Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Via Cordata de la Croix Mossay

Klimmen · Liège · 125 m
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • In de derde haarspeldbocht van het wandelpad (bocht naar rechts) leidt een paadje over de helling tot aan de rots. Als je deze aanduiding ziet dan zit je goed.
  In de derde haarspeldbocht van het wandelpad (bocht naar rechts) leidt een paadje over de helling tot aan de rots. Als je deze aanduiding ziet dan zit je goed.
  Foto: Harald Swen, NKBV

De aan de Vesdre gelegen Grosse Roche bij Trooz is bij de meeste klimmers onbekend. Ten onrechte. Het rotsmassief heeft een soort rots en stijl die je nergens anders in België tegen zult komen. Om ervan te kunnen genieten moet je wel affiniteit met het alpiene werk hebben. 

 • Moeilijkheidsgraad: AD+.

 • Lengte: 700m, wandelroute 3km.

 • Expositie: voornamelijk west en zuidwest

 • OV: het treinstation van Trooz ligt op 350 meter van de parking. 

 • Beste jaargetijde: het hele jaar.

 • Vrij toegankelijk 

Dit gebied wordt niet beheerd door een Belgische Klim- of Bergsportfederatie maar in samenspraak met de eigenaar van de grond door de Waalse klimmer Jean-Claude Vittoz. Het is uitsluitend toegestaan om op dit particuliere terrein te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren. Het is geen recht om hier te klimmen maar een voorrecht. Gedraag je low profile, parkeer niet naast of voor woningen en hou het volume laag. 

Beschrijving

Indrukwekkend hoog en duister rijst de gitzwarte Grosse Roche op vanaf de rechteroever van de Vesdre ter hoogte van het treinstation van Trooz. Dat wil zeggen, als je tenminste een blik op de rots kan werpen. De dichte bebouwing rondom het station ontneemt namelijk grotendeels het zicht op het rotsmassief. Het is ongetwijfeld een belangrijke reden waarom dit grootste natuurlijke rotsmassief langs de Vesdre bij de meeste klimmers volkomen onbekend is.  

De rots bestaat uit een soort gesteente dat vrij los is en daarom niet bepaald ideaal is om op te klimmen. De beter gewende sportklimmer zal het klimmen hier niet leuk vinden, de meer alpien georiënteerde allround-klimmer zal vast het 'avontuurlijke' karakter van de rots kunnen waarderen.

De liefhebber van alpiene klettersteigs, of gematigd alpien klimmen komt hier ook aan z'n trekken. In het gebied is namelijk de enige Via Cordata van België ingericht, waarvan het parcours over en tussen de vier massieven die tesamen dit gebied vormen slingert. Een via cordata is, zoals de naam al een beetje weggeeft, een met touw zelf af te zekeren via ferrata. In een via cordata wordt van je verwacht dat je de touwtechnieken die komen kijken bij het multipitch klimmen volledig beheerst. 

Ondanks de ligging in de industriële vallei van de Vesdre direct tegenover het stadje Trooz is de natuurbeleving in dit gebied prima. Omdat de rotsen is alleen via een smal en steil klimmerspaadje bereikbaar zijn komt er hier zelden iemand. Eenmaal bij de verschillende massieven aanbeland merk je vrijwel niets meer van de bebouwing aan de overzijde. Genieten maar!

 

Parkeren en aanloop

De parking voor de auto ligt aan de Ry Fenderie aan de oostzijde van de Vesdre. Steek met de auto de brug over de Vesdre over, ga op de kruising rechtdoor, rij het typische 'Chateau' de la Fenderie (een oude smederij) aan je linkerhand voorbij en circa parkeer 100 meter na het passeren van de brug op de halfverharde parkeerstrook aan je rechterhand.

Let op: parkeer NIET in de woonwijk aan de kruising direct na de brug over de Vesdre. Coördinaten parking: 50°34'15.0"N 5°41'28.2"E. Zie ook de foto's in de foto-caroussel.

Vanaf de parking volg je de Ry Fenderie 30 meter helling opwaarts tot een duidelijk gemarkeerd wandelpad schuin de helling omhoog gaat. Bij de start van dit wandelpad staat een niet te missen verticale steen. Volg het pad tot aan de derde haarspeldbocht. Hier gaat een klein klimmerspaadje rechtdoor. Op een rots rechts naast het pad zie je de aanduiding GR-VIA staan. Volg dit paadje dat grotendeels parallel aan de helling loopt tot je bij een uitzichtspunt komt. Je bevindt je hier ongeveer ter hoogte van de Grosse Roche, het eerste van de vier massieven waaruit dit gebied bestaat. Van zuid naar noord zijn er: 

 • de Grosse Roche (het grootste massief en de start van de Via Cordata).
 • de Rognon des Vires.
 • Le Socle.
 • Le Rognon Noir. 

