Delen
Favorieten
Printen
GPX
KML
plan je tocht hier naartoe
Embedden
Fitness
Dagwandeling

Bemmelse waard

Dagwandeling · Netherlands
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner   Keuze ontdekkingsreizigers 
 • bever
  / bever
  Foto: Erika Tippelreiter, Erika Tippelreiter
 • Bemmelse dijk
  / Bemmelse dijk
  Foto: Erika Tippelreiter, Erika Tippelreiter
 • /
  Foto: Erika Tippelreiter, Erika Tippelreiter
 • /
  Foto: Erika Tippelreiter, Erika Tippelreiter
 • /
  Foto: Erika Tippelreiter, Erika Tippelreiter
 • /
  Foto: Erika Tippelreiter, Erika Tippelreiter
 • / bever sporen
  Foto: Erika Tippelreiter, Erika Tippelreiter
0 150 300 m km 2 4 6 8 10

Het is een mooie afwisselende wandeling door het Natuurgebied Bemmelse Waard. Naast vele watervogels kom je mogelijk ook bevers  tegen en je ziet beslist aangeknaagde bomen.

Vanaf 1994 zijn bevers uit het Elbegebied op diverse plaatsen in de Gelderse Poort uitgezet en leven daar in nu in de vrije natuur.

 

licht
10,6 km
3:00 u
70 m
70 m
Vanuit het meertje de Kolk van Elferen vertrekken je langs de waal. Vervolgens tussen de plasen door en via de dijken terug. Er zijn veel watervolgels in dit mooie natuurgebied. Volgens de IVN leven er ook 90 bevers

Het verzoek is om deze route NIET te wandelen tijdens de broedseisoen

In de kernen van het dorp Bemmel staat een monumentaal kerkjes uit de 12e eeuw. Verscholen tussen oude bomen. De route komt er langs. Het gebouw, het oudste van Bemmel, was oorspronkelijk een Katholieke Kerk en werd tijdens de Reformatie door de protestanten in beslag genomen. Het kasteel de Kinkelenburg is in gebruik als Raadhuis van de Gemeente Lingewaard. Het pronkstuk van het kasteel is de trouwzaal met een prachtig beschilderd plafond, voorstellend de vier jaargetijden.

Ook kom je langs het museum Dijkmagazijn waar vooral het streekeigene van de natuur tew zien. Het  is zodanig ingericht dat de natuurlijke omgeving er in een notendop te bewonderen is. U kunt ongeveer honderd vogels en dieren bekijken. Verder zijn talrijke insecten te zien, vlinders, libellen, kevers, gewone beestjes, maar wat is gewoon? In aquaria zwemmen vissen en verschillende waterbeestjes. In een glazen bijenkast is het leven van bijen te volgen.

 

Tip van de auteur

  Een verrekijker en ev. zaklamp meenemen.
outdooractive.com User
Auteur
Erika Tippelreiter
Laatste wijziging op: 2016-01-11

Niveau
licht
Conditie
Beleving
Landschap
Hoogste punt
21 m
Laagste punt
3 m
Aanbevolen seizoen
jan
feb
mrt
apr
mei
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec

Uitrusting

Struinkleding en schoeisel met profiel of laarzen. In de polder kan moderig en glibebrig zijn, vandaar zijn ook wandelstokken handig.

Verdere info/links

Resultaten van een bevertellingen in 2015 laten zien dat het goed gaat met de beverpopulatie in de Bemmelsewaard. Opvallend is dat de bevers minder schuw lijken te zijn en zich zelfs overdag wel eens laten zien.

 De Bever   is met zijn lengte van soms wel 1.30 meter mag hij zich het grootste knaagdier van Europa noemen.Ze zijn echte waterdieren. Ze wagen zich zelden verder dan 20 meter uit het water en verplaatsen zich dus ook altijd via beken, sloten, holen en geulen. Het zijn schuwe nachtdieren die moeilijk waar te nemen zijn. Toch laten bevers onmiskenbare sporen achter! Met hun speciale voortanden knagen ze complete bomen om, om vervolgens de bast en takken af te knagen. De takken eten ze op, ze leggen er voedselvoorraden van aan en bouwen er burchten mee.
Een beverfamilie bewoont een vast leefgebied of territorium. Dit wordt tegen vreemden beschermd en met geurmarkeringen afgebakend. Als er gevaar dreigt dan wordt dit met een harde staartklap op het water voor de hele familie kenbaar gemaakt. In het territorium bevindt zich een oeverhol of familieburcht. Een burcht ligt in of aan het water en bestaat uit een grote hoop takken en leem. Een hol wordt veelal in een steile oever gegraven. In een beverhol of –burcht wonen vader, moeder met hun maximaal 2 jaar oude kinderen.

Restaurant en pannekoekhuis Zijdewinde

 

Start

voor restaurant zijderwinde (17 m)
Coördinaten:
Geografisch
51.867188, 5.883176
UTM
31U 698497 5750196

Bestemming

voor restaurant zijderwinde

Parkeren

paarkeerplaats bij het restaurant
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets


Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Heb je een vraag over deze inhoud? Stel hier je vraag.


Reviews

Write your first review

Be the first to review and help others.


Photos of others


Niveau
licht
Afstand
10,6 km
Duur
3:00 u
Stijgen
70 m
Afdalen
70 m
Rondtocht Fauna

Statistiek

: uur
 km
 m
 m
Hoogste punt
 m
Laagste punt
 m
Hoogteprofiel tonen Hoogteprofiel verbergen
Om de zoom van de kaart te veranderen, de pijlen samen schuiven.