Probeer Pro gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe Kopieer route
Dagwandeling

Rondje waterleidingduinen

Dagwandeling · Noordwijkerhout
Profielfoto van: Jan van Aartrijk
Verantwoordelijk voor deze inhoud
Jan van Aartrijk
  • duinen met hoge begroeiing aan oostzijde gebied
    duinen met hoge begroeiing aan oostzijde gebied
    Foto: Jan van Aartrijk, Community
Kaart / Rondje waterleidingduinen
Deze dagwandeling van ca 22 km voert door de Waterleidingduinen vanaf ingang De Zilk. Het eindpunt ligt ook aldaar. Het gebied is een van de uitgestrektste aaneengesloten natuurgebieden van het land en niet toegankelijk voor verkeer.          Alle landschappen die kenmerkend zijn voor duingebieden komen aan bod: oude bosgebieden aan de oostzijde, 'kale' duinen aan de westzijde, diverse overgangsvormen tussen beide, en ook nog het strand. Omdat het een waterwinningslocatie betreft van de gemeente Amsterdam, gaat een deel van de andeling ook langs infiltratiekanalen.
Afstand 21,4 km
5:00 u
14 m
12 m
16 m
3 m
De wandeling begint bij de ingang De Zilk van de Waterleidingduinen. Hier is een grote parkeerplaats. De ingang bevindt zich op ca 2 km van het NS station Hillegom.                     Na een kort stuk over een verharde weg (gele paaltjes) voert de route, direct na oversteken van het Oosterkanaal, noordwaarts over een smal onverhard pad door bossen nabij dit kanaal. Na ca 0,5 uur steken we het kanaal weer over en vervolgen de route langs de uiterste oostrand van het gebied in de richting van de ingang Vogelenzang ('Panneland'). Hier kan wat gedronken of gegeten worden. Vanaf dit punt gaan we korte tijd westwaarts over de verharde 'Pannelanderweg'. Na de heuvel gaan we rechts het onverharde pad op en lopen in NW richting dwars door het duingebied om vervolgens uit te komen bij een kruising van verharde wegen:'schulpendam'. Over de dam gaat de route verder NW-waarts tot we bij een vliegtuigmonument komen aan de linkerzijde van het pad. Hier gaan we naar links. Na ca 5 minuten, bij een T-kruising vervolgen we weer naar rechts in NW-richting totdat we aan onze linkerzijde een infiltratiekanaal bereiken. Scherp linksaf lopen we langs dit kanaal naar het zuiden. Na ca 1 km doet zich een mogelijkheid voor dit kanaal over te steken, wat we ook doen. Dit pad verlaat het infiltratiekanaal en voert naar een kruispunt van verharde wegen. De route gaat nu westwaarts verder, maar niet langs de verharde 'duizendmeterweg', maar iets zuidelijk daarvan langs een ander infiltratiekanaal. Aan het einde hiervan rechtsaf naar de verharde weg. Hier zien we een oud boswachtershuis. We vervolgen de route westwaarts, steken het westerkanaal over en gaan, via het Tilanuspad, naar de duinreep langs het strand. We verlaten daarbij tijdelijk het gebied van de Waterleidingduinen en steken bij paal 69 het duin over. We lopen ca 3 km langs het strand zuidwaarts en steken dan bij de eerstvolgende duinovergang wederom het duin over en ook het fietspad over. We komen na ca 100 meter bij een oude verharde weg die zuidoostwaarts gaat. Vlak voor het toegangshek naar de waterleidingduinen rechtsaf over een schelpenpad dat zuidwaarts kronkelt. Aan het einde hiervan linksaf, ook over een schelpenpad. Hier gaan we door het toegangshek wederom het gebied van de Waterleidingduinen in. We vervolgen deze 'Ruigenhoeker schulpweg' ruim 1 km totdat we een verharde weg kruisen. Op deze vijfsprong kiezen we het onverharde pad linksvoor. Deze route vervolgen we totdat we de noorwestelijke punt bereiken van het zweefvliegveld Langeveld. Vanaf hier volgen we de gele wandelingspaaltjes die uiteindelijk weer terugvoeren naar de ingang de Zilk.

Tip van de auteur

Een toegangskaart (dagkaart of jaarkaart) is vereist om in het gebied van de Waterleidingduinen te mogen wandelen. Een dagkaart kan bij de ingang De Zilk worden verkregen. Dat geldt ook voor een uitrijkaart van het parkeerterrein.
Hoogste punt
16 m
Laagste punt
3 m

Wegtypes

Asfalt 0,70%Grindpad 19,47%Weg 32,66%Pad 33,78%Straat 3,81%onbekend 9,56%
Asfalt
0,2 km
Grindpad
4,2 km
Weg
7 km
Pad
7,2 km
Straat
0,8 km
onbekend
2 km
Hoogteprofiel tonen

Start

Ingang De Zilk van de waterleidingduinen. (4 m)
Coördinaten:
DD
52.302901, 4.535218
DMS
52°18'10.4"N 4°32'06.8"E
UTM
31U 604677 5795838
w3w 
///dempend.toegang.opengaan

Bestemming

Idem

Coördinaten

DD
52.302901, 4.535218
DMS
52°18'10.4"N 4°32'06.8"E
UTM
31U 604677 5795838
w3w 
///dempend.toegang.opengaan
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen voor de kaart van de auteur

Een kaart van de Waterleidingduinen is verkrijgbaar via de Gemeentewaterleidingen Amsterdam.

Boek aanbeveling voor deze regio:

Bekijk meer

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Afstand
21,4 km
Duur
5:00 u
Stijgen
14 m
Afdalen
12 m
Hoogste punt
16 m
Laagste punt
3 m
Rondtocht Mooi uitzicht Horeca onderweg Cultureel/historische waarde Fauna

Statistiek

  • Mijn kaart
  • Inhoud
  • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
Afstand  km
Duur : uur
Stijgen  m
Afdalen  m
Hoogste punt  m
Laagste punt  m
Om de zoom van de kaart te veranderen, de pijlen samen schuiven.