Delen
Onthouden
Printen
plan je tocht hier naartoe
Insluiten
Klimmen

Rochers de Freyr

Klimmen • Dinant
Responsible for this content
NKBV
 • /
  Foto: NKBV
 • /
  Foto: NKBV
 • Trainen voor Bigwall klimmen
  / Trainen voor Bigwall klimmen
  Foto: NKBV
 • In de TransFreyrienne
  / In de TransFreyrienne
  Foto: NKBV
 • In de TransFreyrienne
  / In de TransFreyrienne
  Foto: NKBV
 • /
  Foto: NKBV
 • Al Legne zuidwand tijdens winterse topcondities
  / Al Legne zuidwand tijdens winterse topcondities
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • Coen Pijl in Captaine Coeur de Miel
  / Coen Pijl in Captaine Coeur de Miel
  Foto: Archief Coen Pijl, NKBV
 • De Pape tijdens Al Legne zuidwand tijdens winterse topcondities
  / De Pape tijdens Al Legne zuidwand tijdens winterse topcondities
  Foto: Roland Bekendam, NKBV
 • Winter in Freyr
  / Winter in Freyr
  Foto: Harald Swen, NKBV
Kaart / Rochers de Freyr
Weer

Aantal Routes/Maximale lengte: 450/110m

Klimstijl/steilte: Wand 70-95°

Niveau routes: Medium/Hoog

Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart

Freyr is met afstand het grootste en mooiste klimgebied van België. De populariteit en lange historie hebben hun sporen achtergelaten en met name de makkelijker routes hebben hier onder geleden. Desalniettemin is het klimmen in Freyr een belevenis, of je nu de Hypotenusa of Schwarzenegger klimt. De aard van het klimmen, technisch met kleine grepen en treden, maakt dat het vaak even duurt voor je kan genieten van wat Freyr te bieden heeft. Goede frisse en droge condities in herfst en winter kunnen daarbij helpen.   

Specifieke regels

In de weekenden en/of bij drukte is het verboden om over bepaalde routes ab te seilen. Dit in verband met gevaar op voor de andere klimmers (steenslag). Sommige relais’, met name op de Merinos, zijn om die reden niet voorzien van maillon rapides – uitklimmen is dus vereist. In de actuele topo staat vermeld om welke routes/massieven het gaat. Op de infopanelen in het gebied vind je actuele(re) informatie. Heb je vragen? Aarzel niet ze aan de beheerder van Freyr te stellen.

Zie ook 'KLIMGEBIEDEN BELGIË. Tips over toegang, parkeren en speciale regelingen.'

Afsluiting

Bepaalde delen van Freyr zijn beschermde zones en mogen niet betreden worden:

 • De top van de Cinq Anes, uitgezonderd het met gele stippen aangegeven pad. Alle routes rechts van de route ‘Taches Rouges’ daal je af door om te bouwen/ab te seilen;
 • De 'Vire de la Casserole' op de Merinos is beschermd en het betreden van de vegetatie moet vermeden worden;
 • Het 'Ravin du Colébi' ten zuiden van het klimgebied is natuurreservaat en niet toegankelijk.

Respecteer de tijdelijke sluitingen i.v.m. vogelbroed in het voorjaar. Meestal betreft het valken op de Pape of Al Legne en een uilennest op de Louis Phillipe of op de Jeunesse.

Bivak

Het bivak op het plateau is geen officieel kampeerterrein. Wie in het bezit is van een klimjaarkaart mag hier bivakkeren tegen een kleine vergoeding. Tenten mogen tussen 18:00 uur en 10:00 uur ’s ochtends worden opgezet. Om 10:00 uur 's ochtends moeten alle tenten weg zijn. Na 22:00 uur moet het stil zijn op de bivakweide. Ga ’s ochtends de vergoeding voor gebruik van bivakveld en hut bij de beheerder betalen. Niemand aanwezig? Deponeer het geld in de brievenbus. Het is handig als je kleingeld bij de hand hebt.

Er kan in de hut van de CAB op de parking worden overnacht. Hier is water (afgesloten in de winter) en er zijn twee bio-composterings-toiletten.

Afval neem je mee naar huis. Laat geen vuilniszakken bij de hut achter, want er is geen vuilnisdienst om je rotzooi op te ruimen.

Kampvuur mag alleen op de ingerichte vuurplaatsen. Hout sprokkelen en hout kappen is verboden. De beheerder verkoopt hout à € 10,- per kruiwagen.

Topo

De topo van Freyr (2014) is verkrijgbaar in de NKBV-webwinkel.

