Probeer Pro 30 dagen gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Carrière de Maizeret

· 1 review · Klimmen · Namur · 118 m
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Foto: Harald Swen, NKBV

De Carrière de Maizeret in de gemeente Andenne is per 1 oktober 2022 de jongste loot aan de reeks klimgebieden die door KBF beheert worden. Deze voormalige steengroeve is op het noordoosten gelegen wat een zeldzaamheid is onder de Belgische klimgebieden. Maizeret is daardoor ideaal geschikt voor de zomerse dagen wanneer alle andere gebieden in België te warm zijn om aangenaam te klimmen.  SInds 2 oktober 2022 kun je in dit gebied terecht.  

 • Aantal routes/maximale lengte: 43/30m.
 • Klimstijl/steilte: wand 70-90°.
 • Niveau routes: 4+ tot en met 7b.
 • Gesteente: kalksteen.
 • Expositie: noordoosten.
 • Beste jaargetijde: zomer en herfst. 
 • OV: het station van Nameche ligt op 1,0 km.
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart.

Dit klimgebied wordt beheert door de Klim- en Bergsportfederatie Vlaanderen. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Beschrijving

In de buurt van Namen heeft onlangs een compleet nieuw klimgebied het daglicht gezien; de Carrière de Maizeret. Dit klimgebied is ongeveer halverwege tussen de bekende gebieden Beez en Mozet in langs de Maas gelegen. Maizeret is ideaal gedurende warme en zonnige dagen wanneer de zuidwanden van de meeste andere Belgische klimgebieden vaak ondragelijk warm zijn.  

De rotswand waar het allemaal om gaat is ruim 150 meter breed en het hoogste punt van de wand ligt op meer dan 60m boven de ondergrond van de groeve. Zo'n hoogte biedt veel opties, en de Vlaamse Klim- en Bergsportfederatie zag al snel in dat er hier naast klimroutes ook ruimte zou zijn voor een klettersteig en enkele highlines. Voor het zover was moest de steengroeve echter eerst geschikt worden gemaakt voor het beoefenen van de klimsport.

De voorbereidende fase heeft maar liefst zes jaar geduurd. Nadat de vergunningen op orde waren zijn de werkzaamheden in nauw overleg met het Departement Natuur en Bos van het Waals Gewest (DNF) uitgevoerd. Vele tientallen vrijwilligers van de KBF, later geassisteerd door het Dutch Rebolting Team Midden-Nederland, hebben honderden tonnen aan los gesteente verwijderd en meermaals per jaar de vegetatie op de rots gesnoeid. Met behulp van een graafmachine werd de puinkegel onderaan de wand geëgaliseerd. Tot slot is de rotswand schoon gepoetst en konden er eindelijk klimroutes ingericht worden. Dit alles heeft tussen de 1000 à 2000 mensdagen aan werk gekost! 

Het klimgebied is momenteel nog niet volledig ingericht en slechts een beperkt deel is voor het klimmend publiek toegankelijk. Er zijn momenteel circa 45 routes die meestal 15 a 20 meter hoog zijn en qua moeilijkheid variëren van 4 tot 7b. De routes zijn perfect behaakt en in principe volstaan een touw van 60 m en 12 setjes om de routes te klimmen, op een enkele uitzondering na.  Een markante uitzondering is de route 'Koper Smokkeleiren, 6a+' die grotendeels op eigen zekeringen geklommen moet worden. In een later stadium zullen de wanden links bovenin de groeve en een deelsector in het midden van het gebied nog ingericht worden. Er zal dan ook een klettersteig aangelegd worden. Er zijn in het gebied momenteel ook al diverse ankerpunten voor het inrichten van highlines.

 

Parkeren en aanloop

Parkeer aan de noordzijde van de N90 ter hoogte van het massief (Rue de Gawday 33, 5300 Andenne). Dit is tegenover huisnummer 35. Let hierbij op dat je NIET voor de op- of inritten van bewoners parkeert. Coördinaten: 50°28’07.1”N 4°59’13.7”E 50.468646, 4.987129.