 

Via Cordata de la Croix Mossay

Wat een klettersteig of via ferrata is zal voor iedereen duidelijk zijn. Een via cordata is minder bekend. De clou zit 'm in de naam. Het woord ferrata in via ferrata wijst op de stalen kabel die voor de beveiliging zorgt. Het woord cordata in via cordata staat voor 'touwgroep' wat er op wijst dat je de route als touwgroep moet klimmen met een door jezelf mee te nemen touw dat voor de beveiliging zorgt. Daarnaast wordt er in een via cordata niet geprobeerd om een zo spectaculair mogelijk parcours met allerlei stalen en houten kunst- en vliegmiddelen in de rots te bouwen, maar wordt het parcours door de wand zoveel mogelijk door de natuur zelf bepaald. Je zult nog steeds af en toe handvaten, voettreden en beugels tegen kunnen komen, maar over het algemeen zul je veel vaker zelf de rots vast moeten pakken dan in een moderne via ferrata.

Het belangrijkste verschil met een via ferrata is natuurlijk dat een via cordata geen metalen kabel heeft die, in combinatie met een klettersteigset, voor de beveiliging zorgt. Hierdoor heb je een compleet andere set vaardigheden nodig - je moet immers zelf voor je beveiliging zorgen! Slechts de ankerpunten voor je touw zijn aanwezig. Dit kunnen zogenaamde 'varkensstaartjes' zijn waar je het touw aangenaam makkelijk en snel in kan hangen of normale brochen/haken, waar je het touw met setjes in moet hangen, net zoals bij normaal klimmen. Het begaan van een via cordata lijkt daardoor in grote lijnen veel op het klimmen van een rotsklimroute met meerdere touwlengtes, of het beklimmen van een berg via een graat. Net als bij deze beide vormen van klimmen kun je ook in een via cordata ervoor kiezen om touwlengtes uit te klimmen (van standplaats naar standplaats) of om gelijktijdig aan lopende zekering te gaan (tot de setjes op zijn waarna je stand maakt en hergroepeerd). Kortom, om een via cordata veilig en soepel te kunnen klimmen moet je alle technieken van het multipitch rotsklimmen onder de knie hebben.

De Via Cordata de la Croix Mossay volgt een parcours van circa 3 kilometer op en rond de rotsen die we in dit artikel beschrijven. Het parcours is gelegen op privéterrein. Het is alleen toegestaan om van de via cordata gebruik te maken wanneer je lid bent van een bij de UIAA of IFSC aangesloten vereniging. Het is niet toegestaan om hier commerciële activiteiten te ontplooien. De route is ingericht met relais (twee haken/ketting/maillons), varkensstaartjes, brochen en stalen handgrepen. Je hebt een touw van minimaal circa 30 meter nodig, en een normale klimuitrusting voor wanneer je een multipitch route gaat doen (setjes, zelfzekering, abseilapparaat, helm).   

De start van de via cordata bevindt zich ter hoogte van het eerder beschreven uitzichtspunt boven de top van de Grosse Roche. Volg vanaf hier gedurende circa 60 meter een pad naar links naar beneden totdat je bij drie op de rots bevestigde stalen letters komt die het woord 'Via' spellen. Daal verder af langs de rots tot je bij een stalen kruisbeeld aankomt, het 'Croix de Mossay'. Hier is de start van de Via Cordata. De via cordata eindigt op de Rognon Noir. Vanaf hier kun je via het wandelpad 'Sentier des Crêtes' teruglopen naar de parking.        

 

Materiaal

De route is ingericht met relais (twee haken/ketting/maillons), varkensstaartjes, brochen en stalen handgrepen. Je hebt een touw van minimaal circa 30 meter nodig, en een normale klimuitrusting vergelijkbaar met wanneer je een multipitch route gaat doen (klimgordel, minimaal 5 setjes, bandlus/zelfzekering, karabiners, abseilapparaat, helm) + klettersteighandschoenen.  Met alleen klettersteigervaring kom je er niet!

 

Specifieke aandachtspunten

 • Het zal voor iedereen op het zicht gelijk al duidelijk zijn dat de rots van dit massief niet overal 100% solide is. Stem je verwachting daarop af.
 • Het is aan te raden om in de zomer of het najaar een snoeischaar mee te nemen om het pad en de wandvoet van de massieven van de oprukkende vegetatie (Japanse Duizendknoop) te bevrijden. Het pad naar beneden langs de Grosse Roche raakt ook elk voorjaar overgroeid met bramen. 
 • Dit klimgebied wordt niet beheerd door een Belgische Klim- of Bergsportfederatie maar in samenspraak met de eigenaar van de grond door de Waalse klimmer Jean-Claude Vittoz. Het is uitsluitend toegestaan om op dit particuliere terrein te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren. Het is geen recht om hier te klimmen maar een voorrecht.
 • Gedraag je low profile, parkeer niet naast of voor woningen en hou het volume laag.

 

Topo

Lees meer over het exacte verloop van de via cordata 'La Croix de Mossay' op de website van Jean-Claude Vittoz: echosrochassiers.blogspot.com

 

Beheer

Het klimgebied wordt niet beheerd door een Klim- of Bergsportfederatie, maar door Jean-Claude Vittoz, sinds begin jaren '70 één van de meest fanatieke klimmers en inrichters van klimgebieden in Wallonië. Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken e.d.) en vandalisme met hem contact op via jc.vittoz@skynet.be.

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen via cordata waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Het begaan van een via cordata is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en verankeringen kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid op pad.

 

Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 17.06.2022

Coördinaten

DD
50.573944, 5.690439
DMS
50°34'26.2"N 5°41'25.6"E
UTM
31U 690497 5605903
w3w 
///fictie.invaller.trouwerij
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Dagwandeling · België
Pittige hellingen rond Trooz
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 13 km
Duur 3:54 u
Stijgen 407 m
Afdalen 408 m

Een niet al te lange, maar door de hellingen best stevige tocht door een afwisselend landschap met mooie vergezichten.

2
van Ann Van Roy,   Community
Dagwandeling · België
Trooz
Aanbevolen route Niveau Licht
Afstand 12,7 km
Duur 3:35 u
Stijgen 275 m
Afdalen 267 m

Randonnée de 12 km au départ de la Ferme des Loups à Forêt-Trooz à travers les paysages vallonés d'Olne et de Nessonvaux

van Pierre Angenot,   Community
Kaart / Fôret - Saint Hadelin: heerlijke vergezichten
Niveau Matig
Afstand 13,1 km
Duur 3:49 u
Stijgen 327 m
Afdalen 327 m

Een wandeling op de grens van het Land van Herve en de Vesdervallei. Dat staat garant voor heerlijke panorama's en stevige hellingen.

van Ann Van Roy,   Community
Dagwandeling · België
Mr. Pfade: Abenteuertour Trooz
Aanbevolen route Niveau zwaar
Afstand 19,4 km
Duur 7:00 u
Stijgen 750 m
Afdalen 750 m

Abenteuerfaktor: 7/10 (Variante 10/10) Bitte alle Sicherheitshinweise beachten! Sehr anspruchsvolle aber auch wunderschöne Erlebniswanderung ...

11
van Mr. Pfade,   Community
Niveau Licht
Afstand 14,2 km
Duur 3:56 u
Stijgen 388 m
Afdalen 325 m

Easy track, the path is already marked, with directions. Easy to reach by train (Trooz little train station) or by car.

van Giuseppe P,   Community
Trail/skyrunning · België
Magnetoise 2017
Kaart / Magnetoise 2017
Niveau zwaar
Afstand 63,7 km
Duur 10:41 u
Stijgen 1.597 m
Afdalen 1.597 m

67 Km trail run rond Magnee in Belgie. http://www.trail-la-magnetoise-17.webself.net/

van FarAway Ferry,   Community
Dagwandeling · België
Chaudfontaine (La Béole)
Kaart / Chaudfontaine (La Béole)
Niveau Matig
Afstand 10 km
Duur 4:04 u
Stijgen 352 m
Afdalen 352 m

Cette promenade porte le numéro 7, elle est balisée (rectangle horizontal vert).Elle est située sur la rive droite de la Vesdre.

3
van J Faf,   Community
Kaart / Au fil de l'eau - de Chaudfontaine à Erquelinnes – Étape 01
Niveau Licht
Afstand 43,4 km
Duur 3:04 u
Stijgen 95 m
Afdalen 98 m

Cet itinéraire vélo de 167km part de Chaudfontaine près de Liège et vous mène 'au fil de l'eau', d'Est en Ouest, à Erquilinnes. 

Outdooractive Editors

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving