Rochers de la Vièrge (Comblain-la-Tour)
De Rochers de la Vièrge, beter bekend als Comblain-la-Tour, liggen in een rustig deel van de Ourthe-vallei. De liefhebber van technisch klimmen op microgreepjes kan z’n hart ophalen in een van de 30 routes op de loodrechte zuidwand van de Arête de Chirmont.
-
Aantal routes/maximale lengte: 50/20m.
- Klimstijl/steilte: wand 80-90°.
- Niveau routes: 4-8a+.
- Gesteente: kalksteen en dolomiet.
- Expositie: voornamelijk zuidzuidoost.
- Beste jaargetijde: herfst, winter en voorjaar. De zuidwand van de Arête de Chirmont droogt zeer snel door de open ligging op het zuidoosten. Het is een ideaal winterklimgebied. Met warm weer in de zomer zijn de routes hier bijna niet te klimmen.
- OV: van station Comblain-la-Tour is het circa 1,5 km naar het klimgebied.
- Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart.
Dit klimgebied wordt beheert door de Klim- en Bergsportfederatie Vlaanderen. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.
Beschrijving
Vlak ten zuiden van Comblain-la-Tour staan de karakteristieke rotsen van de Rochers de la Vierge als trots rechtopstaande schollen langs de Ourthe. De rots ziet er onmogelijk glad uit, maar maak je geen zorgen. Je kunt op deze zonnige zuidwanden zeker een vijftigtal routes klimmen.
Van oudsher werd er in Comblain al veel geklommen, door klimmers uit Luik. Maar eind jaren ‘80 raakte het gebied in de vergetelheid. Totdat de KBF in 2008 besloot om de rotsen een tweede leven te geven. Het Belgian Rebolting Team ging aan de slag om paden en ladders aan te leggen, nieuwe routes te behaken en bomen te kappen. Dat het nog zo lang duurde voordat op de rotsen mocht worden geklommen, kwam doordat de benodigde milieuvergunning op zich liet wachten. Uiteindelijk zijn, ter bescherming van een aantal plantensoorten, enkele van de oorspronkelijke sectoren gesloten. Hierdoor zijn twee historische routes die tot de eerste 8e-graads routes van België behoren nu helaas off limit. Van de oorspronkelijk 150 routes zijn nu nog vijftig routes beklimbaar, genoeg voor flink wat dagen klimplezier.
De routes hier zijn zonder uitzondering goed behaakt, met ingecementeerde haken en moderne standplaatsen. Van de vijf deelmassieven is de zuidwand van de Arête de Chirmont het belangrijkst. Je klimt hier op het gegolfde oppervlak van een verticale laag rots. De routes op deze wand zijn technisch lastig en je moet je eigen weg naar boven zien te vinden door de ‘overdaad’ aan minuscule grepen en treetjes. Het voordeel hiervan is dat er voor iedereen, ongeacht de lichaamslengte, een passende oplossing te vinden is. Zoals vaak met dergelijke vrijwel altijd op het zuiden gelegen routes in België vind je de beste condities op een zonnige winterdag.
De aanraders op de Arête de Chirmont zijn March of the Pigs 7b en Trout Mask Replica 7b+. Die laatste is een continue route die misschien wel de mooiste is van de wand. Mon Nom est Personne 7c+/8a vraagt zowel in de start als in de finish alles van je vingerkracht en je balans. Op de Arête de la Rigolade en de Grand Ressaut zijn Izquierda en Rigolade lonende vierdegraads routes.
Parkeren en aanloop
Parkeer je auto op de Place du Wez of neem de trein naar het naastgelegen station. Coördinaten parking: 50°27'14.8"N 5°34'04.1"E. Loop vanaf hier te voet verder tot aan het einde van de Rue du Wez, ga hier onder het spoor door en loop parallel aan de spoorlijn weer terug naar de rots. Het spoor oversteken is streng verboden. De parkeerplaatsen aan het einde van de Rue du Wez zijn enkel bestemd voor de aanwonenden.
Specifieke aandachtspunten
- Het gebied is beperkt toegankelijk (max. 30 klimmers). Groepen (> 4 personen) kunnen hier niet terecht.
- Blijf op de paden en betreed beschermde zones niet.
- Het pad langs de Arête de Chirmont is steil en niet handig met heel jonge kinderen. Bovenaan de rots is bovendien weinig tot geen speelruimte.
- Het is verboden het spoor over te steken. Maak gebruik van de ten zuiden van het massief gelegen tunnel onder het spoor door. Deze kan in na regenval onder water staan.
Topo
De topo ‘Rochers de la Vierge’ (2021) is verkrijgbaar in de NKBV-webshop.
Beheer
Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken), vandalisme, etc. contact op met de beheerder, de KBF, via info@kbfvzw.be.
Disclaimer
Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.
Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.
Openingstijden
zondag | 00:00–24:00 |
maandag | 00:00–24:00 |
dinsdag | 00:00–24:00 |
woensdag | 00:00–24:00 |
donderdag | 00:00–24:00 |
vrijdag | 00:00–24:00 |
zaterdag | 00:00–24:00 |
Parkeren
Parkeer op de ‘Place du Wez’ (zie afbeelding) aan de westzijde van het spoor. Coördinaten 50°27'14.8"N 5°34'04.1"E. De parkeerplaatsen aan het einde van de Rue du Wez zijn bestemd voor aanwonenden. Je kunt het gebied niet via de oostelijk van het spoor gelegen weg bereiken.
Volg vanaf de Place du Wez in de in zuidelijke richting parallel aan het spoor lopende weg. Aan het eind van de weg ga je door de tunnel onder het spoor. Sla direct na de tunnel links af en loop, wederom parallel aan het spoor, in noordelijke richting tot je bij de rotsen komt. Dat is omlopen ten opzichte van het spoor oversteken. Dit laatste is echter streng verboden.
Coördinaten
Aanbevelingen in de buurt
Tocht in rechte lijn door de Ourthevallei. Verterkpunt is het staion van Comblain-la-Tour, of Bomal maar dan in de omgekeerde richting.
Parc Biron - Comblain-la-Tour - Bois Julienne ou de Comblinay - Ancienne carrière de Lawe - Ourthe - Hoyemont
Stage 4 of the GR 57 Vallée de l'Ourthe et Sentier du Nord
Marche Adeps 15 km XhorisDépart du club de foot Rue de Comblain 27, 4190 Ferrières
https://randogeurs.com/decouverte-du-sentier-geologique-comblain-au-pont/
Abenteuerfaktor: 10/10 Bereit für ein großes Abenteuer? Bizzare Felsenwege, steile Klippenpfade, Höhlendurchquerungen, Dschungelabschnitte, ...
Parcours ‘géologique’ qui traverse villages et vallées.
Boswandeling in Comblain-au-Pont, langs geschiedenis en panorama's
Toon alles op de kaart
Eigenschappen
- 8 Routes in de omgeving
Vragen & antwoorden
Wilt u de schrijver een vraag stellen?
Reviews
Foto's van anderen