Delen
Favorieten
Printen
plan je tocht hier naartoe
Insluiten
Klimmen

Beez

Klimmen · Namur
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner   Keuze ontdekkingsreizigers 
 • /
  Foto: Rik van Daal, NKBV
 • /
  Foto: CAB, NKBV
 • /
  Foto: CAB, NKBV
 • Beez, Ecrins, 4 nieuwe routes
  / Beez, Ecrins, 4 nieuwe routes
  Foto: CAB, NKBV
 • Steenzout op de rots.
  / Steenzout op de rots.
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • Een van de nieuwe routes op de Ecrins.
  / Een van de nieuwe routes op de Ecrins.
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • Afsluiting ivm vogelbroed in het voorjaar op de Fanette.
  / Afsluiting ivm vogelbroed in het voorjaar op de Fanette.
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • Steenzout op de rots.
  / Steenzout op de rots.
  Foto: Harald Swen, NKBV
Kaart / Beez

Aantal Routes/Maximale lengte: 200/60m

Klimstijl/steilte: Wand 80-100°

Niveau routes: Laag/Medium; van 3-7b met een zwaartepunt tussen 4e graads en 6c.

Beez is een klimgebied onder de rook van Namen met vrij atletische verticale routes op meer of minder goede gaten. De klimstijl is daardoor vrij krachtig. De 330 miljoen jaar oude dolomiet-rots van Beez is daardoor een welkome afwisseling met de meer subtiele rots in de meeste andere Belgische klimgebieden. Het massief van Beez is de westelijke uitloper van een 2 kilometer breed rotsmassief dat loopt van Beez in het westen tot Marche-les-Dames in het oosten. Alleen de rotsen van Beez zijn voor Nederlanders zonder beperkingen toegankelijk. De rotsen tussen Beez en het militair kamp, de rotsen in het kamp en de rotsen aan de oostzijde van de N992 zijn niet toegankelijk.

 

In de jaren 30 is de Belgische koning Albert Premier tijdens een solo-beklimming van één van de rotsen tussen Beez en het commandokamp gevallen en ter plekke overleden. Koning Albert was een hardstochtelijk klimmer die ondanks zijn functie elke gelegenheid probeerde aan te grijpen om er tussen uit te knijpen en te genieten van de bergwereld. Op het koninklijk paleis werden door Albert en zijn klimmaten klimplannen gesmeed die geleid hebben tot het ontdekken en inrichten van de eerste klimmassieven en klimroutes van België. Albert had een voor zijn tijd aanzienlijk klimniveau en klom in de Dolomieten met de besten van zijn tijd mee. Langs de weg tussen Beez en Marche-les-Dames is een gedenkteken te vinden. 

 

Specifieke regels

Op de top van de rotsen en op de hellingen tussen de rotsen groeit beschermde vegetatie. Vermijd het betreden en rondlopen op de top van de rotsen s.v.p. zo veel mogelijk. Daal bij voorkeur over de route af door door ab te seilen of te laten zakken. Let in beide gevallen op dat je touw voldoende lang is. Bij veel routes is namelijk minstens(!) een 70 of 80 meter lang touw nodig om in één keer beneden te komen. Abseilen aan de bomen op de top van de sectoren is niet toegestaan. Maak daarom altijd gebruik van de specifieke abseil-standplaatsen om beneden te komen.

Als je te voet naar beneden gaat dan zijn er twee opties om dit te doen. Het Chemin des Larrons tussen 'La Jonction' en 'Le Centenaire' is de beste optie. Een tweede, minder goed pad loopt tussen l'Aiguille du Noble' en 'Le Caribou'. De overige hellingen tussen de massieven zijn beschermd natuurgebied en dus verboden terrein. Gebruik deze hellingen ook niet als toilet.

Zie ook 'KLIMGEBIEDEN BELGIË. Tips over toegang, parkeren en speciale regelingen'.

Delen van d rots (vaak La Fanette) kunnen afgesloten zijn in het voorjaar ivm vogelbroed. 

 

Topo

De topo Escalade à Beez (1998) is verkrijgbaar in de NKBV-webwinkel.

 

Nieuwe routes

De topo van Beez is een herdruk van het origineel uit 1998. In de tussenliggende jaren hebben lokale klimmers vele haken vervangen, zijn nieuwe routes geopend, zijn oude routes verlengd en andere aanpassingen gedaan. Kees Breek en Harald Swen hebben alle veranderingen voor je op een rij gezet (de moeilijkheidswaardering is subjectief):

 

Ecrins

Deze rots was berucht om de hoogte van de eerste haken. Soms zat er zelfs een sleutelpas voor je de haak kon klippen. Hierin is verandering gekomen en een aantal routes heeft een extra haak gekregen. De route L' Arête de la Boisson (4) heeft een alternatieve instap via links gekregen; dit is een 5a.

