Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Rochers de Regissa

Klimmen · Huy · 150 m · Vandaag open
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Klimmen in de buurt van Nederland: Rocher de Regissa
  Klimmen in de buurt van Nederland: Rocher de Regissa
  Video: NKBV

De Rochers de Regissa in het dal van de Hoyoux ten zuiden van Huy zijn het grootste klimgebied op conglomeraat van België. Door de ligging op het noordwesten is het klimgebied prima geschikt voor een bezoek in de zomer. Niet iedereen zal echter enthousiast worden van de klimstijl hier. Maar wie houdt van wat avontuur, zelfredzaamheid en eigen tussenzekeringen plaatsen kan hier z'n lol op. 

 • Aantal routes/maximale lengte: 65/20m.
 • Klimstijl/steilte: wand 70-90°.
 • Niveau routes: 3-6b.
 • Gesteente: conglomeraat.
 • Expositie: noordwest.
 • Beste jaargetijde: voorjaar tot herfst. Blijft relatief lang vochtig na neerslag.
 • OV: het station van Huy ligt op 6,3 km van het klimgebied.
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart

Dit klimgebied wordt beheert door de Club Alpin Belge. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

 

Beschrijving

De meeste klimmers associëren conglomeraat met Nideggen, het bekende klimgebied in de Eifel. Maar ook in België zijn er klimgebieden te vinden waarvan de rots bestaat uit natuurlijk aaneengekitte kiezelstenen. Meer dan je misschien denkt. Van deze gebieden is Régissa, in het dal van de Houyoux ten zuiden van Huy, het grootst. Het is een gebied voor mensen die avontuurlijk klimmen niet schuwen of voor hen die eens iets anders willen dan kalk.

Régissa zal mede daarom niet bij iedereen in de smaak vallen. Behalve de aard van de rots, zijn ook de haakafstanden in veel routes aan de forse kant. Wie van wat meer avontuur dan gebruikelijk in een sportklimgebied houdt is hier echter wel degelijk op z'n plek. Om het geheel af te maken liggen voor de echte speurder verscholen in het Bois de Sandron aan de overzijde van het dal nog enkele kleine rotsen met een paar dozijn routes en boulders. 

De inrichting van het klimgebied is te danken aan het harde werk van Jean-Claude Vittoz. Hij heeft quasi eigenhandig de gehele wand van vegetatie en losse rots bevrijd en de routes ingericht. De routes in Regissa zijn nadat ze geopend waren genummerd. De nummering loopt van rechts naar links. Dit komt overeen met de manier waarop je het massief van de weg af benaderd. De nummering ging initieel van 1 tot 55. Na de initiële nummering is nog een tiental extra routes geopend. De nummering hiervan is een voortzetting van de bestaande nummering en gaat dus van 56 t/m 66. Deze routes zijn voornamelijk links op het massief te vinden en de nummering gaat van links naar rechts.

Behalve de normale nummers zul je ook een paar nummers met een apostrof (‘) achter het nummer aantreffen. Het gaat hierbij om varianten; vaak zijn dit toprope-varianten zonder haken. Ook sommige genummerde routes kunnen zonder haken zijn, of alleen een tophaak hebben. Het gaat in dat soort gevallen om toprope-routes.

 

Parkeren en toegang

Parkeer de auto circa 500 meter ten noorden (stroomafwaarts) van het klimgebied bij de carpoolplaats (co-voiturage) naar het fietspad over de voormalige spoorlijn (RAVeL). Loop via het fietspad naar het zuiden tot je aangekomen bent op de plek waar de rotswand de weg het dichtst nadert. Steek hier de weg over en loop langs de rotswand naar de route van je keuze.

 

Specifieke aandachtspunten

 • De behaking is goed met ingecementeerde haken (brochen). Maar de afstand tussen de haken is af en toe aan de forse kant. Met een standaard sportklimuitrusting (touw en setjes) kun je niet alle routes klimmen. In een deel van de routes is het noodzakelijk dat je zelf mobiele tussenzekeringen plaatst.
 • De CAB heeft sinds enige tijd het gebied in beheer. Zij zullen de behaking van Régissa mogelijk gaan aanpassen en in lijn brengen met de ideeën van de CAB omtrent het inrichten van een sportklimgebied. 
 • De routes zijn maximaal 35 meter (de route Supercalifragilis) lang. De meeste routes zijn echter fors korter. Soms zelfs zo kort dat er geen tussenzekeringen zijn geplaatst en er alleen maar een tophaak is.
 • Een deel van de routes wordt in voorjaar en zomer overgroeid door vegetatie. Het is aan te raden om een snoeischaar en werkhandschoenen mee te nemen. 
 • Het bordje "Magnesie Interdite' bij de ingang van het gebied lijkt vooral de houding van de inrichter van het gebied ten aanzien van het gebruik van magnesium weer te geven. Het is onduidelijk of er hierover in de milieuvergunning of pachtovereenkomst iets is vastgelegd. 

   

Topo

Er staat een lijst van alle routes in Regissa op de website van JC Vittoz. Op deze site staan ook de details van het klimmen op de rotsen op de tegenoverliggende oever in het Bois de Sandron:

Hieronder staat ook een lijst met alle routes in het gebied met af en toe een opmerking over het verloop van de route. Niet alle routes zijn door de schrijver van dit artikel geklommen en er kunnen dus fouten in de beschrijving zitten. Tezamen met de informatie op de site van Vittoz zal dit voldoende informatie zijn om je een idee te geven over de mogelijkheden in het gebied. 

 

1: Rapa Nui, 5c. Boulderroute, 4 meter hoog. Geen tussenhaken, enkel een tophaak. 

2: Boulderroute, 4 meter hoog. Plaat en klein dakje. Geen tussenhaken, enkel een tophaak. Geen gele markering. Waardering onbekend. 

3: Bourrasques, 4. Route met een vervaagd nummer. Klim langs 2 tussenhaken over de plaat. Ccirca 4 met de graat en 4+ zonder de graat.  

4: Le Petit Gris, 4. Geen haken. Klim over de kant omhoog, en maak eventueel gebruik van de haken en het relais van route 3. 

5: Les Tre Piccolissima, 4+. Onderin onbehaakt. Vaak overgroeid. Klim via een spleet in de hellende wand. Daarna één tussenhaak en het relais. 

6: Les Tre Piccolissima, 4+. 7 meter hoge route met 2 gele haken. Het nummer staat hogerop onderaan de wand geschreven. Gebruik eventueel de 2e haak van route 7. 

7: Les Tre Piccolissima, 4+. Route met gele haken in een versnijding.

8: Bâtard Pure Race, 5a/b. Traverserende route. Begin in route 3 en klim tot het relais van route 37. 

9: Bon Rétablissement, 6a (6b direct). Boulderroute van circa 6 meter met een tophaak. 

10: Nathan, 5a. Onbehaakte spleet die eindigt in route 11. Zelf af te zekeren met nuts en medium/grote cams.

11: Le Merle à Tête Blanche, 5a. Circa 12 m lange route in de dièdre. 

12: Ka, 5a. Mooie schone wand en spleten. 

13: Pusillanime, 6a. Onbehaakte toproperoute links van route 12. 

14: Le Violon Dingue, 4+. Onbehaakte route.

15: Basilic Instinct, 5c. Mooie wand met spleten die schuin naar rechts loopt.

16: Jet Stream, 5b/6a. Wand met spleten. Bovenin bij het dakje 2 opties: door het dak (6a) of links er langs (5b).

17: Le Genou Mariné, 6a. Route door de wand. 

18. La Baratineuse, 4+. Via een overhangende versnijding op de graat omhoog.

19: La Schtroumpfeuse, 4. Overgroeide en onbehaakte route. 

20: Pipistrelle, 6b+. Start via route 19. Het grote dak via de versnijding. Rechts langs iets makkelijker. 

21: Walloniades, 5a. Over de plaat en de graat naar het dak en daar links langs klimmen. Circa 18 m.

22: Le Nain compétant, 6a. Via de hoek tot onder de linkerzijde van het dak.

23: La Chiourme, 4b. De versnijding volgen tot het relais linksboven. Geen haken, relais is behaakt.

24: Variant op route 23, 4+. Ga op de eerste band naar links en daarna door de wand omhoog tot het relais van route 23 of 24. 

25: Le Syndrome de la Bedaine, 5a. De mooie schone wand iets rechtshouden naar boven. 18m

26: Le Bloc de Damoclès, 5a. Via een versnijding naar een dakje. Het blok kan los zitten!

27: Pavé César, 4+. Een behaakt systeem van versnijdingen iets rechtshoudend naar boven volgen.

28: Bufo Bufo, 4+. Over de linker kant van de versnijding van 27 omhoog. Via het dak op 15 m omhoog is 6b.

29: Colza Nostra, 4+. De 20 m lange versnijding recht omhoog. Hoge 1e haak, relais identiwek met route 30.

30: La Virtuoz, 5a. Via een spleetje en een wand omhoog. Iets recht aan houden en door de topwand naar het relais. 

31: La Double Enclume, 5a/A0. In het linkerdeel van de wand via 2 haken omhoog tot op de wand. Stand onder het dak of A0 door via de overhangende versnijding.

32: La Cordée, 5a+/A0. Via de onbehaakte versnijding omhoog. Eerste haak op 10 m. Door het dak en de versnijding omhoog.

 

Route 33 en 34 starten via de spaarzaam behaakte dièdre. Je kan ook de gele haak links van route 35 op 3 meter hoogte inhangen.

33: Le Dièdre de la Fouine, 4+. De grote dièdre omhoog. 3 haken, circa 22m.

34: Le Point Cardinal, 5c+. Volg route 33 tot de 2e haak. Vanaf hier links de wand in. Bovenin rechtsom het dakje is makkelijker. 

35: La Théorie du Grain de Sable, 6a+. Start identiek met route 33/34. Klim via de meest rechter van de gele haken naar het bandje. Hier staat nr 35 op de rots geschilderd. De 2e haak is ook geel. Via de versnijdingen en overhangen omhoog richting de uitstekende punt.

 

Route 36-38. Geen nummer, alleen gele vlek onderaan.

36: Li Neûr Ongue, 6a. Via de gele haak boven de gele vlek 1,5 meter links van route 33/34/35 omhoog tot op de band. Hier staat een gele vlek met nr36 op de rots. Door de overhangende versnijdingen omhoog. Ga links langs het afsluitende dak.

37: Empreintes, 5c. Via een hoge eerste gele haak omhoog en via versnijdingen en dakje omhoog.

38: Dreût a Bîwac. Bij de vage gele vlek op de rots. Onbehaakte variant tot op de band. Niet de moeite waard.

39: Les Voleurs d’Eau ne Manquent pas d’Air, 4c. 

39': Onbehaakte toprope variant door het dak. 

40: La Vigogne, 4c. Start via route 39. Bij de derde haak naar rechts en omhoog via een dièdre. 

41: Li Bloc qui Bodje, 5b. Gaat naar het relais van route 39.

42: Les Cigares du Pharaon, 5b. 

43: Le Spigolo Nero, 5c. Start identiek met route 42. Bovin rechtshoudend naar het relais. 

44: Supercalifragilis, 4c. Bij de 2e haak rechtsaf en via de dièdre tot bovenaan. 35m lang.

45: Ciel de Cendres, 4.

  

De volgende drie routes starten identiek. Het zijn van rechts naar links:

63: Je Grimpe donc je Ris, 5c. Start als route 46 tot op het plateau onderin. Ga vanaf het plateau (rechts van route 47) eerst via de hoek, dan over de plaat/wand naar boven. 

47: L’Instinct Gogol, 6a. Start als route 46 tot op het plateau onderin. Ga rechts van de arête en daarna door het dak. 

46: La Chiffonnière du Caire, 4c. 30 meter lange route met een variant onder het dak langs of links over de plaat. Hou vanaf het eerste plateau links aan. 

 

64: Madiba Invictus, 5a. Start 4 meter links van route 46 en klim de wand links van de versnijding. 30 meter lang.

65. Asimbonanga, 5a/6a. Onduidelijk routeverloop.

60: Les Oies Sauvages, 5a. 20 meter links van route 46. 

 

48: ?

49: ?

 

61. Hécatombe, 4+. Onbehaakte variant rechts van route 62, volg een band en een korte dièdre tot het relais van route 62.

62. Sans Doigts Sans Doute, 5a. De route 5 meter rechts van route 50. Klim tot op een plateau en vervolg je route midden door de plaat.

50: Cuba Libre on The Roc, 5c. Vrij continue plaat. 

51: L’Effet Papillon, 4. Ga na de plaat links van het dakje langs.