 

Updates, correcties, combinaties en herbehaakte artif-routes in Freyr

In onderstaand overzicht vind je de updates/correcties sinds de topo van Freyr uit 2014. De nieuwe en herbehaakte routes zijn in het verleden als artif-route geopend. Sinds de herbehaking kunnen ze vrij worden geklommen. Bron: Harald Swen.

Al Legne

Jungle Boogie, 8a+. Start met de eerste haak van de Nadège, kruis de Transfreyrienne op 1/3 hoogte (groene haak) en gaat in totaal 30 meter door net links van Supercouloir. Conti-route op regletten.

Voleur de Miel, 5c. De route met blauwe haken rechts van de Arête Jongen.

'l Empire du Soleil Levant, 8b+. Start in Bayou Minou directe (8b) en klim na 4 cruxpassen in het overhangende deel, via de ketting van Ninja, uit in Soleil du Matin. Meer info: http://lahaye.ws/Blog/?p=15275

La Voie du Chicon, 7c. Start met Les Prises Taillées, ter hoogte van het dak naar links traverseren onder het dak. Eindig met Troucage of Univers Zéro.

Pape

Verlenging van Torremolinos, moeilijkheid onbekend (6b?). Gaat na/vanaf het relais van Couilles du Pape naar linksboven en eindig rechts van het relais van de tweede lengte van de Française.

Nirvana, 2 lengtes, beide ca. 8a (8a+?). Nog niet vrijgeklommen route in Sector Jurassic Parc. De eerste lengte van 40 meter start rechts van Les Groenlandais. Op het 1e relais zit geen maillon omdat de bedoeling is dat er uitgeklommen wordt naar de top.

Naked and Famous, 7c+. Variant van Johnny B. Na het gat op 1/3 van Johnny ga je rechtdoor. Beperk je tot de wit gepofte grepen anders is de kans groot dat je iets los trekt.

Johnny the Consumer, 8a+. De verlenging van Johnny B. of Naked and Famous.

Louis-Philippe

Le Vol de Caracoles, 7b. Start links van Professeur Bras de Beurre, en ga naar het tussenrelais van deze route. Klim daarna links van Y a pas d'Heures pour les Braves. 1e deel van de route is 6a+, het 2e deel 7b.

Correcties

De gehakte grepen bovenin l'AROC zijn gedicht. Rechtdoor via de laatste haak is waarschijnlijk 8a/b. Ga je net voor de laatste haak naar links naar het relais van The Wall dan is de waardering als vanouds circa 7b/c.

De Mesmaeker op de Pape is circa 7c+ in plaats van 7b+.

La Lili is herbehaakt. De moeilijkheid is eerder 6b dan 6a. In natte/klamme condities voelt de route aanmerkelijk moeilijker aan.

Openingstijden

Bivak

Het bivak op het plateau is geen officieel kampeerterrein. Wie in het bezit is van een klimjaarkaart mag hier bivakkeren tegen een kleine vergoeding. Tenten mogen tussen 18:00 uur en 10:00 uur ’s ochtends worden opgezet. Om 10:00 uur 's ochtends moeten alle tenten weg zijn. Na 22:00 uur moet het stil zijn op de bivakweide. Ga ’s ochtends de vergoeding voor gebruik van bivakveld en hut bij de beheerder betalen. Niemand aanwezig? Deponeer het geld in de brievenbus. Het is handig als je kleingeld bij de hand hebt.

Er kan in de hut van de CAB op de parking worden overnacht. Hier is water (afgesloten in de winter) en er zijn twee bio-composterings-toiletten. Afval neem je mee naar huis. Laat geen vuilniszakken bij de hut achter, want er is geen vuilnisdienst om je rotzooi op te ruimen.

Kampvuur mag alleen op de ingerichte vuurplaatsen. Hout sprokkelen en hout kappen is verboden. De beheerder verkoopt hout à € 10,- per kruiwagen.

Parkeren

Parkeer op de grote parking aan de westzijde van de RN 95 of in de berm. Coördinaten 50°13'13.2"N 4°53'42.0"E. De parking is alleen bedoeld voor klimmers en kan (deels) afgesloten zijn met een provisorisch hekwerk. Deze afsluiting is expliciet niet op klimmers van toepassing, maar is bedoeld om parkeren door (klanten van) kano-verhuurbedrijven tegen te gaan.  

Arrival by train, car, foot or bike

Community

 Opmerking
outdooractive.com User
Publiceren

Eigenschappen

Bezienswaardigheid