Per 1 juli 2017 zijn er 4 goed ingerichte nieuwe routes bijgekomen aan de zuidwest-zijde van het massief. Volgens de behakers zijn alle routes circa 4b. Van rechts naar links:

 • Je t’aime… moi non plus;
 • La Javanaise;
 • 69, année érotique;
 • Les sucettes.

 

La Jonction

Tussen La Grande Brune en En un Etat Douteux is een nieuwe route ingericht, naam onbekend, circa 5a. Er staat ook een foute waardering in de topo; het bovenste stukje van Manetball is geen 4, maar eerder 5b.

 

Centenaire

De route Mes Nuits sonts plus Belles que vos Jours is niet langer een variant maar een zelfstandige lijn die naar beneden door is getrokken. Rechts van Santir Wetnin is een nieuwe route met rode haken, circa 6c. Links naast Le Pilier du Centenaire is een route met blauwe haken, circa 5a/b. Tussen L'Exaltante en La Robert Marchal zit een nieuwe 5c met rode haken. Verder naar rechts op het massief zijn drie nieuwe routes ingericht. Dit zijn van links naar rechts een 6b met blauwe haken, een 6a+ met rode haken en een 6a met groene haken.

 

Secteur Supreme dimension

Links van de tweede lengte van La Sophie is een nieuwe 5c ingericht.

Tussen La Sophie L1 en Anne Marie zit een nieuwe 6a, rechts van Anne Marie nog twee 6a’s en rechts van de Zanzibar zijn twee nieuwe routes ingericht, de linker hiervan is 5c en de rechter 5b.

 

Liederkerke

In 2015 is een flink stuk rots uitgebroken in de start van de route TTQEC. De moeilijkheid van de route kan hierdoor veranderd zijn.

De 6a+ variant van La Pesanteur et la Grace heeft eigen haken gekregen.

Tussen Sombrero (geen haken, maar volgt de graat) en Peku zit een nieuwe 5c.

Les Bronzes is geen 4 maar eerder 5b+/c.

Feu Follet volgt nu een lijn rechtdoor. Dit is circa 5b.

L'Alfred 5c+ (blauwe haken) start vanaf de grond.

Le Marteau 6a+ is, in tegenstelling van wat de topo meldt, goed behaakt én erg leuk.

Fanette, sector Solidarnosc

Links van route # 11 is een 2e graads couloir behaakt.

Er is een nieuwe, directe variant van La Paty Noire geopend. Dit is een 6a+ met gele haken.

Tot slot nog een aantal waarderingsvoorstellen:

 • De beide lengtes van Gymcobiloba zijn geen 5c+, maar eerder 6a+/b
 • route 11 is circa 5a+
 • route 13 circa 5a+
 • route 14 circa 5c+

 

Aiguilles du Noble

In 2014 zijn de routes op de Aiguilles du Noble herbehaakt. Dit zijn van links naar rechts:

 1. P'tite dernière 4b
 2. MTS 5b
 3. Sans broche (niet behaakte route) 4c
 4. Doigts d'acier 5c
 5. Zult-Break (niet behaakte route) 4c / Route 5b) Zult-Break direct 5a
 6. Pavis 4c
 7. Souvenirs d'hiver 4c
 8. Pineau 4b
 9. DSE 5a
 10. BiGRE-Noble 5b
 11. La Sexto direct 5c
 12. L'arête du Sexto 5c
 13. Le Sexto-mytho 5c
 14. Les Surplombs du Noble 6a
outdooractive.com User
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 2019-04-10

Parkeren

Coördinaten parking: 50°28'45.5"N 4°56'21.2"E. Parkeer op de grote parkeerplaats langs de N959 tegenover de haven. De kleine parking langs de weg bij de slagboom aan de noordzijde van het spoor is gereserveerd voor de controleur en voor hulpdiensten. Het te voet oversteken van het spoor ter hoogte van de parkeerplaats is streng verboden. Loop om bij de rotsen te komen vanaf de parking in oostelijke richting en steek het viaduct over. Vervolgens kun je langs het spoor lopen tot je bij het massief van je keuze komt.

Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Interessante plaatsen in de buurt

 Deze suggesties zijn automatisch gemaakt.

Community

 Opmerking
outdooractive.com User
Publiceren

Eigenschappen

Bezienswaardigheid