59: Tout ça ne nous rendra pas le Congo, 5c. Klim links van het dakje en vervolg je route via de pijler of de plaat. 

52: La Rotonde, 5c. Klim de afgeronde pijler ofwel direct ofwel makkelijker via links. 

58: Rien D’Origidalle, 5a. Dit is een variant van route 53 die start vanaf het plateau op 5 meter hoogte. Beklim de van 2 tussenhaken voorziene wand rechts van de spleet/versnijding van route 53.

53: Le Roi des Fourmis : 4+. Klim met één relatief laag geplaatste haak via een overhangetje tot op het plateau. Klim vanaf hier via de niet behaakte spleet in de versnijding naar het relais.

 

Op het eind van het massief is het meest compacte wanddeel te vinden. 

54: La Soulanne, 6b. Klim midden door de wand met 5 haken naar boven. Iets brokkelig tussen haak 2 en 3. 

55: Escape To The Summit, 5c. Klim via 3 getrapte wanddelen tot onder het dakje. Ga verder over de wand richting de graat. 

56: Petit Toit Entre Amis, 6a+. Een onbehaakte route. Klim met behulp van smalle spleten 1 meter links van route 57 aan de linkerzijde van het grote dak omhoog. De beste optie is om in toprope te klimmen. 

57: L’Ombrée, 4+. De hoekversnijding links naast het grote dak. Vaak vies. Onbehaakt. 

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken) en vandalisme contact op met de beheerder, de Club Alpin Belge, via rochers@clubalpin.be.

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.

Openingstijden

Vandaag open
zondag00:00–24:00
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00
Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 17.06.2022

Parkeren

Ga van Huy naar Modave over de N641. Het klimgebied ligt aan de linkerzijde (oostzijde) van de weg op 6,2 kilometer vanaf de Maas op de coördinaten 50°29'17.3"N 5°15'31.1"E. De auto parkeer je het best 500 meter eerder ter hoogte van RAVel (zie afbeelding).

Coördinaten

DD
50.488341, 5.258794
DMS
50°29'18.0"N 5°15'31.7"E
UTM
31U 660227 5595366
w3w 
///omduwen.binnenin.omkeren
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Dagwandeling · België
I-A05. Huy -Andenne
Niveau Matig
Afstand 16,1 km
Duur 4:13 u
Stijgen 229 m
Afdalen 227 m

Pelgrimsroute voor wandelaars: De Weg van de Franken I. Meer informatie op www.dewegvandefranken.nl.

van Ben Teunissen,   Community
Niveau Licht
Afstand 32,2 km
Duur 2:15 u
Stijgen 67 m
Afdalen 47 m

van EuroVelo Belgium,   EuroVelo Belgium
Niveau Licht
Afstand 32,2 km
Duur 2:15 u
Stijgen 67 m
Afdalen 47 m

van EuroVelo Belgium,   EuroVelo Belgium
Dagwandeling · België
Huy - Vallée du Hoyoux [30km]
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 30 km
Duur 8:57 u
Stijgen 877 m
Afdalen 877 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Kaart / Au fil de l'eau - de Chaudfontaine à Erquelinnes – Étape 02
Niveau Licht
Afstand 37,6 km
Duur 2:43 u
Stijgen 42 m
Afdalen 35 m

Cet itinéraire vélo de 167km part de Chaudfontaine près de Liège et vous mène 'au fil de l'eau', d'Est en Ouest, à Erquilinnes. Vous suivez les ...

Outdooractive Editors
Aanbevolen route Niveau Licht
Afstand 82,4 km
Duur 20:20 u
Stijgen 466 m
Afdalen 426 m

En 2018, voyage à vélo de 5 jours avec mon fils. Le but initial était de parcourir la Vennbahn (l'une des plus longues routes cyclables d'Europe ...

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Niveau Licht
Afstand 472,5 km
Duur 120:10 u
Stijgen 2.739 m
Afdalen 2.809 m

En 2018, voyage à vélo de 5 jours avec mon fils. Le but initial était de parcourir la Vennbahn (l'une des plus longues routes cyclables d'Europe ...

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Niveau Licht
Afstand 11 km
Duur 2:51 u
Stijgen 136 m
Afdalen 136 m

Bois de la Neuville-Sous-Huy

1
van Max G,   Community

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving