Rochers du Néviau (Dave)
Het klimgebied Dave, eigenlijk les Rochers du Néviaux geheten, is een van de klassieke Belgische klimgebieden. Al sinds de jaren '30 is dit klimmassief met z'n typerende 'gatenkaas'-rots erg populair. Dave is met name een geliefd doel om multi-pitch routes in steile rots met goede grepen te klimmen. In het centrale massief zijn daarnaast indrukwekkende steile routes van een lengte te vinden.
- Aantal routes/maximale lengte: 250 lengtes/60m.
- Klimstijl/steilte: wand 70-90°.
- Niveau routes: 3-7c, met het zwaartepunt van 3 tot 6b.
- Gesteente: dolomiet.
- Expositie: voornamelijk zuidwest.
- Beste jaargetijde: het gehele jaar.
- OV: het station van Dave-Saint-Martin op 1800m en het station van Jambes op 3,5 km.
- Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart.
Dit klimgebied wordt beheert door de Club Alpin Belge. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.
Beschrijving
De Rochers du Néviaux, beter bekend onder de naam Dave naar het nabijgelegen plaatsje, zijn een klassieker onder de Belgische klimgebieden. In dit onder de rook van Namen gelegen klimgebied leiden tal van indrukwekkend steile routes in 50 à 60 meter naar de top van het massief.
De rots in hier is vergelijkbaar met de rots van Beez en Marche-les-Dames aan de oostzijde van Namen. Het dolomiet is flink uitverweerd en biedt de klimmer talrijke gaten en randjes. De routes lopen daarnaast vaak door spleten, versnijdingen en schoorstenen. Het is hierdoor het mogelijk is om voor de moeilijkheidsgraad onverwacht steile en indrukwekkende routes te klimmen. Het gebied is dankzij de hoogte, en het grote aantal routes van gematigde moeilijkheidsgraad heel geschikt als oefengebied voor multi-pitch klimmen.
Het rotsmassief is globaal onderverdeeld in drie delen: de linker sector wordt gekarakteriseerd door lange relatief makkelijke routes die naar boven uitgeklommen moeten worden. In het centrale massief kan in hellende routes met daarboven indrukwekkende daken worden geklommen. In het meest rechter deel van het massief zijn voornamelijk makkelijker routes die vinden die wederom tot bovenaan uitgeklommen moeten worden.
De CAB is in 2017 gestart met het saneren van het gebied. De meeste routes van de Rochers du Néviaux zijn inmiddels voorzien van ingecementeerde haken en moderne relais'. Sommige klassieke routes zijn echter bewust in een meer avontuurlijke staat gelaten. Deze routes hebben vrij forse haakafstanden en/of een hoge eerste haak. Hoewel je met een standaard sportklimuitrusting (enkeltouw en setjes) een groot deel van de routes kan klimmen is het in een deel van de routes aan te raden of zelfs noodzakelijk om je eigen mobiele tussenzekeringen te plaatsen. Aan de rechter zijde van het massief zijn (en worden) nieuwe routes ingericht. Informatie hierover zal tzt opgenomen worden in de nieuwe topo en/of op de online topo in het Premium gedeelte van 27Crags.
Dave kent twee nadelen. De ligging van het gebied naast een drukke weg en een spoorlijn is helaas weinig idyllisch. Daarnaast heeft de rots in veel van de routes erg geleden onder de vele beklimmingen. Wanneer je in Dave klimt met koel weer, wat wind en een lage luchtvochtigheid dan valt het met de gladheid echter mee en kun je genieten in spectaculair steile routes. Maar wie hier op een warme zomerdag in de brandende zon gaat klimmen heeft het gevoel alsof alle grepen en treden met zeep zijn ingesmeerd.
Aanraders zijn er plenty te vinden onder de makkelijke routes aan weerszijden van het massief. Je kan daar in verraasend steil terrein routes boordevol enorme grepen klimmen. Specifieke aanraders zijn L'Impatience 5c, La Nunez, een enorm spectaculaire en luchtige 6a+ (start via Gautier), La Possédée 6b+ (start via Jefke, einde via links) of 6c (start via Jefke, einde via le Toit Cassin), Magic Fly (start via Gautier) 7a en L 'Ange 7a (beide lengtes achter elkaar klimmen).
Onregelmatige gaten en fossielen van zeelelie-stengels (zie ook de foto in de foto-caroussel) zijn typisch voor het dolomiet van Dave en het nabij gelegen klimgebied Beez. Het witte poeder dat je hier vaak in gaten en langs spleten aantreft is geen magnesium maar kaliumnitraat/kali-salpeter (KNO3). Uitwerpselen van van duiven en vleermuizen die in de gaten in de rots nestelen dienen als bron voor dit makkelijk oplosbare zout. Daar waar het water verdampt (onder overhangen) slaat het zout neer en vormt het ragfijne kristallen die lijken op ijsnaalden/sneeuw. Vies, want afkomstig van uitwerpselen? Nee, niet per se. Kaliumnitraat is een nuttige grondstof die bijvoorbeeld als conserveermiddel in droge worst gebruikt wordt.
Parkeren en aanloop
Parkeer op de parking naast de weg. Coördinaten 50°25'36.9"N 4°52'19.8"E. Als de parking vol is dan kan er langs de westzijde van de weg (spoorzijde) geparkeerd worden. Gebruik het zebrapad om over te steken en loop daarna onder de rotsen naar het massief van je keuze.
Specifieke aandachtspunten
- Afgezien van het gedeelte tussen de routes 'Fontaine' en 'Bivouac' is het ABSEILEN, TOPROPEN, TOUWEN UITGOOIEN, enz. NIET TOEGESTAAN. In plaats daarvan moet je doorklimmen naar de top van het massief. Daal vervolgens af via de paden die naar de bunker leiden. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het voorkomen van incidenten a.g.v. steenslag op onderliggende touwgroepen en de weg (!) en het voorkomen van overmatige drukte door tweerichtingsverkeer.
- In de centrale sector tussen (en inclusief) La Jefke/L1 Cancoin en La cheminée du Bivouac/Lucie is het toegestaan af te dalen (om te bouwen) vanaf de top van de routes. Let in de langste routes op de lengte van je touw. De routes tot 40 meter lang en je hebt daarom een 80 meter lang touw nodig.
- Het is verboden te klimmen in de routes links van de Jardinet op de noordwestwand van de sector Autrichiens.
- Beperk het lopen door het gebied tot de vaste paden. Het pad boven langs de bunker is de enige verbinding tussen de wandvoet en de top van het massief. Het pad is aangegeven met een markering.
- Op het infopaneel ter plekke vind je de actuele informatie over het klimgebied.
-
Een deel van (of de gehele) pijler rechts naast de 4e en 5e haak van de route La Directe lijkt vervaarlijk los te zitten. Het gaat hier om een stuk rots van vele tientallen à honderden kilo's.
- In de route Magic Fly lijkt de rots tussen de 4e en 5e haak na het tussenrelais van erg slechte kwaliteit. Mogelijk zit hier een stuk rots van vele tientallen (honderden?) kilo's los.
Topo
De topo van Dave dateert van eind jaren 80 (!) en is logischerwijs uitverkocht. Je kunt de topo hier downloaden. De recente herbehaking kan voor wijzigingen hebben gezorgd ten opzichte van de oude topo. Over de gehele breedte van het massief is een traverserende route ingericht, de luchtige 'La Traversée du Grand-Duc', 300m 5c. ventuele extra haken ten opzichte van de normale routes zijn groen geschilderd.
De CAB zal naar verwachting eind 2021/begin 2022 met een nieuwe topo komen.
27 Crags biedt gebruikers in het Premium-gedeelte een (nog niet volledige) topo van het gebied: 27crags/Dave.
Beheer
Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties en vandalisme contact op met de beheerder, de Club Alpin Belge, via rochers@clubalpin.be.
Disclaimer
Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.
Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.
Openingstijden
zondag | 00:00–24:00 |
maandag | 00:00–24:00 |
dinsdag | 00:00–24:00 |
woensdag | 00:00–24:00 |
donderdag | 00:00–24:00 |
vrijdag | 00:00–24:00 |
zaterdag | 00:00–24:00 |
Parkeren
Parkeren en aanloop Parkeer op de parking naast de weg. Coördinaten 50°25'36.9"N 4°52'19.8"E. Gebruik het zebrapad om over te steken en loop daarna onder de rotsen naar het massief van je keuze. Op het infopaneel ter plekke vind je de actuele informatie over het klimgebied.Coördinaten
Aanbevelingen in de buurt
Toujours le même principe:Proposer un parcours de +/- 15km polyvalent à faire à pied (rando ou trail), à son rythme (journée ou quelques heures) et ...
Enregistré le 1 nov. 2022 14:31:11 Balade uniquement dans le bois sur des sentiers. 1. La Vecquée était un bois de l'évêque. Sa superficie est de ...
Eine 7,4km lange Tour an Maas und Sambre zur Citadelle von Namur.
panoramic views from the citadel, the castle of Namur and some other historic buildings
Maasfietsroute / La Meuse à Vélo is a bike route along the river Maas / Meuse. This is part of the route, from Namur to Huy.
Toon alles op de kaart
Eigenschappen
- 8 Routes in de omgeving
Vragen & antwoorden
Wilt u de schrijver een vraag stellen?
Reviews
Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.
Foto's van anderen