Delen
Favorieten
Printen
plan je tocht hier naartoe
Insluiten
Klimmen

Rochers des Grands-Malades

Klimmen · Namur
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner   Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Rik van Daal
  / Rik van Daal
  Foto: Collectie Rik van Daal, NKBV
 • /
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • /
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • De slagboom kan geopend worden om met de auto de groeve in te rijden. Foto: Harald Swen.
  / De slagboom kan geopend worden om met de auto de groeve in te rijden. Foto: Harald Swen.
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • Via de ventweg ter hoogte van het pand van Belisol kan het terrein van de voormalige steengroeve bereikt worden. In de steengroeve is maximaal plek voor 8 auto’s en voor de ingang voor maximaal 6 auto’s. Als hier geen plek meer is om te parkeren kan de auto kan ter hoogte van de overige parkeerplaatsen geparkeerd worden. Hinder hierbij de toegang tot de diverse bedrijven niet. Afbeelding: CAB.
  / Via de ventweg ter hoogte van het pand van Belisol kan het terrein van de voormalige steengroeve bereikt worden. In de steengroeve is maximaal plek voor 8 auto’s en voor de ingang voor maximaal 6 auto’s. Als hier geen plek meer is om te parkeren kan de auto kan ter hoogte van de overige parkeerplaatsen geparkeerd worden. Hinder hierbij de toegang tot de diverse bedrijven niet. Afbeelding: CAB.
  Foto: CAB, NKBV
 • Je hebt onderaan de rots de mogelijkheid te oefenen met verschillende standplaatsen.
  / Je hebt onderaan de rots de mogelijkheid te oefenen met verschillende standplaatsen.
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • /
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • Het hangslot sluit het hek af waarmee de klettersteig bereikt kan worden. De toegangscode is verkrijgbaar via de CAB.
  / Het hangslot sluit het hek af waarmee de klettersteig bereikt kan worden. De toegangscode is verkrijgbaar via de CAB.
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • De regels voor gebruik van de klettersteig #1
  / De regels voor gebruik van de klettersteig #1
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • De regels voor gebruik van de klettersteig #2
  / De regels voor gebruik van de klettersteig #2
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • Het hek sluit de toegang tot de klettersteig af.
  / Het hek sluit de toegang tot de klettersteig af.
  Foto: Harald Swen, NKBV
 • De Grand Muraille. Links de natuurlijke rotswand boven Maas en drukke verkeersweg. Rechts de onnatuurlijke wand die ontstaan is als gevolg van de activiteiten van een voormalige steengroeve.
  / De Grand Muraille. Links de natuurlijke rotswand boven Maas en drukke verkeersweg. Rechts de onnatuurlijke wand die ontstaan is als gevolg van de activiteiten van een voormalige steengroeve.
  Foto: Harald Swen, NKBV
Kaart / Rochers des Grands-Malades

Aantal routes/maximale lengte: 107/20m

Klimstijl/steilte: wand 80-90

Niveau routes: Laag/Medium

Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart

 

Deze voormalige steengroeve is het best te omschrijven als een klimhal in de open lucht. Dichter bij de stad klimmen is bijna niet mogelijk. Helaas komt dat met een prijs. De zuidwand van de rotsen grenst aan een drukke weg en het verleerslawaai is navenant. De noordzijde van de rots is niet natuurlijk, maar ontstaan door activiteiten van een voormalige steengroeve. De rots aan de noordzijde kenmerkt zich helaas door een opvallend gebrek aan wrijving, iets wat inherent aan de structuur van dit gesteente is en niet komt door de vele beklimmingen.

 

De afstanden tussen de haken zijn in veel routes aan de ruime kant. In dat opzicht is het gebied beslist niet te vergelijken met een klimhal. De reden voor deze forse haakafstanden is vermoedelijk dat degenen die de routes hebben behaakt het klimmen hier zagen als training voor het 'echte' werk in alpien terrein. Hou er dus rekening mee dat forse en onveilige vallen mogelijk zijn. 

 

Speciale regelingen

De entree van de groeve is voorzien van een slagboom die niet op slot zit en zo geopend kan worden. Er is beperkt plek voor auto's om te parkeren in de steengroeve. Het is ook mogelijk om voor de slagboom te parkeren naast het pand van Belisol. Hinder daarbij niet het in/uitrijden van het terrein van Belisol! Voor verdere details zie de topo en het document 'KLIMGEBIEDEN BELGIË. Tips over toegang, parkeren en speciale regelingen.'

 

Klettersteig

In het gebied is een korte maar intensieve klettersteig ingericht. Het begin van de klettersteig is met een hek afgesloten. Wie de klettersteig wil doen kan zich bij het secretariaat van de CAB (bij voorkeur in het Frans): secretariat@clubalpin.be. Je krijgt dan de cijfercode om het hek mee open te maken. Het is verplicht een helm en uiteraard gordel+klettersteigset te gebruiken. Daarnaast heb je een katrol en een minimaal 40 m lang touw nodig voor de abseil aan het einde van de klettersteig.

 

Topo

De topo van de Rochers des Grands Malades (2016) is verkrijgbaar in de NKBV-webwinkel.

 

outdooractive.com User
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 2019-04-10

Parkeren

Je bereikt het klimgebied via de ventweg langs de N80 ter hoogte van het pand van Belisol. Coördinaten 50°28'08.6"N 4°53'53.6"E. Er is parkeermogelijkheid aan de linkerzijde in de groeve voor circa 8 auto's. Coördinaten 50°28'05.8"N 4°53'59.0"E. De slagboom na gebruik s.v.p. weer sluiten. Wanneer er geen plek meer is in de groeve kun je op de weg voor de slagboom parkeren. Hinder het verkeer naar de naastgelegen bedrijven niet.

Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Interessante plaatsen in de buurt

 Deze suggesties zijn automatisch gemaakt.

Community

 Opmerking
outdooractive.com User
Publiceren

Eigenschappen

Bezienswaardigheid