Steek de weg over en loop de ingang van de groeve in. Volg de halfverharde weg omhoog en na 200 meter sta je voor de wand. 

 

Specifieke aandachtpunten

Maizeret is een recent ingerichte voormalige steengroeve. Er is nog volop losse rots aanwezig, variërend van kleine schilfers tot grote blokken. Klim hier alleen als je dergelijke rots kan herkennen en kan vermijden. De grepen zullen nog enkele seizoenen lang na neerslag door aarde en modder vies worden. 

 • Klim met beleid en vermijdt routes die er overmatig los uit zien. 
 • Blijf niet onnodig onderaan de rots staan als boven je geklommen wordt.
 • Laat kinderen niet onderaan de rots spelen.
 • Draag tijdens het klimmen en tijdens het zekeren een helm.

Aan de rechterzijde van het klimgebied is een toilet geplaatst – maak hier gebruik van en ga niet in de bosjes.

De routes kunnen niet van bovenaf ingehangen worden. Dit is in verband met steenslaggevaar.

 

Topo

De tijdelijke topo van de Carrière de Maizeret (editie 15 september 2022) kun je downloaden.

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties (losse haken), vandalisme, etc. contact op met de beheerder, de KBF, via info@kbfvzw.be

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen rotsklimgebied waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden, geheel op eigen risico klimt. Rotsklimmen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en haken kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klimmen.

Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 16.01.2023

Coördinaten

DD
50.468449, 4.985211
DMS
50°28'06.4"N 4°59'06.8"E
UTM
31U 640881 5592599
w3w 
///stijf.schurend.neuriet
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 29,5 km
Duur 8:10 u
Stijgen 593 m
Afdalen 593 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

1
van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Aanbevolen route Niveau zwaar
Afstand 17 km
Duur 5:27 u
Stijgen 484 m
Afdalen 484 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Aanbevolen route Niveau zwaar
Afstand 20,4 km
Duur 6:37 u
Stijgen 587 m
Afdalen 587 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community
Niveau Matig
Afstand 11,9 km
Duur 3:13 u
Stijgen 205 m
Afdalen 205 m

Een wandeling rondom één van de 'Plus beaux Villages de la Wallonie', dat deze titel ook écht verdiend. Maar behalve het prachtige dorpje mogen ...

van Ann Van Roy,   Community
Niveau Licht
Afstand 6,8 km
Duur 1:41 u
Stijgen 168 m
Afdalen 166 m

Mozet - Château de Goyet - Le Samson - Goyet

van Vincent Bartholome,   Community
Dagwandeling · België
ronde Condroz
Niveau Matig
Afstand 13,6 km
Duur 3:41 u
Stijgen 212 m
Afdalen 212 m

wandeling langs velden, bossen en dorpen in grijze kalksteen.

2
van dolf coertjens,   Community
Dagwandeling · België
GR575 / GR575V / Mozet
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 11,6 km
Duur 2:46 u
Stijgen 339 m
Afdalen 334 m

Moderate walk around Mozet (near Namur) combining GR routes.

1
van Dirk Cosijn,   Community
Aanbevolen route Niveau Licht
Afstand 13,2 km
Duur 3:56 u
Stijgen 339 m
Afdalen 339 m

Profitez de la nature et du grand air... bon amusement 😁

van Vincent Rouxhet (vinrouxh),   Community

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

5,0
(1)
Paul de Cock
02.12.2022 · Community
Klimgebied met veel potentieel, zeker als het behakingswerk gefinaliseerd wordt. Momenteel zijn er nog enkele routes met de eerste haak op 5/6 meter (uitgebroken rots wellicht?) en hebben sommige andere routes alsnog vrij forse haakafstanden tussen de eerste paar haken. Dank aan alle vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt.
Toon meer

Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving