Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Rochers du Castel (Pont-à-Lesse /Castel)

Klimmen · Dinant · 139 m · Vandaag open
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Klimmen in de buurt van Nederland: Pont-à-Lesse
  Klimmen in de buurt van Nederland: Pont-à-Lesse
  Video: NKBV

De Rochers du Castel bij Pont-à-Lesse zijn een voor Belgische begrippen groot en afwisselend klimgebied. De rotsen zijn rustig gelegen in een hellingbos langs de Lesse. Je vindt hier ruim 150 erg goed ingerichte klimroutes in een afwisselende klimstijl. Ook is er een moderne klettersteig, die perfect geschikt is om het begaan van een klettersteig voor het eerst te oefenen.

 • Aantal routes/maximale lengte: 150/25m.
 • Klimstijl/steilte: wand 70-90°.
 • Niveau routes: 3+ tot 7c.
 • Gesteente: kalksteen.
 • Expositie: voornamelijk zuid, gedeeltelijk west en noord.
 • Jaargetijde: het gehele jaar.
 • OV: station van Anseremme op 2,2 km.
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart.

Dit klimgebied wordt beheert door de Klim- en Bergsportfederatie (KBF). Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Beschrijving

Pont-à-Lesse/Rochers du Castel is een relatief groot klimgebied aan de Lesse net ten zuiden van Dinant. De klimmogelijkheden in het gebied zijn rond 2005 fors uitgebreid door de Belgische Klim- en Bergsportfederatie. Vrijwel alle routes in PaL zijn sindsdien erg goed behaakt met solide haken die op niet al te forse afstanden van elkaar geplaatst zijn en moderne relais. Met een standaard klimuitrusting (enkeltouw en setjes) kun je vrijwel alle routes klimmen.

Op Castel 4 is een korte klettersteig ingericht die vrij toegankelijk is als je een NKBV klimjaarkaart hebt. Meer info over de klettersteigmogelijkheden vind je hier: Klettersteig Pont-à-Lesse.

Lees hier meer over de klettersteig.

 

Parkeren

Parkeer de auto bij het Best Western Hotel Castel Pont-à-Lesse. Klimmers moeten de parking buiten de hekken van het hotel gebruiken (zie ook de topo) . Als deze vol is mag onder geen beding de parkeerplaats binnen de hekken van het hotel gebruikt worden. Wanneer alle parkeerplaatsen buiten de hekken vol zijn ga je op zoek naar een parkeerstrook langs de weg verder stroomopwaarts of stroomafwaarts zonder daarbij de weg te blokkeren of de toegang tot een weide te blokkeren.

Let op: op het hek rond de parking is een bord gemonteerd waarop staat dat de parkeerplaats alleen voor hotelgasten bedoeld is. Dit geldt voor de parkeerplaatsen BINNEN het hek, niet voor de parkeerplaatsen buiten het hek. 

 

Specifieke aandachtspunten

De rotsen van PaL liggen op het terrein van het Best Western Hotel Castel Pont-à-Lesse. Er is met het hotel afgesproken dat klimmers zich ALTIJD aanmelden bij de receptie van het hotel voor ze gaan klimmen. De procedure is als volgt: noteer voordat je gaat klimmen je naam en (eventueel) vereniging in het klimregister. Dit register ligt over het algemeen op een sta-tafel in de hal, nog voordat je bij de balie komt. Ben je met een groep? Dan is het voldoende als één persoon van de groep zich gaat inschrijven. De rest van de groep kan buiten blijven. 

Na het aanmelden loop je via de specifieke route voor klimmers naar de rotsen (zie foto-caroussel en topo). Ga NIET over het hotelterrein! Volg het pad tegenover de receptie (van de rotsen af/naar het zuiden). Na 30 meter ga je links de trap op. Ben je met de kinderwagen dan loop je nog wat verder door tot het pad een 180 graden bocht maakt. Volg vervolgens dit pad langs de bosrand naar de sectoren Castel 5, Castel 4, Castel 3, Castel 2, en tenslotte Castel 1. 

