Probeer Pro gratis
Kies aan taal
Plan je tocht hier naartoe
Klimmen

Klettersteig Grands Malades

Klimmen · Namur · 108 m
Verantwoordelijk voor deze inhoud
NKBV Geverifieerde partner  Keuze ontdekkingsreizigers 
 • Het hek sluit de toegang tot de klettersteig af.
  Het hek sluit de toegang tot de klettersteig af.
  Foto: Harald Swen, NKBV

De voormalige steengroeve van Grands-Malades onder de rook van Namen is snel bereikbaar vanaf Breda. In het klimgebied is een luchtige en vrij fysieke klettersteig ingericht die over, onder en langs de verschillende rotsmassieven slingert.

 • Moeilijkheidsgraad: D-.
 • Lengte: 180 m.
 • Expositie: voornamelijk zuid.
 • Beste jaargetijde: het hele jaar.
 • OV: het station van Namen op 2,6 km.
 • Voor Nederlanders alleen toegankelijk met de NKBV klimjaarkaart. 

Dit klimgebied wordt beheert door de Club Alpin Belge. Het is uitsluitend toegestaan hier te klimmen als je lid bent van CAB, KBF, NKBV, UBS of van een andere bij de UIAA of IFSC aangesloten klim- of bergsportfederatie (FFME, DAV, AO, FFCAM, et cetera) én in het bezit bent van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Beschrijving

De rotsen van Grands-Malades hebben op het eerste gezicht niet de meest idyllische ligging. De ingang tot het gebied ligt aan een typisch Belgische straatweg en de zuidwand van de rotsen grenst aan een drukke weg. Toch is het aan de noordoostzijde van de rots nog verrassend rustig en groen. 

Je kunt in dit gebied zowel klimmen als klettersteigen. De rots in dit gebied kenmerkt zich helaas wel door een opvallend gebrek aan wrijving als gevolg van de textuur van het gesteente. De klimroutes vind je voornamelijk aan de noordzijde van de rots. De gevarieerde en luchtige klettersteig van Grands Malades loopt voornamelijk langs de zuidzijde of over de top van de rotsen. De klettersteig start met een ondergrondse passage en gaat vervolgens over, achter en langs de verschillende rotstorens die het klimgebied vormen. Onderweg kom je langs meerdere bruggen en een tyrolienne. De klettersteig eindigt met een abseil van twintig meter. De route is door de vele technische passages minder geschikt voor beginners en eerder bedoeld voor mensen die al wat ervaring met klettersteigen hebben. 

De start van de klettersteig is met een hek afgesloten. Wie de klettersteig wil doen kan zich bij het secretariaat van de CAB (bij voorkeur in het Frans): secretariat@clubalpin.be. Je krijgt van hen de cijfercode om het hek mee open te maken. 

 

Parkeren en aanloop

Je bereikt het gebied via de ventweg langs de N80 ter hoogte van het pand van Belisol. Coördinaten 50°28'08.6"N 4°53'53.6"E.

Er is parkeermogelijkheid aan de linkerzijde in de groeve voor circa 8 auto's. Coördinaten 50°28'05.8"N 4°53'59.0"E.

De slagboom na gebruik s.v.p. weer sluiten. Wanneer er geen plek meer is in de groeve kun je op de weg voor de slagboom parkeren. Hinder het verkeer naar de naastgelegen bedrijven hierbij niet. 

 

Specifieke aandachtspunten

 • De entree van de groeve is voorzien van een slagboom die niet op slot zit en zelf geopend kan worden.
 • Er is beperkt plek voor auto's om te parkeren aan de linkerzijde in de steengroeve.
 • Wanneer alle parkeerplekken in de groeve bezet zijn kan er voor de slagboom geparkeerd worden naast het pand van Belisol. Hinder daarbij niet het in/uitrijden van het terrein van Belisol!
 • Maak alleen gebruik van de klettersteig als je weet op welke wijze je dit veilig en verantwoord kunt doen. Maak geen gebruik van de Tyroliënne als je niet weet welk type katrol je moet gebruiken en hoe je eventueel moet remmen.
 • De klettersteig eindigt met een abseil. Neem daarom een touw van minimaal circa 40 meter mee. 

 

Materiaal

Per persoon: klimgordel, klettersteigset, helm, handschoenen. Eventueel bandlus met schroefkarabiner of setje om jezelf kort in te kunnen hangen als rust.

Per groep: dubbele katrol voor de tyroliënne (geschikt voor staalkabel*), eventueel een dun en voldoende lang (30m?) hulptouwtje om de katrol weer terug te halen voor de volgende persoon, 40 meter touw voor de abseil, abseilapparaat met schroefkarabiner.

*De gouden/gele Petzl Tandem katrol (max. 10m/s) wordt niet meer geproduceerd. De grijze Petzl Tandem was tot het in werking treden van de NEN-EN 17109:2020 geschikt voor staalkabels met een diameter van 9 tot 13 mm. Petzl maakt momenteel de rode Tandem (max. 10m/s) en de grijze Tandem Speed (max. 20m/s). Beide zijn volgens de gebruiksaanwijzing van Petzl (sinds NEN-EN 17109:2020) NIET meer geschikt voor staalkabel. Dit is het gevolg van de nieuwe regelgeving die inmiddels van kracht is. 

  

Topo

De topo van de Rochers des Grands-Malades is verkrijgbaar in de NKBV-webshop.

 

Beheer

Neem bij waarnemingen van gevaarlijke situaties en vandalisme contact op met de beheerder, de Club Alpin Belge, via rochers@clubalpin.be.

 

Disclaimer

Deze gebiedsbeschrijving betreft een in de natuur gelegen klettersteig waar slechts in zeer beperkte mate toezicht op wordt gehouden. De auteur neemt geen verantwoordelijkheid voor de actualiteit, juistheid, volledigheid of kwaliteit van de hier verstrekte informatie. Deze informatie betreft een momentopname. De actuele toestand kan en zal afwijken van hetgeen hier beschreven is. De informatie geeft de mening en indruk van de auteur weer. De auteur of beheerder van deze site is niet aansprakelijk voor schade of teleurstelling (van materiële of immateriële aard) veroorzaakt door het gebruik van de informatie op deze pagina.

Wees er van bewust dat je in dit gebied, net zoals in alle andere rotsklimgebieden/klettersteige, geheel op eigen risico klimt. Klettersteigen is niet vrij van risico. De rots is geen genormeerd bouwwerk maar een door de natuur gevormd object met alle onzekerheden van dien. Rots kan uitbreken en verankeringen kunnen onbetrouwbaar zijn. Gevaarlijke vallen en levensbedreigende situaties zijn niet uit te sluiten. Ga alleen met voldoende kennis van zaken en de nodige voorzichtigheid klettersteigen.

 

 

 

 

 

Profielfoto van: Harald Swen
Auteur
Harald Swen
Laatste wijziging op: 31.10.2022

Coördinaten

DD
50.468280, 4.899533
DMS
50°28'05.8"N 4°53'58.3"E
UTM
31U 634802 5592422
w3w 
///roeiboot.leegmaken.vlam
Aankomst met de trein, auto, te voet of met de fiets

Aanbevelingen in de buurt

Fietsen · België
Maasfietsroute Namur - Huy
Niveau Licht
Afstand 30,7 km
Duur 2:04 u
Stijgen 17 m
Afdalen 25 m

Maasfietsroute / La Meuse à Vélo is a bike route along the river Maas / Meuse. This is part of the route, from Namur to Huy.

van Tijs Breuer,   Community
Niveau Matig
Afstand 28 km
Duur 1:55 u
Stijgen 57 m
Afdalen 38 m

van EuroVelo Belgium,   EuroVelo Belgium
Niveau Matig
Afstand 26,7 km
Duur 1:50 u
Stijgen 73 m
Afdalen 60 m

van EuroVelo Belgium,   EuroVelo Belgium
Dagwandeling · België
Stadswandeling Namen
Niveau Licht
Afstand 4,3 km
Duur 1:07 u
Stijgen 35 m
Afdalen 36 m

Stadswandeling door Namen met bezoek aan de Citadel

4
van Henk van Andel,   Community
Dagwandeling · België
I-A07. Namen - Godinne
Niveau Matig
Afstand 15,8 km
Duur 3:50 u
Stijgen 21 m
Afdalen 20 m

Pelgrimsroute voor wandelaars: De Weg van de Franken I. Meer informatie op www.dewegvandefranken.nl.

van Ben Teunissen,   Community
Niveau Licht
Afstand 47,3 km
Duur 3:15 u
Stijgen 70 m
Afdalen 47 m

van EuroVelo Belgium,   EuroVelo Belgium
Stadsrondrit · België
Namur und seine Citadelle
Aanbevolen route Niveau Matig
Afstand 7,4 km
Duur 5:00 u
Stijgen 152 m
Afdalen 154 m

Eine 7,4km lange Tour an Maas und Sambre zur Citadelle von Namur.

van Natur Provence,   Community
Aanbevolen route Niveau zwaar
Afstand 18 km
Duur 5:06 u
Stijgen 311 m
Afdalen 312 m

Toujours le même principe:Proposer un parcours de +/- 15km polyvalent à faire à pied (rando ou trail), à son rythme (journée ou quelques heures) et ...

van Antoine Alexandre,   Community

Toon alles op de kaart

Vragen & antwoorden

Stel de eerste vraag

Wilt u de schrijver een vraag stellen?


Reviews

Schrijf je eerste review

Wees de eerste om anderen te beoordelen en te helpen.


Foto's van anderen


Eigenschappen

Bezienswaardigheid
 • Mijn kaart
 • Inhoud
 • Toon afbeeldingen Verberg afbeeldingen
Functies
2D 3D
Kaarten en paden
 • 8 Routes in de omgeving