Probeer Pro gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Klettersteig Rocher du Castel (Pont-à-Lesse)

Klimmen · Dinant · 132 m
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Het verloop van de routes staat op het infopaneel onderaan de klettersteig.
  Het verloop van de routes staat op het infopaneel onderaan de klettersteig.
  Foto: KBF, NKBV

De rotsen van Pont-à-Lesse, ofwel de Rochers du Castel, zijn één van de populairste klimgebieden in België. In het klimgebied zijn diverse korte maar afwisselende klettersteig-mogelijkheden ingericht. De alhet klimmassief Castel 4 is in 2021 voorzien van een aantal varianten. De klettersteig is voor beginners erg goed geschikt en is mede daarom erg populair bij groepen. Een tweede reden is dat de camping Villatoile op loopafstand van de ingang van het klimgebied ligt.

 • Moeilijkheidsgraad: PD+.
 • Lengte: 120 m. 
 • Expositie: voornamelijk zuid, gedeeltelijk west en noord.
 • Beste jaargetijde: het gehele jaar.
 • OV: station van Anseremme op 2,2 km.
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart.

Dit klimgebied wordt beheert door de Klim- en Bergsportfederatie (KBF). Het is uitsluitend toegestaan hier te klettersteigen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Beschrijving

Pont-à-Lesse/Rochers du Castel is een relatief groot klimgebied aan de Lesse net ten zuiden van Dinant. Er wordt op 5 rotsmassieven geklommen die van west naar oost genumerd zijn. Op het massief Castel 4 is de korte klettersteig ingericht. Het massief komt boven de bomen uit waardoor je mooi zicht hebt op de omliggende vallei. 

Bij de start van de klettersteig is een oefenstukje ingericht om nieuwelingen te demonstreren hoe je op een klettersteig te werk gaat met het omhangen van de kaarbiners bij elk vast punt. De route zelf (Via StaBa genaamd) gaat van start op een circa 15 meter hoge rotspeiler. Al traverserend volgen daarna telkens korte steilere klauterpassages. Via een korte hoekversnijding kom je op de graat uit. Vandaar loop je nog een paar meter over de graat tot je op een colletje uitkomt. Hier kun je eventueel links via een bospad afdalen tot aan de start van de route. De klettersteig gaat verder over de volgende rots en een luchtig pasje over een kleine kloof. Vaanf het eind van de route loop je via het pad door het bos naar beneden. 

In 2021/2022 zijn vier nieuwe klettersteigpassages ingericht op dit massief. Deze zijn te bereiken vanaf het einde van de reguliere klettersteig, of door via het pad links van Castel 4 omhoog te lopen en vanaf de col op het eind af te dalen, danwel door het pad vanaf Castel 5 totaan de bovenzijde van Castel 4 te volgen. 

 • Enya (niveau AD) start op de meest rechter pijler en is een logisch vervolg van SteBa. 
 • Triple (niveau TD) start met een overhang op de pijler links van Enya. 
 • &Co (niveau AD) start vrij gemoedelijk op de pijler links van Triple en volgt de pijler tot net onder de top, die linksom wordt omgaan. 
 • Tourne-Dos (niveau D) is het vervolg van Triple. Wie via &Co start en de tyrolienne rechtsaf neemt kan deze route als niveau D i.p.v. niveau TD klimmen.
 • Zeger (niveau D) is de linker uitklimvariant van Triple. Wie via &Co start en de tyrolienne rechtsaf neemt kan deze route als niveau D i.p.v. niveau TD klimmen.

Het is het meest logisch om ToureDos en Zeger als uitklimvariant van Triple te klimmen. Om de tyrolienne veilig te begaan maak je het best gebruik van een voor dit doel geschikte katrol of je gebruikt als alternatief een stalen karabiner (gezien de korte lengte van de tyrolienne is dat mogelijk).

 

Parkeren

Parkeer de auto bij het Best Western Hotel Castel Pont-à-Lesse. Klimmers en klettersteigers moeten de parking buiten de hekken van het hotel gebruiken (zie ook de topo). Als de parkeerplaats vol is mag onder geen beding de parkeerplaats binnen de hekken van het hotel gebruikt worden. Wanneer alle parkeerplaatsen buiten de hekken vol zijn ga je op zoek naar een parkeerstrook langs de weg verder stroomopwaarts of stroomafwaarts zonder daarbij de weg te blokkeren of de toegang tot een weide te blokkeren.

 

Materiaal

Per persoon: klimgordel, klettersteigset, helm, handschoenen. Eventueel bandlus met schroefkarabiner of setje om jezelf kort in te kunnen hangen als rust.

Per groep: eventueel een kort touw (minimaal 15m) en zekeringsapparaat om kinderen/beginners extra te kunnen zekeren. 

 

Specifieke aandachtspunten

De rotsen van PaL liggen op het terrein van het Best Western Hotel Castel Pont-à-Lesse. Er is met het hotel afgesproken dat klimmers en klettersteigers zich aanmelden bij de receptie van het hotel voor ze gaan klimmen. Noteer voordat je gaat klimmen je naam en (eventueel) vereniging in het klimregister bij de balie. Ben je met een groep? Dan is het voldoende als één persoon van de groep zich gaat aanmelden (neem eventueel alle klimjaarkaarten mee) bij de receptie van het hotel. De rest van de groep kan buiten blijven. 

Na het aanmelden loop je via een specifieke route naar de rotsen (zie foto-caroussel en topo). Ga NIET over het hotelterrein! Volg het pad tegenover de receptie (van de rotsen af/naar het zuiden). Na 30 meter ga je links de trap op. Ben je met de kinderwagen dan loop je nog wat verder door tot het pad een 180 graden bocht maakt. Volg vervolgens dit pad langs de bosrand naar de sectoren Castel 5, Castel 4, Castel 3, Castel 2, en tenslotte Castel 1. 

 • De rotsen grenzen aan de tuin van het hotel. Klimmers zijn hier te gast. Hou daarom het geluidsniveau zo laag mogelijk. 
 • Ga bij regen niet schuilen in de gebouwen van het hotel.
 • Er is in 2021 een nieuw toilet geplaatst aan het pad onderlangs Castel 4 en Castel 5 (zie afbeelding in de foto-caroussel).
 • Het gebied wordt relatief veel bezocht door commerciele groepen. Mountain Network heeft hun locatie in de Ardennen op het naastgelegen terrein. Zij hebben net als de KBF een overeenkomst met de eigenaar van het terrein voor het gebruik van de rotsen afgesloten. Respecteer daarom deze groepen en geef hen voorrang als daarom gevraagd wordt.
 • De gedeeltes van het gebied die niet toegankelijk zijn, zijn aangegeven met een rond bordje met een kruis. Bordjes met een pijl geven de start van het gedeelte aan waar geklommen kan worden (zie foto's in de foto-caroussel).   

 

Topo

De topo van Pont-à-Lesse (2018) is verkrijgbaar in de NKBV-webwinkel. 

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties, vandalisme, et cetera contact op met de beheerder, de KBF, via info@kbfvzw.be.

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen klettersteig waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden/klettersteigen geheel op eigen risico klimt. Klettersteigen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en verankeringen kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klettersteigen.

Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 17.06.2022

Coördinaten

DD
50.227330, 4.913385
DMS
50°13'38.4"N 4°54'48.2"E
UTM
31U 636474 5565658
w3w 
///epileer.appelmoes.hooivork
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Via Ferrata · België
Dinant Ascension
Niveau zwaar
Afstand 4,5 km
Duur 1:19 u
Stijgen 73 m
Afdalen 74 m

Pont à Lesse

van Ghislain janssen,   Community
Mountainbiken · Frankrijk
VTT Anseremme Mesnil-Saint-Blaise
Aanbevolen route Niveau S1 Matig
Afstand 32,2 km
Duur 3:50 u
Stijgen 394 m
Afdalen 394 m

Parcours aux paysages atypique avec un début de parcours dans la vallée de la Lesse et la fin dans la vallée de la Meuse

van Benjamin _,   Community
Niveau Matig
Afstand 20,4 km
Duur 5:48 u
Stijgen 319 m
Afdalen 317 m

Hike from Anseremme train station.Return via Dinant- or Anseremme train station (shorter)

1
van Peter CLAIRHOUT,   Community
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 32,2 km
Duur 9:46 u
Stijgen 877 m
Afdalen 877 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 26,7 km
Duur 7:25 u
Stijgen 441 m
Afdalen 433 m

Randonnée de la gare d'Anseremme à la gare d'Houyet en remontant la Lesse.

van Pierre Angenot,   Community
Aanbevolen route Niveau zwaar
Afstand 8,9 km
Duur 2:30 u
Stijgen 208 m
Afdalen 208 m

Toujours le même principe une rando en boucle entre 6 et 8 KM à faire avec les enfants et qui présente un ou deux points d'intérêts.

van Antoine Alexandre,   Community
Dagwandeling · België
Boucle moyenne distance Freyr
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 14,2 km
Duur 4:35 u
Stijgen 478 m
Afdalen 479 m

Toujours le même principe:Proposer un parcours de +/- 15km polyvalent à faire à pied (rando ou trail), à son rythme (journée ou quelques heures) et ...

van Antoine Alexandre,   Community
Dagwandeling · België
Freyr-Hastière sur GR
Niveau zwaar
Afstand 13,7 km
Duur 4:08 u
Stijgen 408 m
Afdalen 506 m

Magnifique promenade sur les crêtes de Waulsort. Assez sportive sur la deuxième partie avec beaucoup de montagnes russes dans les bois mais ...

van Lolotte Trekker,   Community

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving