Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe Kopieer route
Lange afstands fietsroute Aanbevolen route

Grensoverschrijdende fietstocht "Bier- en brouwcultuur" (Espace PAMINA)

· 1 review · Lange afstands fietsroute · Alsace
Verantwoordelijk voor deze inhoud
Visit Alsace Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Hochfelden - Villa Météor
  Hochfelden - Villa Météor
  Foto: Fabien Voileau, Visit Alsace
m 1000 800 600 400 200 350 300 250 200 150 100 50 km Nature Bike Restaurant Au Cerf Aire de pique-nique - Reifenberg Hôtel d'Alsace Hôtel-restaurant Keimberg Restaurant Au Petit Dominicain Chemin des Cimes Alsace Restaurant "Gleis 3"
Deze grensoverschrijdende fietstocht laat u kennismaken met het brouwerfgoed en de vele brouwerijen in de Elzas, de Zuidpfalz en de Badense regio.
zwaar
Afstand 399,9 km
29:20 u
2.509 m
2.509 m
814 m
104 m
Tijdens deze fietstocht kunt u met al uw zintuigen genieten van bier. Tijdens een rondleiding in een brouwerij of tijdens het proeven van een vers biertje in een Biergarten kunt u de diversiteit van de Duitse en Franse brouwkunst ontdekken: Bellheimer in de zuidelijke Pfalz, Hoepfner in Karlsruhe, Hopfenschlingel in Rastatt, Météor in de Elzas zijn slechts enkele van de namen van de brouwerijen die u op uw fiets zult tegenkomen. Een verscheidenheid aan landschappen, wandelingen in charmante kleine dorpjes of in grote steden zoals Karlsruhe, aangename fietstochten in de Rijnvlakte en sportieve beklimmingen in het noordelijke Zwarte Woud of in de noordelijke Vogezen - de verscheidenheid aan etappes op deze grensoverschrijdende tocht zal u met vreugde vervullen. Er zijn tal van overnachtingsmogelijkheden langs de route, ideaal voor meerdaagse tochten.

Tip van de auteur

Verschillende voorstellen voor verkorte circuits:

Zuid-Palts-Frankrijk (ongeveer 195 km)

Badense etappe (ca. 180 km)

Etappe van Frankrijk (ongeveer 185 km)

Profielfoto van: Visit Alsace
Auteur
Visit Alsace 
Laatste wijziging op: 10.01.2023
Niveau
zwaar
Techniek
Conditie
Beleving
Landschap
Hoogste punt
814 m
Laagste punt
104 m
Aanbevolen seizoen
jan.
feb.
mrt.
apr.
mei
jun.
jul.
aug.
sep.
okt.
nov.
dec.

Wegtypes

Hoogteprofiel tonen

Rustplaatsen

Restaurant de la Couronne
Restaurant Au Cygne
L'Abbaye
Le Caveau du Châtelet
Restaurant Au Moulin de la Walk
Restaurant La Mirabelle
Les vergers Hecky
Hôtel-restaurant Le Cleebourg
Hôtel-Restaurant Keimberg
Ferme-auberge au moulin des sept fontaines
Restaurant Les Cordons Bleus
Restaurant Le Cygne
Un Air de Campagne
Restaurant le Nam-Anh
Restaurant Le Sel et Poivre
Un Italiano Vero
Restaurant A l'Etoile
Restaurant - Au Boeuf Noir
Restaurant - Le Jardin de Bacchus
Restaurant - L'origine'l
Restaurant - Le Mamounia
Restaurant - Le Jardin
Restaurant - Le Comptoir des Loges
Restaurant - Cassegraine
Restaurant - L'Ancienne Douane
Restaurant - Grains de Sel
Restaurant - Le Clem's
Restaurant - Le Tigre
Restaurant - L'Auberge du Gros Chêne
Restaurant Au Vieux Moulin
Restaurant S'Wald Stuebel
Restaurant Au Tonneau Fleuri
Restaurant Au Petit Dominicain
Restaurant Au Cerf

Veiligheidsaanwijzingen

Let op: het circuit biedt u verschillende soorten routes: speciaal fietspad, fietsstrook, boerenwegen, weinig gebruikte wegen. De aard van de ondergrond varieert per sectie (meestal asfalt, verharde wegen, grindpassage, boswegen, etc.). Voor uw veiligheid en die van anderen, rij veilig, controleer of uw fiets in goede staat is, goed uitgerust is en respecteer het verkeersreglement in de stad en buiten de stad.

Tips en hints

Kaarten:

 

Fietskaart Südpfalz

Fietskaart "Fietsen in het PAMINA-gebied" 

 

Meer informatie en links:

http://vis-a-vis-pamina.eu

www.elzasopdefiets.nl

 

Start

Elke plaats langs de route kan als begin- en eindpunt (rondrit) worden genomen. (157 m)
Coördinaten:
DD
49.036668, 7.944703
DMS
49°02'12.0"N 7°56'40.9"E
UTM
32U 422870 5432068
w3w 
///klopt.afgiet.telfout

Bestemming

Elke plaats langs de route kan als begin- en eindpunt (rondrit) worden genomen.

Tochtbeschrijving

Tips voor de driedaagse tochten :

Zuid Pfalz -Frankrijk etappe (ca. 195 km):

We doen de tocht zoals beschreven van Kandel naar Seltz. In plaats van de veerboot van Seltz (Frankrijk) naar Plittersdorf (Duitsland) te nemen, volgen we de Rijnfietsroute (EuroVelo15) aan de Elzasser kant in noordelijke richting via Munchhausen en Mothern naar Neuburg am Rhein. Vandaar keren we terug naar de oorspronkelijke route via Büchelberg en terug naar Kandel.

Baden etappe (ongeveer 180 km):

Deze etappe speelt zich voornamelijk af aan de Badense kant. Neem de veerboot van Seltz (Frankrijk) naar Plittersdorf (Duitsland) en leg van daaruit de hele route van Baden af. Bij Neubur am Rhein, sluit je aan bij de Zuid-Palts. Vanaf hier volgen we niet langer de oorspronkelijke route, maar nemen we de Rijnfietsroute (EuroVelo15) in zuidelijke richting naar Seltz.

Frankrijk Etappe  (ca. 185 km):

Het vertrekpunt van deze tocht kan bijvoorbeeld Wissembourg zijn en volgt dan de oorspronkelijke route door de Noordelijke Elzas. In plaats van de veerboot van Seltz (Frankrijk) naar Plittersdorf (Duitsland) te nemen, volgen we de Rijnfietsroute (EuroVelo15) aan de Elzasser kant naar Lauterbourg. Dan terug naar Wissembourg langs de Lauter-fietsroute. 

 

Volledig circuit:

Van/naar het station van Kandel: Vanaf het station van Kandel nemen we de Kraut- undRüben-Radweg in oostelijke richting. We verlaten Kandel en passeren de Hofmarkt Zapt en de velden. Vanaf de Krautund-Rüben-Radweg gaan we rechtsaf de Tabakweg op richting Hatzenbühl. In Hatzenbühl is er een kleine brouwerij in een vakwerkhuis genaamd Hopart Craftbier (Raiffeisenring 36), daarna volgen we de Tabakweg naar Bellheim. Aan de rand van Bellheim gaan we rechtsaf de Tabakweg op in de richting van de Bellheimer Brauerei. Ga verder op de Karl-Silbernagel-Str., steek de hoofdweg over en volg de Zeiskamer Straße naar de Kraut- und Rüben-Radweg, waar u linksaf gaat richting Knittelsheim, via Ottersheim, na de Ottersheimer Bärenbrauerei, naar Offenbach an der Queich.

In Offenbach, in de Birkenalle, verlaat u de Kraut- und Rüben-Radweg en slaat u rechtsaf. Langs de straat "Im Schlangengarten" slaan we linksaf de Konrad-Lerch-Ring in, volgen het fietspad naar de Esslinger Straße. We steken dit gebied over en rijden de Mühlstraße in en vervolgens over het fietspad richting Mörlheim. We fietsen door Mörlheim en volgen de K1 en gaan rechtsaf de K21 op richting Insheim. We passeren Insheim en nemen de K45 naar Impflingen. Op het fietspad door Impflingen gaan we verder op de K45 naar Mörzheim. Via de Arzheimer Tor Straße en de Raiffeisenstraße, langs de dorpsvijver, fietsen we op de Göcklinger Weg langs wijngaarden en velden naar Göcklingen. In Göcklingen volgen we de Steinstraße en Schulstraße naar de Göcklinger Hausbrauerei. Dan rijden we op de K17 richting Heuchelheim. In Heuchelheim gaan we rechtsaf de hoofdweg op en meteen links de Waldstraße of de L493 in. Op het fietspad langs de landweg bereiken we Klingenmünster, waar we het fietspad Deutsche Weinstraße tegenkomen, dat ons via Gleiszellen, Gleishorbarch en Pleisweiler naar Bad Bergzabern leidt. Vanuit Bad Bergzabern gaan we verder op het fietspad van de Duitse wijnroute in zuidelijke richting naar Schweigen-Rechtenbach. Vanaf de Duitse Wijnpoort nemen we de RD264 en het fietspad naar Wissembourg. 

In Wissembourg nemen we op de rotonde de afslag "Andere richtingen". Volg dan de borden "Centrum Ville - Weiler". We gaan rechtsaf de Rue Bahnacker in en passeren de Rue Nationale, Quai du 24 Novembre, Faubourg de Bitche en de Boulevard Clémenceau aan de uitgang van Wissembourg (RD334), dan gaan we rechtsaf de RD77 op richting Rott. We volgen de RD77 richting Lobsann, Lampertsloch en Preuschdorf. In het centrum van Preuschdorf gaan we rechtsaf in de richting van de "Mairie". Ga verder in de richting van Mitschdorf. In Mitschdorf volgen we de weg richting Woerth. In Liebfrauenthal nemen we het fietspad naar Langensoultzbach. Daar volgen we het bord "IC52 richting Nehwiller op een bosweg. In Nehwiller, bij de uitgang van de Wlade, gaan we rechtdoor en volgen we het fietspad naar Reichshoffen. Volg de borden naar het centrum van Reichshoffen. Neem bij de verkeerslichten de Generaal Koenigstraat en ga bij het station linksaf. Volg de IC21 richting Gundershoffen. In het dorp volgen we de IC21 via Uttenhoffen, Mietesheim naar Mertzwiller. Na Mertzwiller gaan we de bosweg naar Uberach op. We nemen de IC22 naar Pfaffenhoffen, waar we de "Rue do Pont" verlaten om de weg 22 te nemen. We verlaten de "Rue du Rempart" en volgen de RD919 naar Bouxwiller. Dan nemen we de RD235 naar Ringendorf. In Ringendorf nemen we de RD69 naar Lixhausen. In het dorp gaan we weer de RD235 op richting Bossendorf. In Bossendorf gaan we rechtsaf de RD108 op richting Wilshausen. Hier gaan we linksaf richting Hochfelden. Vanuit Hochfelden nemen we eerst de RD25 bij Schaffhausen, dan op de rotonde de RD670 richting Mutzenhausen, dan de RD70 naar Hohfranckenheim. Na Hohfranckenheim gaan we weer linksaf de RD25 op richting Wasselonne, daarna nemen we de RD58 richting Gingsheim. In Gingsheim nemen we op de rotonde de afslag "Toutes directions" en nemen we de RD58 richting Wingersheim. In het dorp, bij de rotonde, neemt u het fietspad aan de rechterkant richting Notre Dame de Hohatzenheim. In Hohatzenheim gaan we verder op de RD658 en de RD67 naar Mittelhausen. In Mittelhausen gaan we linksaf de RD32 op richting Wingesheim en in het dorp nemen we de afslag richting Krautwiller (RD58). In Krautwiller volgen we het EuroVElo5-fietspad (EV5) richting Straatsburg. We slaan linksaf en verlaten het kanaalpad in de richting van Brumath College. In Brumath volgt u de borden naar Haguenau (bord IC10) door het stadscentrum en neemt u vervolgens het fietspad naar Haguenau. In Haguenau volgt u route 10 "Centre Ville" in de richting van het station, volgt u de Moder in de richting van de "Porte de Wissembourg", bij de rotonde gaat u rechtdoor, passeert u het park aan de linkerkant en neemt u de "Schirrheinstraße". We volgen de borden "RouteRhénan - Cicuit Sud", gaan dan rechtsaf de hoofdstraat in en meteen links de "Sachsenhausenstraße" in. Sla ten slotte linksaf naar de "Route de Soufflenheim" en rechtsaf naar de "Rue del'Ours". Volg de bosweg vanuit Krummstein in de richting van Gros Chêne 2. Bij Gros Chêne gaat u verder in de richting van Betschdorf en volgt u de borden IC24/25. Neem de bosweg naar Heuscheur en ga op het kruispunt verder op de IC24 richting Betschdorf. In Betschdorf gaat u rechtsaf het fietspad op en aan de rotonde bij het zwembad gaat u linksaf de "Rue de l'Avenir" in en vervolgens rechtsaf de "Rue de l'Eglise" in. Vervolgens gaat u rechtsaf de "Rue Principale" (hoofdstraat) in, richting Rittershoffen. Voor Rittershoffen gaan we rechtdoor op de weg van de boerderij, we slaan linksaf de "Rue de la Gare" in, vervolgens de "Rue desRomains" en we gaan rechtdoor op het fietspad. Op het industrieterrein van Niederroedern gaan we rechtsaf, op de rotonde nemen we het fietspad richting Seltz en op het kruispunt gaan we rechtdoor op de RD297 op het fietspad richting Kesseldorf. In Kesseldorf gaan we op het kruispunt verder op de RD87 richting Beinheim. In Beinheim nemen we op de rotonde de afslag richting Roppenheim (RD87), vervolgens gaan we linksaf de "Rue de la Sauer" in, en op de volgende rotonde rijden we de "Rue des Pies" in, vervolgens de "Rue de Saint-Louis" en de "Rue du Foyer". Na de beek gaan we linksaf en volgen we de EuroVelo15 (EV15). In Seltz nemen we de Rijnveerboot naar Duitsland.

In Duitsland fietsen we van de Rijnvlakte door het Murg-dal naar de noordelijke hoogten van het Zwarte Woud. Vanaf de aanlegplaats van de veerboot in Rastatt-Plittersdorf leidt de route direct naar het centrum van de barokke stad Rastatt. Langs de Murg volgen we de route van het fietspad "Tour de Murg" naar Kuppenheim. Tussen Kuppenheim en Gaggenau passeren we het Unimog Museum voordat we het centrum van Gaggenau bereiken. We gaan verder naar Gernsbach in het midden van de oude stad. In Gernsbach steken we de Murg over en verlaten we de "Toren van Murg" voordat we verder gaan op de fietsroute van het Zwarte Woud naar Loffenau. De klim naar de hoogten van het Zwarte Woud strekt zich uit van Gernsbach via Loffenau, het Gaistal en Dobel naar Rosskopf, de Schwarzwaldradweg, via Loffenau, het Gaistal en Dobel en dan Straubenhardt-Conweiler naar Straubenhardt-Pfinzweiler. Bij de kruising Königstraße/Pfalzstraße slaan we rechtsaf en verlaten we de Schwarzwald-Radweg voor een korte afstand. We slaan linksaf de Häselstraße in en rijden langs de Häselbräuvorbeizu-brouwerij. Aan het einde van de Häselstraße gaan we rechtsaf de Schwarzwald-Radweg in. We volgen het door Ittersbach, Langensteinbach en Bützstraße. Hier gaan we links en dan rechts de Spielberger Straße in. Een paar meter verder gaan we weer linksaf een landweggetje op en dan rechtsaf de Kurfürstenbadstraße in. Voorbij de ruïnes van de St. Barbara's Kapel gaan we linksaf de Römerstraße in. Volg deze weg een tijdje voordat u links afslaat naar landwegen en boswegen. Bij het Schwarzwaldverein-bord "Am Grenzweg" gaan we rechtsaf de "Am Buchschlagweg" in, en dan weer links tot aan de barbecueplaats in de Etzenroter Straße. Sla rechtsaf de Etzenroter Straße in en sla bij de volgende gelegenheid weer linksaf. We volgen de weg naar de S-Bahn-halte "Reichenbach Kurpark", gaan rechtdoor langs de sporen en gaan dan rechtsaf de Herrenalber Straße in. We volgen de weg naar de bushalte "Busenbach Bahnhof". Hier steken we de rails over en gaan we verder langs de Pforzheimer Strasse naar het centrum van Ettlingen. Na het Watthaldenpark gaan we linksaf de Albstraße in. Langs de prachtige Alb naar het centrum en in de oude stad. Hier hebben we de mogelijkheid om een omweg te maken via de Rheinstraße naar Vogelhausbräu of om rechtsaf de Kronenstraße in te slaan en de Rheintal-Radweg naar Wolfartsweier te volgen. Na Durlach verlaten we de Rheintal-Radweg en volgen we de Stromberg-Murrtal-Radweg naar Grötzingen. In Grötzingen gaan we verder op het fietspad via Berghausen, Wöschbach, Walzbachtal, Dürrenbüchig in de richting van Bretten. Kort voor Bretten gaan we linksaf het fietspad Heidelberg-Black Forest - Bodenmeer op en het volgende fietspad naar Bruchsal. In Bruchsal, bij het knooppunt Amalienstraße-Luisenstraße, vinden we het fietspad van het Rijndal. Hier gaan we linksaf en volgen de Rheintal-Radweg. We verlaten de Rheintal-Radweg pas na Weingarten in Karlsruhe Grötzingen. Bij de Emil-Arheit-Halle gaan we vanuit de Bruchwaldstraße rechtsaf de straat "Am Viehweg" in. We rijden op het fietspad richting Karlsruhe, steken de A5 over en gaan in Hagsfeld linksaf de Karlsruher Straße in. We rijden op deze weg tot het einde en nemen dan het fietspad langs de L560 naar de Hirtenweg, slaan rechtsaf en passeren de hoofdbegraafplaats. Achter de begraafplaats gaan we linksaf de Hagsfelder Allee in. Ga verder op het fietspad, voorbij kasteel Karlsruhe en sla linksaf bij de Linkenheimer Tor. Dan gaan we rechtsaf de Stephanienstraße in, dan rechtsaf het fietspad op de Kaiserplatz en dan linksaf de Reinhold-Frank-Straße in. We volgen deze straat tot aan de Kriegsstraße, slaan rechtsaf de Kriegsstraße in en kort voor de Weinbrennerplatz gaan we linksaf, steken de Gartenstraße over en volgen het fietspad een tijdje voordat we rechtsaf slaan in de richting van Hardeck-Siedlung. Vanaf de Siedlerweg gaan we linksaf de Hardeckstraße in, dan rechtsaf de Pulverhausstraße in en na de Hopfenbrauerei tenslotte rechtsaf de Hopfstraße in. Aan het einde van de Hopfenstraße gaan we over in de Durmersheimer Straße en vervolgens links in de Zeppelinstraße. We steken de Alb over en gaan dan rechtsaf de Franz-Abt-Straße in. We volgen het fietspad langs de Alb en volgen het fietspad in de richting van de Albsiedlung, steken de B36 over en gaan links achter de Albsiedlung-begraafplaats de Daxlander Straße in, die dan overgaat in Hermann-Schneider-Alle. We volgen de weg naar het Rheinstrandbad Rappenwört. Daar gaan we linksaf het Rijnfietspad (EuroVelo15) op en volgen dit tot we in Neuburgweier rechtsaf slaan, tot we bij het restaurant Zollhaus komen, vanwaar we de Rijnveerboot naar Neuburg nemen. In Neuburg nemen we het Frans-Duitse PAMINA-fietspad van Lautertal naar Scheibenhardt. In Scheibenhardt begint de Zuidpfalz-fietsroute, waarop we door het Bienwald en via Büchelberg naar Kandel fietsen. 

 

 

Noteer


Alle notites over beschermde gebieden

Openbaar vervoer

De tour kan worden gestart vanaf verschillende treinstations en stopt aan de kant van de Pfalz, Baden of Frankrijk, zoals Kandel, Bad Bergzabern, Wissembourg, Haguenau, Rastatt, Ettlingen, Bruchsal, Karlsruhe.

Routebeschrijving

Vanuit Baden-Württemberg of Beieren kunt u het beste de A8 richting Karlsruhe of de A5 richting Rastatt of Bruchsal nemen. Vanuit het noorden, ofwel vanaf de Badense kant via de A5 richting Bruchsal en Karlsruhe, ofwel vanaf de Paltskant via de A65 richting Bad Bergzabern en Kandel, ofwel vanuit Frankrijk via de A4 en A340 richting Haguenau of Brumath, ofwel via de A35 en de D3 richting Wissembourg.

Parkeren

Er zijn verschillende parkeermogelijkheden langs de route, bijvoorbeeld gratis parkeren achter het station in Kandel of in Wissembourg bij het station of op de parkeerplaats "Rue des Messageries", op ongeveer 50 meter afstand.

Coördinaten

DD
49.036668, 7.944703
DMS
49°02'12.0"N 7°56'40.9"E
UTM
32U 422870 5432068
w3w 
///klopt.afgiet.telfout
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen voor de kaart van de auteur

 • Fietskaart Südpfalz
 • Fietskaart "Fietsen in de PAMINA-regio"

Boek aanbeveling voor deze regio:

Bekijk meer

Aanbevolen kaarten voor deze regio:

Bekijk meer

Uitrusting

Weerbestendige kleding, drinkwater, lekke band, fietspomp, benodigdheden.

Soortgelijke routes in de omgeving

 Deze suggesties zijn automatisch gemaakt.

Vragen & antwoorden

Vraag van Werner Tiedemann  · 19.07.2022 · Community
Toon meer
Beantwoord door Dimitri Lett  · 21.07.2022 · Visit Alsace
1 more reply

Reviews

5,0
(1)

Foto's van anderen


Reviews
Niveau
zwaar
Afstand
399,9 km
Duur
29:20 u
Stijgen
2.509 m
Afdalen
2.509 m
Hoogste punt
814 m
Laagste punt
104 m
Etappe tocht Mooi uitzicht Horeca onderweg Cultureel/historische waarde Geologisch hoogtepunt Flora

Statistiek

 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 318 Locaties
 • 318 Locaties
Afstand  km
Duur : uur
Stijgen  m
Afdalen  m
Hoogste punt  m
Laagste punt  m
Om de zoom van de kaart te veranderen, de pijlen samen schuiven.