 • De rotsen grenzen aan de tuin van het hotel. Klimmers zijn hier te gast. Hou daarom het geluidsniveau zo laag mogelijk en ga niet vloeken als de route niet lukt. Touwcommando's kunnen ook visueel worden gegeven.
 • Ga bij regen niet schuilen in de gebouwen van het hotel. Onder Castel 5 is een schuilhut waar je wel gebruik van kunt maken.
 • Er is in 2021 een nieuw toilet geplaatst aan het pad onderlangs Castel 4 en Castel 5 (zie afbeelding in de foto-caroussel). 
 • Het gebied wordt relatief veel bezocht door commerciele groepen. Mountain Network heeft hun locatie in de Ardennen op het naastgelegen terrein. Zij hebben net als de KBF een overeenkomst met de eigenaar van het terrein voor het gebruik van de rotsen afgesloten. Respecteer daarom deze groepen en geef hen voorrang als daarom gevraagd wordt. 
 • De gedeeltes van het gebied die niet toegankelijk zijn, zijn aangegeven met een rond bordje met een kruis. Bordjes met een pijl geven de start van het gedeelte aan waar geklommen kan worden (zie foto's in de foto-caroussel).

 • Daal na het klimmen alleen af door abseilen/ombouwen. Loop niet om. De routes in dit gebied zijn niet bedoeld om van bovenaf in te hangen i.v.m. steenslaggevaar. 

 

Topo

De topo van Pont-à-Lesse (2018) is verkrijgbaar in de NKBV-webwinkel. 

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties, vandalisme, et cetera contact op met de beheerder, de KBF, via info@kbfvzw.be.

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.

Openingstijden

Vandaag open
zondag00:00–24:00
maandag00:00–24:00
dinsdag00:00–24:00
woensdag00:00–24:00
donderdag00:00–24:00
vrijdag00:00–24:00
zaterdag00:00–24:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

 

 

 

 

1 opmerking

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leuk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opmerking plaatsen

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen

Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 29.11.2022

Parkeren

Parkeren: Coördinaten 50°13'24.3"N 4°54'41.1"E. Klimmers moeten de parking buiten de hekken van het hotel langs de weg gebruiken (zie afbeelding 16 en 17). Loop vervolgens de toegangsweg van het hotel op, ga rechtsaf (eerst van de rotsen af). Na 30 meter ga je links de trap op. Ben je met de kinderwagen dan loop je nog wat verder door tot het pad een 180 graden bocht maakt. Loop vervolgens via de route op afbeelding 16 naar de rotsen.

Coördinaten

DD
50.227181, 4.913776
DMS
50°13'37.9"N 4°54'49.6"E
UTM
31U 636502 5565642
w3w 
///afgewend.druiven.eurocent
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Via Ferrata · België
Dinant Ascension
Niveau zwaar
Afstand 4,5 km
Duur 1:19 u
Stijgen 73 m
Afdalen 74 m

Pont à Lesse

van Ghislain janssen,   Community
Mountainbiken · Frankrijk
VTT Anseremme Mesnil-Saint-Blaise
Aanbevolen route Niveau S1 Matig
Afstand 32,2 km
Duur 3:50 u
Stijgen 394 m
Afdalen 394 m

Parcours aux paysages atypique avec un début de parcours dans la vallée de la Lesse et la fin dans la vallée de la Meuse

van Benjamin _,   Community
Niveau Matig
Afstand 20,4 km
Duur 5:48 u
Stijgen 319 m
Afdalen 317 m

Hike from Anseremme train station.Return via Dinant- or Anseremme train station (shorter)

1
van Peter CLAIRHOUT,   Community
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 32,2 km
Duur 9:46 u
Stijgen 877 m
Afdalen 877 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 26,7 km
Duur 7:25 u
Stijgen 441 m
Afdalen 433 m

Randonnée de la gare d'Anseremme à la gare d'Houyet en remontant la Lesse.

van Pierre Angenot,   Community
Aanbevolen route Niveau zwaar
Afstand 8,9 km
Duur 2:30 u
Stijgen 208 m
Afdalen 208 m

Toujours le même principe une rando en boucle entre 6 et 8 KM à faire avec les enfants et qui présente un ou deux points d'intérêts.

van Antoine Alexandre,   Community
Dagwandeling · België
Boucle moyenne distance Freyr
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 14,2 km
Duur 4:35 u
Stijgen 478 m
Afdalen 479 m

Toujours le même principe:Proposer un parcours de +/- 15km polyvalent à faire à pied (rando ou trail), à son rythme (journée ou quelques heures) et ...

van Antoine Alexandre,   Community
Dagwandeling · België
Freyr-Hastière sur GR
Niveau zwaar
Afstand 13,7 km
Duur 4:08 u
Stijgen 408 m
Afdalen 506 m

Magnifique promenade sur les crêtes de Waulsort. Assez sportive sur la deuxième partie avec beaucoup de montagnes russes dans les bois mais ...

van Lolotte Trekker,   Community

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving