m. vogelbroed in het voorjaar. Meestal betreft het valken die afwisselend op de Pape, Merinos of Al Legne nestelen en een uilennest, meestal op de Louis Phillipe.

 

Bivak

Het bivak op het plateau is geen officieel kampeerterrein en overnachten is hier geen recht, maar een voorrecht. Vandaar dat er wat andere regels gelden dan op een normale camping. 

Als je in het bezit bent van een NKBV lidmaatschap en een klimjaarkaart dan mag je hier bivakkeren tegen een vergoeding van € 2,- p.p. Wie geen lid is betaalt € 4,-. Neem het bedrag (of het totaal voor je groep) bij voorkeur contant mee zodat je het gemakkelijk aan de beheerder/gardien (David LeDuc) kan geven als hij 's ochtends tussen 09:00 en 10:00 uur langs komt. 

Tenten mogen alleen tussen 18:00 uur en 10:00 uur ’s ochtends worden opgezet. Na 10:00 uur 's ochtends moeten alle tenten weg zijn. Na 22:00 uur moet het stil zijn op de bivakweide. Kampvuur mag alleen op de ingerichte vuurplaatsen. Hout afzagen of kappen is verboden. Neem dus hout mee van huis!

Er kan ook in de hut van de CAB naast de parking worden overnacht. Achter de hut is water (afgesloten in de winter). Ook zijn er twee komposteringstoiletten. Gooi hier svp geen afval in. 

Alle afval neem je mee naar huis. Laat geen vuilniszakken bij de hut achter, want er is geen vuilnisdienst om je rotzooi op te ruimen. 

  

Topo

De topo van Freyr (editie 2022) is verkrijgbaar in de NKBV-webshop

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken)  en vandalisme contact op met de beheerder, de Club Alpin Belge, via rochers@clubalpin.be.

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.

Openingstijden

Vandaag open
zondag00:00–24:00
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00

Parkeren

Parkeer op de grote parking aan de westzijde van de RN 95 of in de berm. Coördinaten 50°13'13.2"N 4°53'42.0"E. De parking is alleen bedoeld voor klimmers en kan (deels) afgesloten zijn met een provisorisch hekwerk. Deze afsluiting is expliciet niet op klimmers van toepassing, maar is bedoeld om parkeren door (klanten van) kano-verhuurbedrijven tegen te gaan.  

Coördinaten

DD
50.220333, 4.895000
DMS
50°13'13.2"N 4°53'42.0"E
UTM
31U 635183 5564847
w3w 
///skiles.blije.motoriek
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Dagwandeling · Dinant
Wandeltocht bij Freyr
Kaart / Wandeltocht bij Freyr
Niveau Matig
Afstand 14 km
Duur 4:12 u
Stijgen 398 m
Afdalen 398 m

Prachtige oefenwandeltocht voor meerdaagse bergtocht   What do you want to do ?

van Eric de Bruijn,   Community
Dagwandeling · België
Freyr-Hastière sur GR
Niveau zwaar
Afstand 13,7 km
Duur 4:08 u
Stijgen 408 m
Afdalen 506 m

Magnifique promenade sur les crêtes de Waulsort. Assez sportive sur la deuxième partie avec beaucoup de montagnes russes dans les bois mais ...

van Lolotte Trekker,   Community
Niveau Licht
Afstand 10,1 km
Duur 3:10 u
Stijgen 319 m
Afdalen 319 m

Nice hike with an outstanding view of the castle

van Mie Katoen,   Community
Dagwandeling · België
Rotsen van Freyr
Kaart / Rotsen van Freyr
Niveau Matig
Afstand 2,1 km
Duur 0:53 u
Stijgen 131 m
Afdalen 133 m

Wandeling langs de meest indrukwekkende rotsen van België.

1
van Arne Iserbyt,   Community
Dagwandeling · België
Boucle moyenne distance Freyr
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 14,2 km
Duur 4:35 u
Stijgen 478 m
Afdalen 479 m

Toujours le même principe:Proposer un parcours de +/- 15km polyvalent à faire à pied (rando ou trail), à son rythme (journée ou quelques heures) et ...

van Antoine Alexandre,   Community
Via Ferrata · België
Dinant Ascension
Niveau zwaar
Afstand 4,5 km
Duur 1:19 u
Stijgen 73 m
Afdalen 74 m

Pont à Lesse

van Ghislain janssen,   Community
Dagwandeling · België
Falmignoul, Maas en terug
Niveau Matig
Afstand 8,4 km
Duur 3:54 u
Stijgen 212 m
Afdalen 214 m

Wandeling door bos en veld met afdaling naar de Maas. Bezoek aan de kluizenaarswoning "vergane glorie"

van Peter Martens,   Community
Dagwandeling · België
Von Falmignoul ins Maastal
Kaart / Von Falmignoul ins Maastal
Niveau zwaar
Afstand 16,1 km
Duur 4:35 u
Stijgen 264 m
Afdalen 265 m

Von Falmignoul ins Maastal - Tour 46 aus Rother Wanderführer Ardennen/ Hohes Venn - 2. Auflage. Text aus ISBN978-3-7633-4391-1 Bergverlag ...

van Eifel Gecko,   Community

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving